2011.08.17.

2011.augusztus.11-14. Táborozás Csillebércen!

Három alsós és hét felsős kislánnyal voltam! Nagyon jól érezték magukat, a tábor program szervezője sok-sok programot szervezett nekünk. Bemutatkozó délután a mi lányaink két táncos produkcióval készültek, amit öt nap alatt kemény munkával tanultak meg, az indulás előtti héten. Fegyelmezetten de jó kedvűen adták elő kis műsorukat. Nagyon sokat nevettünk, versenyeztünk,sok érdekes dologgal ismerkedtünk meg. Sok új barátság született! Néhány kép a négy nap "felhőtlen" boldogságról!

(Szálka Lajosné)

2011.06.27.

Grafikások, kézművesek év végi kiállítása

2011. június 10-én Nyírőné Rill Mária a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény igazgatóhelyettese nyitotta meg a simontornyai kézműves és grafika szakos tanulók év végi bemutatkozó kiállítását a Fried Művelődési Házban. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Máté Imréné múzeumpedagógus és Varga László újságíró is. A mellékletben küldök a megnyitóról egy kollázst, ami bizonyítja, hogy szép számban voltak érdeklődő látogatók is.

kép

(Gyurkóné Tóth Irén)

2011.06.27.

Suligyümölcs - plakátpályázat

A Fruitmarketing Kft.már második alkalommal 2011. március 7-től 2011. április 7-ig plakátpályázatot hirdetett 2 korcsoportban – a vele iskolagyümölcs programban szerződött iskolák – alsó tagozatos osztályai részére. A simontornyai alsó tagozatos gyerekekkel ismét beneveztünk. Egy osztály csak egy alkotással vehetett részt a pályázaton. A plakátot minden tanuló elkészítette, és az itthon maradt legszebb alkotásokból kiállítást rendeztünk iskolánk előterében. A beküldött plakátok a www.fruitmarketing.hu/iskolagyumolcs webolalára is felkerültek. Korcsoportonként 5 plakátot díjaztak. Az első 150 beérkezett plakátot pedig 2 db 5 literes 100%-os almalével jutalmazták. Ez utóbbiba a mi tanulóink is beletartoztak.” 2011. június 1-jén meg is érkezett minden alsós osztály részére a jutalom. A beküldött munkákból kiállítást rendeznek a 2011. június 10-11-én Kecelen megrendezésre kerülő „MEGGYFESZTIVÁL”-on.
A beküldött plakátok készítői voltak:
Zsolnai Lea 1.a
Szemes Csenge1.b
Molnár Szabolcs 2.a
Lepsényi Barbara 2.b
Erdélyi Virág Bianka 3.a
Torma Sára Panka 3.b
Badics Andrea-Kiss Nóra 4.b
A beküldött plakátok megtekinthetők a www.fruitmarketing.hu/iskolagyumolcs weboldal galériájában..

(Gyurkóné Tóth Irén)

2011.06.22.

Nándorfehérvár 555 éve

"Nándorfehérvár 555 éve" címmel rendezett történelmi vetélkedőt a Talma Kiadó A várak, kastélyok, templomok folyóirat szerkesztősége. A versenyen "Simontornyai Szövetség" csapatunk nagyon szépen szerepelt és a189 jelentkezett csapat közül a 23-24. helyezést érte el. A csapat tagjai: Kovács Dominik, Kovács Viktor, Kiss Dorina Perpétua 8. G osztályos tanulók és Sós Ágnes 12. G osztályos tanuló. Felkészítő tanár Menyhártné Szűcs Ildikó.
A verseny több fordulóból állt, az első forduló feladata: pályamunkát kellett készíteni, csapatunk helytörténeti témához nyúlt és a vár történelmi szerepéről nyújtott be esszét. A második fordulóban a folyóirat áprilisi számában megjelent feladatait oldottuk meg, a megoldásra csupán 3 nap állt rendelkezésünkre. Az első két fordulóban jól teljesítők jutottak a harmadik fordulóba, melyen egy megadott időben önállóan, segédeszközök nélkül egy feladatsort kellett megoldani.
Jutalmunk az elismerő oklevélen kívül könyvek, folyóiratok és multimédiás eszközök.

(Menyhártné Ildikó)

2011.06.15.

Egészségügyi versenyek

A Tamási Vöröskereszt által szervezett elsősegélyt nyújtó verseny területi döntőjére 2011. április 21-én került sor, ahol a Simontornyai Vak Bottyán ÁMK gimnazistái első helyezést értek el. A megyei döntő április 27-én volt Szekszárdon. Itt második helyezést értek el, 2 ponttal maradtak le az első helyezettől. Résztvevők: Beidek Zsanett, Fülöp Dorina, Széll Diána, Torma Erik, Kiss Zsolt. Gratulálunk az elért eredményhez, és a szorgalmas felkészüléshez!


2011. május 4-én került sor a Tamási Ifjúsági Csecsemő Ápolási területi versenyre, ami szintén a Tamási Vöröskereszt szervezése alatt zajlott. Háromfős csapattal vettünk részt. Név szerint: Kóta Debóra, Török Regina, Németh Anett. A felkészülésre nagyon rövid időnk volt. Negyedik helyezést értünk el, aminek nagyon örültünk, mivel nagyon szoros volt a verseny. (A maximum pontszám 50 pont volt, és mi 43 pontot értünk el.) Gratulálok a lányoknak, jövőre biztosan jobb lesz!

(Szálka Lajosné)

2011.06.14.

Csillebérc

2011. június 11-én szombaton, a gyerekek nagy izgalommal vártak a Hunyadi úti iskolánál. Gyermeknapi rendezvényre mentünk a Csillebérci Szabadidő Központba, két óvodás, három alsós és tizenhárom felsős diákkal. Az iskola biztosította számunkra a buszt. Szép időnk volt, és nagyon jól éreztük magunkat. A gyerekek boldogan fényképezkedtek a fellépő sztárokkal!

(Szálka Lajosné)

2011.06.12.

SióBulit tartottunk

A Vak Bottyán ÁMK tanulói rajzaikkal 2011 tavaszára nyertek SióBulit. Azok az intézmények részesülhetnek benne, akik a „Köszönjük, SIÓ!” Iskolatáska Program pályázatának Rajzversenyére kimagasló munkákat küldtek be. Ez nem kizárólag a rajzok színvonalát jelenti, hiszen a különböző korcsoportok más készségekkel rendelkeznek. Így az értékelés során figyelembe veszik, hogy mennyire tükrözik a munkák a kiírt témát, a felkészítő pedagógusok odafigyelését, és a közösségek együttes erejét.
A SióBuli olyan az intézmény által szervezett rendezvény, ami az iskola életének szerves része, így lehet Egészség nap, Madarak és Fák napja, Gyermeknap, vagy más az egészséges életmóddal, környezetünkkel, illetve az összetartozással, a közösségépítéssel kapcsolatos, és az intézmény teljes közösségét, vagy alsó- vagy felső tagozatát érinti. Az alsó tagozatban Gyermeknapra szerveztük meg a Sió-bulit. A rendezvény előtt 2 nappal meg is kaptuk a Sió támogatását. Az eredmény 1824 db Sió termék (SIÓ Őszibarack, SIÓ Alma ital, SIÓ Vita tigris gyümölcspürék)!
A rendezvényünk fontos eleme volt, hogy hangsúlyozzuk a közösség erejét, ezért a rajzversenyre készült rajzokat kiállítottuk iskolánk előterében, hogy tudják a tanulók, hogy a Sió támogatása a gyerekek és az őket felkészítő pedagógusok munkájának köszönhető. A grafika tanszakos tanulókkal készítettünk még egy „Köszönjük, SIÓ!” feliratot is, amit az udvaron függesztettünk ki két fa közé. Fényképeket is készíttettünk a rendezvényről, amit a SIÓ-ECKES Kft-nek el is küldtünk. Nagyon jó hangulatban telt el a délelőtt. Ebből a nagy mennyiségű SIÓ termékből a felső tagozatnak, a szakiskolásoknak, a gimnazistáknak is jutott. Valamint a grafika és kézműves tanszakos tanulók egész éves munkáiból készült kiállítás megnyitóján is megvendégelhettük vele a szereplőket és a látogatókat. Már elkészültek az új rajzok /72 db/, amelyek felkerülnek majd a www.koszonjuksio.hu Galériájába. 2011. július elejétől szeptember 30-ig lehet szavazni a rajzokra. Az idén is várjuk a simontornyai közönség támogatását, hogy jövőre is nyerhessünk Sió-bulit!

kép

(Gyurkóné Tóth Irén)

2011.06.06.

Felsős gyereknapon készült képek:

(évkönyv)

2011.05.31.

