2013.08.07.

Comenius szakmai továbbképzés

Az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programja számtalan pályázati lehetőséget kínál más országokban való tanulásra diákoknak és tanároknak egyaránt. Ezen belül a Comenius akció a közoktatásra összpontosít, a módszertani fejlődésre, országok közti együttműködésre és a nyelvoktatásra helyezi a hangsúlyt. Sikeres pályázatommal egy kéthetes angol nyelvtanfolyamon vehettem részt Canterburyben, ahol kiváló képzésben, remek fakultatív programokban volt részem, igazán kellemes körülmények között. Nem elhanyagolható, hogy a pályázatommal a költségeim nagy részét fedezni tudtam, így a kötelező díjak felett a megélhetésre is maradt a megnyert összegből. Minden diákot és pedagógust csak ösztönözni tudok, figyelje a hasonló lehetőségeket, mert életre szóló élményben lehet része.

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2013.06.17.

Grund Gyermeknap

2013. június elsején a Csillebércen megrendezett Grund Gyermeknapon vettünk részt.
Reggel 7 órakor indultunk a Hunyadi úti iskolától. A gyerekek között volt olyan, aki már negyedik alkalommal vett részt a rendezvényen. Mint mindig, ebben az évben is nagyon jól érezték magukat a gyerekek.

(Szálka Lajosné)

2013.06.17.

Talpra esett Talpraesett.

A Somogy megyei Gyermek Csapatok Szövetsége 18. alkalommal hirdette meg a „Talpra Esett Talpraesett” országos versenyét. Iskolánkból koordinálásommal 5 lány nevezett. Több hónapon keresztül e-mailben feladatokat kaptunk, és ezt értékelte a zsűri. 49 csapat nevezett a versenyre, és ebből 6 csapat jutott a döntőbe, köztük a simontornyai iskolások csapata is. Jutalmunkat már előre megkaptuk, mivel az útiköltségünket az intézményünk, a kétnapos ellátásunk költségét teljes egészében a Somogyszobi Szövetség fizette. Vonattal érkeztünk Somogyszobra, ahol már az állomáson nagy szeretettel fogadtak bennünket. Délután még egy nagy megmérettetés várt ránk, ami ügyességi feladatokból és egy 5 perces táncprodukcióból állt. Ez utóbbiban kimagaslóan nagy sikert értünk el! A délután folyamán énekesek, együttesek színesítették a programot. A gyerekek boldogan fényképezkedtek a televízióból ismert „sztárfellépőkkel”.
Az első nap tűzijátékkal zárult. 22 óra körül autóbusszal elszállítottak bennünket szálláshelyünkre, ami nagyon szép környezetben, Kasszóban volt. Második napunk a Kasszói éteremben egy kiadós reggelivel kezdődött, majd ezt követően kisvasúttal elmentünk a Baláta- tóhoz, ahol egy csodálatos természeti látvány tárult szemünk elé. Következő állomásunk a somogyszobi Vilma ház volt. Fáradtan, de élményekkel gazdagon szálltunk fel a vonatra!

(Szálka Lajosné)

2013.06.17.

Grafikások, kézművesek kiállítása

2013. június11-én kedden, ötödik alkalommal nyitotta meg Rill Mária a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény szakmai igazgatóhelyettese a simontornyai kézműves és grafika szakos tanulók bemutatkozó kiállítását. Ezen a napon volt a tanévzáró ünnepélye a képzőművészeti és zeneiskolásoknak is. A kiállításnak a Fried Művelődési Ház biztosított helyet. Közel 350 alkotást tekinthetett meg a közönség. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter, a grafika szakos tanulók felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozó kiállítást. Klár Dávid 1.a. osztályos tanuló mesemondásával és a 3.a osztályos tanulók közös dallal színesítették a megnyitót. Rendezvényüket megtisztelte jelenlétével Kovács Jánosné Lengyel Ilona a Vak Bottyán ÁMK igazgatóhelyettese is. A megnyitó után Markovics Gábor a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény igazgatója és Rill Mária igazgatóhelyettes oklevelet és ajándékot nyújtott át Molnár Anna Zsófia grafika szakos, és Horváth Adriána kézműves tanulóknak több éves kiemelkedő munkájuk elismeréseként. A megnyitó után pedig mindenki átvehette bizonyítványát a szaktanárától. Vendégeink közül többen írtak is pár elismerő szót a vendégkönyvbe. A látogatókat egy kis süteménnyel, cukorkával és SIÓ Alma itallal kínálták meg. Ez utóbbit a Vak Bottyán ÁMK tanulói rajzpályázaton nyerték iskolájuknak.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2013.06.11.

Egészségfejlesztő-prevenciós vetélkedő

A Tolna Megyei Kormányhivatal Dombóvári Járási Hivatala egészségnevelési levelezős játékot hirdetett, melyre iskolánk két csapata,a 3.b.-sek "Méregírtók", és a 4.b.-sek "Szuper csapata" jelentkezett. Több fordulón keresztül oldották meg a gyerekek az egészséges életmód speciális területeit (élelmiszerbiztonság,kémiai biztonság...) érintő feladatokat.
A játék záró fordulójára Tamásiban került sor június 11-én. Itt a csapatoknak egy feladatokkal tűzdelt akadálypályát kellett teljesíteniük, és válaszolniuk harminc kérdésre. A levelezős, és az akadálypályás teljesítményeket összesítve hirdettek eredményt a szervezők. A nevező 5 iskola 9 csapata közül a "Szuper csapatunk" a II. helyezést érte el. Mindannyian ajándékokkal, és oklevelekkel tértünk haza, és a vendéglátás is nagyszerű volt.
(A Szuper csapat tényleg szuperre sikeredett, mivel a csapat a 4.b.-sekből állt, de mivel ők a 2. forduló időpontjában pont erdei iskolában táboroztak, ezért a 3. b.-sek öt embere helyettesítette őket. A negyedikesek jól teljesítettek a levelezős versenyben, a 3.b.-sek pedig remekül helytálltak az akadálypályán, így együtt érték el a II. helyezést. Na, ezért szuper ez a "Szupercsapat"! (Az ajándékokat természetesen megfelezték!)

(Varga Szilvia)

2013.05.27.

Hősök Napja

Az első világháborús emlékműnél koszorút és virágokat helyeztek el 2013. május 26-án a Hősök napi ünnepség alkalmával. A gimnázium 10. G osztályos tanulói rövid műsorral tették még meghatóbbá a megemlékezést.
Az ünnepi megemlékezésen Menyhártné Szűcs Ildikó a Vak Bottyán ÁMK tanára ünnepi beszédében méltatta a hősöket és fogalmazta meg az utókor feladatait.

kép

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2013.05.10.

