2015.08.12.

Sóstói tábor

2015. július 5-től 12-ig volt alkalmunk az előző évekhez hasonlóan egy felejthetetlen hetet eltölteni a Balatonszabadi-Sóstói táborban. Az időjárás kegyes volt hozzánk, mert a nagy melegre egy kis enyhítő lehűlés is érkezett a hét közepén, így ideális volt a táborozásunk. A jól bevált programok is segítettek abban, hogy a 28 tanuló egyöntetűen azt mondja velünk együtt a hazaérkezésünkkor, ha tehetjük jövőre is elmegyünk!

(Enesei József)

2015.08.10.

Táborozás a Tisza-tónál

2015. augusztus 3-7-ig Tiszafüreden a TÁMOP-3.3.13-13/1-2013-0001, Eötvös József Program Pedagógiai-szakmai szolgáltató intézet fejlesztése és Projektháló, Türr István Képző és Kutató Intézet keretein belül szervezett táborban vettünk részt. 2 nevelő és 17 gyermek.
Fél 11-kor, másfél órás késéssel vette kezdetét a 4 órás utazás Tiszafüredre, az Albatrosz kempingbe. Ettől a kezdeti kis mulasztástól eltekintve szerintem nagyon jól sikerült a táborozás.
A megérkezés után mindenki elfoglalta a szobáját. Négy- és ötágyas faházakban voltunk elszállásolva. Minden reggel 7 órakor volt az ébresztő. Tisztálkodást követően körletrendezés következett, mivel a fél 8-kor kezdődő ellenőrzés után mindenki érdemjegyet kapott a szobájára. A gyerekek meglepően komolyan vették ezt a feladatot és négyesnél rosszabb jegyet senki nem kapott az öt nap során. A táborozás megnyitásaként ismerkedés következett. Az ebédlőben a gyerekeknek szobánként egy, rájuk jellemző tablót kellett készíteniük, majd kiállni mindenki elé, bemutatkozni és elmagyarázni, hogy mit ábrázol a kép. Itt megismerhettük a tábor többi résztvevőjét. Simontornyán kívül Siklósról, Mezőhegyesről, Nyíracsádról és Szirákról érkeztek a többiek. A bemutatkozás után vezetőnk megmutatta az Albatrosz kikötőt és a szabadstrandot. Vacsora után még sétáltunk egy nagyot a mi „gyerekeinkkel”.
A második nap délelőtt egy igazi Falusi Olimpián vehettünk részt. A versenyszámok között volt: kötélhúzás, hangos kukorékoló- és horkoló verseny, vízhordás, rönkhajítás, tojásdobás, „puszta sí”. A mi csapatunk lett az első helyezett, így megnyertük a fődíjat, egy, a Nemzeti Vágtát megjárt leesett patkót. Délután kézműves foglalkozás keretein belül a minket körülvevő környezettel kapcsolatos plakátot kellett készíteniük. Rendelkezésre állt: krepp papír, olló, ragasztó, vízfesték, tempera, kréta. Volt, aki a természetben található anyagokkal, botokkal, levelekkel is díszítette az alkotását. Nagyon szép plakátok készültek. A késő délutáni programot már alig várták a gyerekek, a nagy melegben jól esett mindenkinek a strandolás.
A harmadik nap délelőtt sorversenyen vettünk részt. A siklósi gyerekekkel vegyesen három, 10 fős csapat versengett egymás ellen. Volt mocsárjárás, pókjárás, betűtésztából szókirakó, evőkanállal tojáshordás, befőttes gumi átadás szájban tartott szívószál segítségével. Két nagy görögdinnye volt a nyeremény, amelyet a gyerekek gyorsan eltüntettek. Még ebéd előtt egy kézműves foglalkozás következett. Az indián kultúrával ismerkedtek a gyerekek. Egy vízi világot kellett megfesteniük a gyerekeknek. A vízi növényeket szívószál segítségével, fújva vitték fel a papírra. A délutáni program több szempontból is felejthetetlen élmény volt számunkra. 20 fős motorcsónakkal egy túrán megtekinthettük a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó, fokozottan védett madárrezervátum területét, amely út a Tisza-tó leghosszabb és talán legvadregényesebb – javarészt eredeti mederben kanyargó – „csatornája”. A legnagyobb hatással a vízi csata volt a gyerekekre. A másik két motorcsónak utasai és mi vízzel locsoltuk egymást. A negyedik nap komppal áthajózunk a Robin kalandszigetre, Magyarország egyetlen vízzel körülvett kalandszigetére, ahol küzdhetünk kötélpályával, mászófallal, kötélcsúszdával. A 15 m magas mászótorony és kilátó, a 140 akadályból álló kalandpálya rendszer, az óriás csúszópályák, gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt izgalmas és vidám perceket okoztak. Ebéd után a „búcsúdélután” következett. A vezetőnk értékelte a gyerekek egész heti teljesítményét Név szerint, egyesével elköszönt minden gyerektől, egy emléklap, egy cukorka és egy puszi kíséretében. Pénteken reggeli után, 9 órakort indultunk haza a siklósi csapattal. Fél kettőre érkeztünk meg a Hunyadi úti iskola elé.
Remélem, hogy a gyerekek is annyira élvezték ezt a kirándulást, mint mi pedagógusok, és a sok szúnyogcsípésen kívül rengeteg új, pozitív tapasztalttal is gazdagodtak.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2015.06.28.

