2014.06.05.

Erdei iskola 2014. május 24-27.

Pályázatunk lehetővé tette, hogy az idei évben is elutazzunk Dunapatajra, a Szelidi-tó mellé 4 napos erdei iskolába.
36 alsó tagozatos /3. és 4. osztály/ tanulóval 4 pedagógus érkezett a Szekundum Kft által működtetett táborba, ahol nagyon sok élményben volt részünk a következő napokban.
Az időjárás kegyes volt hozzánk, nyári strandidő volt egész ott tartózkodásunk alatt. Így a szabadidő nagy részét a tó partján töltöttük el fürdéssel.
Első nap délután tányérra festettünk kalocsai motívumokat két bűbájos, fiatal népművész irányításával. A művét mindenki hazahozhatta.
Vasárnap délelőtt a közeli /4-5 km/ pusztára utaztunk lovas kocsival. Itt a csikósok bemutatóját néztük meg. Ezután bemehettünk az istállókba, megcsodálhattuk a gyönyörű paripákat, csacsikat. Hazafelé a kocsiról láttunk szürke marhákat, rackajuhokat, mangalica disznókat és sok-sok madarat, pusztai növényeket.
Délután egy fazekas érkezett a táborba. Az ő irányításával agyagoztunk, korongoztunk és sok mindent megtudtunk erről az ősi mesterségről.
Este volt a táborzárás. Minden szoba lakói vidám műsort adtak. Nagyon sokat nevettünk.
A napot egy hatalmas tábortűzzel zártuk. Kb. 10 óráig énekeltünk, játszottunk a tűz körül.
Az utolsó napon tó körüli túrára mentünk vezetővel, egy tanösvényt jártunk be. Eközben sok-sok ismerettel gazdagodtunk.
A túra végén egy elektromos csónakkal mindenkit bevitt a vezető a tó nem látható részeire is.
Gyönyörű látvány volt a nád közötti tavi rózsa telep is.
Délután mindenki fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva ült be a buszba, ami hazahozott bennünket.
Köszönöm a tanulóink nevében a pályázatkészítők fáradságos munkáját, ami lehetővé tette számunkra ezt a csodálatos utazást, amit csak kevés szülő tudott volna biztosítani a gyermekének.

(Rózsáné Kovács Anna)

2014.05.29.

ÚJABB KÉZILABDÁS SIKER

Az V. korcsoportos fiú kézilabda balatonboglári elődöntőjében a simontornyai Vak Bottyán Általános és Gimnázium csapatának sikerült az ezüstérmet megszerezni.

kép

(Balassa Zoltán)

2014.05.26.

Ádámok és Évák ünnepe

Már két éve részt vesznek iskolánk színjátszósai ezen a regionális középiskolás versenyen. Felemelő érzés a diákok számára, hogy igazi színpadon, igazi előadáson mutatkozhatnak be egy rövid jelenetben.
Jó hangulatú próbákon sokat fejlődtünk, hiszen minden csapatot támogatott egy színházi mentor, így idén mi Dubai Péter segédrendező ötleteivel, tanácsaival lettünk gazdagabbak. Ezúton is köszönjük a sok segítségét, támogatását.
Sikerült elnyerni a zsűri tetszését is, csapatunknak ítélték a legjobb férfi mellékszereplő díját, melyet Fintor László 5. b osztályos tanulónk kapott.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2014.05.15.

Helikoni siker

A keszthelyi Helikoni Ünnepségeket idén április 24. és 26. között rendezték meg. A nagy múlttal rendelkező diákversenyen több mint háromezer középiskolai tanuló vett részt, akik különböző művészeti ágakban mérették meg magukat. Iskolánkat a 11. g osztályos Kovács Dominik és Kovács Viktor képviselte, önálló irodalmi alkotás kategóriában neveztek Hüpnosz egymaga című közösen írt elbeszélésükkel. A művet Arany fokozattal jutalmazta a zsűri, Vörös István méltató mondatai kíséretében.

Sikerek a Vass Lajos Népzenei Verseny Országos Középdöntőjén

A Vass Lajos Népzenei Szövetség áltál megrendezett népzenei verseny Országos Középdöntőjére április 26-án Sümegen került sor. Iskolánkat három tanuló képviselte: Kovács Dominik, Kovács Viktor és Szabó Róbert. Szabó Róbert produkciója Arany fokozatot kapott. A Kovács testvérek ének kettősét Kiváló Arany elismeréssel jutalmazta a zsűri, így ők továbbjutottak a novemberben Budapesten megrendezésre kerülő Kárpát-medencei döntőbe.

(évkönyv)

2014.05.15.

Katasztrófavédelmi ifjúsági verseny Dombóváron!

2014. április 3.-án került megrendezésre a körzeti verseny, amelyen a gimnáziumunk négy tanulója képviselte az intézményünket. Hét csapat közül, szoros versenyben az előkelő 2. helyet sikerült elérniük Sülyi Richárd, Kovács Ádám, Molnár Bence és Kovács Norbert tanulóinknak, akik ezzel a remek teljesítményükkel is öregbítették iskolánk hírnevét.

(Enesei József)

2014.05.12.

Lázár Ervin nap

Minden tanévben képviseljük iskolánkat ezen a jeles alkalmon, melyet május 5.-én Pálfán rendeztek. Lázár Ervin meséiből készülnek diákjaink, különböző kategóriák közül lehet választani. (jelenet, mesemondás, bábozás, szerepolvasás)
Iskolánk színjátszó csoportja Lázár Ervin: Zsiga föstő fest című meséjét adta elő. Míg két diákunk: Kovács Dominik és Kovács Viktor, Lázár Ervin Ló a házban című művével (mesemondás kategóriában) színesítették kiváló előadásukkal az alkalmat.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2014.05.09.