Sárszentlőrinciek nálunk

2013. május 8-án a sárszentlőrinci testvér osztályunk látogatott meg minket Simontornyán. Hat ismerős arcot fogadtunk osztályfőnökükkel, akikkel tavaly találkoztunk először Sárszentlőrincen. A Várban Máté Imréné múzeumpedagógus tartott nekik rövid múzeumi órát a várkastély történetéről. Majd négy csapatot alakítottak a 3.a osztályosok a vendégekkel. A vár területén borítékok voltak elrejtve, amit a csapatoknak kellett megtalálni és a benne lévő feladatokat megoldani. A játék végén egy kincses ládát kellett mindenkinek megtalálni. Aki a ládában talált kincset bemutatta, jutalma 1 csoki, 1 ceruza és 1 radír volt. A felfedező játék után tízóraiztunk és rágcsálnivalóval és teával kínáltuk meg a lőrinci gyerekeket. Majd közös énekkel és gyűrű készítésével fejeződött be a közös program. Utána visszamentünk az osztályunkba és ott egy szélforgót kapott ajándékba tőlünk minden látogatónk. Osztályfőnökük, Zsuzsi néni avval búcsúzott a gyerekek nevében, hogy jól érezték magukat nálunk, remélve, hogy jövőre újra találkozunk majd.

(Gyurkóné Tóth Irén - Nagyné Reisz Éva)

2013.05.10.

Kresz megyei verseny Bölcskén

Iskolánk hírnevét újfent öregbítette két 8. g. osztályos tanuló, ezen a megyei színtű versenyen. Fésüs Kira a lányok között negyedik helyezést, míg Klár Máté hatodik helyezést ért el.
Gratulálunk!

(Enesei József)

2013.05.06.

Moderntánc szakkör

2013. május 1. A simontornyai várban léptek fel a Vak Bottyán ÁMK moderntánc szakkörösei.


2013. május 3-án a simontornyai Vak Bottyán ÁMK moderntánc szakkörösei meghívást kaptak a Tamási Vályi Péter Szakképző Iskolába.
A táncszakkörös lányok nagy sikert arattak.
A vendéglátók nagy szeretettel fogadtak bennünket, a "fiatalokból"álló nézőközönség hosszan tartó tapsviharral köszönte meg a gyerekek fellépését.

(Szálka Lajosné)

2013.04.30.

Mesemondó verseny

2013. április 9-én délután az alsó tagozatban megtartottuk a mesemondó verseny házi fordulóját. 26 izgatott kisdiák készült és mondta el meséjét.
Helyezést értek el:
1. osztály:
   I. Klár Dávid 1.a
   II. Papp Anikó 1.b
   III. Pintér Balázs 1.b
2. osztály:
   I. Horváth Kinga 2.a
   II. Menyhárt Nóra 2.b
3-4. osztály:
   I. Szemes Csenge 3.b
   II. Sersli Hajnalka 4.b
   III. Balassa Dorka 3.b
   Csepregi Száva 4. b
Kellemes, szórakoztató délutánt töltöttünk el együtt.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2013.04.30.

Kresz verseny Tamásiban!

A Tamási Rendőrség szervezésében volt alkalmunk részt venni négy, 8.g. osztályba járó tanulóval 2013. 04. 29-én Közlekedési versenyen. Az ide delegált két-két tanulónk mindegyike, fiú és lány kategóriában serleget és a hozzá tartozó érmet is nyert.
Akikre büszkék lehetünk:
Fésüs Kira 2. helyezés
Kömíves Kinga 3. helyezés
Klár Máté 2. helyezés
Géringer Ádám 3. helyezés
A két másodiként végzett tanulónk képviselheti a járást intézményünkből a megyei fordulóban.

(Enesei József)

2013.04.23.

TANULMÁNYI VRRSENY ALSÓ TAGOZAT GYÖNK

Az idei tanévben ötödik alkalommal rendezték meg a 4.osztályosok komplex tanulmányi versenyét Gyönkön.
Olyan 3 fős csapatokat vártak,akik szeretnek versenyezni, szívesen összemérik a tudásukat másokkal, csapatban tudnak gondolkodni és szeretik a magyar nyelvet, a matematikát és a természetismeretet.
Ez a vetélkedő április 22-én 14 órakor kezdődött. A Hegyhát általános iskola volt a helyszín.
A verseny ideje kb 3 óra volt.
A mi iskolánkat 2 negyedikes csapat képviselte.
A 4. a-ból: Bencze János, Vincze Gréta és Nyirati Virág.
A 4. b-ből: Lepsényi Barbara, Kockás Kíra és Horváth Molli.
Az „a” osztályosok 2., a „b”-sek pedig 4.helyezést értek el.
Kísérő pedagógus: Csapó Kamilla.
A tanulóinknak gratulálok, a felkészítőknek pedig köszönöm a munkájukat!

(Rózsáné Kovács Anna)

2013.04.23.

Költészet napi gálaműsor

Április 11-én, József Attila születésnapján idén is megrendeztük immár negyedik alkalommal a költészet napi gálaműsorunkat a Vak Bottyán ÁMK sikeres művészeti produkcióiból. A Művelődési Ház felújítása miatt a könyvtár fölötti terem volt a helyszín. Nézők és szereplők is szép számmal voltunk, a terem zsúfolásig megtelt. A produkciók lenyűgözték a közönséget, néhány vélemény szerint az idei volt eddig a legnívósabb gála. A paletta ismét igen színesre sikerült: Szabó Eszter tanárnő ünnepi beszéde után remek népmesék, népdalok, gyönyörű versek - megzenésítve is -, illetve Lázár Ervin meséi elevenedtek meg előttünk. A műsorban helyt kapott néhány modern táncos és énekes produkció, kórusmű, hallhattunk tréfás jelenetet Ridegh Sándor Indul a bakterház c. művéből. Zárásként Madách: Az ember tragédiája című színművéből a második színt, a bűnbeesés történetét adták elő a simontornyai színjátszósok. Az ünnepségen Vácziné Horváth Anikó kihirdette a Városi Könyvtár versíró pályázatának eredményét is. Köszönettel tartozunk a szép, ünnepélyes, mégis igazán szórakoztató délutánért a szereplő diákoknak, felkészítő tanáraiknak, szüleiknek, segítségükkel ismét méltóképp emlékeztünk az irodalom nagyjaira.

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2013.04.20.

Kistérségi mesemondóverseny

Április 17-én Tamásiban rendezték meg a Világok meséje című VII. kistérségi mesemondóversenyt. Iskolánkat 3.4. osztályosok korcsoportjában, a helyi versenyen első két helyet elért tanulók képviselték.Ebben az évben más népek meséivel kellett elkápráztatniuk a zsűrit. Szerencsére ez sikerült, mivel igen tehetséges mesemondóink remekül szerepeltek. A harmadikasok között Szemes Csenge megnyerte a mesemondóversenyt, Balassa Dorka pedig a III.helyet szerezte meg. A negyedik osztályosok,Sersli Hajnalka és Csepregi Száva is remekül szerepelt, Száva a II. helyezést érdemelte ki mesemondásával.

kép

(Varga Szilvia)

2013.04.11.

Paksi tanulmányi kirándulás

2013. április 10-én látogatást tettünk a nyolcadik osztályos tanulókkal a Paksi Atomerőmű Látogatási Központjába. Itt látványosan bemutatták az atomerőmű működését, illetve az energiatermelés folyamatát. Sok hasznos ismerettel gyarapodtunk, amit majd a tanulmányaink során kamatoztatni tudunk.
Kísérő pedagógus: Enesei József

(Enesei József)

2013.04.09.

Március 15.