„Talpra esett Talpraesett”

2011. februárjában a Somogy Megyei Gyermekcsapatok Szövetsége meghirdette tizenhatodik alkalommal a „Talpra esett Talpraesett” országos versenyt és fesztivált. Iskolánk öt felsős diákja jelentkezett. Február 25-től tíz alkalommal hetente e-mail-ben kaptak feladatokat, amit a koordinálásommal el is végeztek. A munkáinkat írásos dokumentummal, fényképekkel folyamatosan rögzítettük, és április 30-án egyben küldtük el a Szövetségnek. Harminchét csapatból hat csapat került be a döntőbe, nagy örömünkre mi is döntősök lettünk. 2011. május 21-én került sor Somogyszobon az eseményre. Vonattal mentünk, Újvári Tomor a Szövetség elnöke (egyben az iskola igazgatója is) nagy szeretettel fogadott bennünket. A hat csapat megérkezése után ebédelni vittek bennünket, majd a megnyitó után elkezdődött az akadályverseny, aminek az első feladata egy öt perces táncos produkció volt. A lányok táncos bemutatója nagy sikert aratott (amit tapsviharral jeleztek a nézők). Az akadályverseny többi feladatát kisebb nagyobb sikerrel végeztük el. A verseny után ünnepélyes kereteken belül minden csapat kapott díjat. A nap folyamán még sok szórakoztató műsor volt, sztárvendéggel (Fluor Tomi), este 10-ig disco, majd a nap végeztével tűzijáték, ami nagyon szép látványt nyújtott. A településtől kb. 10 km-re levő Kaszón található Vadászház Üdülő és Sportcentrumban szállásoltak el bennünket, ami egy gyönyörű természetvédelmi terület szívében helyezkedik el. Első osztályú faházakban szálltunk meg. Másnap reggeli után kisvasúttal elvittek bennünket a Baláta-tóhoz, ahol a gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták az idegenvezetőt. Ellátogattunk még az úgynevezett Vilma-házhoz is, ami a település legrégebbi lakóépülete. Eredeti állapotban nézhettük meg a füstös konyhát kemencével, régi használati eszközökkel, a tisztaszobát, ami eredeti állapotában volt berendezve, elleshettük a szövés, korongozás technikáját. A látogatás végeztével elbúcsúztunk vendéglátóinktól. Jövőre újból várnak bennünket! Nagyon fáradtan, de élményekkel gazdagon értünk haza.

(Szálka Lajosné)

2011.05.31.

I. IPR kupa

A simontornyai Vak Bottyán ÁMK, a mezőszilasi Németh László ÁMK-val közösen megrendezte az I. IPR kupát. A rendezvényt a simontornyai sportcsarnokban tartották 2011. május 27-én.
Kispályás fociban és kézilabdában mérték össze a csapatok az erejüket, ügyességüket. A kispályás fociban az 1.-2. osztályosok szerepeltek Mezőszilas, Lajoskomárom és Simontornya részvételével. Mezőszilas I. Simontornya II. Lajoskomárom III. helyezést ért el. A helyezettek érem és oklevéljutalomban részesültek.
A kézilabdában a felső tagozatos lányok szerepeltek, Mezőszilas, Siófok, Lajoskomárom, Cece, Simontornya részvételével. Cece I, Siófok II. Mezőszilas III. Simontornya IV. Lajoskomárom V. helyezést ért el. A helyezettek kupa, oklevél és éremdíjazásban részesültek. Minden játékosnak csokoládéval köszönték meg a sportszerű, színvonalas mérkőzéseket.

Szervezők:

Zámbó Tibor Igazgató Úr
Tóthné Unghy Ilona Igazgató asszony
Nagy Tibor
Máté Imre
Varga Szilvia

(Varga Szilvia)

2011.05.30.

Néptáncos szereplés

2011. május 27-én a Simontornyai Cigány Kisebbségi Önkormányzat rendezte gyermeknapi ünnepségen szerepelt iskolánk néptánccsoportja. A „Mezítlábas lakodalom” című összeállítást mutattuk be. Közreműködött a „Tücskök és Vadrózsák” citerazenekar.

(Dolovainé Gyarmati Erzsébet)

2011.05.29.

Würtz Ádám rajzverseny

A Lajtha László Zeneiskola és Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény Würtz Ádám emlékére rajzversenyt hirdetett „Virágok világa” címmel. Ezen a rajzpályázaton két simontornyai tanuló szép eredményt ért el: Reinhardt Viktória 4.a osztályos kézműves tanszakos tanuló első helyezést ért el saját korosztályában. Laube Zsófia 4.a osztályos grafika szakos tanuló pedig különdíjat kapott. Az oklevél mellé még rajzeszközöket is nyertek. Díjaikat 2011. május 27-én vehették át Nyírőné Rill Mária igazgatóhelyettestől, Tamásiban tartott ünnepség keretében.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2011.05.25.

Lázár Ervin Mesemondó Verseny

2011. május 5.

Felsőrácegres - Iskolamúzeum

Idén is képviseltük iskolánkat ezen az alkalmon, és kiemelkedő teljesítményt nyújtottak diákjaink.

Fintor László 2.o. I. helyezés
Szemes Gergő 6.o. II. helyezés
Kovács Dominik 8.g I. helyezés

A verseny színfoltja volt gimnáziumunk színjátszó csapatának előadása. Lázár Ervin: A hazudós egér című művét adták elő versenyen kívül.


Tanóra a várban

"Beszélő tárgyak" címmel rendhagyó magyarórát tartottunk a várban, ahol a kiállított tárgyak segítségével betekintést nyerhettünk a mitológiába, megismerhettük a reneszánsz kor építészeti és öltözködési szokásait.
A diákok nagy érdeklődéssel, aktívan vettek részt az új ismeretek befogadásában, majd a játékos feladatok megoldásával bizonyították, hogy sikeres volt a tananyag ilyen módon való feldolgozása.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2011.05.24.

2011. énekes versenyek, szereplések

2011. április 08-án Mohácson Oláh Csaba 9.o szakiskolai tanulóval részt vettünk a II. Tavaszi szél népdaléneklési versenyen, ahol I. helyezést ért el. A versenyt a Speciális Szakiskola és Kollégium szervezte. A versenyzők az oklevélen kívül serleget és többféle ajándékot kaptak.
A zsűri értékelése előtt zenés, táncos programot szerveztek a résztvevőknek, majd közös ebéddel záródott a rendezvény.

2011. május 13-án Dunaföldváron rendezték meg a megyei „Cinege madár” Népdaléneklési Versenyt. Máté Anna 8g., Oláh Csaba 9.o. és Németh Anett, Kránitz Nikolett 8. o. tanulókkal vettünk részt a rangos megmérettetésen. A versenyzők emléklapot kaptak és szakmai véleményt lehetett kérni a zsűri tagjaitól. (Mivel az eredményhirdetést nem tudtuk megvárni, így az emléklapot és a kért véleményt később juttatják el hozzánk.)

2011. május 13-án 15 órakor Tolnán került sor a XXXV. Bárdos Lajos Zenei Hetek keretében a Tolna megyei ÉNEKLŐ IFJÚSÁG DÍSZHANGVERSENY megrendezésére. A helyszín a Bezerédj Pál Szabadidő Központ volt, ahol tíz kórus mutatkozott be, közöttük az iskolánk „Kicsinyek Kórusa” és a Gimnázium Kamarakórusa. Bárdos L: Glóri -kánon közös éneklésével kezdődött és a Tábortűznél c. kórusművel zárult a hangverseny.
A Bárdos Lajos Zenei Hetek Kórus- és Ifjúságnevelési Alapítvány részéről Kempelen Tünde alapító karnagy, artdirector és Miskolczi Ottó színművész generalmanager értékelte a kórusokat.
A „Kicsinyek Kórusa” énekeseiből sokan ilyen alkalmakkor jutnak el vidékre, és a közös éneklés nagy sikerélmény számukra.

(Dolovainé Gyarmati Erzsébet)

2011.05.18.

Anyák napja az alsó tagozatban

Ebben az évben kissé rendhagyó módon ünnepelték kisdiákjaink az anyák napját. A művelődési Házban május 2-án délután közös műsorral örvendeztették meg az édesanyákat.
Rövid köszöntésemben hangsúlyoztam, hogy május első vasárnapja egyik legszebb ünnepe a családoknak, amikor virággal, verssel, énekkel köszöntik az emberek az édesanyjukat. Ezt a közös hétfő délutánt ráadásnak szántuk az előző napi, otthoni ünneplésre.
A zsúfolásig megtelt nagyteremben évfolyamonként szerepeltek a gyerekek,rövid műsoraik után virággal kedveskedtek az édesanyjuknak. Ezalatt a vetítőn nagyon kedves képek peregtek, amelyeket Csapó Kamilla kolleganőm válogatott össze.
Végezetül együtt--anyukák ölükben a gyermekükkel--megnéztük az iskolai színjátszó csoport szívhez szóló jelenetét, ami az anyai szeretetről szólt. Ezt Patakiné Hegyi Erzsébet rendezte.
Jó érzés volt látni a sok mosolygó gyermeket,amint meghatódott édesanyjuk kezét fogva hagyták el az ünnepség színhelyét.


Tamási KRESZ verseny

A Tamási Balesetmegelőzési Bizottság versenyt hirdetett a városkörnyéki iskolák felső tagozatos tanulói számára.Iskolánkból 8-an vettek ezen részt:
Orsós Szabolcs, Géringer Ádám,Rudolf Levente, Bogdán László, Horváth Márk,Fésüs Kira, Kőmíves Kinga és Sándor Eszter.
A verseny első részében tesztlapokat töltöttek ki a gyerekek. Ehhez a kerékpáros közlekedés szabályait kellett jól ismerni.
Ezután egy ügyességi pályát kellett kerékpárral végigjárni. Ez a feladat nem volt könnyű, néhol bravúros ügyességre volt szükség. Ügyelni kellett a versenyzőknek,hogy lehetőleg ne hibázzanak, mert ez pontlevonással járt, és a gyorsaság is számított az értékelésnél.
Sándor Eszter holtversenyben III.helyezést ért el, de sajnos a kupát egy tamási lány kapta, mert a pontszámuk azonos volt ugyan, de ő rövidebb idő alatt végzett a gyakorlati pályán.
A többiek nem értek el "dobogós " helyezést. Ennek egyik oka, hogy nem tudtak kellően felkészülni, de megbeszéltük a fiúkkal, hogy jövőre időben elkezdjük a felkészülést és igyekszünk valamelyik kupát, talán a legfényesebbet elhozni az iskolánknak.