Ballagás

Minden tanév jeles eseménye májusban a ballagás. Ekkor lép ki a végzős osztály a biztonságot, védelmet nyújtó iskola kapuin diákként utoljára. Felnőttek, szárnyaikat kitárják és elindulnak azon az úton, melyet ők választottak maguknak.
Kívánjuk, hogy az érettségi vizsgákon tudják bizonyítani, nem voltak hiábavalók az elmúlt évek, és kívánjuk, hogy sikerekben gazdag, nagyon értékes, boldog életet tudjanak teremteni önmaguk számára.

" A vereség a bátraké. Csak ők képesek méltósággal veszíteni és örömmel győzni."
" Szeretni annyit tesz, mint nyitottnak lenni a csodákra,
a győzelmekre és a vereségekre, mindarra, ami életünk során történik velünk."
(Paulo Coelho)

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2014.05.08.

OKTV - Informatika

Az idei tanévben 9 tanulóval jelentkeztünk Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre. A verseny 2 kategóriában és 3 fordulóban zajlott. Tanulóink az alkalmazási ismeretek kategórián belül mérettettek meg.
Az első fordulót a diákok iskolánkban írták 2013. nov. 20-án, melyre 180 perc állt rendelkezésükre és összesen 400 pontot lehetett 6, reprodukciós jellegű feladatra szerezni. Országosan több mint 700 tanuló közül Horváth Mátyás Gergő 12.g osztályos tanulónak sikerült továbbjutni a 2. fordulóba, melyet Kecskeméten rendeztek meg.
Itt már 5 óra alatt kellett 5 feladattal végezni, ahol szövegszerkesztési, táblázatkezelési és adatbázis kezelési ismereteken kívül prezentáció készítése volt a feladat. Matyi ezt az akadályt is sikeresen vette, s bejutott a 3.fordulóba, ami először fordult elő gimnáziumunkban.
A döntőt az Oktatási Hivatal a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együttműködve szervezte Budapesten, az ELTE Informatikai Kara által biztosított helyszínen. Ide a legjobb 50 dolgozatot elkészített tanuló juthatott. A döntőt 2014. márc. 22-én 6 órán keresztül tartott, ahol Matyi a 36. helyen végzett.
Nagyon büszke vagyok az elért eredményre, s legfőképpen arra, hogy a felkészítésben csak csekély szerepem volt, tanórákon az eddigi feladatsorokat oldottuk meg. A legtehetségesebbnek tartott tanítványom Matyi, akivel az eddigi évek során találkoztam. Remélem a tantárgy iránti lelkesedése a következő tanévben is megmarad, jövőre is szeretném, ha képviselné iskolánkat az OKTV-n.

(Pál Attila)

2014.04.30.

Holocaust műsor

2014. április 16-án a 9.g. osztály ünnepi műsorral emlékezett a holocaust áldozataira.
A holocaust a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás neve, amelynek körülbelül hatmillió európai zsidó esett áldozatul. Az üldözés és népirtás több lépésben valósult meg.
El tudjuk-e fogadni, hogy a barakkokban az emberek úgy cserélődjenek, mint árucikkek a raktárak polcain? Hogy a „készletek feltöltése" marhavagonokban érkező, precízen nyilvántartásba vett emberekkel történjen? El tudjuk-e fogadni a halálgyárakat, amelyekben csak elfordítanak egy csapot, s áldozatok tömegei semmisülnek meg anélkül, hogy látnák gyilkosaikat? Létezik-e még az európai civilizáció, ha a tömeges és gépies ölésnek ez a gyakorlata kialakulhatott?
Csak végletesen eltorzult értékrend és gondolkodás vezethetett „a század botrányához”. Az emberi aljasság és az emberi szenvedés nagyságát egyaránt nehéz feldolgozni.
Április 16-án világszerte megemlékeznek a második világháború 6 millió zsidó áldozatáról. Gondoljátok át ti is: „a háború mindaddig nem ér véget, amíg nem hallgatunk az áldozatok szavára”.

(Pál Attila)

2014.04.30.

Költészet napi gálaműsor

2014. április 11-én színes, változatos gálaműsorral ünnepeltük a Költészet Napját, melyet a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium sikeres produkcióiból válogattunk. A Fried Művelődési Ház megtelt a szereplőkkel, érdeklődőkkel a megemlékezésen. A műsort iskolánk énekkara nyitotta meg, vezényelt Patakyné Hegyi Erzsébet, zongorán kísért Doffkayné Kalász Andrea. Kovács Jánosné Lengyel Ilona intézményvezető ünnepi beszédében kiemelte az irodalom, a művészetek és a műélvezet fontosságát, mely megkülönbözteti az emberiséget a többi élőlénytől. A simontornyai alsó tagozatosok közül Bencze Hanna és Kovács Petra népdalcsokrot, Papp Nikoletta és Menyhárt Nóra népmesét, Horváth Kinga verset adott elő. A tolnanémedi iskolások: Priskó Andrea népdalokkal, Szabó Karina, Balogh Lili Luca és Bertók Levente egy-egy vidám verssel, valamint egy jó hangulatú cowboytánccal ajándékozták meg a nézőket. A pálfai és sárszentlőrinci iskolások közül Drinóczi Levente, Kovács Kevin, Váli Mária Réka és Fehér László versükkel, Katona Kinga és Tóth Martina népdalokkal, Orsós Gabriella Simon István Mirza című művével, a néptánccsoport sárközi táncokkal szórakoztatta az ünneplőket. A pincehelyi diákoktól Radnóti verseket hallhattunk Gyarmati Fanni tiszteletére Gereny Tamás, Fülöp Zsófi, Bíró Zsóka és Zsiga Zsolt előadásában. A simontornyai felső és gimnáziumi tagozatosok közül Marosi Viktória, Lepsényi Barbara és Kovács Dominik szavalata, Szabó Róbert éneke és a táncszakkörösök előadása ragadtatta tapsra az érdeklődőket. A gálaműsor végén Szilágyi László megzenésített verseket adott elő, majd a pincehelyi néptáncosok Dunántúli ugrósával zárult az ünnepség, melyet a vidámság és humor jellemzett.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2014.04.29.