2013. március 15-én rendhagyó módon (az időjárásnak köszönhetően) elmaradt az ünnepségünk. Emberek százait kellett a hó fogságából kimenteni és elszállásolni, mivel az utak járhatatlanok voltak, így 18-án emlékeztünk a hősökre,akik életüket áldozták az 1848-as forradalom és szabadságharc idején.
Gimnáziumunk 12.g osztálya és az 5. valamint 6. osztály képviselői emelték műsorukkal az emlékezés színvonalát.
A műsort betanította Patakyné Hegyi Erzsébet és Jákob Katatalin.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2013.04.06.

Megemlékezés ifj. Pillich Ferenc, tudósgyógyszerészről

Pillich Ferenc 1876. április 2-án Szombathelyen született. A Pázmány Péter Egyetem gyógyszerész fakultásán végzett. 1898-ban telepedett le Simontornyán. A patika vezetését 1902-ben vette át gyógyszerész édesapjától. 1901-től szenvedélyes rovargyűjtő. Több mint 30 új rovart fedezett fel. Halála után az örökösök a megmaradt gyűjtemény 22000 db-ját a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozták.
Az ünnepséget a 3. a osztályos tanulók adták április 3-án a tavaszi szünet utáni első tanítási napon. Felkészítő tanáraik Nagyné Reisz Éva és Gyurkóné Tóth Irén voltak. A műsor első felében Tóthné Unghy Ilona igazgatónő egyik újságcikkének gondolataival emlékeztek meg a tanulók a tudósgyógyszerész életéről, munkásságáról. Majd lepkékről szóló versekkel és lepkeröptetőkkel színesítették a műsorukat, amelyek közül két verset a simontornyai Boros János Tamás írt. Végül Gyurkóné Tóth Irén a néhai simontornyai Beck Zoltán: Pillich Ferenc „Szentlélek” gyógyszertára című cikkével idézte fel a gyógyszerész alakját, valamint az ünnepség végén Zsolnai Lea és Fodor Dániel 3. a osztályos tanulókkal megkoszorúzta a tudós emléktábláját a jelenlegi patika falán.
Sajnos a mostoha időjárás és a város központjának folyamatban való átalakítása miatt nem volt teljesen zavartalan a műsor, de így is tapssal jutalmazták a szereplőket.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2013.03.27.

Szavalóverseny

2013. március 18-án a zord tavaszi időjárás ellenére kellemes délutáni program zajlott iskolánkban. A József Attila szavalóverseny helyi selejtezőjét bonyolítottuk le tizenegy versenyző és néhány érdeklődő néző jelenlétében. Mindenki egy József Attila-verssel és egy szabadon választott költeménnyel indulhatott. A zsűri elnöke, Pálné Mikó Katalin tanárnő az eredményhirdetés előtt megdicsérte, és néhány hasznos tanáccsal is ellátta a versenyzőket.
Az eredmények:
5-6. osztály
1. Géringer Szabolcs 5.b
2. Szendrei Vivien 5.b
3. Váczi Enikő 5.b
4. Katona Szabrina 6. o. Pincehely
5. Sajtos Boglárka 5.a

7-8. osztály
1. Májer Klaudia 8.g
2. Markó Rebeka 7. o.
3. Bodnár Anabella Pincehely

Gimnázium
1. Melilinger Zsóka 10. g
2. Máté Anna 10. g
3. Zlankievicz Adél 10. g

Az első helyezést elérők április 11-én Tamásiban képviselik majd iskolánkat. Sok sikert kívánunk nekik!

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2013.03.25.

Farsangi bál a gimnáziumban

2013. február 8-án, pénteken este a sportcsarnokban tartottuk a gimnáziumi tanulók illetve az általános iskolai 7-8. osztályok farsangi bálját. A bált a Kiscsillag tánccsoport bemutatkozó fellépése nyitotta. Ezt követte a gimnáziumi osztályok műsora. A programot Kollár Kinga 11.g osztályos tanuló konferálta fel.
A színvonalas produkciók között a 7.g osztályosok előadásában a Hófehérke és a hét törpe átdolgozott változatát láthattuk. A 9.g osztály a Kox együttes fergeteges műsorát mutatta be a tánckarban osztályfőnökük Papp István Gergely illetve Lakk Norbert tanár urak hathatós közreműködésével. A 10.g osztály felelevenítette az utóbbi évtizedek filmjeinek negatív hőseit a Gonoszok találkozója című műsorában. A 12.g osztályos Hupikék törpikék csapatát Törpapaként osztályfőnökük, Patakiné Hegyi Erzsébet vezette.
A Tóthné Unghy Ilona igazgatónő által vezetett hattagú zsűri legjobbnak a 8.g osztály produkcióját találták. A minden zsűritag által maximális pontszámmal értékelt jelenetben az osztály a 2030-as években megrendezésre kerülő olimpia programjából mutatott be részleteket osztályfőnökük, Pál Attila tanár úr aktív közreműködésével. Az ő jutalmuk a torta mellett 1 iskolai tanítási nap, melyet kirándulásra használhatnak. A gimnáziumi osztályok fellépései között a 7-8. osztályos lányok tánca színesítette a műsort. A végén a Szálka Márti néni táncosai szórakoztatták a jelenlévőket.
A folytatásban a zenéé és a táncé volt a főszerep. A zenét Kiss Zsolt, gimnáziumunk tavaly érettségizett tanulója szolgáltatta. Közben a büfében szendvicset és üdítőt lehetett kapni, illetve sor került tombolasorsolásra is.
Szeretnék köszönetet mondani a szülői munkaközösség tagjainak a beléptetésnél, a büfében illetve a tombolaárusításnál és sorsolásnál nyújtott segítségért, a felajánlott szép tortákért és tombolanyereményekért. Külön szeretném megköszönni Marekkel Sándor 7.g osztályos tanuló szüleinek a tombola fődíjaként kisorsolt értékes ajándékcsomag elkészítését és felajánlását, Kiss Zsoltnak a zeneszolgáltatást, megjelent kollégáimnak a közreműködést a bál zavartalan lebonyolításában.


Az 5-6. osztályosok farsangi bálja a kisiskola tornatermében

2013. február 22-én, pénteken rendeztük meg az 5. és 6. osztályosok farsangi bálját a Petőfi úti iskola tornatermében. Már a kezdés előtt több mint 1 órával nagy volt a nyüzsgés, izgalom. Az 5.b osztályosok és a napközis csoportok a tornatermet díszítették, az előtérben a büfé asztalain szaporodtak a finomabbnál finomabb sütemények és szendvicsek, és közben felszereltük a hangosítást is.
Délután 4 órakor Gölöncsér Erzsi néni napközis csoportjának Hófehérke és a hét törpe című szórakoztató jelenetével indult a bál. Őket Szálka Márti néni táncosai követték, akik a nap folyamán még egyszer felléptek. Az első táncukat az egyéni jelmezesek felvonulása követte. Sok ötletes jelmezt láthattunk, nem volt könnyű a Kovácsné Lengyel Ilona igazgatóhelyettes vezette négytagú zsűri dolga az értékelésnél. Az osztályok közül az 5.a és 5.b osztályok készültek csoportos előadással. Mindkét osztály táncos produkciót mutatott be. Az 5.a osztály waka-waka táncát érdekesebbé tette, hogy a lányok mellett két fiú is részt vett benne. Az 5.b osztályosok nosztalgia műsorral készültek, a Hungária együttes koncertjeinek hangulatát idézték osztályfőnökük, Csehóné Kiss Dalma tanárnő részvételével. Az értékelést követően mindegyik csoport jó étvággyal fogyasztotta a finom tortákat.
Az est hátralévő részében a gyerekek vidáman táncoltak az általuk kedvelt zeneszámokra, amelyet a 6. osztályos fiúk (Györe Fannival kiegészítve) szolgáltattak. A jó hangulatot csak a tombolasorsolás szakította félbe, amelyen több kisebb nyeremény mellett egy nagyon szép farsangi torta volt a fődíj. Az est végére mindenki jó hangulatban indulhatott haza, és örömmel nyugtáztuk, hogy a büféből is elfogyott minden szendvics és sütemény.
Szeretnék köszönetet mondani Bencze Jánosnak és Kamillának, amiért a technikai felszerelést kölcsön adták, azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, akik torták, sütemények és szendvicsek készítésével, a büfé működtetésével, és a tombolaárusítással hozzájárultak a rendezvényhez, illetve kollégáimnak a közreműködését a lebonyolításban.