Regölyi szavalóverseny

A regölyi általános iskola szavalóversenyt hirdetett a városkörnyéki alsó tagozatos tanulók számára. A kiírás szerint a választott versek témája a tavasz és az ehhez kapcsolódó ünnepek.
Iskolánkat 3-an képviselték:
Lepsényi Barbara 2.b--felkészítője Horváth Istvánné
Meilinger Norbert 3.b
Lepsényi Klaudia 3.b--felkészítőjük Rózsáné Kovács Anna
Az igen erős mezőnyben szép eredményeket értünk el.
Barbara II.lett a korosztályában. Klaudia III.helyezést ért el a korosztályában, Norbi pedig a zsűri különdíját kapta meg.
Nagyon büszkék vagyunk a tehetséges kis tanítványainkra!

(Rózsáné Kovács Anna)

2011.05.17.

Regionális mesemondó verseny

2011. április 13-án a Regionális mesemondó versenyen vett részt Tamásiban Fintor László és Molnár Boglárka az első és második osztályosok képviseletében.
A meséknek tündérekről, vagy királyokról kellett szólni. Fintor Lacika első helyezést ért el Lázár Ervin: Maminti, a kicsi zöld tündér című meséjével.
A zsűri nagyon megdicsérte bátor kiállásáért és kiemelkedő hangsúlyozásáért.
A képen Székely Katalin Liszt-díjas, Érdemes művész opera-énekesnő, a zsűri elnöke adja át a díjat Lacikának.

kép

(Horváth Istvánné)

2011.05.15.

Irodalmi vetélkedő az alsó tagozatban

Varga Szilvia kolléganőmmel megbeszéltük, hogy a 3.-4. osztályosoknak tartunk egy irodalmi vetélkedőt. Ő ajánlotta Erich Kastner bűbájos ifjúsági regényét melynek címe: Pötyi és Anti. Minden osztályból 2-2 csapat jelentkezett, ami 3 főből állt. Egy hónapot kaptak arra, hogy elolvassák a regényt és egymással megbeszéljék az olvasottakat.
A vetélkedőt március 29-én tartottuk.
A feladatokat-amelyek érdekesek, színesek, változatosak és lényegre törőek voltak- Szilvia állította össze és az egész programot ő bonyolította le .Molnár Virág 5.osztályos tanuló volt a segédje.
A csapatok teljesítménye azt mutatta, hogy nemcsak elolvasták a regényt, hanem pontosan meg is értették az olvasottakat.
Az eredmények:
I. 4.b osztályból-Kiss Nóra, Badics Andrea és Kővári Máté
II. 4.a osztályból-Torma Sára, Reinhardt Viktória és Májer Hajnalka
III. 3.b osztályból-Oroszi Nikoletta, Meilinger Norbert és Lepsényi Klaudia
Igazából mindannyian nyertesek voltunk ezen a délután, mert fantasztikus 2 órát töltöttünk együtt.
Szeretnénk ebből hagyományt teremteni, ezzel is a tanulóinkat olvasásra ösztönözni.
Gratulálok a főszervező Varga Szilviának, kitűnő munkát végzett az olvasóvá nevelés terén is.


Megemlékezés Pillich Ferencről

Az idei évben április elsején emlékeztünk Pillich Ferenc entomológusra, városunk díszpolgárára.
Vinczéné Farkas Gyöngyi tanító mondott ünnepi beszédet, amelyben Pillich Ferenc érdemeit méltatta.
Ezután a 3.a osztályosok kedves műsorral emlékeztek a híres tudósgyógyszerészre. A műsort összeállította osztályfőnökük, Vinczéné Farkas Gyöngyi.
A szépszámú közönség nagy tapssal jutalmazta őket.


Mesemondó verseny Tamási

A városkörnyéki mesemondó versenyt április 6-án rendezték Tamásiban.A 3.-4.osztályos korcsoportban
Lepsényi Klaudia --3.b-- és Molnár Péter Gergő--4.a --képviselték iskolánkat.
A nagyon erős mezőnyben is megállták a helyüket, jól szerepeltek.Egy 5. és egy 7.helyet sikerült szerezniük.

(Rózsáné Kovács Anna)

2011.05.14.

KRESZ verseny

Április elején iskolánk 37 harmadik osztályos tanulóval benevezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett "Kisiskolások országos közlekedésre nevelési verseny"-ére.
A helyi fordulót április 5-én rendeztük meg. A legjobb eredményt Sajtos Boglárka 3.a osztályos tanuló érte el.
Ő képviselhette az iskolánkat a megyei fordulón.
Ez április 19-én volt Szekszárdon. Boglárka itt is jól szerepelt, 6.helyezést ért el. Gratulálunk neki és felkészítő tanárának, Vinczéné Farkas Gyöngyinek.

(Rózsáné Kovács Anna)

2011.05.04.

Látogatás az atomerőműben

Az általános iskola nyolcadik osztályos tanulói és néhány kilencedikes szakiskolás Enesei József tanár szervezésében és vezetésével megismerkedtek az erőmű működésével a látogatási központban, az ott nyújtott tárlatvezetésen. Mivel a 16. életév betöltése után lehet az üzem területére lépni, így csak „madártávlatból” láthatták a négy reaktorblokkot!

(Enesei József)

2011.05.03.

"Tisztaság a mindennapj​ainkban"-r​ajzpályáza​t

A Carpex Kft. 2010 december 1-től 2011. április 15-ig tartó Országos Gyermek Rajzpályázatára a „Tisztaságról mindennapjainkban” Simontornyáról közel 70 tanuló pályázott. Két korosztályban lehetett pályázni: 3-7 éves korig és 8-11 éves korig. A pályamunkákra interneten lehetett szavazni. A közönség szavazatai alapján mindkét korosztályban díjazták az első három helyezettet. 2011. április 30-án a díjátadó buli fantasztikus hangulatúra sikeredett. A díjakat Keleti Andrea és a cég vezetője Pintér Zoltán adták át, majd a gyermekek játszottak, kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Számunkra szép eredményekkel zárult a díjátadás: a 3-7 éves korosztályban Zsolnai Lea 1.a osztályos tanuló első helyezett lett. Ő egy Hello Kitty lego házat vehetett át. A 8-11 éves korosztályban Laube Zsófia 4.a osztályos tanuló második lett, mellyel 25 perc Gokartozást nyert. A díjátadás napján még 3 különdíjat is kiadott a zsűri, melynek elnöke Keleti Andrea volt. A harmadik különdíjat Meilinger Norbert 3.b osztályos tanuló kapta. Jutalma kedvezményes jegy a Tropicariumba. Továbbá minden pályázó Elismerő oklevelet is átvehetett.

kép

(Gyurkóné Tóth Irén)

2011.04.29.

Hagyományok és fenntarthatóság
projektnap
2011. április 20.

A múlt tisztelete és a jövőért vállalt felelősség érzése kapcsolódott össze azon a projektnapon, amit intézményünkben 2011. április 20-án tartottunk.
A tavasz beköszöntét immár harmadik alkalommal ünnepeltük egy régi hagyomány felelevenítésével: Dolovainé Gyarmati Erzsébet kiszehajtást rendezett a néptáncos gyerekek főszereplésével. Idén először a felső tagozatosok is bekapcsolódtak a rendezvénybe, így az összes általános iskolás megfigyelhette, ahogy a kiszebábut behajítják a Sióba, és elviszi a víz, ami a tél elűzését jelképezte.
A Föld napja alkalmából Dr. Horváth András a gimnazistáknak interaktív előadást tartott a környezeti fenntarthatóságról és a környezetvédelem égető problémáiról.
Az ünneplést és az előadásokat tett követte, a gyerekek osztályonként egy-egy területet felvállalva megtisztították az iskolaépületek udvarát, környékét. Összeszedték a szemetet, kitisztították a virágágyásokat.

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2011.04.19.

Internet Fiesta 2011

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával - immár 12. alkalommal rendezi meg az Internet Fiestát a könyvtárakban, 2011. március 21-28. között. Természetesen ebben az évben is csatlakoztunk az országos program sorozathoz.
Ez alkalommal, március 21-én Horváthné Farkas Rita tartott előadást a főleg gimnazista közönségnek az Internet pszichológiája címmel.
A fiatalok tájékozódhattak az Internet személyiség formáló hatásáról, az Internet szerepéről kapcsolataik alakulásában, az Internet közösség építő erejéről, csak úgy, mint az internetes kommunikáció beszédre gyakorolt hatásáról . Nem maradhatott ki az sem, hogy az Internet az egyéb káros szenvedélyhez hasonlóan akár függőséggé is válhat. Az előadás során ennek elkerülésére is kaptak tanácsot a résztvevők.
A program a TÁMOP pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.

(Vácziné Horváth Anikó)

2011.04.18.

József Attila szavalóver​seny

2011. április 12-én Tamásiban négy tanulónk vett részt a szavalóversenyen.
A 7-8. osztályos kategóriában Kovács Viktor 8. g osztályos első helyezést ért el, és továbbjutott a bonyhádi fordulóba.
Helyezést nem ért el, de szépen szerepelt Máté Anna is.
A középiskolás kategóriában Széll Diána 12. g osztályos ugyancsak első helyezést ért el, de ebből a kategóriából nem volt továbbjutás.
Nem ért el helyezést, de szépen szerepelt Sós Ágnes 12. g osztályos tanuló is.

(Papp István Gergely)

2011.04.16.

