hlogo
BGA-12-HA-01 PÁLYÁZAT - Négy nap Kárpátalján - Rákóczi nyomában - Határtalanul a nemzeti összetartozásért

2013.04.15-18-a között a Vak Bottyán ÁMK harmincöt 7. osztályos tanulója 4 pedagógus kíséretében vágott neki a nagy útnak. Lehetőséget a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul Programigazgatósága nyújtotta a megnyert pályázat útján. A 35 fős csapat 7 csoportban tevékenykedett, mert az 5-5 fő ideálisan együtt tudott működni. A csoportok egy játékos versenyben döntötték el, hogy az út során milyen sorrendben választhatnak a lehetőségek közül. Badó Margit idegenvezetőnk ajánlása miatt az útvonalat egy kicsit módosítani kellett, mert az utak rendkívül rosszak voltak. A csoportok naplót vezettek a kirándulásról és rengeteg képet is készítettek. Igaz, fotóversenyt is hirdettünk a tanulók között. Az alábbi élménybeszámoló az ő munkájuk nyomán készült:
„Reggel korán, 6 órakor indultunk … az 1. helyezett csoport szállt fel elsőnek a buszra és ők választottak helyett, és úgy a többi csoport a verseny eredményének sorrendjében…” „Beregszászon megtekintettük a Bethlen-Rákóczi kastély épületében kialakított múzeumot, a kárpátaljai magyar főiskolát, a régi kaszinó épületét, ami most étteremként működik, ezután továbbindultunk Tiszaújlakra, ahol megkoszorúztuk a Turul emlékművet…”
„Tiszafarkasfalvára érkeztünk, ahol megnéztünk … két nagyon régi tájházat, de akkor már a nap levonulóban volt. A szállásra nagyon későn értünk oda, finom meleg vacsorával vártak minket…” „A szálláshelyünk nagyon szép és kényelmes, mindenki szereti.” „Másnap megismerkedtünk az ott lakó gyerekekkel, fociztunk velük és tollaslabdáztunk.” „Munkácson … voltunk fagyizni is, és a nyertes csapat ingyen fagyizhatott. Amikor Munkácson voltunk … sok ukrán fiatal bunkón beszélt hozzánk, próbáltuk nem felhívni magunkra a figyelmet.”
„Szerpentinen mentünk fel a Vereckei-hágóhoz. A hágóhoz érve még sétáltunk, hogy odaérjünk a műemlékhez … A koszorúzás után hógolyóztunk.”

Maga az emlékmű egyszerre robosztus és mégis tájba illő, mert fenyő alakú. Először egy kis rendet raktunk az oltárkő körül. A régi koszorúkat megválogattuk, majd szépen formába raktuk. Utána a mi kis csoportunk is elhelyezte az emlékezés koszorúját.  Az  idegenvezetőnk Kovács Vilmos kárpátaljai magyar költő Verecke c. versét olvasta fel a csoportnak:

„Ez hát a hon... Ez irdatlan
Hegyek közé szorult katlan.
S az út... kígyó vedlett bőre.
Hány népet vitt temetőre,
S hozott engem, ezer éve,
Árpád török szava, vére …”

„A szálláson megvacsoráztunk, és utána előadást adtak az ott lévő gyerekek. A műsor végén kaptak tőlünk ajándékot, ezután … kezdődött a buli.” „Másnap Viskre utaztunk … Egy idős néni bemutatta a ház jellemzőit, meleg teával vártak minket. Azután egy templomot néztünk meg Visken.” „A huszti várhoz fárasztó és meredek volt az út, de megérte, mert nagyon szép volt maga a várrom is, és a kilátás is…a két versmondó elmondta Kölcsey Ferenc Huszt című versét.”

„Utolsó nap reggel elültettük a gesztenyefát, amit a nagy iskola udvaráról hoztunk, és tettünk rá egy magyar szalagot…” „A határon elég sokat kellett várakoznunk, de amikor végre átértünk Magyarországra, már gyorsabban tudtunk haladni. A buszon még mindenkinek mesélnie kellett egy-egy helyszínről … Emlékezetes volt ez a négy nap.” „…sok emberrel összebarátkoztam ez alatt a négy nap alatt. Csak furcsa volt a családtól ennyi ideig távol lenni. Mindenhol jó, de legjobb otthon.”

Tele élménnyel értünk haza. Nagyon jó idegenvezetőt kaptunk Badó Margit pedagógus személyében, aki a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán azt is megmutatta, hogy a felújítást segítő magyar települések, megyék, személyek nevét hogyan őrzi meg a kárpátaljai közösség. Örömmel láttuk, hogy Tolna megyéről tantermet neveztek el (1. emelet 20. tanterem), mert jelentősen támogatta a főiskola felújítását. Még inkább megörültünk akkor, amikor a szomszédos település, Ozora nevét is a támogatók között olvastuk. Köztünk volt egy ozorai 7. osztályos gimnazista tanulónk, ő különösen büszke volt falujára. Nagyon megható volt a gyermekotthon lakóinak műsora, de jól sikerült az előző esti sportprogram is. Kifejezetten jól fociztak a gyermekotthon leányai. Diákjaink az elkövetkező napokban képes élménybeszámolókat tartottak az itthon maradott osztály- ill. iskolatársaiknak, június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján pedig olyan projektnapot tartottunk, ahol a kárpátaljai négy napos tanulmányút tapasztalatai, valamint a nemzeti összetartozás fontossága kiemelt szerepet kapott.

Kisfilmek az útról:

15 perces kisfilm

2 perces kisfilm

Képek:

kep1

Munkács várában

kep2

A Vereckei-hágó emlékművénél

kep3

A huszti vár romjainál Zsiga Zsolt és Beidek Angelika mondta el Kölcsey versét

kep4

Faültetés Nagydobronyban

kep5

Összetartozás napja a várban