U-13-as focistáink dobogón végeztek a Tamási Kupán

Meghívást kapott a 2013.02.02-én Tamásiban rendezett hatcsapatos teremtornára az 1999-2001. között született gyerekekből álló labdarúgó csapatunk. Ez a korcsoport már az előző években is több tornán vett részt sikerrel, legtöbbször éremmel tért haza ezekről. Kétszer sikerült megnyerni az aktuális korcsoportban a diákolimpia városkörzeti döntőjét, és sikeresen helyt álltak fiataljaink a megyei döntőkben is.
A tamási tornán két csoportban kezdődtek a küzdelmek. Csoportunkban a házigazda Tamási, illetve Hőgyész csapatát is legyőzve az 1. helyen végeztünk. Az elődöntőben a torna győztesétől, Dombóvártól szenvedtünk egygólos vereséget. A bronzmérkőzésen Gyönk ellen nyertünk nagy küzdelemben.

Az eredmények:

Csoportmérkőzések:
Simontornya – Tamási 2:0 góllövők: Máté Balázs, Marekkel Sándor
Simontornya – Hőgyész 3:2 góllövők: Seres Dominik 3

Elődöntők:
Hőgyész – Gyönk 3:2
Dombóvár – Simontornya 2:1 góllövő: Seres Dominik

3. helyért: Simontornya – Gyönk 2:1 góllövők: Marekkel Sándor, Glück Gergő
Döntő: Dombóvár – Hőgyész 7:0

A torna végeredménye:
1. Dombóvár
2. Hőgyész
3. Simontornya
4. Gyönk
5. Tab
6. Tamási

A bronzérmes csapat tagjai: Jancski Richárd, Máté Balázs, Rostás Szilveszter, Marekkel Sándor, Patai Kristóf, Seres Dominik (kezdőcsapat), Papp Péter, Glück Gergő, Csabai Martin, Fung Máté, Rostás Gábor
A tornán összesen 11 meccsen 51 gól esett. Csapatunk mindössze 5 gólt kapott, köszönhetően a jó védekezésnek, és a kiemelkedő kapusteljesítménynek. Ennek elismeréseként a torna legjobb kapusa különdíjat kapusunk, Jancski Richárd nyerte el.
A csapat kerete a téli időszakban bővült. Visszaigazoltuk Paksról Seres Dominikot, illetve leigazoltuk iskolánk új diákjai közül az egyaránt ozorai Csabai Dávidot, Csabai Martint és Nagy Csabát. Rövidesen kezdődnek a megyei bajnoki mérkőzések, következik a diákolimpia és szeretnénk még tornát szervezni és tornákon részt venni ezzel a korcsoporttal, hogy minél több játéklehetőséget kapjanak. Ehhez azonban támogatókra is szükség lenne, akik segítenének az idegenbeli meccsekre az utazásban, illetve a hazai torna szponzorálásában. Várjuk a segítőket!

oklevél

(Máté Imre)

2013.03.20.

Beszámoló a természettudományos versenyről

Csapatunk – Csönge Bence, Kőmíves Kinga és Sándor Eszter 8.g osztályos tanulók – bejutott a Természettudományos verseny regionális fordulójára. A verseny február 22-én, Kaposváron volt.
A versenyre előre elkészített projekt munkával kellett érkezni, ami nagyon nehéz feladat volt. Egy választott témát kellett feldolgozni térbeli könyv formájában és kapcsolatba kellett hozni az összes természettudományos tantárggyal.
Mi a Kisszékelyi – dombságot választottuk. Nagyon nehéz volt, de megérte elkészíteni, mert a miénk lett a legjobb alkotás. Sajnos a feladatlapot nem sikerült hibátlanul kitölteni, így nem jutottunk tovább, de tudásban és élményekben gazdagodva jöttünk haza.

(Pordány Ilona )

2013.03.20.

Március 15-i ünnepség az alsó tagozatban

Ebben a tanévben a 4. b osztályosok készültek műsorral az 1848-as szabadságharc évfordulójára. A forgatókönyvet összeállította és rendezte Rózsáné Kovács Anna,az osztályfőnökük.

Két előadás volt. Az első az alsó tagozatosoknak,a második pedig az 5. és a 6. osztályosoknak szólt.
A megemlékezés kissé rendhagyó volt. A forradalom első napjának eseményeit elevenítettük fel a szereplőkkel. Ezek három helyszínen zajlottak:a Pilvax Kávéházban,a Landerer nyomdában és a Nemzeti Múzeum előtt.
Az előadás helyszíne a tornaterem volt. A díszletek egyszerűek,de mutatósak voltak.
Petőfit Fintor László,Jókait pedig Zsolnai Róbert alakította.
A két narrátor: Lepsényi Barbara és Csepregi Száva.
Száva utolsó mondata így hangzott:”A forradalom csillaga sajnos csak rövid ideig ragyoghatott ,mert idegen erők segítségével leverték a szabadságharcot.”
Ez után a közös szöveg így szólt:
„De minden évben eljön március 15-e. Ezen a napon mi magyar emberek ünneplőbe öltöztetjük a szívünket,kokárdát tűzünk a mellünkre és hálás szívvel gondolunk ezekre a hősökre,akik megmutatták,hogy minden nemzetnek joga van a szabadsághoz és a saját sorsának irányításához.”
Végezetül a magyar ruhás kislányok táncoltak a Kormorán együttes zenéjére.
A jutalom nem maradt el.
A szűnni nem akaró tapsot a tánc megismétlése szakította meg.
A közönségtől azzal köszöntem el, hogy kölcsönösen adtunk egymásnak valami szépet. Mi a műsorunkkal a hazafias érzelmeiket ébresztgettük,ők pedig hatalmas tapssal ajándékoztak meg bennünket.
Előadás közben a közönségre pillantva láttam az érdeklődő, csillogó szemeket. Ez volt a legszebb jutalom nekem és a kis előadóknak.

(Rózsáné Kovács Anna)

2013.03.20.

Megyei Kresz verseny Dombóváron!