Gálaműsor a költészet napján

Második alkalommal ünnepelte Simontornyán a város és a tanuló ifjúság gálaműsor keretében a költészet napját.
A Vak Bottyán ÁMK tagintézményeinek tanulói a tanév során kiemelkedő kulturális tevékenységüket mutatták be társaiknak, tanáraiknak és az érdeklődő közönségnek.
Lóczy István köszöntője után fellépők verssel, jelenettel, dallal és tánccal álltak színpadra. (A részletse program az iskola honlapján megtekinthető.)
A kicsi gyerektől a szinte felnőtt gimnazistáig mindenki tudása legjavát tette a közönség elé, amit ezúton is köszönünk, az őket felkészítő pedagógusoknak is.
A rendezvény természetesen egy József Attila verssel indult, amit Pápai Anna tolmácsolásában hallgathattunk meg. Természetesen, hiszen a költészet napját 1964- óta József Attila születés napján ünnepeljük.
Ebben az évben megemlékeztünk Nemes Nagy Ágnes költészetéről is egy rajzpályázat keretében, melyet a Városi Könyvtár írt ki. A pályázat eredményhirdetésének a gála műsor méltó keretet adott.
Szabó Imre irodalmár szerint:
„Aki egyszer megízleli a magyar költészet szépségét, az minden bizonnyal azon keresztül látja a világot. A következő lépés, hogy nem csak látja, hanem másokkal is láttatja.”
Reméljük, hogy a műsor résztvevői megtették ezt a lépést.


KÖLTÉSZET NAPI MŰSOR:

1. Pápai Anna: József Attila: Thomas Mann üdvözlése - vers (Simontornya)
2. Balogh Bianka: Osváth Erzsébet: Zsémbes Zsófi ébredése - vers (Tolnanémedi)
3. A sárszentlőrinci iskola néptánccsoportja - csárdás
4. Balogh Szabina: Kassák Lajos: A szomszéd néni meséli - vers (Tolnanémedi)
5. Fintor László: A kutya, a macska meg az egér - népmese (Simontornya)
6. Nagyszékelyi iskola - Gergelyjárás
7. Ács Tibor: Nagy Bandó András: A legkisebb legény - vers (Tolnanémedi)
8. Bikádi Emese: Petőfi Sándor: A koldus sírja (Pincehely)
9. Torma Gabriella: magyar népdalok (Pálfa)
10. Kocsis Anna: Bókkon Gábor: Salamon, a rák - vers (Sárszentlőrinc)
11. Kovács Dominik: Varró Dániel: Nyelvművelés - vers (Simontornya)
12. Simontornyai színjátszósok: Rakoncátlan lángocska - jelenet
13. Egyed Dániel: Vesztergom Andrea: Saroklakó - vers (Sárszentlőrinc)
14. Kajtár Eszter: Rigó Béla: Városmese (Pincehely)
15. Oroszi Nikoletta: Magyarország c. dal
16. Meilinger Norbert: Szécsi Margit: Március - vers (Simontornya)
17. Söllei Dóra: Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz (Pincehely)
18. Kalányos Melinda: Illyés Gyula: A költő felel - vers (Pálfa)
19. Tóth Bettina: Magyarország c. dal (Pálfa)
20. Péteri Gréta: Jerzi Kern: A zsiráf a fényképésznél - vers (Simontornya)
21. Tolnanémedi néptánccsoport
22. Kovács Viktor: Kovács András Ferenc: A pók poétikája - vers (Simontornya)
23. Megzenésített versek (Radnóti Miklós: Éjszaka, Weöres Sándor: A tündér, József Attila: Rejtelmek) a simontornyai gimnázium énekkara előadásában


Nemes Nagy Ágnes olvasó- és rajzpályázat

Ebben az évben a költészet napján több könyvtár megemlékezett a Kossuth-díjas Nemes Nagy Ágnesről is.
Könyvtárunk a Tamási Városi Könyvtárral közösen szervezett programokat ebből az alkalomból.
A Könnyű László Városi Könyvtár által kiírt olvasópályázaton 21 simontornyai kisdiák szerepelt eredményesen, ők jutalomként Tamásiban megtekinthették a Bors néni születésnapja című előadást.
A simontornyai gyerekek pályázhattak versillusztrációkkal a helyi könyvtár rajzpályázatán.
Örömünkre szolgált, hogy 56 kisgyerek 65 db rajzzal vett részt a pályázaton.
A szebbnél szebb rajzok között nehéz volt választani, így az 1-2. osztályosok, és a 3- 4. osztályos gyerekek rajzait külön értékeltük.

1-2. osztályosok között:
1. helyezést ért el: Molnár Anna Zsófia
11. helyezést ért el: Glück Enikő
III. helyezést ért el: Horváth Boglárka

3-4. osztályosok között:
I. helyezést ért el: Laube Zsófia
II.helyezést ért el: Oroszi Nikoletta
III. helyezést ért el: Havel Beáta Julianna

A rajzpályázat eredményhirdetésére ünnepélyes keretek között a költészet napi gálaműsoron került sor.

(Kovácsné Lengyel Ilona/Vácziné Horváth Anikó)

2011.04.05.

Sikeres német nyelvvizsgák

Az idei tanévben, eddig két végzős diákunk tett sikeres, "C" típusú, középfokú nyelvvizsgát német nyelvből: Timár Fabiána és Bor Klára. Bizonyítványukhoz és sikerükhöz ezúton is gratulálunk nekik.

(Bíró Beáta)

2011.03.30.

Képek az alsós márciusi műsorról és a "Kenguru" matematika versenyről:

(Rózsáné Kovács Anna)

2011.03.30.

Tűzzománc Kossuth címer készítése Szekszárdon

Március 8-án Szekszárdra utaztunk az osztályommal --3.b--, a Megyei Múzeumban előadáson és kézműves foglalkozáson vettünk részt.
Először Andrásné Marton Zsuzsa múzeumpedagógus beszélgetett a márciusi forradalomról a gyerekekkel. Érdekes dolgokat mesélt,közben korabeli dokumentumokat,fegyvereket,eszközöket láthattak és vehettek a kezükbe a tanulóink. A korhű ruhákat fel is próbálhatták.
Eközben a folyosón lévő asztalokra Gulyás Éva kézműves már kikészítette a kellékeket a kézműves foglalkozáshoz. Az ő irányításával festették ki a gyerekek a Kossuth címert,amit ott a helyszínen ki is égetett a foglalkozás vezetője. Végül egy filcanyagra ráragasztották és mindannyian egy kitűzővel távoztak,amit büszkén viseltek a ruhájukon.

(Rózsáné Kovács Anna)

2011.03.30.

Német édesség 2011. március 9.

A helyi vöröskereszt elnöke, Vámi Istvánné a németektől kapott édességcsomagot átadta az iskolának. Amit a vezetőség szétosztott a tagozatok között.
Minden kisgyerek két darab csokoládét kapott, aminek nagyon örültek.
A képen Rózsáné Kovács Anna vezető tanító és Csóka Lászlóné pedagógiai asszisztens a 3.a és a3.b osztályosokkal az édesség kiosztása után.

(Rózsáné Kovács Anna)

2011.03.28.

Élmény autóztatás

A Magyar Autó-, Szabadidősport és Közlekedésbiztonsági Egyesület (MASzKE) rajzpályázatot hirdetett az I. Simontornyai „PÁLYA!!” Közlekedésbiztonsági Nap keretein belül általános iskolás gyermekek számára, „Településünk közlekedésbiztonsága az én szememmel” témában. Az értékelésre 2011.03.26-án reggel a X. FÉSz Kupa versenyzői, rendezői közreműködésével került sor.
A díjak átadása pedig 2011. 03. 26-án 15:00 kor a TEMI Fried Művelődési Házban volt.
Iskolánkból 38 pályázó közül az első díjat Erős Botond 4.a osztályos, a második díjat Szabó Róbert 4.a és a harmadik díjat Máté Balázs 4.a osztályos vehette át.
Itt a gyerekek személyesen találkozhattak a kupasorozat néhány résztvevőjével.
A nyertes pályázatokat (az első 3 helyezettet) oklevéllel, ajándékkal és verseny-autóztatással jutalmazták.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2011.03.28.

A felső tagozatosok farsangja 2011.02.18.

A felsős diáktanács az idei tanévben február 18.-án rendezte meg a farsangi bált a Fried Művelődési Házban.
Sok gyerek készült jelmezes bemutatóval, jelenetekkel, de a szereplők közül többen is éppen a fellépés hetében betegedtek meg. Minden produkciót díjaztunk a szülők által készített tortákkal és az emeleti büfében is sok-sok finom süti várta a gyerekeket.
Nagy sikert aratott a napközisek tánccsoportja. Az elmaradhatatlan tombola sorsoláson pedig sok ajándék talált gazdára, köztük egy „csíkos tigris” is ami valójában egy zebra volt.
A bál nem lett volna teljes a fergeteges Herczeg-disco nélkül, ahol együtt buliztak gyerekek, diákok és szülők is.

(Dr Thipphavonené Csamangó Éva)

2011.03.28.