Végre „bevettük” Cecét!

2014. április 16-án 6 tanulóval mesemondóversenyen vettünk részt Cecén.
A kiírás szerint állatmesét kellett választani, megtanulni. A nevezés egy szép rajzzal történt, amely kapcsolódott a mese tartalmához.
Évek óta képviseljük iskolánkat Cecén, de még soha nem értünk el helyezést.
Ám ez most szerencsére megváltozott: ugyanis Fintor László, 5. b. osztályos tanulónk az ötödikesek versenyén 16 főből első helyezést ért el. Nagyon megdicsérték Lacikát, aki ismét bizonyította tehetségét.
A többiek is ügyesek voltak, ők emléklapot és kis ajándékot kaptak. Versenyzőink: Győri Sára, Erdélyi Boglárka, Papp Anikó, Horváth Kinga, Zsolnai Lea voltak, dicséret illeti őket szorgalmukért, helytállásukért. Büszkék vagyunk rájuk!
A vendéglátók nagyon kitettek magukért, sok-sok süteménnyel, üdítővel vendégeltek meg bennünket.

(Horváth Istvánné)

2014.04.28.

A víz világnapja

A víz világnapjára helyi rajzpályázatot hirdettünk alsó és felső tagozatos gyerekek számára. A legszebb munkákat a Petőfi úti iskolában állítottuk ki. 62 db rajzot válogattunk ki a kiállításra. A legtöbben az alsó tagozatból adtak be pályázatot, ezért úgy döntöttünk, hogy itt két kategóriában hirdetünk eredményt. Az 1-2. osztályosok közül az alábbiak szerint alakult a sorrend:

 1. Sajti Rebeka 2.a
 2. Győri Sára 1.o.
 3. Patai Leila 2.a

A 3-4. osztályosok díjazottjai voltak:

 1. Megyeri Réka 4.a
 2. Pál Attila 3.b
 3. Fintor Dávid 3.a

A felső tagozatból az alábbi tanulók értek el helyezést:

 1. Oroszi Nikoletta 6.b
 2. Papp Viktória 6.a
 3. Makrai Bernadett 7.b

(Gyurkóné Tóth Irén)

2014.04.10.

József Attila szavalóverseny Tamási

Az idén huszadik alkalommal került sor Tamásiban a József Attila szavalóversenyre, melyen Simontornyát négy tanuló képviselte egy-egy kategóriában. Az 5-6. osztályosok nevében Oroszi Nikoletta indult a 6. b-ből; a 7-8. évfolyamon Siklósi Dominika 8. g osztályos tanuló; a 9-10.-es korcsoportban Söllei Dóra 9.g, és a felnőttekhez sorolt 11-13.-os kategóriában Kovács Dominik a 11. g-ből.
Mind a négyen mindkét versükkel felkészülten, biztos szövegtudással álltak ki. A kiegyenlítetten jó színvonalú, nagy létszámú versenyen nem volt könnyű érvényesülni, dobogós helyet végül ketten értek el: Söllei Dóra a harmadik, Kovács Dominik az első helyezést.

(Papp István Gergely)

2014.03.25.

Mesemondó verseny

2014. március 18-án tartottuk az alsó tagozatban a mesemondó versenyt.
A 14 tanuló izgatottan várta, hogy a zsűri és a közönség előtt megmutathassa magát. A jó hangulatú, színvonalas előadások után a következő eredmény született.

Az 1-2. osztályosok közül helyezést értek el:

 1. Győri Sára 1.o.
 2. Bencze Hanna 2.a
 3. Erdélyi Boglárka 1.o

A 3-4. osztályosok közül díjazottak:

 1. Szemes Csenge 4.b
 2. Horváth Kinga 3.a
 3. Menyhárt Nóra 3.b

Gratulálunk a résztvevőknek és a helyezetteknek!

(Rózsáné Kovács Anna)

2014.03.21.

József Attila szavalóverseny

2014. március 18-án délután rendeztük meg iskolánkban a József Attila szavalóversenyt a felső tagozatos és a gimnáziumba járó tanulók számára. Nagy örömünkre szép számú versenyző gyűlt össze: huszonketten gondolták úgy, hogy szavalatukkal hozzájárulnak versünnepünkhöz.
A sorrendet eldöntő sorsolás után a zsűri a József Attila-verseket hallgatta meg, majd a szabadon választottak következtek. Három kategóriában születek győztesek és helyezettek:

5-6. o.

 1. Oroszi Nikoletta 6.b
 2. Szendrei Vivien 6.b
 3. Kockás Kíra és Lepsényi Barbara 5.b

7-8. o.

 1. Siklósi Dominika 8.g
 2. Májer Hajnalka 7.g
 3. Marosi Viktória 7.g

9-13. o.

 1. Kovács Dominik 11.g
 2. Söllei Dóra 9.g
 3. Rupa Borostyán 10.g

Az első helyezést elérő tanulók fogják iskolánkat képviselni Tamásiban a költészet napja alkalmából tartandó szavalóversenyen április elején.
Minden résztvevőnek gratulálunk: szép versekkel, maradandó élménnyel ajándékozták meg egymást, a nézőket és a zsűrit.