Diákolimpia

Ebben a tanévben lányoknál a III., és IV. korcsoportban, a fiúknál a III., IV., V. és VI. korcsoporttal neveztünk be a diákolimpiai küzdelmekbe. A lányoknál elmaradtak a sikerek, hiszen mindkét korcsoportnál a városkörnyéki döntők jelentették a végállomást. A fiúknál több dicsőségben volt részünk, mind a négy csapatunk megyebajnok lett. A diáksport megyei titkára szerint ilyen még nem történt. Az országos elődöntőben a VI. korcsoportos csapatunk hazai helyszínen a 2., az V. korcsoportosok a 3. helyet szerezték meg. A IV. korcsoportos fiúkkal Alsóörsön negyedikek lettünk. A legfiatalabbakkal sajnos technikai okok miatt lemaradtunk a régiós döntőről.

Kézilabda diákolimpia megyei döntő

VI. korcsoport fiú

/ Simontornya, 2014. november 24. /

Eredmények:

Petőfi Bonyhád - Tolnai Lajos Gyönk 21 : 14
Tolnai Lajos Gyönk - Vak Bottyán Simontornya 15 : 33
Vak Bottyán Simontornya - Petőfi Bonyhád 29 : 11

Végeredmény:

1. Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium Simontornya
2. Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium
3. Tolnai Lajos Kéttannyelvű Gimnázium Gyönk


Kézilabda diákolimpia országos elődöntő

VI. korcsoport fiú

/ Simontornya, 2014. 01.08. /

Eredmények:

Telepy Budapest - Eötvös Tata 37 : 25
Vak Bottyán Simontornya - Nagy László Komló 30 : 27
3. helyért: Eötvös Tata - Nagy László Komló 27 : 37
Döntő: Telepy Budapest - Vak Bottyán Simontornya 24 : 20

Végeredmény:

1. Telepy Károly Testnevelési Általános Iskola és Gimnázium Budapest
2. Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium Simontornya
3. Kökönyös Szakközépiskola Nagy László Gimnáziuma Komló
4. Eötvös József Gimnázium Tata


Kézilabda diákolimpia megyei

V. korcsoport fiú

/ Szekszárd, 2015. február 18. /

Eredmények:

Balogh Antal Paks - Tolnai Lajos Gyönk 17: 20
Tolnai Lajos Gyönk - Vak Bottyán Simontornya 13: 28
Vak Bottyán Simontornya - Balogh Antal Paks 29: 19

Végeredmény:

1. Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium Simontornya
2. Tolnai Lajos Gimnázium Gyönk
3. Balogh Antal Katolikus Általános Iskola