Szakköri programok

A természettudományi munkaközösség az idei tanévben bővítette a szakköri kínálatot.A diákoknak évek óta lehetősége van látogatni a természettjáró vagy kémiaszakkört, újdonságként indítottuk a természetfotós és az önismerti szakköröket.
A két új szakkör kéthetente másfél órás elfoglaltságot jelent a diákoknak, Dr. Horváth András ill. Apró Etelka iskolapszichológus vezetésével. A kémia szakkör hetente működik Molnárné Bereczki Annamária irányításával, a természetjáró keretében pedig főleg a tanítási szünetekben szervez programokat Dr.Horváth András, kísérőként Apró Etelka és Molnárné Bereczki Annamária segít neki.
Az őszi szünetben egynapos kirándulás keretében a Bakonyban túráztunk, gyönyörű időben a kidőlt fákat leszámítva könnyű terepen. Sok-sok barlangba bebújhattak a válalkozó kedvűek, ha a turista térképünk nem segített , akkor GPS-szel muttatta meg a helyes irányt a tanár úr.
A téli szünetben a hideg miatt csak egy rövidebb túrán vettünk részt. A két ünnep között december 30-án a gimnázium elől indutunk, és átgyalogoltunk Kisszékelybe, hogy lemozogjuk a karácsonyi plusz kilókat. A hideg ellenére szép időnk volt, gyönyörű látvány a havas, jeges táj is. Csúszkáltunk a jégen , először csak az őzek, szarvasok és a vaddisznók nyomaival találkoztunk, de később egy szarvascsapat, majd néhány vaddisznó vágtatott át előttünk az úton. Túl gyorsak voltak így nem sikerült lefotózni őket, de a csúszkálásról és a fagyos tájról szép képek készültek.
Legközelebbi túránkat már kétnaposra tervezzük, a Mátra lesz a célunk májusban.
A természetfotós szakkörösök jó idő esetén Simontornyán, vagy Kisszékelyben tesznek egy rövidebb túrát, menet közben ismerkednek a tájjal, a növény-és állatvilággal, és természetesen a fotókat készítenek. Rossz időben a művelődési házban az elkészült fotókat nézegetik kivetítő segítségével, és meghívott fotósok is tartanak vetítést képeikből.
Kémia szakkörön a tananyaghoz kapcsolódóan a diákok végezhetnek kísérleteket. Szinte minden eszközzel, és vegyszerrel dolgozhatnak, sok mindent kipróbálhatnak, amire a heti 1 il.l 2 tanórán nem jut idő. Témazáró dolgozatok előtt a szakkör korrepetálásként is működik Félévente az ELTE szervezésében 6-10 diák az egyetemen vehet részt laborgyakorlatokon.
Az önismereti szakkörön beszélgetések, társasjátékok, szituációs gyakorlatok segítségével ismerkedhetnek a diákok egymással, önmagukkal. Magabiztosabbá, öntudatosabbá válhatnak, barátokat szerezhetnek.

(Molnárné Bereczki Annamária)

2011.03.28.

Gimis farsang és kirándulás

A 2011-es gimis farsangot a 11.g osztály nyerte meg, a Filmszínház című műsorával. Gárdonyi Norbert ötlete alapján különböző filmek jeleneteit összekeverve jelenítettük meg. A jelmezek készítésében Hegedüs Eszter, és Szepesi Dávid, Simoni Ibolya és Papp Viktória is élenjárt. Jutalomból egy napra elmehettünk kirándulni. A vasúti kedvezményt kihasználva március 19-én Budapesten meglátogattuk a Nemzeti Múzeumot, maj délután a Mammut bevásárlóközponban moziztunk és plázáztunk. Ez igazi osztálykirándulás volt, ha a farsangi műsorban nem is, de ezen mindenki részt vett.

(Molnárné Bereczki Annamária)

2011.03.28.

Kémiás kirándulás

2011.02.17-én a 13.g biológia fakultációs csoportjával és alsóbb éves kémiát szerető diákokkal tanulmányi kiránduláson vettünk részt. Délelőtt a Közlekedési Múzeumot látogattuk meg abból az alkalomból,hogy 2011. a Kémia Nemzetközi Éve tiszteletére időszaki kiállítást rendeztek be. Délután először az ELTE biológia épületében a rendszertani és anatómiai kiállítást néztük meg szakszerű tárlatvezetéssel ( itt készültek a fotók), majd a kémiai épületben az Alkímia ma előadássorozatába kapcsolódtunk be. A napi téma a kemoterápia volt. Először egy tudományos, de középiskolások számára is követhető előadást hallhattunk Mező Gábor professzortól, majd Róka András tanár úr tartott robbanós, látványos kísérleti bemutatót. Különösen a klór durranógáz tetszett, ennek hangja az ágyúlövéssel ér fel. A kísérletek egy részét mi is láthatjuk a gimnáziumban, de több kísérletben különleges ,nálunk nem elérhető anyagokat használtak. Mivel az előadás későn ért véget, intercity vonattal indultunk haza. Mozdonycserével és némi késéssel jutottunk Sárbogárdig, ahonnan az iskolabusz szállított minket .Fárasztó, de emlékezetes nap volt, jó lenne az ELTÉn szervezett több programmra is ellátogatni.

(Molnárné Bereczki Annamária)

2011.03.28.

KÉMIA NEMZETKÖZI ÉVE

Ebből az alkalomból egész évben különleges programokat szerveznek a kémiával foglalkozó intézmények (egyetemek, múzeumok, a tv csatornák). Iskolánk is csatlakozott több programhoz. Először január 26-án a résztvevő iskolákban kellett azonos kísérletek bemutatni. A kísérletek leírását a Magyar Kémikusok Egyesülete honlapján tették közre, kérték, hogy fotók iskészüljenek a bemutatókról. Nálunk az adott napon a gimnáziumban a 8. és a 11. g.osztályoknak volt kémia órája, így ők nézhették, illetve végezhették a kísérleteket. Ezek egy részét már láthatták eddig is, de természetesen a látványosságon volt most a hangsúly. A diákok az éghetetlen zsebkendő című kísérletet végzik a képen.
A naphoz kapcsolódóan a hetedikesek rajzokat készítettek, amiből faliúság készült, és a többi gimnazistával is tudatja, hogy 2011. a kémia éve.
Jelenleg is futó program, hogy az MTV Delta című műsora kémiai vetélkedőt szervezett. A kérdésekre interneten kell megkeresni a válaszokat. A legjobb csapatok országos döntőbe juthatnak, ahol németországi utazást és értékes 3D-s kivetítőket lehet nyerni.

kép

(Molnárné Bereczki Annamária)

2011.03.04.

Rajzpályázat A tisztességes életért

A Criminon Alapítvány művészeti pályázatára a Vak Bottyán Általános Művelődési Központból több mint negyven tanuló adta be pályázatát. 2011. február 12-én egy műsorral egybekötött díjátadó rendezvényen a Lurdy Házban, a családbarát bevásárlóközpontban került sor a nyertesek díjainak átadására. Simontornyán március 2-án kapták meg ajándékukat a rajzpályázatban résztvevők: „Az út a boldogsághoz képekben” plakátot, valamint vitamin-csomagot, az egészséges életmódot segítendő. Intézményünk és a felkészítő tanárok Salamonné Andráskó Borbála, Horváth Irén és Gyurkóné Tóth Irén köszönő emléklapot kaptak az alapítványtól.

kép

(Gyurkóné Tóth Irén)

2011.02.22.

II. Országos Diák Rajzpályázat

Kondor Béla festőművész születésének 80. évfordulója alkalmából országos rajzpályázatot hirdetett meg a XVIII. kerületi önkormányzat és a Kondor Béla Általános Iskola. Iskolánk grafika szakos tanulói közül 5 tanuló adta be erre pályázatát. Név szerint: Erdélyi Virág 3. a, Meilinger Norbert 3. b, Laube Zsófia 4. a, Szabó Róbert 4. a és Vonya Teodóra 5. osztályos tanuló. A rajzpályázat alkotásait neves zsűri bírálta el: Magyar József, a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet szaktanácsadója, Szalay József, a Magyar Rajztanárok Egyesületének elnöke. A zsűri elnöke volt Bereczki Lóránd, a Nemzeti Galéria címzetes nyugalmazott főigazgatója. A díjakat Csomor Tamás alpolgármester, országgyűlési képviselő adta át február 18-án, 13 órakor a Kondor Béla Általános Iskolában. A kiállítást Kucsák László alpolgármester, országgyűlési képviselő nyitotta meg. Az ország egész területéről két kategóriában közel 600 pályázat érkezett 61 településről és 86 intézményből. Az alsó tagozatos kategóriában Erdélyi Virág grafika szakos tanulónk Különdíjasként a IV. helyezésért járó díjat vehette át. A helyi TV interjút is készített vele és édesanyjával. Az ajándékot a Kondor Béla Művelődési Ház igazgatója, Kiss Mariann adományozta neki és felkészítő tanárának, Gyurkóné Tóth Irénnek. Virág festőállványt és olajkészletet, tanára pedig Kondor Béla festő- és grafikusművész születésének 75. évfordulója tiszteletére kiadott könyvet kapott.

A II. Országos Diák Rajzpályázat eredményhirdetéséről készült felvétel:

kép

(Gyurkóné Tóth Irén)

2011.02.10.

Helyi mesemondó verseny 2011. alsó tagozat

Helyszín: Petőfi utcai iskola, klubterem.
Időpont: január 19. szerda délután 2 óra

Szervezők: Beidekné Bölcsföldi Mária és Varga Szilvia
Zsűri: Weiszné Nemesi Magdolna, Schiszler Lajosné és Varga Szilvia
Bemondó: Adrián Zsuzsanna

Helyezettek:

1. osztály

I. Molnár Boglárka 1.b
II. Szemes Csenge 1.b
III. Fischli Dorina 1.b

2. osztály

I. Fintor László 2.b
II. Sersli Hajnalka 2.b
III. Vincze Gréta 2.a

3.-4. osztály

I. Lepsényi Klaudia 3.b
II. Molnár Péter Gergő 4.a
III. Molnár Diána 3.a

A részletes és személyreszabott értékelést Varga Szilvia végezte.
Iskolánkat a regionális versenyen az I. helyezettek fogják képviselni.


Farsangi bál, alsó tagozat 2011.