(a magyar munkaközösség tagjai)

2014.02.27.

Alsós farsang 2014. február 14.

Az idei farsangi mulatságunkat február 14-én tartottuk a Művelődési Házban.
A gyerekek körében már hetekkel ezelőtt nagy volt az izgalom. Titkolózások, sugdolózások folytak arról, hogy ki minek öltözik be a farsangon. Volt aki valóban megtartotta a kis titkát, de a „cserfesebbje” néhány közeli barátjával és a tanító nénivel is megosztotta ezt. Persze minden kiderült péntek délután. Nagyon ötletes jelmezekben vonultak az osztályok a színpadra.
Minden csoport egy rövid műsorral készült. Jó néhány derűs percet okozva ezzel a nagy létszámú közönségnek.
A műsorvezető Csapó Kamilla kolléganőm volt, aki remekül teljesítette ezt a feladatot.
A zenét Bencze János és Botond szolgáltatták. Ezúton is köszönöm nekik a tanulóink nevében.
A sok finom süteményt a szülők hozták, amit a büfében lehetett kapni.
Minden adva volt a jó hangulathoz, amiben nem is volt hiány.
Tanulóink osztályfőnökükkel és szüleikkel együtt vidáman űzték el a telet. Az időjárás azt mutatja, hogy sikeresen.

(Rózsáné Kovács Anna)

2014.02.24.

Országos elődöntőn ezüstérmes a Simontornya

Január 8.-án Simontornyán rendeztük a VI. korcsoportos fiú kézilabda diákolimpia egyik országos elődöntőjét. Az első mérkőzésen a házigazdák legyőzték az orosházi Táncsics Gimnáziumot. A döntőben a komoly játékerőt képviselő Integrált Szakközépiskola Tatabánya volt az ellenfél. Sokáig a hazaiak vezettek, a vendégek csak a véghajrában tudták maguk javára fordítani a mérkőzést. Így a dobogó második fokára állhattak iskolánk tanulói.

(Balassa Zoltán)

2014.02.17.

Teremlabdarúgás

2013 decemberében intézményünk rendezte a IV. korcsoportos Futsal városkörnyéki döntőjét. Csapatunk legyőzte Gyönk és Hőgyész csapatait, megnyerte a tornát és továbbjutott a megyei döntőbe.
Januárban Szekszárdon rendezték a Diákolimpia döntőjét, ami már nem sikerült olyan jól, az V. helyezést tudtuk megszerezni.
A hónap eseménye volt az intézmények közötti „Bozsik-program” keretében megrendezett teremtorna Iregszemcsén, melyet csapatunk megnyert. Érdekessége volt, hogy lányok is tagjai lehettek a csapatnak. Gratulálunk a diákoknak és felkészítőjüknek, Máté Imrének.
Legközelebb már szabadtéren lesznek versenyek.

kép

(Szabadi István)

2014.01.14.

SPORTŐRÜLET

2013. december 13-14-én ismét sportőrületet, azaz folyamatos sportolási lehetőséget szerveztünk iskolánk és tagintézményeink diákjainak, dolgozóinak.
Péntek délelőtt Kossa Istvánné és az alsós tanítók felügyelete mellett 127 kisdiák vette birtokba a sportcsarnok küzdőterét: kidobóztak, fociztak, kézilabdáztak, csak vidám és kipirult arcokat lehetett látni. Jutalmuk csoki és üdítő volt.
Délután a felsősök és a gimnazisták közül 97 tanuló viaskodott „Fehér” és „Fekete” mezben egymással kosárlabda, labdarúgás és kézilabda sportágakban. A fiatalok gyakran látogatták a büfét, ahol üdítő és zsíros kenyér várta őket.
Szombat délelőtt 6 csapat (63 fő) részvételével labdarúgókupát rendeztünk, melyet iskolánk válogatottja nyert meg.
Köszönet illeti a testnevelés munkaközösség tagjait a program szervezéséért és lebonyolításáért. A diákok azóta is szívesen használják a rendezvényen kapott pólókat, jóleső érzéssel beszélnek a küzdelmekről. Ismét volt egy rendezvény az egészséges életmód érdekében, ahol igazából a részvétel volt a fontos.

(Szabadi István )

2014.01.10.

Országos elődöntőn ezüstérmes a Simontornya

Január 8-án Simontornyán rendeztük a VI. korcsoportos fiú kézilabda diákolimpia egyik országos elődöntőjét. Az első mérkőzésen a házigazdák 23:18-ra legyőzték az orosházi Táncsics Gimnáziumot. A döntőben a komoly játékerőt képviselő Integrált Szakközépiskola Tatabánya volt az ellenfél. Sokáig a hazaiak vezettek, a vendégek csak a véghajrában tudták maguk javára fordítani a mérkőzést, az eredmény 19: 16 a Tatabánya javára. Így a végeredmény: 1. Integrált Szakközépiskola Tatabánya, 2. Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium Simontornya, 3: Táncsics Mihály Gimnázium Orosháza, 4. Dugonics András Piarista Gimnázium Szeged.

(Tolna Megyei Diáksport Tanács)

2014.01.08.

KARÁCSONY 2013.

A karácsony a béke, szeretet ünnepe. A családtagok, emberek jobban figyelnek egymásra, izgalommal várja mindenki a meghitt pillanatokat.
Így voltunk mi is. Sok gyakorlás, felkészülés után izgatottan álltunk a színpadra, s adtunk elő a műsorunkat az Idősek otthonában, a tanulóközösségnek, Mindenki karácsonyán a város lakóinak a művelődési házban.
Énekkel, verssel, jelenettel, tánccal emlékeztünk az év legnagyobb ünnepére. (3.b osztály tanulói)

(Emperger Ágnes)

2013.12.20.