Az iskolánkat négy negyedik évfolyamos tanuló képviselte 2013. március 14-én ezen a rangos megmérettetésen. Az elméleti rész kerékpáros és gyalogos kresz kérdésekből, míg a gyakorlati rész kerékpáros ügyességi pályából állt. A versenyzőink tisztes helytállással öregbítették intézményünk hírnevét. Csak egy fiú illetve lány juthatott tovább a 29 indulóból az országos versenyre és mi lemaradtunk a dobogóról, így nem közülünk kerültek ki.
A nagyobb próbatételt a hazajutásunk jelentette, mivel a hóakadályok miatt a délutánt az utakon, az estét és a másnapot az iregszemcsei lakosok vendégszeretetét élvezve töltöttük el, mire kalandos úton hazajutottunk másnap estére.

(Enesei József)

2013.03.18.

Tavaszi lány kézilabdakupa

2013. március 18-án Tavaszi Kézilabdakupát rendeztünk a sportcsarnokban.A 3.és a 4. osztályos mezőszilasi, valamint simontornyai lányok mérték össze játéktudásukat. A négy csapat versengése a következő eredménnyel zárult.
I. 3.o. Simontornya
II. 4.o. Simontornya
III. 4.o. Mezőszilas
IV. 3.o. Mezőszilas

kép

(Varga Szilvia)

2013.02.27.

Farsangról képek:

(Szálka Lajosné)

2013.02.27.

ALSÓS FARSANG


Az idei farsangot az iskolánk tornatermében tartottuk a Művelődési Ház felújítása miatt.
Az 1.-2.évfolyam február 8-án ,a 3.-4. pedig 15-én mulatozott a késő délutáni és a kora esti órákban.
A két műsorvezető / Kossa Istvánné és Csapó Kamilla / gondoskodott a rendezvény zökkenőmentességéről. Mindig humorosan tájékoztatták a résztvevőket az éppen aktuális feladatokról.
Az osztályok sorban felvonultak, bemutatták jelmezeiket. A szülők ötletessége most is ámulatba ejtett bennünket. Volt Süsü, űrhajós , farsangi fánk és még sok-sok figura.
A jelmezbe öltözött gyerekek apró jutalmakat kaptak.
A felvonulás után néhány osztály egy-egy táncos produkcióval mulattatta a közönséget.
Hatalmas taps volt a jutalmuk.
A büfében minden osztálynak külön asztala volt, melyet a szülők töltöttek fel sok-sok finomsággal, amit a gyerekek jóízűen el is fogyasztottak.
Közben a teremben folyt a közös játék és a tánc.
Sok tombolatárgyunk volt, amit a szülők és a pedagógusok ajánlottak fel,valamint vásároltunk is dolgokat. A fődíjak a szülőktől kapott gyönyörű torták voltak.
Azt hiszem minden résztvevő nevében mondhatom, hogy a „télűzés” ebben az évben is jól sikerült.
Most már nincs más dolgunk, mint várni a természet megújulását, a tavaszt.

(Rózsáné Kovács Anna)

2013.02.18.

TOLNA MEGYEI UGRÓKÖTELES DIÁKOLIMPIA

A Csimota Ugróköteles Csoport minden tagja, a Simontornyai Ugróköteles Csoport 4 tagja, összesen 19 gyerek képviselte társulásunkat a Tolna Megyei Ugróköteles Diákolimpián.
A versenyzők közül 13 főt éremmel vagy oklevéllel értékelt a szakmai zsűri. A lányok nagyon erős mezőnyében nem vallottak szégyent a mieink. A fiúk viszont a verseny vidám színfoltjai voltak. A verseny keretében 30 másodperces gyors kötélhajtást kellett végezni. Ez a feladat megmutatta a gyerekeknek a fizikai "holtpont" működését. A 70 másodperces szabadgyakorlatokban a táncos elemek mellett komoly szerepet kaptak az akrobatikus és atletikus gyakorlatok is.
A versenyzők egymást folyamatos tapssal buzdították végig a verseny alatt, csapatszellemben legyőzhetetlenek voltak.

TOLNA MEGYEI UGRÓKÖTELES DIÁKOLIMPIA

2013. február 13. Dombóvár

Eredményeink

I/B. korcsoportban

I. helyezett Erdélyi Marcell

II/B. korcsoportban

VI. helyezett Horváth Gréta

II/B fiú korcsoportban

II. helyezett Lipők Dávid

III/B korcsoportban

IV. helyezett Bíró Zsóka
VI. helyezett Csontos Petra

III/B fiú korcsoportban

I. helyezett Ács Péter
II. helyezett Jádi Krisztofer
III. helyezett Koncsek János
IV. helyezett Koncsek Dávid
V. helyezett Koncsek István

IV/B korcsoportban

IV. helyezett Dobos Alexandra

IV/A fiú korcsoportban

I. helyezett Marekkel Sándor

V/B korcsoportban

II. helyezett Kovács Viktória

kép

(Gölöncsér Lászlóné)

2013.01.09.

Mindenki Karácsonya

2012.december 21-én a táncszakkörösök ismét felléptek a sportcsarnokban megrendezett Mindenki Karácsonyán.
Délután volt még egy fellépésük Kisszékelyben, ahol az itt lakó emberek nagy szeretettel fogadták a gyerekeket.

(Szálka Lajosné)

2013.01.04.

Karácsony az alsó tagozaton

December 21-én, az utolsó tanítási napon ünnepeltük az alsó tagozatosokkal a karácsonyt. 9 órakor közös énekléssel,a karácsonyfadísz készítő pályázat eredményhirdetésével hangolódtunk a szeretet ünnepére. Ezt követően a 3.b osztályosok egy vidám mesejátékkal örvendeztettek meg bennünket. A műsor után a gyerekek átvették a város önkormányzatától a karácsonyi ajándékcsomagokat,majd osztálykeretben együtt, játékkal énekléssel töltöttük az utolsó délelőttöt.

(Varga Szilvia)

2013.01.01.

Rajzpályázat

A Tolna Megyei Munkaügyi Központ rajzpályázatán Aumann Mathias 7.g osztályos tanuló
2. helyezést ért el az „Álmaim munkahelye” című alkotásával.
Gratulálunk!

(Szabadiné Lukács Mária)

2012.12.18.

Grafikások, kézművesek kiállítása

2012. december 18-án kedden, negyedik alkalommal nyitotta meg Rill Mária a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény szakmai igazgatóhelyettese a simontornyai kézműves és grafika szakos tanulók bemutatkozó kiállítását, melynek anyaga e tanév első félévi munkákból készült. A kiállításnak a Fried Művelődési Ház biztosított helyet. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter és a grafika szakos tanulók felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozó kiállítást. Zsolnai Diána 4.b osztályos szavalatával, Váczi Enikő, Nyerges Leila, Lepsényi Klaudia és Bogdán Anasztázia 5.b osztályos tanulók, pedig énekükkel színesítették a megnyitót. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Varga László újságíró is. Vendégeink közül írtak is pár elismerő szót a vendégkönyvbe.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2012.12.17.

Két keréken - Közlekedj okosan! - Érj haza!