Ebben a tanévben is közös farsangi mulatságot rendeztünk a Művelődési Házban január 28-án.
Az SZMK megbeszélésen az osztályokat képviselő szülők különböző feladatokat vállaltak az előkészítésből és lebonyolításból: az első osztályosok szülei a tombolák árusítását, a másodikosoké a büfé előkészítését és üzemeltetését, a harmadikosoké a tombolatárgyak vásárlását, csomagolását,a negyedikeseké pedig a beléptetést és a rendfenntartást.
A bál 4-kor kezdődött. A gyerekek belépője néhány szendvics vagy sütemény a felnőtteké pedig 200 forint volt.
A műsorvezető, Csapó Kamilla remekül oldotta meg a feladatát. Boszorkányos jelmezében boszorkányos ügyességgel volt a délután háziasszonya. A „talpalávalót” Klár Norbert és „diszkós” csapata szolgáltatta, jó hangulatot csináltak a változatos zenéjükkel.
A megnyitó után bemutatkoztak a művészeti oktatásban részesülő színjátszó gyerekek, egy rövid kis műsorral,amit Patakiné Hegyi Erzsébet tanított be nekik. Az osztályok sorban felvonultak, bemutatkoztak a színpadon A jelmezek nagyon ötletesek,szépek voltak,ami a szülők munkáját dicséri. Amíg a zsűri tanácskozott, Adrián Zsuzsanna énekelt az apró közönségnek. A „technika ördöge”bele-beleszólt a műsorába,de a gyerekek így is nagy tapssal jutalmazták fiatal tanító nénijüket. Kis idő múlva megszülettek az eredmények, amit Kovács Jánosné igazgatóhelyettes,a zsűri elnöke ismertetett. Minden osztályból a legötletesebb jelmezes kapott apró ajándékot. A 2.a és a 4.a osztályt különdíjjal jutalmazták, ami egy-egy torta volt. A 2.a –ban a legtöbben öltöztek be jelmezbe ,a 4.a-sok pedig a legkülönlegesebbek jelmezeikkel érdemelték ezt ki.
A tánc és a játékok váltották egymást a délután során. Ezekben a szülők és a pedagógusok is aktívan részt vettek. A büfében nagy volt a forgalom. A szülők finom süteményeit, szendvicseit jó étvággyal fogyasztották a kis bálozók.
Nagyon jó hangulatban telt el a délután, illetve kora este. Erre a legfőbb bizonyíték, hogy a gyerekek nem nagyon akartak még fél 8-kor sem hazamenni.
Miután a szülők minden bevételt összeszámoltak a végösszeg 107 330 Ft lett.
Ebből kifizettük a terembért, a tombolatárgyakat, az ajándékokat, a büféhez használt dolgokat /pohár, szalvéta, stb/. Végül 82 130 Ft maradt. Ennek az összegnek a nagy részéből udvari játékokat fogunk vásárolni, illetve csináltatni a gyerekeinknek.
Szeretnék köszönetet mondani minden szülőnek és kollégámnak, mert segítségükkel egy nagyon tartalmas, vidám délutánt tölthettek el a kisdiákjaink ezen a napon. Külön köszönet a diszkós csapatnak, akik ingyen szolgáltatták a zenét, Kővári Norbert szülőnek, akitől az összes üdítőt ingyen kaptuk, Molnár Szabolcs nagymamájának, Szabó Róbert anyukájának és Csóka Lászlónénak /a gyerekek Kati nénijének/ a gyönyörű és finom tortákért.
Remélem, hogy jövőre is hasonló összefogással és hangulatban tudjuk majd az iskolai „télűző” maskarás mulatságunkat megtartani.

(Rózsáné Kovács Anna)

2011.01.10.

Berekbéli Barangolás

Illusztrációs pályázat Fekete István művei alapján a Deák Ferenc Könyvtár szervezésében.

2010. október 4-én immár 3. éve az állatok világnapjára helyi rajzpályázatot hirdettünk. Az idei tanévben szinte egy időben illusztrációs pályázatot szervezett az interneten a Fővárosi Szabó Ervin Deák Ferenc Könyvtára, Fekete István művei alapján. A pályázatra 44 alsós tanuló nevezett az iskolánkból. Az elkészült pályamunkákat feltöltöttem a http//:rajzpalyazat.konyvtaros.net című honlapra. Így a rajzokat helyben ki is állíthattuk. Az eredményhirdetés után nagy örömmel olvastuk, hogy Sztolyka Edina 3.b osztályos tanuló a saját korosztályában 3. helyezést ért el. Felkészítő tanára Csapó Kamilla tanárnő volt. Ráadásul még minden nevezett tanuló és felkészítő tanára közös emléklapot is kapott. Az emléklapra többek közt kiválasztották Körtés Rebeka Regina 3.a osztályos tanulónk rajzát is.

kép

Grafikások, kézművesek kiállítása

2011. január 10-én hétfőn, Nyírőné Rill Mária a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény igazgatóhelyettese második alkalommal nyitotta meg a simontornyai kézműves és grafika szakos tanulók féléves munkáiból készült kiállítást a Fried Művelődési Házban. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter és a grafika szakos tanulók felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozó kiállítást. Kovács Dominik 8.g osztályos tanuló és Váczi Enikő, Oroszi Nikoletta, Géringer Szabolcs 3.b osztályos tanulók szereplésükkel színesítették a megnyitót. Rendezvényüket megtisztelte jelenlétével Tóthné Unghy Ilona, intézményünk igazgatója, Kovács Jánosné Lengyel Ilona igazgatóhelyettes, Rózsáné Kovács Anna vezető tanító.Torma József képviselő és Varga László újságíró is. Mindnyájan elismerően szóltak a gyerekek munkáiról és írtak is pár sort a vendégkönyvbe. Szép számban voltak jelen érdeklődők is.

kép

(Gyurkóné Tóth Irén)

2010.12.14.

Szalagtűző 2010.11.26.

(Tóthné Unghy Ilona)

2010.12.10.

A 3. b Szekszárdon

2010.december 6-án a simontornyai 3.b osztály a Megyei Múzeum meghívására Szekszárdra utazott. Az Adventi Napok egyik programja volt az ő előadásuk.
Egy -- a karácsonyhoz kapcsolódó -- mesejátékot adtak elő. Címe: A szeretet ünnepe. A darab különlegessége, hogy a szerzőpáros a Vak Bottyán ÁMK tanulói. Kovács Dominik és Kovács Viktor - akik most a gimnázium 8.g osztályába járnak - ezelőtt 4 évvel írták ezt a mesejátékot, ami egy család karácsonyvárásának története. A gonosz erők meg akarják akadályozni, hogy ez a szép ünnep az embereké maradjon, sok bonyodalom után természetesen győz a szeretet és a darab végén minden jóra fordul.
Az előadást a kis csapat osztályfőnöke, Rózsáné Kovács Anna rendezte. A főszereplők: Lepsényi Klaudia,Zsolnai Milán, Oroszi Nikoletta, Géringer Szabolcs és Sztolyka Edina voltak.
Az osztály nagyszerű teljesítményt nyújtott. A Tolnatáj Tv munkatársai is gratuláltak az előadáshoz és interjút készítettek a szerzőkkel és a rendező tanítóval. Ezeket a beszélgetéseket és a felvett előadásból részleteket a december 9-i adásban lehetett látni. A kis előadók ajándékokkal és egy élménydús nap emlékével tértek haza.
Ezt a mesejátékot a város lakói december 21-én láthatják a Művelődési Házban. A Mindenki Karácsonya rendezvény egyik műsorszáma lesz.

(Rózsáné Kovács Anna)

2010.11.23.

Marpingeni cserekapcsolat

Október végén egy hetet töltöttek német testvérvárosunk, Marpingen diákjai Simontornyán. Repülőgéppel érkeztek Budapestre, az első napot ott is töltötték városnézéssel, másnap érkeztek városunkba, a menzán megebédeltek és gimnazisták kíséretében megtekintették a helyi nevezetességeket. A következő napok kirándulásokkal teltek, jártak Cecén, Kisszékelyben, Rétimajorban, Keszthelyen, Balatonfüreden. A simontornyai gyerekek és német tanáraik kísérték őket. Pénteken Jancski Ferenc főzött vendégeinknek a Vendégházban magyar specialitást, melynek nagy sikere volt, még a receptjét is elkérték. Ezenkívül részt vettek az október 23-i műsoron is. Vasárnap este búcsúvacsorával köszöntünk el tőlük, melyre pizzát és finom süteményeket sütöttünk, a vacsorán Csőszné Kacz Edit polgármester és Tóthné Unghy Ilona intézményünk igazgatója is búcsút vett a marpingeni tanulóktól.

(Menyhártné Ildikó)

2010.11.17.

Bottyán Napi Népdaléneklési Verseny

A Simontornyai Vak Bottyán ÁMK a Vak Bottyán Napok alkalmából népdaléneklési versenyt hirdetett 2010. nov. 11-re.
Nevezni két népdallal lehetett. A társult intézményekből Pálfáról jött két versenyző, Simontornyáról pedig 3 csoport és 15 szólista szállt versenybe. A zsűri arany, ezüst és bronzminősítéssel értékelte a versenyzőket.

Az Arany minősítést elért énekesek:

Géringer Szabolcs 3.b.
Váczi Enikő 3.b.
Oroszi Nikolett 3.b.
Doffkay Borbála 4.o.
Németh Anett-Kránitz Nikolett 8.o.
Kőmíves Kinga 6.a.
Agócs Dolóresz 5.o.
Pálfáról Torma Gabriella és Tóth Bettina

Ők képviselik intézményünket a megyei és regionális versenyeken.

(Dolovainé Gyarmati Erzsébet)

2010.11.16.