Úszásoktatás a Fried Kastélyban

Iskolánk 15 alsó tagozatos tanulója novemberben és decemberben 5 alkalommal úszásoktatáson vett részt Szabadi István vezetésével a Fried Kastély uszodájában. A gyerekek elsajátították az úszás alapjait, megbarátkoztak a mély vízzel és jól szórakoztak a medencében a játékos feladatok teljesítése közben. Köszönjük a Fried Kastélynak, hogy biztosították a helyszínt, és további együttműködésre számítunk a közeljövőben is.

(Szabadi István)

2013.12.10.

Vörösmarty verseny Pincehelyen

November 29-én, pénteken rendezték meg Pincehelyen a hagyományosnak számító Vörösmarty versenyt, amelyen a helyi csapatok mellett Pálfáról és Simontornyáról is vártak versenyzőket. A délelőtt vidáman, jó hangulatban és szorgos – játéknak is beillő – munkával telt: a megadott szakirodalmak alapján készülő csapatok változatos, izgalmas feladatokat oldottak meg. Rejtvények megoldásait keresték, versek hiányzó szavait pótolták, plakátot készítettek, verset adtak elő, végül még énekeltek is. Közben a pincehelyi vendégszeretet jóvoltából meleg teát, szendvicset fogyasztottak a jelenlevők.
A családias hangulatú rendezvény eredményhirdetése nagy örömmel szolgált a simontornyai iskolások számára: az 5-6. osztályosok versenyében első, a 7-8. osztályosok versenyében második lett csapatunk. Gratulálunk nekik és a szervezőknek is!

(Csehóné Kiss Dalma)

2013.12.09.

Elkészült…

Befejeződtek a munkálatok a Petőfi utcai Általános Iskolában. Mint arról már korábban beszámoltunk, a HANKOOK TIRE MAGYARORSZÁG KFT önkéntes-munka programjának segítségével részleges felújítás zajlott az épületben. A munka második ütemében lakkozásra került a lambéria, és elkészült a tornaterem melletti vizesblokk. A csempézés, burkolás munkálatait FODOR DÉNES és KOVÁCS GÉZA végezte. PÁSZTOR KRISZTIÁN gépekkel és munkájával járult hozzá iskolánk szépítéséhez. Köszönjük munkájukat!

(Kossa Istvánné)

2013.12.02.

„SZÍN-JÁTÉK” bemutató

A Lajtha László Művészeti Iskola kiállítást szervezett a képzőművészeti csoportjainak novemberben 13-án Tamásiban. Simontornyáról a grafika tanszakosokkal mi is részt vettünk ezen. Minden osztály egy színt kapott, amivel egy fotó kartonra közös alkotást kellett létrehozni. Nekünk a citromsárga szín jutott. Mivel sokan vagyunk (20 fő) 3 alkotást készítettünk külön kartonra. Az alkotásainknak a címe a következők voltak: „Napraforgó”, „Tigris”, és „Vár”. Az osztállyal november 26-án az iskolabusszal elmehettünk megnézni a kiállítást. Örömmel tapasztaltuk, hogy mindhárom munkánk kikerült a Művelődési Ház galériájába.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2013.11.28.

Idegen Nyelvi témahét

2013. november 18-22 között intézményünkben idegen nyelvi témahetet tartottunk, melynek központi témája: Jellegzetességek, hagyományok, ünnepek Németországban, Angol nyelvű kalandozások Britannia földjén.

A diákok projektmódszerrel megismerkedhettek a német nyelvű országok és Nagy- Britannia történetével, kultúrájával, hagyományaival, ünnepeivel, nemzeti jelképeivel, ételeivel és nevezetességeivel. A projekthét megengedte, hogy más módon dolgozzuk fel a célnyelvi országok történetét és kultúráját. A tanulók saját maguk tervezték meg az országokat bemutató tablókat, PowerPoint bemutatókat, együttesen készítették el szabadon kihasználva kreativitásukat. Az elkészített anyagok, tablók ízlésesek, érdekesek és figyelemfelkeltőek lettek, így azok tanítási demonstrációs eszközökként is használhatók. A témahetet Ki tud többet vetélkedővel zártuk.

(Lakk Norbert)

2013.11.18.

VAK BOTTYÁN NAP

„Híres generális az öreg Vak Bottyán,
Vagyon véle mostan sok derék kapitány,
Vitéz Bezerédi, jó Ebeczki Istvány,
Kisfaludi László, seriny Balog Ádány.

Ő azért ezekkel nagy sok harcot nyere,
Nimetség mindenütt futásnak erede,
Avagy mind halmokban rakattaték teste,
Kiket lecsapdosott kurucok fegyvere.”
(Vak Bottyánról való ének – részlet)