Kézilabda diákolimpia megyei döntő

IV. korcsoport fiú

/ Simontornya, 2015. február 24. /

Eredmények:

Simontornya - Dunaföldvár 22: 6
Hőgyész - Balogh Antal Paks 9: 11
3. helyért: Dunaföldvár - Hőgyész 3: 24
Döntő: Simontornya - Balogh Antal Paks 18: 15

Végeredmény:

1. Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium Simontornya
2. Balogh Antal Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Paks
3. Hunyadi János Általános Iskola Hőgyész
4. D-B-M Mikrotérségi Ált. Iskola Beszédes József Tagintézmény Dunaföldvár


Kézilabda diákolimpia megyei döntő

III. korcsoport fiú

/ Simontornya, 2015. március 11. /

Eredmények:

Dunaföldvár - Simontornya 10: 10
Simontornya - Hőgyész 9: 6
Hőgyész - Dunaföldvár 10: 11

Végeredmény:

1. Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium Simontornya
2. D-B-M Mikrotérségi Ált. Iskola Beszédes József Tagintézmény Dunaföldvár
3. Hegyhát Általános Iskola Hunyadi János Tagintézmény Hőgyész


Bronzérmes a Simontornya

Április 16-án, Simontornyán rendeztük az V. korcsoportos fiú kézilabda
diákolimpia egyik országos elődöntőjét, ahol a házigazda 3. helyen végzett.

Eredmények:

Csokonai Csurgó - Széchenyi Székesfehérvár 32 : 28
Vak Bottyán Simontornya - Vetési Veszprém 15 : 38

3. helyért:

Vak Bottyán Simontornya - Széchenyi Székesfehérvár 33 : 20

Döntő:

Csokonai Csurgó - Vetési Veszprém 29 : 38

A Simontornyát dicséret illeti csupa szív játékáért, a nyíregyházi országos döntőbe a jó játékerőt képviselő veszprémi Vetési Albert Gimnázium csapata jutott.

(Balassa Zoltán)

2015.06.24.

Nemzeti Összetartozás Napja

A Magyar Országgyűlés június 4-ét, az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában ránk kényszerített döntés értelmében a Magyar Királyság területének mintegy kétharmadát elcsatolták. Az akkori népszámlálási adatok alapján a Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza, és minden harmadik magyar határainkon kívülre került.
Ezekkel a szavakkal kezdődött annak a történelmi tragédiának az ismertetése, amelyre idén is június negyedikén emlékeztünk. Szabályos keresztútjárás a magyarság történelme, amelynek egyes eseményei kísértetiesen emlékeztetnek egy-egy stációra Krisztus szenvedéstörténetéből. Már a korabeli revíziós propaganda ábrázolásain is megjelent a keresztre feszített Magyarország kifejezendő az akkor átélt fájdalmat. A fájdalom sokat enyhült, tompult az azóta eltelt kilencvenöt esztendőben, de az akkor keletkező bajokat azóta sem sikerült semmilyen politikának orvosolnia. Most már hagyományosnak mondható megemlékezésünk a történelmi esemény képei után ezúttal is inkább arra helyezte a hangsúlyt, amiből erőt meríthetünk. A határon túl élő magyarság élni akarásából, életkedvéből villantott fel képeket, illetve szándékunk szerint az összetartozás érzését erősítette. E szívderítő képekre zárásul a székely himnusz teljesebb változatának eléneklésével válaszoltunk. Idézet ebből:

Kigyúlt a mennybolt, zeng a hadak útja,
Csaba királyfi gyűjti táborát.
Szűnik az átok, kiapadt a kútja,
Szívünkön égi öröm lángol át...

A rendelkezésre álló rövid felkészülési idő alatt tanítványok és tanár kollégák összpontosított, fegyelmezett munkájára volt szükség ahhoz, hogy műsorunkat összeállítsuk és lényegében hiba nélkül adjuk elő az iskola közönsége számára. Ezúttal is megköszönöm mindenkinek, aki szerepléssel, technikai segítséggel vagy a díszlethez való hozzájárulásával tett valamit a műsorért és annak legfontosabb üzenetéért, mely szerint: Elválaszthattak, de szét nem választhatnak.