Szavalóverseny

2010. november 11. iskolánk jeles napja: Vak Bottyán nap. Ez alkalomból többek között szavalóversennyel is színesítettük a diákok programját. Az is motiválta a rendezőket, hogy december elején hagyományosan megrendezésre kerül a Vörösmarty szavalóverseny Pincehelyen, így gondoltuk emeljük a rangját, ha meg kell küzdeni a részvételért.
Örömmel tapasztaltuk: nem halt még ki diákjainkból a versmondás iránti szeretet, a küzdési vágy. Szép számmal jelentkeztek, és dicséretes mindnyájuk felkészülése. Két verssel kellett bizonyítaniuk, melyből a kötelező vers egy szabadon választott Vörösmarty vers volt.
A zsűrinek – tagjai: Zsigáné Teszler Judit, Patakyné Hegyi Erzsébet, Papp István Gergely magyar szakos tanárok – nem volt könnyű dolga, hiszen egyrészt szívet melengető volt látni a csillogó szemű versmondókat, másrészt kritikusan kellett hallgatni a produkciókat, majd eldönteni: ki képviselje iskolánkat a területi versenyen.
Legjobbjaink:
Szemes Gergő 5. osztályos, Kovács Viktor 8.g osztályos, és Pápai Anna 10.g osztályos tanulók
Dicséretben részesültek:
Kovács Dominik a 8.g, Zlankievicz Adél a 8.g, Sós Ágnes a 12.g és Szabó Mónika a 13.g osztályból.
Csodálatos dolog, hogy mindig vannak „zászlóvivők”, akik kultúránk, múltunk kincseit nem hagyják feledésbe merülni.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2010.11.14.

2010. november 11. Vak Bottyán Nap felső tagozat-szakiskola

A felső tagozatos diákokkal és a szakiskola 9. és 10. osztályos tanulóival közösen ebben a tanévben is megemlékeztünk Vak Bottyán Jánosról, iskolánk névadójáról.
A 8. osztályosok műsora után a hagyományos, osztályok közötti vetélkedő zajlott. Bár az idő szokatlanul enyhe volt, többségében benti játékokon mérhették össze tudásukat a gyerekek. A sportos ügyességi feladatok mellett történelmi kvíz, találós kérdések, számítógépes portré rajzolás és nyelvi feladatok várták az állomásokon a vetélkedő diákokat.
A küzdelem igen szorosnak bizonyult, csak a menetlevelek értékelésével tudtuk elbírálni a helyezéseket:
I. helyezést ért el a 6. b osztály.
II. helyezett lett a 9. szakiskolai csapat.
A III. helyezett a 8. osztály lett.
Gratulálunk mindenkinek és jövőre jöhet a visszavágó!

(Dr. Thipphavonené Csamangó Éva)

2010.11.14.

Vak Bottyán nap az alsó tagozatban 2010.11.11.

Az idei évben is méltóképpen emlékeztünk iskolánk névadójára, János kuruc generálisra.
A meghívásunkra minden tagiskolánkból 4 kisgyermek érkezett hozzánk egy pedagógus kíséretében.
A negyedikes tanulóink egy színvonalas műsorral örvendeztettek meg bennünket. Az osztályfőnökeik, Beidekné Bölcsföldi Mária és Dolovai Zsuzsanna készítették fel őket. Az előadás színhelye a tornaterem volt.
Ezt követően megkoszorúztuk a névadónk mellszobrát. A vendégek emlékszalagot kötöttek a kuruc zászlónkra, amit Tóth Mihályné nyugdíjas tanár ajándékozott iskolánknak.
Minden vendégcsapat kapott egy-egy negyedikes kísérőt, akik először a napközi otthon ebédlőjébe kalauzolták őket, ahol finom tízórai várt rájuk.
Ezután minden csapat elindult, hogy bejárja azt a múzeumi tanösvényt, amelyet Máténé Klárika készített. Eközben szórakozva megismerkedhettek a vendégek Simontornya nevezetességeivel.
Ezt a tanösvényt minden helyi tanuló is bejárta az osztályfőnöke vezetésével.
Fél 11-re mindannyian a Sportcsarnokba mentünk, ahol közös játékkal, sorversenyekkel – amit Kossa Istvánné vezetett – zártuk a napot.
A vendégek és minden kisdiákunk egy tartalmas nap emlékével térhetett haza. Az emléklap csak ráadás volt.

(Rózsáné Kovács Anna)

2010.11.10.

Kiemelt nívódíjasok lettek a Kárpát-medencei döntőben a Kovács ikrek

2010. november 6-án volt a VIII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntője Budapesten, ahol Kovács Dominik és Kovács Viktor 8. g osztályos tanulók szereplését a zsűri Kiemelt Nívódíjjal jutalmazta. Ez a verseny egy kétéves versenysorozat zárása volt. 2009. május 30-án Szabadegyházán a regionális elődöntőn Vass Lajos aranyminősítéssel továbbjutottak az országos döntőbe. 2010. május 29-én Sümegen nagy közönségsiker mellett a rangos zsűri Vass Lajos Kiemelt Arany minősítéssel értékelte a fiúk szereplését, ami meghívó volt a Kárpát –medencei döntőbe.

(Dolovainé Gyarmati Erzsébet)

2010.11.09.

Tolnai Tarisznyások

A szekszárdi Fehérlófia Sportegyesület szervezésében idén október 9-én Sárszentlőrincen került sor a Tolnai Tarisznyások helyismereti csapatversenyére, melyen a 7. g osztály négy tanulója: Fésüs Kevin, Kiss György, Kovács Péter és Szabó Bence vett részt. A fiúknak akadályverseny szerűen kellett részben előzetes készülés, részben a falu különböző helyszínein megszerzett tudásuk alapján megoldani a rájuk váró feladatokat. Olyan kihívások is vártak rájuk, mint pl. a kenuzás vagy más ügyességi versenyek. Dobogós helyezést ugyan nem, ám tapasztalatot annál többet szereztek ezen a derűs szombat délelőttön.


Petőfi-verseny

2010. szeptember 28-án kedden 9:00 órától került sor az immár hagyományos sárszentlőrinci Petőfi Sándor szavalóversenyre. Az eseményen a Vak Bottyán ÁMK korcsoportonként egy-egy, összesen négy tanulóval képviseltette magát fejenként két-két verssel, amelyek közül az egyik a versenykiírásnak megfelelően egy Petőfi-költemény volt. A verseny - mint mindig - ezúttal is jó színvonalon, jó hangulatban zajlott.
Két diákunk: Sersli Hajnalka 2. osztályos és Zlankievicz Adél 8.g osztályos különdíjban részesült, de igényes és megbízható versmondással szerepelt Vonya Teodora 5. osztályos és Sós Ágnes 12. g osztályos tanulónk is.

(Papp István Gergely)

2010.10.29.

Október 6.

Október hatodikán a 8.G osztály műsorával emlékeztünk az aradi vértanúkra. A műsoron az egész osztály szerepelt, a gimnáziumban háromszor, a Hunyadi úti iskolában kétszer adtuk elő a műsort.

„ TI őseink, ti régiek
Kik ránk hagytátok a hitet,
Ti vértanú vitézek,
Ma vérszomjas hóhér harag Mártírjaként
Idéz Arad,
13 kivégzett.

Támadjatok fel, s jöjjetek
Lássátok íme győztetek!
Elértük végre a kaput,
Hol 100 év végre összefut
Egységbe.”

kép

(Menyhártné Ildikó)

2010.10.26.

Könyvtári pályázat

Iskolánk második alkalommal pályázott az OTP Fáy Alapítvány 4. könyvhullám pályázatának kiírására.
Nagy örömünkre ismét a nyertes pályázók közé kerültünk, kb. 140 000 ezer forint értékben vásárolhattunk könyveket.
Könyvtárunk olyan kézikönyvekkel, lexikonokkal gazdagodott, amit egyébként nem tudtunk volna beszerezni.
A meghirdetett könyvlista széleskörű választékot biztosított számunkra. A könyvek kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy a művek mind tanulóink, mind oktatóink munkáját segítse.
Reméljük, hogy a megnyert könyvek érdekesebbé és élvezetesebbé teszik diákjaink számára a tanulást és a felkészülésben is sok segítséget nyújtanak. Tanárainknak pedig olyan átfogó műveket választottunk ki, melyek hozzájárulnak a tananyag színesebbé tételéhez.
A jövőben is figyelemmel kísérjük a könyvtárak számára kiírt pályázatokat, hogy diákjaink számára biztosítsuk az esélyegyenlőség lehetőségét.

(Vinczéné Farkas Gyöngyi)

2010.10.26.

Öregek Világnapja

Az idei évben szept 29-én a 3.b osztályosok műsorral kedveskedtek a simontornyai otthonban élő idős embereknek.
A produkció nagyon tetszett a közönségnek, szinte mindenki meghatódott, könnyezett.
A gyerekek kedvességét viszonozták, mindenki kapott egy díszesen becsomagolt almát,a csomagolást az otthon lakói készítették.


Állatok Világnapja

Az Állatok Világnapjára Gyurkóné Tóth Irén és Salamonné Andráskó Borbála egy színvonalas kiállítást rendezett be azokból a rajzokból, amelyet egy pályázatra készíttettek az ügyes kezű tanulóinkkal. A pályázat: Fekete István:Berekbéli barangolás.44 pályamű született. Ezekből láthatjuk a legjobbakat ezen a kiállításon.

kép

Zenei Világnap

Ebben az évben Dolovai Zsuzsanna a tanítványaival készített egy látványos faliújságot a folyosónkon. A műsoron,ami az Egressy szobornál volt a 3. és 4. osztályok képviselői vettek részt.

kép

Emlékezés az aradi hősökre

Október 6.
Az alsó tagozatban a tornateremben emlékeztünk az Aradon kivégzett hős tábornokokra. A műsort én állítottam össze .A szereplők az osztályom tanulói /3.b/ voltak. A kis közönség végig áhítatosan figyelt és nagy tapssal jutalmazta a szereplőket.

(Rózsáné Kovács Anna)

2010.10.26.