Iskolánk névadójáról, Vak Bottyánról emlékeztünk meg mint minden évben november 11-én. A felső tagozatos és gimnáziumi tanulók a napot a 8. osztályosok emlékműsorának megtekintésével kezdték. A szereplők felidézték a Rákóczi-szabadságharc eseményeit, Vak Bottyán hőstetteit, a Simontornyai Vár bevételét. A tanulókat Szabó Eszter és Szabadi István készítette fel.
Az iskola tanulói 9 órától osztályonként mérték össze erejüket ügyességi és elméleti feladatokban. Az ügyességi versenyszámok a sportcsarnokban Enesei József irányításával zajlottak, a feladatok közt szerepelt például mocsárjárás, kötélhúzás. A feladatok segítségével megpróbáltuk felidézni a Simontornyai vár bevételét.
Az elméleti feladatok megoldása is éppen annyi ügyességet követelt és nem kevés fejtörést okozott a versenyzőknek. A feladat Vak Bottyán életéről, a Rákóczi-szabadságharcról és a Simontornyai vár történetéről szólt. A felsősök kicsit egyszerűbb, a gimnazisták valamivel nehezebb feladatokat kaptak. Az osztályok saját termeikben osztályfőnökeik irányításával dolgoztak, és használhatták az internetet is segítségül.
A felső tagozatosok versenyét nagy fölénnyel nyerte a 6.b osztály. A második helyért nagy csata zajlott, de végül a 7. osztály szerezte azt meg az 5.a osztály előtt.
A gimnáziumi osztályok között nagy csata zajlott az első helyért, melyet a mindkét helyszínen kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó 9.g osztály nyert meg. Második helyen a 11.g, harmadikon a 12.g osztályok végeztek.
A győztes osztályok jutalma mindkét tagozaton 1 tanítási nap szabad felhasználása, a 2. és 3. helyezett osztályokat édességgel jutalmaztuk.
A vetélkedő után a tanulók a Művelődési Házban a színjátszósok Vak Bottyánról szóló előadását nézték meg, a színdarabot Németh Gábor és Kossa Gábor 13. g osztályos tanulók írták, a darabot betanította Patakyné Hegyi Erzsébet.
A napot a Vak Bottyán napi szavalóverseny és népdaléneklési verseny koronázta meg, melyen tagintézményeinkből is indultak versenyzők. Korcsoportonként értékelt a zsűri, az énekversenyen arany minősítést kapott Bencze Hanna, Horváth Gyula, Katona Éva Kinga, Priskó Andrea, Kovács Petra, Tóth Martina, Doffkay Borbála és Szabó Róbert tanulók.
A szavalók közül Kockás Kira I., Sersli Hajnalka II., Fintor László III., Siklósi Dominika I. és Söllei Dóra I. helyezést ért el.

(Máté Imre)

2013.11.15.

Vak Bottyán Nap az alsó tagozaton

Ebben az évben is november 11-én emlékeztünk meg iskolánk névadójáról, Bottyán János generálisról.
A tagintézményeket is meghívtuk egy –egy csapattal az e napi rendezvényünkre,ami nagyon tartalmas és színes volt.
A gimnazistáink előadtak egy darabot, ami Vak Bottyánról és Rákóczi fejedelemről szólt.
Érdekes és látványos volt. Ezt közösen néztük meg.
Ezután az osztályok visszajöttek az iskolába, ahol az osztályfőnökök vezetésével érdekes programokon vettek részt.
A vendégekkel átmentünk a Helytörténet Házába, ahol a finom tízórai elfogyasztása után megkezdődött a vetélkedő. Volt várépítés, rejtvények fejtése, zenehallgatás, harci eszközök felismerése, versmondás, íjászkodás, stb.
Minden állomáson kaptak a csapatok egy –egy képdarabot, amelyből végül a simontornyai várat lehetett kirakni.
Végezetül a várunk alagsorában „kutakodtunk”. Elemlámpával világítva kellett a záró feladatokat megoldani. A gyerekek szerint is nagyon izgalmas volt ez a játék.
Minden iskola egy ajándékcsomaggal /Könyvek, tollak, noteszek, édesség, stb/ valamint egy szép nap emlékével gazdagodott.

(Rózsáné Kovács Anna)

2013.11.12.

Kezdetét vette az önkéntes munka…

A HANKOOK TIRE MAGYARORSZÁG KFT által lehetővé tett „önkéntes munka-projekt” keretein belül részleges felújítás vette kezdetét a Petőfi úti általános iskolában. Megújul a tornaterem melletti mosdó-wc, valamint sor kerül az emeleti folyosó lambériázására. A pályázat feltétele az volt, hogy a munkálatokat a vállalkozó szellemű HANKOOK-DOLGOZÓK szabadidejükben végezzék el, az anyagi fedezetet a HANKOOK gumigyár biztosítja. A pályázatot KOSSA PÉTER készítette, vele együtt dolgozott a munka első fázisában KONDOR LÓRÁND, KÖMÜVES JÁNOS és SZAJKÓ SÁNDOR. Köszönjük önzetlen segítségüket!

Kossa Istvánnénak külön köszönjük a szervezésben nyújtott segítségét!

(Kovács Jánosné Lengyel Ilona)

2013.11.07.

Illyés-megemlékezés

Az őszi szünetről visszaérkezve, november 4-én, a hűvös őszi szélben egy maroknyi gimnazista állt meg a várral átellenben az Illés-emléktáblánál, hogy a XX. századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb képviselőjének születéséről megemlékezzen. A szűkebb hazájához, szülőföldjéhez ragaszkodó ember ismeri és tiszteli híres szülötteit és mindazon nagyságokat, akik a térséghez így vagy úgy kötődnek. Illyés Gyula vállaltan sőt büszkén kötődött a térség több településéhez is, ahol gyermek- és ifjúkorát töltötte. A 10. g osztály öt diákja (Horváth Evelin, Kovács Viktória, Kranauer Krisztina, Néth Dóra és Szabó Bence) rövid emlékműsorral tisztelgett az író, költő Illyés előtt; felidézték életének fontosabb állomásait, de felhangzott az egyik legfőbb tanítás: a Haza a magasban című költemény is.
A megemlékezést az emléktáblák megkoszorúzása zárta.

(Papp István Gergely)

2013.11.04.