Ebben az évben ismét megrendeztük az 5-6. osztályosok számára a csapatversenyt. Az előző év közkedvelt és szerencsét hozó játékos feladatai mellett komoly megmérettetést jelentett a kerékpározás történetéről szóló összeállítás, a kerékpár kötelező felszereléseit rejtő betűfejek. Szórt pontokat eredményezett a közlekedési táblák ismerete, valamint a kerékpáros eszperente. Ki hitte volna: hogy rendeznek a világon hátrafelé kerékpározási versenyt, hogy 100 éves versenyző is lehet világbajnok kerékpározásban, hogy a BMX kerékpárral (drótszamár) hőlégballonból való kiugrásban hazánk egyedülálló az extrém sportok között.

A versenyben - a 6.a osztály csapata Györe Fanni, Máté Balázs és Molnár Gergő részvételével szoros küzdelemben - nyert.

(Gölöncsér Lászlóné)

2012.12.04.

Szalagtűző

Idén nekünk jutott az a megtisztelő feladat, hogy a ballagó osztály szalagtűzőjét megszervezzük. Az eddigieknél azonban nagyobb feladatot kaptunk, ugyanis a „lehetetlent” valósítottuk meg. A Művelődési Ház felújítása miatt a Sportcsarnokba került megrendezésre a szalagtűző, ami igencsak nagy munkát jelentett számunkra.
Sokat cipekedtünk (hiszen minden berendezési tárgyat oda kellett szállítani), és rengeteg segítséget kaptunk, míg kész lett. Ezúton is szeretnénk megköszönni szüleinknek, tanárainknak, az iskola dolgozóinak, a Fried Művelődési Ház dolgozóinak, a Pillich Szakképző tanárainak (akiknek a csarnok díszítését köszönhetjük). Nélkülük nem sikerült volna.
A műsor meghatóan szép volt. Az este folyamán vendégeink jól érezték magukat, aki pedig megéhezett, vagy megszomjazott a büfében felfrissülhetett. Éjfélkor rengeteg tombolatárgyat sorsolhattunk ki a vendégek között, melyeket ezúton szeretnénk nagyvonalú támogatóinknak megköszönni:
Balogh Beáta, Bencze János, Bonci KFT, Budai Beatrix, Cseh Józsefné, Enesei Józsefné, Erlich Dániel, Farkas József, Farkasné Takács Henrietta, Fekete Imréné, Fresli Mihályné, Fried Kastély, Fung Istvánné, Glück Katalin, Horváthné Kovács Erika, Kanyar presszó, Kelemen Katalin, Kínai Áruház, Kling Hermina, Korall üzlet, Kossa Istvánné, Könyvtár, Kutasi Márta, Májer József, Májer Józsefné, Májerné Palkó Terézia, Mészáros Etelka, Nagyné Szabó Andrea, Néth Anikó, Optika Szaküzlet, Rábli Gyuláné- Éva, Reisz Tamás, SIM TV, Simotrade, Simovill, Szabó Ilona, Szabóné Dobos Csilla, Szántó László, Techno-vill, Tokné Szegedi Éva, Tóth István és családja, Tulipán Étterem, Vámi Petra, Varga Istvás

(Borbás Bettina Réka, 12. g)

2012.12.04.

Vörösmarty verseny 2012

A Pincehelyi tagintézmény névadójáról megemlékezve, Vörösmarty ünnepségen, és életéhez és munkásságához kapcsolódó versenyen vettünk részt 2012. november 30-án. Két korcsoportban a Pálfáról és Simontornyáról érkezett 3 fős csapatok mérhették össze tudásukat a helyi diákokkal, az igen kreatív és szórakoztató feladatokban. A diákok és a pedagógusok is igen jól érezték magukat a rendezők jóvoltából, a helyezésektől függetlenül. Jövőre szeretnénk újra ott lenni.

(Enesei József)

2012.12.04.

Pályaválasztási kiállítás 2012

2012. november 16-án Pályaválasztási kiállításon vettünk részt a simontornyai 8. osztályos tanulókkal. Már második alkalommal tekintettük meg a megye több középiskolájának kiállítását Szekszárdon, ahová a munkaügyi központ által biztosított autóbusszal utazhattunk el, a pincehelyi nyolcadikosokkal együtt. Ebben a nehéz döntésben, amit a továbbtanulás dilemmája jelent a tanulóink többségének, nagy segítséget jelenthet ez az évenként megrendezett esemény. Köszönjük, hogy ott lehettünk.

kép

(Enesei József)

2012.11.21.

Örkény 100

Száz éve született Örkény István, ebből az alkalomból számtalan rendezvénnyel emlékezik a magyar kulturális élet a magyar groteszk irodalom megteremtőjére. Az Örkény-év kiemelkedő eseménye az Országos Széchényi Könyvtár által meghirdetett prózamondó verseny. A 2012. november 17-én Pécsett, a Szent Mór Iskolaközpontban megrendezett területi fordulón iskolánk 10. g osztályos tanulója, Kovács Dominik első helyezést ért el. A második és harmadik helyezést elért diákokkal ők képviselték a Baranya, Zala, Tolna és Somogy megyét, valamint Szlovéniát, Horvátországot, Szerbiát felölelő Dél-Dunántúlt a budapesti országos döntőn 2012. november 26-án. Kovács Dominik különdíjas lett ezen a rendezvényen. Mácsai Pál, a zsűri elnöke megdicsérte Dominik kiejtését, személyiségét, valamint azt, hogy milyen jelentős dolog, hogy 16 évesen érti az általa mondott Örkény-szövegek filozófiai tartalmát.

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2012.11.20.

Marpingeni cserekapcsolat

Október végén egy hetet töltöttek Simontornyán testvérvárosunk, Marpingen tanulói és kísérőik. A programot iskolánk német tanárai és gimnáziumi tanulói szervezték nekik. A hét érdekes eseményekkel telt: bográcsozással, grillezéssel, borkóstolással, palacsintasütéssel, közös játékokkal, kirándulásokkal, például Regölybe, Siófokra, Székesfehérvárra. A német diákok többször látogatták a gimnazisták nyelvóráit és aktívan tanulták a számukra is nehéz német nyelvtant. Néhány gimnazista tanulónk lelkesen kísérte vendégeinket egész héten és új barátságok születtek, munkájukat köszönjük.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2012.11.18.

Apák napja

A simontornyai és tolnanémedi ugróköteles csoport nagy sikerrel vett részt a 17. Apák Napja programján november 17-én.

A simontornyai csoportban a kezdők nagy izgalommal készültek, hiszen többségüknek ez volt az első bemutatkozása.
A megmérettetés igazán jól sikerült, a szülők büszkék voltak a lányokra, hiszen a közel két hónapos munka igazán látványos volt.

A tolnanémedi csoportban nem volt feltűnő,hogy az egy éve szakkörbe járó ugyanolyan formátumokat ugrál, mint akik évek óta tevékenykednek a csoportban. A heti rendszeres és kemény munka ebben a csoportban is látványos fejlődést mutat.
A CSUCS-ban pincehelyi, tolnanémedi és simontornyai gyerekek is tevékenykednek. Azok a simontornyai gyerekek, akik idő hiányában nem tudnak részt venni a simontornyai edzéseken, Tolnanémedire járnak edzeni. A szombati fellépés nyomán egy simontornyai kisfiú részvételével bővül a csoport.

Gratulálok a fellépőknek, büszke voltam rátok. Gratulálok a programszervezőknek, színvonalas és élményekben gazdag program volt ebben az évben is az Apák Napja.