(Papp István Gergely)

2015.06.23.

Pedagógus nap 2015.06.08.

Idén a 6.a és 6.b osztályok közösen adtak elő egy rövid műsort Pedagógus nap alkalmából, ezzel köszöntve az iskolában tanító pedagógusokat. Hétfőn reggel ünneplőbe öltözött a két osztály és versekkel, énekkel, prózai részletekkel, majd egy szál virággal köszöntötték a tanári kart. Hétfőn este a Polgármesteri Hivatal dísztermében újra előadták kis műsorukat, amivel nemcsak a jelenleg tanító, de a már nyugdíjba vonult pedagógusokat is köszöntötték.

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2015.06.09.

Beszámoló a Gyereknapról

2015. május 29-én, pénteken került sor a gyereknap lebonyolítására. Az időjárás kedvezett és szép napsütéses reggelre ébredtünk. A gyerekek izgalommal várták ezt a napot. A sorakozó után a 3. b osztály lányai leptek meg minket két tánccal, majd minden osztály megkapta a Sió levet, megtudták hol kezdik a programokat. Három külső helyszínen lehetett játszani a vár körül: volt teke bábu gurítás, karika dobás, városfelismerő játék és a nagy kedvenc az íjászat. Minden résztvevő csapat járt minden helyszínen, majd megtízóraiztak és következett a másik helyszín az iskola tantermeiben. Itt tréfás feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak. Hogy ne legyen sokaság a külső és belső helyszíneken, a tanulókat két csoportba osztottunk, először az elsősök,a másodikasok és a 3.b osztályosok végigjárták a külső helyszíneket, mialatt a többi osztály bent a tantermében dolgozott a játékos feladatokon. Tízórai után cseréltek. A nap fénypontjaként a vár udvarán koncertet adott a Holló együttes. Vidám gyereknótákkal szórakoztattak bennünket. A gyereknap zárásaként az iskolaudvaron cukoreső várta a gyerekeket. Mindenki jól érezte magát és már várják a következő gyereknapot.

(Nagyné Reisz Éva)

2015.06.01.

Gyermeknap a Simontornyai Fény-Erő Egyesület szervezésében

2015. május 30-án, szombaton 15 órakor a Fény- Erő Egyesület meghívására gyülekeztek az első osztályosok, szüleik a Helytörténeti ház udvarán. Második alkalommal vehettek részt a gyermeknapi programon. A Lelkes-cserfes gitárcsapat jó hangulatot teremtett vidám dalaival. Utána a rendőr, a mentő és a tűzoltó autó felfedezése, kipróbálása következett. Játékos feladatokat oldhattak meg az érdeklődök. Volt székfoglaló játék, zsákban futás, kötélhúzás, célba dobás, békaugratás, joghurtevő verseny. A Családsegítő munkatársai és a külső segítők finom lángossal kínálták a résztvevőket. Sláger volt az arcfestés és a tetoválás, sorban álltak a gyerekek. A hangulatos délután zárásaként ajándékokat sorsoltak ki a résztvevők között.
Köszönjük szépen ezt az emlékezetes gyermeknapot Szabó Jánosné, egyesületi elnöknek, a tagoknak és minden segítőnek!

(Beidekné B. Mária)

2015.05.28.

Rendhagyó technika óra a rendőrségen

2015. 05. 26-án ellátogattunk a simontornyai rendőrőrsre. Völgyi Gyula előadást tartott a helyes közlekedésről, különösen a kerékpáros közlekedésről. Megmutatta a gyerekeknek a rendőri karjelzéseket. Beülhettek tanulóink egy rendőrautóba és elmagyarázta a sziréna használatát és a rendőrök munkáját segítő eszközökkel is megismertette a gyerekeket./bilincs, gumibot.../

(Kovács Tünde)

2015.05.28.

Ismét Budapest!