NAGY IMRE EMLÉKMŰSOR

Október 24-én a gimnázium 11.g. osztályos tanulói megemlékeztek Nagy Imre volt miniszterelnökről, akit 1958-ban halálra és teljes vagyonelkobzásra ítéltek. Kovácsné Jánosné Lengyel Ilona intézményvezető a vendégház Nagy Imre emléktáblájánál elhelyezte az emlékezés koszorúját.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2013.11.04.

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezünk

„MENNYBŐL AZ ANGYAL – MENJ SIETVE
Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok.
Ahol nem csillog a karácsony.
Nincsen aranydió a fákon,
Nincs más, csak fagy, didergés, éhség.
Mondd el nekik, úgy, hogy megértsék.
Szólj hangosan az éjszakából:
Angyal, vigyél hírt a csodáról.”
(Márai Sándor)

2013. október 23-án ünnepi műsorral emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, áldozataira. A műsorban a gimnázium 11. g osztályos tanulói szerepeltek, a műsort összeállította és betanította Menyhártné Szűcs Ildikó és Papp István Gergely.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2013.10.17.

Az állatok világnapja

Iskolánkban az idei tanévben is meghirdettük az Állatok világnapjára a rajzpályázatot. Ezúttal 46 tanuló pályázatát állítottuk ki a Petőfi úti iskola régi szárnyában. A kollégák szavazatai alapján az alábbi tanulók részesültek díjazásban. Jutalmuk rajzeszköz volt.

Molnár Anna Zsófia 4.b.-I. helyezés
Megyeri Réka 4.a .II. helyezés
Bencze Hanna 2.a.III. helyezés
Boldizsár Kitti 1.o. III. helyezés
Pál Attila 3.b III. helyezés

(Gyurkóné Tóth Irén)

2013.10.17.

Harmadszor is Sió-bulit nyertünk!

A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium az idén is benevezett a Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska Program pályázatába. A mi intézményünkből a következő kisdiákok részesültek a Program támogatásában. Bukovics János, Dudar Vivien, Gerebenes Izabella, Miklós Anna, Strumberger Flórián 1. osztályos, Horváth Ruben , Sajti Rebeka 2.a osztályos, Péteri Györgyi 4.a, Fischl Dorina, Nagy János 4.b osztályos tanulók.
Most első alkalommal a Simontornyáért Közhasznú Közalapítványon keresztül ingyen vehették át nyereményüket.
A táskák idén sem üresen érkeztek, hanem mindegyik az alábbi egységcsomagot tartalmazta. Az Office Depot jóvoltából: grafitceruza, színes ceruza, zsírkréta, 5 db golyóstoll, 2 db radír. A Sió jóvoltából: 2db 0, 2 literes Sió Iskolagyümölcslé
Az Iskolatáska Program rajzpályázatába 78 tanuló nevezett be. Ebből 35 alsó és 43 felső tagozatos diák. Akik rajzoltak nem nyerhettek iskolatáskát. Ellenben rajzaik felkerültek a www.koszonjuksio.hu galériájába. A rajzokra az online szavazás 2013. július 15 - től szeptember 30-ig tartott. Örömmel értesítek mindenkit, aki szavazataival hozzájárult, hogy iskolánk fölényesen az első helyen végzett a rajzversenyben! A végeredmény pontszámban kifejezve a következő:
1. Simontornya - Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium 221708 pont
2. Budapest - Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola 106108 pont
3. Dunakeszi - Bárdos Lajos Általános Iskola 101831 pont
A nyereményt 2014. tavaszán kapjuk meg Egészségnapon. Köszönet jár, ezért minden
Sió-buli „harcosnak”!

(Gyurkóné Tóth Irén)

2013.10.09.

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

Az idei tanévben is megemlékeztünk az aradi vértanúk kivégzéséről. A 8.g osztály által előadott műsor felelevenítette azt a mérhetetlen gyászt, amit a nemzet és a kivégzett honvédtisztek hozzátartozói éreztek. Elhangoztak a kivégzettek utolsó mondatai, melyek hallatán újra megcsodálhattuk azt a hősiességet, amivel életüket áldozták a hazáért.
A műsor méltóságteljes és ünnepélyes volt, alkalmat adott arra, hogy tiszteletünket kifejezzük a hősök előtt.

(Doffkayné Kalász Andrea)

2013.10.09.

Az alsó tagozatosok megemlékezése az Aradi vértanúkra

Ebben a tanévben október 4-én ,pénteken a 3. órában összegyűltünk a tornateremben, hogy az Aradon kivégzett hős tábornokok emléke előtt tisztelegjünk.
Az műsort a 3.a osztály előadásában láthattuk.
Összeállította és a tanulóknak betanította Beidekné Bölcsföldi Mária.
Munkáját segítette a tanítópárja, Ősiné Szabó Éva. Egyszerű, szép és ünnepélyes volt a díszlet. A rövid szövegeket gyönyörű zene foglalta keretbe.
Az előadást még a kis elsősök is áhítattal figyelték.
A 4. órában megismételték az ünnepi műsort.Ekkor az 5.-6. osztály volt a közönség.
Ők is nagy tapssal jutalmazták az előadást.

(Rózsáné Kovács Anna)

2013.09.23.

