hlogo
Határtalanul-Szerbia 2019.10. 02-05. (HAT-19-01-216)
Simontornyai és pincehelyi hetedik osztályosok kirándulása

Gyors előkészületek után végre eljött a nap, amikor a 7. osztályosok, pár pincehelyi hetedikessel kiegészülve nekivágtak a Délvidéknek. A busz nagyon kényelmes volt, a sofőr és az idegenvezetőnk is kedves volt. Első megállónk Zentán volt, ahol megnéztük a város múzeumát, majd egy hosszú Tisza parti séta után a zentai csata színhelyén koszorút helyeztünk el. Következő helyszínünk a csantavéri templom volt, ahol az idegenvezető rengeteg érdekességet mesélt nekünk a templom építéséről, múltjáról, jelenéről. A napot Szabadkán a szállásunk elfoglalásával, vacsorával és egy kis vásárlással fejeztük be. A szállás teljes mértékben megfelelt az elvárásainknak, az ételek is finomak voltak.
Reggeli után Péterrévére buszoztunk, ahol a helyi iskola tanulóival töltöttük a délelőttöt. Volt közös éneklés, karaoke, tánc, társasjáték. Mindenki nagyon kedves volt velünk, amit mi egy kis általunk vitt ajándékkal köszöntünk meg. Ezután elsétáltunk a révhez, sajnos átkelni nem tudtunk, mert nagyon fújt a szél. A délutánt Újvidéken töltöttük. Felmentünk a várhoz, ott ebédeltünk, körbesétáltunk, gyönyörködtünk a kilátásban. A délutánba még egy kis belvárosi séta és szabadidő is belefért. Eléggé fáradtan mentünk vissza a szállásunkra és vacsora után jól esett az alvás.
A harmadik nap reggelén Szabadka belvárosába mentünk, ahol megnéztük a városházát és az óratoronyból pár száz lépcső után az egész várost is. Ezután a városháza előtti szökőkútnál a várossal kapcsolatos feladatokat kaptunk, amit kis csoportokban oldottunk meg. Ebéd után Palicsra mentünk és a tó partján sétáltunk, fociztunk, kerékpároztunk, ismerkedtünk hattyúkkal, gólyákkal...
Az utolsó nap reggelén a szálláson elpakolva szomorúan indultunk hazafelé. Útközben ismét Palicson álltunk meg és az ottani gyönyörű, családias állatkertben töltöttük a délelőttöt. Pár óra buszozás után élmenyekkel telve, de fáradtan érkeztünk haza, ahol szüleink már nagyon vártak minket. Van, akinek ez volt élete első kirándulása, vagy éppen külföldi útja. Köszönjük a lehetőséget!

hlogo
Határtalanul-Szerbia 2019.10. 06-09. (HAT-19-01-217)
Pálfai hetedik osztályosok kirándulása

2019. október 6-9-ig a pálfai hetedik osztályosaink a Határtalanul pályázat keretében a Scool-Túra Kft. szervezésében szerbiai (délvidéki) tanulmányi kiránduláson vettek részt a nagykónyi iskola tanulóival közösen. A négy napos program keretében magyar városokat, történelmi emlékhelyeket kerestünk fel. Jártunk Zentán, Csantavéren, Szabadkán, Törökbecsén, Csurrogon, Újvidéken. Nagy élményt nyújtott tanulóinknak a gazdag programban bővelkedő kirándulás.
A kirándulás első állomása a többségében magyarlakta Zentára vezetett, ahol rövid Tisza parti séta után érkeztünk a török kiűzéséhez kapcsolódó, történelmi jelentőségű zentai csata tiszteletére állított emlékműhöz, amelyet megkoszorúztunk és tiszteletünk jeléül elénekeltük a Himnuszt. Ezt követően elsétáltunk a város főterére, a városháza előtti szökőkutas parkba, ahol fotókat készítettünk, majd buszra szálltunk és indultunk a csantavéri katolikus bazilikához, amit sajnos csak kívülről csodálhattunk meg. Idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy ez a hatalmas templom a hívők adakozása nyomán épült fel. Késő délután érkeztünk szálláshelyünkre, ahol elfoglalhattuk kényelmes szobáinkat. Esti programként élménybeszámolót írtak tanulóink a nap eseményeiről.
Másnap, reggeli után szabadkai városnézésre indultunk. Helyi idegenvezető kalauzolt végig bennünket a magyaros motívumokkal díszített, szecessziós stílusban épült, ma is működő városháza épületében. Ezt követően a Szabadkától nem messze található kisvárosba, Palicsra indultunk, ahol a helyi általános iskolában már vártak minket az ottani hetedikesek. Először a palicsiak mutatták be egy PPT-és összefoglalóban városukat és iskolájukat, majd mi, pálfaiak, és végül a nagykónyi iskola következett. A bemutatkozásunk nagyon jól sikerült, egy kis focizás is belefért még az iskola udvarán, majd a szépen kiépített palicsi tó partján tettünk egy kellemes sétát. Fotózkodtunk, hattyúkat etettünk, souvenirt vásároltunk.
Túránk utolsó előtti napján egy hosszabb Újvidéki (Novisad) kiránduláson vettünk részt. Ennek első állomása Törökbecse település volt, ahol a templomkertben megkoszorúztuk a helyi születésű aradi vértanúk egyikének, Leiningen-Westerburg Károlynak az emlékszobrát. Utunk következő helyszínén, Csúrogon a délvidéki vérengzés magyar áldozataira emlékeztünk. Ezt követően Újvidékre indultunk, ahol megtekintettük a monumentális péterváradi várat, majd Újvidék hangulatos belvárosában tettünk egy sétát. Kirándulásunk utolsó napjának délelőttjén még két program várt ránk, megnéztük a palicsi állatkertet és a gyönyörűen felújított szabadkai zsinagógát. Délben elbúcsúztunk idegenvezetőnktől, s indultunk Magyarországra. Nagyon örülünk, hogy ennek a pályázatnak a keretében hetedik osztályosaink eljuthattak a valamikori Magyarországhoz tartozó Délvidékre, ezáltal színvonalas élményt nyújtó több napos kirándulás részesei lehettek.

Simontornyaiak képei:

kep1

kep1

kep1

kep1

kep1

kep1

Pálfaiak képei:

kep1

kep1

kep1

kep1

kep1