(Gölöncsér Lászlóné)

2012.11.18.

Apák napja

2012. november 17.
A Vak Bottyán ÁMK. táncszakkörösei ismét jól szerepeltek, a Sportcsarnokban megrendezett apák napján!

(Szálka Lajosné)

2012.11.16.

Vak Bottyán szavalóverseny az alsó tagozaton

A Vak Bottyán nap keretében, november 16-án a művelődési házban iskolai szavalóversenyt rendeztek. A versenyre egy vidám verssel lehetett nevezni. Az alsó tagozaton két korosztályban mérettettek meg a versmondók, a zsűri külön értékelte az 1.-2.osztályosok, és a 3.-4.-esek produkcióját. A versenyre nagyon sokan, 42-en jelentkeztek, így a zsűrinek igazán nehéz feladata volt. A sok jó versmondó közül a következőket díjazta:
1.-2.osztály
I.Horváth Kinga 2.a
II.Bencze Hanna 1.a
III.Sajti János 2.a és Papp Nikolett 1.a

3.-4.osztály
I. Balassa Dorka 3.b
II.Szemes Csenge 3.b
III.Fischl Dorina 3.b és Csibor Laura 3.b

(Varga Szilvia)

2012.11.13.

OKTÓBER 6.

Megemlékezés
Az idei tanévben is megemlékeztünk az Aradon kivégzett hős magyar tábornokokról.
A 3.a osztályosok repítettek vissza bennünket a múltba. Műsorukat összeállította és rendezte Nagyné Reisz Éva tanító, aki többek között a magyart is tanítja ennek az osztálynak.
A díszletkészítésben segítségére volt tanítópárja, Gyurkóné Tóth Irén. Pénteken a 3.órában volt az ünnepi megemlékezés a tornateremben.
A műsor gyereknek, felnőttnek egyaránt sokat adott. Nagy taps volt a szereplők jutalma.
Köszönöm kedves kollégáimnak ezeket a szép perceket, amivel megajándékoztak minket.

(Rózsáné Kovács Anna)

2012.11.12.

Őszi kirándulás, erdei iskola 2012.szeptember 10-13 és 13-16

Varga Szilvia kolléganőmmel pályáztunk két csoportunk számára az ERZSÉBET program keretén belül 4-4 napos balatoni erdei iskolára.
Mindkét pályázatot megnyertük. Ez azt jelentette,hogy ingyen szállást és ellátást kaptak a tanulóink a két balatoni táborban.
Az önrész fejenként 1 000 Ft volt / az IPR-es tanulóknak még ezt sem kellett befizetni/,valamint az utazást mi oldottuk meg.
Az első csoport Balatonszárszón élvezhette az utolsó nyárias napokat. Ez a harmadik évfolyamos tanulókból állt, akik 29-en voltak.
A programjukat az őket kísérő 3 pedagógus /Varga Szilva, Gyurkóné Tóth Irén és Nagyné Reisz Éva/ biztosította. Sokat fürödtek, hajókiránduláson voltak, valamint éltek a tábor nyújtotta szórakozási lehetőségekkel.
A második csoport 13-án utazott Fonyód-ligetre. Ők a negyedik évfolyamosok voltak, 40-en. Kísérő pedagógusok: Rózsáné Kovács Anna, Vinczéné Farkas Gyöngyi, Kossa Istvánné és Horváth Irén.
Mi már nem voltunk olyan szerencsések, mint a harmadikosok. Ezek a gyerekek már nem tudtak fürödni a Balatonban, mert az első két napon szinte állandóan esett az eső.
Persze azért nem volt helye az unalomnak. Érvénybe lépett a „B” terv. A táborban lévő hatalmas társalgó adott helyet a sport és szellemi játékoknak.
Szombaton végre kisütött a nap. Vonattal elutaztunk Fonyódra és áthajókáztunk Badacsonyba. Ez is nagy élmény volt a gyerekeknek, hiszen sokan közülük most látták először a Balatont. A tábor zárása egy hatalmas tóparti tűz mellett történt, ahol énekeltek, játszottak a más településről érkezett táborozókkal együtt.
A gyerekeknek nagy örömet jelentett, hogy eljuthattak egy ilyen kirándulásra, ugyanis, ha ezért fizetni kellett volna, akkor csak a tanulók kis része juthatott volna ezekbe a táborokba.

(Rózsáné Kovács Anna)

2012.11.08.

Az ’56-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

„Egy tánc, egy tánc, egy tánc, egy tánc
És a börtönön, magányon, reményen át
Úszik egy fehér hajó…”
(Zorán)

2012. október 23-án ünnepi műsorral emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, áldozataira. A szereplők a gimnázium 11. g osztályos tanulói voltak, a műsort összeállította és betanította Csehóné Kiss Dalma tanárnő.

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2012.10.18.

Csuriavató 2012

Az idei csuriavató a hagyományoknak megfelelően zajlott. A végzősök már a szünetekben különböző feladatokkal látták el a hetedikeseket, akiknek egész héten otthonkában és hajhálóban kellett iskolába járniuk. Pénteken eljött az avatás ideje. Az eskütétel után a feladatok egy része hagyományos volt ( wc pumpával gördeszkázás, almaevés hátratett kézzel stb.), a másik részét a tizenharmadikasok újonnan találták ki ( pl. mentolos cukorkás kólaivás). Mindenki igyekezett teljesíteni a feladatokat,és a többség kissé koszosan, de vidáman vett részt a próbákon. A felsőbb évfolyamokra érkezett új tanulókat is felavatták, sőt az újonnan érkezett tanárok is kaptak feladatot. Zárásul a hetedikesek mutattak be egy táncot , majd átvehették a gimnázium egyensálját, nyakkendőjét.így ettől naptól mindnyájan iskolánk „ igazi” tagjaivá váltak.

(Molnárné Bereczki Annamária)

2012.10.16.

Laborgyakorlat az eltén

Október 12.-én ismét lehetőségünk nyílt arra, hogy az ELTE Kémiai Intézetében nyílt laborgyakorlaton vegyünk részt. A kémia fakultációsok, és az érdeklődő 10. g. osztályosok felkerekedtek, és délelőtt megtekintettük a Semmelveis Orvostörténeti Múzeumot, délután pedig a módszertani laborban tevékenykedtünk. Itt végzős tanárszakos hallgatók mellé osztották be a gimnazistákat, majd együtt kísérleteztek . A hallgatók így " élőben " gyakorolhatják hogyan kell magyarázni egy középiskolásnak, a diákjaink pedig olyan kísérleteket is végezhetnek, amire itthon nincs lehetőségünk. Sok -sok kísérlet követte egymást, a legnagyobb sikere az "Égő kéz" fantázianevűnek volt, amikor fölgázzal felfújt habot égethettünk a tenyerünkben. Bár fárasztó volt ez a nap, mindenki úgy búcsúzott, hogy ,ha lehet akkor jövünk még.

(Molnárné Bereczki Annamária)

2012.10.11.