Testvérvárosi kapcsolat

Ez év júliusában egy hétig vendégeskedtek nálunk Simontornya német testvérvárosának, Marpingennek a diákjai. Ebben az egy hétben megpróbáltunk számukra érdekes, változatos programokat összeállítani.
Az első napon megismerkedhettek Simontornya főbb nevezetességeivel, látnivalóival, így körbevezettük őket a Várban, megnézhették a templomot, és a varázslatos Malom galéria képeit is. A második napot Tihanyban töltöttük. A kedvező időjárásnak köszönhetően az Apátság megtekintése után strandolhattunk Tihany egyik szabadstrandján. A csütörtöki napon biciklitúrán vehettek részt német vendégeink, és az őket kísérő simontornyai gyerekek. Ez a nap sokunk számára igazi kihívást jelentett, ugyanis Simontornyáról biciklivel mentünk át a kisszékelyi strandra. A következő napon Siófokra utaztunk. A kedvezőtlen, szeles idő ellenére többen is bemerészkedtek a vízbe, vagy vizibiciklit béreltek. Rövid sétára is jutott idő a belvárosban, ahol a bazársor portékáiból mindenki beszerezhetett magának valami kis emléket Magyarországról. Az utolsó nap délelőttje a Tamási Termálfürdőben telt, délután pedig közös palacsintázással zárult az itt töltött egy hét.
Úgy érzem, mind a német, mind a programokon résztvevő simontornyai gyerekek nagyon jól érezték magukat, reméljük jövőre is hasonlóan jól sikerül ez az egy hét.

A csapat Tihanyban


Marpingen

Az idei tanév több szempontból is izgalmasan kezdődött. Ennek egyik oka az volt, hogy szeptember harmadik hetében 7 diákkal Németországba utaztunk. A nagy izgalommal várt utazás szeptember 16-án reggel vette kezdetét, a cél pedig Simontornya német testvérvárosa, Marpingen, pontosabban Berschweiler volt. Hosszú, 13 órás út után érkeztünk meg szálláshelyünkre, ahol vendéglátóink kedves vacsorával, saját készítésű ételekkel fogadtak minket.
A következő nap délelőttjén a legközelebbi nagyobb várost, St. Wendelt, jártuk körbe kísérőnk, Heinrich vezetésével, majd a helyi bevásárlóközpontban kaptunk néhány óra szabadidőt, ahol mindenki kedvére vásárolhatott német csokoládét, gumicukrot, ajándékokat. Ebéd után a tartomány fővárosába, Saarbrückenbe utaztunk, sétáltunk a belvárosban, vásárolhattunk a bevásárló utcában, este pedig mindenki választhatott magának kedvére való vacsorát a tészták, pizzák, saláták közül a Vapiano-ban.
Másnap délelőtt ellátogattunk a marpingeni iskolába, ahol megnézhettük, milyen egy tanóra Németországban. Ezután Schaumbergalmba mentünk, egy hegy tetején található étteremben ebédeltünk. Itt egy nemrég épült kilátóba is felmentünk, de sajnos az idő nem volt kegyes hozzánk, így a sűrű ködön kívül nem láthattuk az egyébként csodálatos kilátást. Kísérőnk, Kathrin, megígérte, hogy ha legközelebb megyünk, oda még egyszer visszavisznek minket. Az ebédet aztán a Theley-ben található élményfürdőben dolgozhattuk le. Itt lehetett úszni, pezsgőfürdőzni, és csúszdázni, amit mindenki nagyon élvezett. Este egy „all you can eat„ vacsorán vettünk részt egy pizzériában, ahol mindenki annyi pizzát, és salátát ehetett, amennyit csak bírt. A következő nap délelőttje pihenéssel telt, majd délután Neunkirchenbe látogattunk el, ahol megnéztük az állatkertet, és vásárolhattunk a Saarparkcenterben. A vacsora ismét kiadós volt, „all you can eat”, de most lasagne-ből, és spagettiből.
Az utolsó nap nagyon izgalmasan telt, először a már Franciaországhoz tartozó Sierck-be mentünk, ahol megnéztük az erődöt. A nap következő állomása a Saarschleife, vagyis a Saar-folyó kanyarulata volt, ahol lenyűgöző kilátásban volt részünk, majd a merzigi farkasparkba látogattunk el, ahol egy különleges bemutatót tekinthettünk meg. A park tulajdonosa, Werner Freund, a szájából etette meg farkasait.
Sajnos nagyon hamar elszállt az a 4 nap, amit Németországban tölthettünk, mindenki nagyon jól érezte magát, és reméljük jövőre is lesz lehetőség hasonló kirándulásra.

(Cseh Veronika)

2013.09.23.

Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedő

2013. szeptember 21-én Csonka Krisztina, Kovács Dominik és Kovács Viktor 11.g osztályos tanulók képviselték iskolánkat a Németh László Gimnázium és a Nemzedékek Tudása Kiadó közös szervezésében megrendezett Országos Történelmi Műveltségi Vetélkedő regionális döntőjén Kiskunhalason. Az áprilisban indult versenysorozaton nyáron sem tétlenkedtek a résztvevők: előzetes feladatként azt kapták a verseny szervezőitől, hogy egy általuk elkészített poszteren mutassák be, hogy a középkori magyar történelem érdekes, izgalmas, tanulságos és élő. Csapatunk tudományos igényességgel, kreatívan, látványosan oldotta meg a feladatot: tudományos poszterünk témája: Táltos vagy pap?
Kreativitásra a középdöntő során is szükségük volt, hiszen olyan feladatok is vártak még rájuk, mint például a Magánbeszélgetések című szerepjáték, amelyben különböző történelmi korszakok tipikus történelmi figuráinak a bőrébe kellett bújniuk; vagy egy másik feladatban egy képzeletbeli bűntényt kellett megoldaniuk és rekonstruálniuk, amelyet Nagy Károly császár palotájában követtek el.
Szoros volt a verseny, a résztvevők mind nagyon felkészülten érkeztek a megmérettetésre. A zsűrinek hat elvégzett feladat után kellett eldöntenie, kik közülük is a legjobbak, kik vehetnek részt a döntőn. Sajnos csapatunk nem versenyezhet tovább a fődíjért, de a versenyen nagyon szépen helytálltak.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)