2010. szeptember 24. Paks

A Paksi Vak Bottyán Gimnázium idén szeptemberben ünnepelte fennállásának 65. évfordulóját, melyre minket is meghívtak.
Már érkezésünkkor tudtuk, hogy nem lesz unalmas ez a délután, hiszen az iskola emeletén zenekari próba, a termekben kísérletek, filmvetítés, és különböző feladatok vártak ránk.
A „felfedező” túránkat az angol szekcióban kezdtük. Itt több különböző játék/feladat várta, hogy megoldjuk. A legérdekesebb talán az óriás társasjáték volt, de kitöltöttünk 2 különböző kvízt is, az USA-ról és Nagy Britanniáról. Ezután egy képkirakós, majd magyar-angol közmondásos játék következett.
Az épület másik részében kémiai, és fizikai kísérletek voltak, amiket szintén kipróbálhattunk.
Miután megnéztünk mindent, amit érdekesnek találtunk, tettünk egy kis sétát a gimnázium körül, majd elindultunk haza.
Jól éreztük magunkat ezen a rövid délutánon; egyszer majd a mi gimnáziumunk is rendezhetne egy hasonló napot. Igazán jó lenne!

(Sándor Renáta 11G)

2010.10.20.

Kutatók éjszakája

Szeptember 24-én, a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyílt napot szervezett. A program célja, hogy megszerettessék a diákokkal a természettudományokat, bepillantást nyerjenek a laboratóriumok világába, közelről láthassanak modern eszközöket, különleges anyagokat, kísérleteket,és nem utolsó sorban kutatókat.
Iskolánk néhány diákja is megtekinthette az előadásokat, Máté Imre tanár úr és Molnárné Bereczki Annamária tanárnő vezetésével.
Izgalommal és kíváncsisággal telve ültünk fel az iskolabuszra, ami Budapestre vitt bennünket. A helyszínre érve megcsodálhattuk a tudományegyetem épületét, és a csodálatos előadásokat.
Elsőként egy biológiai kiállításra vezettek bennünket, ahol sok érdekesség várt ránk. Zboray Géza anatómia professzor úr tárlatvezetésével megszemléltük például egy kígyó testfelépítését és egy fóka csontvázát is. Láttunk különleges mikroszkópokat, valamint az emberi agy metszetét. Miután vége lett a körbevezetésnek, a „Vulkán játszóház” nevű program következett. Itt mindenki elkészíthette a saját „házi vulkánját” papírból, gyurmából vagy gyöngyből.
Ezután a „Vulkáni hamu, lávakőzet, a földköpeny kőzete: fogjad meg, nézz bele!”című előadáson vettünk részt, ahol saját kezünkkel érinthettük meg az izlandi Eyjafjöll vulkán hamvait, és mikroszkóp segítségével is megvizsgáltuk. Csodálatos kőzeteket is láttunk, miközben elmagyarázták nekünk egy-egy darab felépítését.
Végül a „Nem mind arany, ami rézlik” elnevezésű előadást látogattuk meg, ahol a nézők különböző ékszereit vizsgálták meg összetételük alapján.
Ez volt az utolsó program, ezután hazafelé indultunk. Boldogok és hálásak vagyunk mindannyian az ELTE-nek, iskolánknak és kísérő tanárainknak, hogy létrejöhetett ez a csodálatos nap!

(Kovács Dominik, Kovács Viktor 8.g osztályos tanulók)

2010.10.19.

Erdei iskolai napok

A 2009/2010. tanév második félévében összesen négy erdei iskolai napot szerveztünk négy különböző osztály számára. Május 4-én a 8. osztállyal, május 11-én a 11.-es gimnazistákkal, május 26-án a 10. intenzív gimnáziumi osztállyal, június 14-én pedig a 3a. osztállyal tettünk meg egy kb. 7-8 km hosszú gyalogtúrát a Simontornya környéki dombokon. Szentpéteri-szőlőhegyig autóbusszal utaztunk, onnan gyalog mentünk réteken és erdőkön át, végül Simontornyára a Székelyi úton érkeztünk vissza. Utunk során a környék természeti értékeivel ismerkedtünk, növényeket és állatokat figyeltünk meg, feladatokat oldottunk meg. A kellemes napsütéses idő és a táj szépsége maradandó élményeket nyújtott mindannyiunk számára, miközben az élővilágról is sok tudást szereztünk.

(Horváth András)

2010.10.15.

Zenei Világnap
2010. október 1.

Már hagyomány iskolánkban, hogy ezen a napon az énekkarosokkal és az osztályok képviselőivel megemlékezést tartunk az Egressy Béni szobránál.
Ebben az évben a gimnáziumi és az általános iskolás kórus közösen emlékezett meg a zene nagy magyar képviselőiről, kiemelten Erkel Ferenc és Liszt Ferenc születésének 200 éves évfordulójáról. Vörösmarty: Liszt Ferenchez című verséből Balogh László 13. g. tanulója olvasott fel részletet.
Egressy szobránál az emlékezés koszorúját Kovács Dominik és Kovács Viktor az énekkarok képviselőivel helyezték el, akik zenei területen a legnagyobb sikert érték el ebben az évben: a Vass Lajos Népzenei Versenyen bejutottak a kárpátmedencei döntőbe.

(Dolovainé Gyarmati Erzsébet)

2010.09.05.

Köszönjük, SIÓ!

A Vak Bottyán ÁMK a „Köszönjük, SIÓ!” Iskolatáska Program pályázatán 4 kisdiáknak nyert iskolatáskát, melyet a tanévnyitón vehettek át. Név szerint: Bogdán Klaudia 3.a, Horváth István 4.b, Péteri Gréta 2.a, Vincze Gréta Regina 2.a osztályos tanulók. A táskák az alábbiakat tartalmazták: 12 db színes ceruza, 12 db zsírkréta, 3szögletű grafit ceruza 4db/cs., Sünis Füzet kockás, Koh-i Nor radír, Avery Matricák 10-15 matrica/cs., Vonalzó, Posta iron, SIÓ Vita Tigris Gyümölcspüré, 1liter SIÓ Rostos Őszibarack ital. A pályázatnak a rajzversenyébe 70 alsó tagozatos és 4 felső tagozatos tanuló támogatóként vett részt, melynek eredményeként vehették át a tanszereket az említett tanulók. Akik rajzot küldtek be, nem nyerhetnek iskolatáskát.) 2010. július 2-án indult az online szavazás a http://www.koszonjuksió.hu oldal képgalériájában, ahol a 2010. évi pályázati munkákra szeptember végéig lehet még szavazni. A rajzversenyen egyéni közönségdíjakat (1-3. helyezett), a SIÓ egyéni díjat, valamint a SIÓ iskoláknak járó díját, a SIÓBULI-t nyerhetik meg a gyerekek. Aki csak teheti, regisztráljon és szavazzon a tehetséges gyerekek alkotásaira! Várjuk a simontornyai közönség támogatását!

(Gyurkóné Tóth Irén)

2010.09.02.

Nyári programokról


Július 5. Kirándulás Siófokra

A reggeli helyközi járattal utazott a kis csapat -11 gimnazista, 1 általános iskolás, 3 óvodás, 1 szülő és jómagam – Siófokra. A reggeli hűvös idő után ezen a meleg nyári napon strandoltunk, sétálgattunk, jókat beszélgettünk, vizibicikliztünk, fagyiztunk, koktéloztunk és a haza induló buszhoz egy jót futottunk, mert mindenki annyira élvezte a fürdést, hogy alig tudtam kikiabálni őket a Balatonból. Nagyon jól éreztük magunkat, jövő nyáron szeretnénk megismételni.


Augusztus 2. Strandolás Tamásiban

Szintén busszal kirándultam 9 gimnazista, 3 általános iskolás, 2 óvodás, 2 szülő és Zsigáné Teszler Judit kollégámmal együtt. Az utolsó kánikulai napot kihasználva egy jót fürödtünk, a bátrabbak fejest vagy inkább hasast ugráltak a vízbe, a félősebbek a gyerekmedencében áztatták magukat. Egy kicsit pirosan utaztunk haza, és néhányan pár nap múlva „bőrt cseréltünk”.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2010.09.01.

Osztálykirándulás 5.a

A 2009-2010-es tanévben osztályommal,az 5.a-val kirándulást szerveztünk a tanév végére.Az úticélunk az ópusztaszeri Történeti Nemzeti Emlékpark volt.
A régóta várt nap 2010.május 27-én érkezett el.Reggel 8 órakor indultunk az iskola elől,teljes létszámmal.Kísérőtanárként Enesei József jött el velünk.
Az iskolabusszal kényelmesen utaztunk,s jó másfél óra után megérkeztünk első állomásunkra,Kiskőrösre.Megtekintettük Petőfi Sándor szülőházát,majd egy csinos kis cukrászdában fagyiztunk.Utunkat tovább folytattuk,majd dél körül megérkeztünk Ópusztaszerre.A hatalmas parkban több órát is eltöltöttünk,rengeteg látnivaló volt.Először persze mindenki a híres Feszty-körképre volt kíváncsi.A monumentális alkotás lenyűgöző volt,csodálattal jártuk körbe.
A parkban aztán sétáltunk,bejártuk minden részét,nézelődtünk,vásárolgattunk,élveztük a verőfényes koranyári napsugarakat.
Hazafelé elcsendesedett a gyereksereg a buszban,fáradtan,de élményekben gazdagon utaztunk hazafelé. Annyira azért nem voltunk fáradtak,hogy ne álljunk meg az ország egyik leghíresebb cukrászdájában,Soltvadkerten. 19 óra körül gördült be buszunk Simontornyára,ahol már vártak minket a szülők az iskola előtt.
Emlékezetes,szép kirándulás volt,mindannyian nagyon jól éreztük magunkat.

(Zsigáné Teszler Judit)