Sárszentlőrinc szavalóverseny

Idén már 22. alkalommal rendezték meg Sárszentlőricen a Petőfi Sándor Szavalóversenyt. Évről évre egyre több a jelentkező, idén 26 általános és középiskolás mondott verset kötelező és szabadon választott kategóriában. A versenyzők 15 településről érkeztek, többek között Paksról , Szekszárdról és Simontornyáról is. Az első két helyezett meghívást kapott Bonyhádra a Költészet Napja alkalmából rendezendő szavalóversenyre. Az ünnepség a Petőfi emlékháznál közös koszorúzással zárult.
A mi iskolánkat Fintor László /4.b/ és Sztolyka Dorina /5.b/ képviselte.
Mindketten a középmezőnyben végeztek.

(Rózsáné Kovács Anna.)

2012.10.01.

2012. október 1.

Idősek világnapja alkalmából, a tánc szakkörösök felléptek a simontornyai Őszikék Idősek otthonában rendezett ünnepségen. A gyerekek nagy lelkesedéssel adták elő táncukat az idős bácsikáknak, nénikéknek, akik mosolyukkal és tapsukkal köszönték meg a gyerekek részvételét!

(Szálka Lajosné)

2012.09.17.

Megyei duatlon diákolimpia

2012.09.08-án Szekszárdon került sor duatlon sportágban a megyei diákolimpia versenyeire. Iskolánkat 3 tanuló képviselte Szabadi István tanár úr vezetésével: Tóth Réka 2.b osztályos tanulónk az I. korcsoportos lányok, Molnár Péter Gergő és Máté Balázs 6.a osztályos tanulók a III. korcsoportos fiúk között szerepelt. Valamennyien szépen helytálltak a nagy állóképességet igénylő megmérettetésen. Tóth Réka korcsoportjában a lányok között az 5. helyet szerezte meg. A III. korcsoportos fiúk versenyében Molnár Péter Gergő a középmezőnyben végzett, Máté Balázs pedig a nagyon értékes 2. helyen ért célba. Balázs első duatlonversenyén szerzett ezüstérmével jogosulttá vált arra, hogy megyénket és iskolánkat képviselje az országos döntőben, amelyet október 13-án szintén Szekszárdon rendeznek meg. Helyezése alapján még Tóth Rékának is lehet esélye erre.

(Máté Imre)

2012.09.06.

Beszámoló a 2012-es Balatonszabadi-Sóstón található nyári táborban eltöltött egy hétről

Július 15-től 22-ig volt alkalmunk élvezni az évek során megszokott táborunkat. Az időjárás kegyes volt hozzánk, bár kánikula nem volt a héten. Sok vidám és elmés programmal próbáltuk a diákokat hasznos időtöltésre késztetni. Változatosság kedvéért az idei kirándulásunkat a Zamárdi kalandparkba szerveztük, ahol embert próbáló órákat töltöttünk el. A táborból szerencsére egészségben és sok élménnyel gazdagodva értünk haza a hét végén. A többség sűrűn fogadkozott, hogy jövőre is elmegyünk, ha rajtuk múlik, aminél nagyobb dicséret azt hiszem nem kell a tábor szervezőinek.

(Enesei József/Weiszné Nemesi Magdolna)

2012.09.02.

Köszönjük, SIÓ!

A Vak Bottyán ÁMK a „Köszönjük, SIÓ!” Iskolatáska Program pályázatára a 2011-2012-es tanévben is benevezett. A 2012. évi elbírálás eredményeként 8 kisdiáknak nyert iskolatáskát, melyet a tanévnyitón vehettek át. Név szerint:Baki Dániel 3.a, Bogdán László 3.a, Fischl Dorina 3.b, Kneisz Julianna Fruzsina 2.a, Rostás Dzsesszika Tímea 2.b, Sopár Dávid 3.a, Szabó Bálint 2.a és Szelei Patrik 4.a osztályos tanulók. A táskákban található volt: 1 db Sió Vitatigris Sárga gyümölmix, 1db Sió Alma gyümölcsital, 1 doboz zsírkréta, 1 doboz színes ceruza, 1 doboz tempera, 1 db egyenes vonalzó, 1 db grafit ceruza. A pályázat rajzversenyében 33 alsó tagozatos és 28 felső tagozatos tanuló támogatóként vett részt, melynek eredményeként vehették át a tanszereket az említett tanulók. (Akik rajzot küldtek be, nem nyerhetnek iskolatáskát.) 2012. július 1-jétől indult az online szavazás a http://www.koszonjuksio.hu/galeria2012.php linken, ahol a 2012. évi pályázati munkákra szeptember végéig lehet még szavazni. A rajzversenyen egyéni közönségdíjakat (1-3. helyezett), a SIÓ egyéni díjat, valamint a SIÓ iskoláknak járó díját, a SIÓBULI-t nyerhetik meg a gyerekek. Aki csak teheti, regisztráljon és szavazzon a tehetséges gyerekek alkotásaira! Az első három legtöbb szavazatot elért iskola SióBulit nyer. Várjuk a simontornyai közönség lelkes támogatását! Eredményhirdetés október 15-én várható.

A legjobb SióBuli harcosok

A Vak Bottyán ÁMK a 2011-12-es tanévben is pályázott a Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska Programra. Ennek a programnak része egy rajverseny is, melyre a mi iskolánkból 33 alsó tagozatos és 28 felső tagozatos tanuló is benevezett. A pályázók rajzai felkerültek a www.koszonjuksio.hu galériájába. A beküldött (online feltöltött) rajzok versenyen vesznek részt. A 100 legjobb ötlet alkotói (ebből 3 közönségdíj), a három legtöbb szavazatot kapott művek alkotóinak SIÓ ajándékcsomagot, a legszínvonalasabb munkákat beküldő 10 intézmény SIÓ-bulit kap. Ebből 3 közönségdíj, azaz a három legtöbb szavazatot gyűjtött intézmény kapja. Az online szavazás 2012. július 1- szeptember 30-ig tart. Eredményhirdetés 2012. október 15-én várható. Amikor ezt a párt sort írom a mi iskolánk áll az első helyen a szavazásban. Ez az eredmény úgy jöhetett létre, hogy a diákok a nyári szünetben is szavaztak a simontornyai gyerekek rajzaira a Petőfi úti iskola informatika termében. 5 alkalommal hívtam a gyereket szavazni, akik valóságos SióBuli harcossá váltak, mert sok ezer pontot szavaztak iskolánknak. Név szerint a következő tanulók voltak:Kőmíves Kinga 7.g, Molnár Péter Gergő 5.a, Molnár Anna Zsófia 2.b, Horváth István 5.b, Zsolnai Diána 3.b, Németh Vanda 5.b, Baki Dániel 2.a, Laube Zsófia 5.a, Hersics Bence 1.a, Sopár Dávid 2.a, Sopár Szilvia leendő elsős tanuló, Péteri Györgyi 2.a, Péteri Gréta 3.a, Kajcsa Evelin 2.a osztályos tanulók. A SIÓ fontosnak tartja, hogy a teljes pályázat a közösségek összefogásán alapuljon. Ezért a szülőket tanárokat és minden simontornyait mozgósítottunk erre a feladatra, hogy a mi intézményünk nyerje meg a Sió-bulit.2010-ben már egyszer a zsűri döntése alapján ez sikerült, akkor egy raklap SIÓ terméket kaptunk Gyermeknapra. Hajrá Simontornya!!!

(Gyurkóné Tóth Irén)