2015. május 21-én Budapestre utaztak a simontornyai alsó tagozatosok közül 33-an, valamint a „Kézenfogva” Klub képviselői Csőszné Kacz Edit szervezésében. Elsőként a Fővárosi Állatkertet látogattuk meg, de az eső „módosította” terveinket, és így csak a fedett részekben elhelyezett állatokat tudtuk megnézni. Szerencsére a gyerekeket nem zavarta az égi áldás. A felnőtteket pedig csak az vigasztalta, hogy „Májusi eső aranyat ér.”
Délben Csepregi Éva művésznőtől mindenki kapott egy finom, óriási szendvicset és egy üveg ásványvizet.
A rossz idő miatt a játszóparkot kihagytuk a programból.
Délután 3 órakor már a Fővárosi Nagycirkusz lelátóján ültünk, érdeklődve vártuk az előadást. Nem is csalódtunk, szokás szerint nagyon színvonalas produkciót láttunk. A műsorban 4 kontinens kiváló cirkuszművészei kápráztattak el bennünket. Néha a szemünket is becsuktuk az izgalmas jelenetek alatt.
Hazafelé mindenki kapott egy Mcdonald’s-menüt ajándékba.
Este fél 10-kor értünk haza fáradtan, zsibongó fejjel, sajgó lábbal, de sokszínű élményekkel gazdagabban.
Ez a nap sem az iskolának, sem a szülőknek nem került pénzbe, ezt mind - a teljes napot – ajándékba kaptuk.
Köszönjük!

kép

(Horváth Istvánné)

2015.05.20.

Madarak és Fák Napja

2015. május 20-án erdei iskolai keretek között rendeztük meg a Madarak és Fák Napját. Az egész alsó tagozatnak együttes kirándulást szerveztünk a közeli Rétimajorba, ahol igazán testközelből ismerkedhettünk a vizek-és vízpartok élővilágával. Előzetes feladatként minden osztálynak egy-egy madár képét kellett összeraknia puzzle darabokból, majd erről a madárról egy kis bemutatót készítenie. Vonattal indultunk a túrára, mely magában is élményt nyújtott, volt, aki most ült először ilyen új típusú vonaton. A megérkezés után körbejártuk a halásztavakat, madárlesen vettünk részt, felkerestük a halászkunyhót, a halneveldét. Megnéztük a felújított Halászati Múzeumot is, ahol megismerkedtünk a halászat alapjaival, a halászat mesterségével, a halfogási módokkal, eszközökkel. Ezután a nagyszínpadon minden osztály előadta a produkcióját, amit a 2. osztályosok versmondása nyitott meg, s e sorokkal hangolódtunk a Madarak és Fák ünnepére:

„Fa nélkül egy fillért sem ér a táj.
S üres a fa, ha nincs rajta madár.
Én azt hiszem, nem kelne föl a Nap,
Ha nem volnának Fák és Madarak.”
/Horváth Imre/

A remek produkciók között elhangzottak, versek, énekek, mesék, énekes játékok, ismeretterjesztő gondolatok, melyek változatosságát, és ötletességét a gyerekek, és a tanítók is nagy tapssal jutalmaztak. Közelebbről megismerkedhettünk a madarak világával, azon belül is bővítettük az ismereteinket a legismertebb hazai madarainkról: a gólyáról, a cinegéről, a harkályról, a bagolyról, a kakukkról és a fecskéről. A műsorszámok közben a fellépők többször bevonták a lelkes közönséget a produkciókba, s együtt énekeltünk, verseltünk. Befejezésül a negyedikesek egy új dalt is tanítottak nekünk, amit a vonathoz ballagva is vígan énekeltünk.
Jól sikerült a Madarak és Fák Napi rendezvényünk. Fontos tapasztalat, hogy „testközelből” minden élményszerűbb, s az ilyen kis kirándulásokkal összekovácsolódik a csapat. Jól éreztük magunkat, jó volt együtt lenni!

(Varga Szilvia)

2015.05.19.

„Ki a mester két keréken” megyei közlekedési verseny

2015. április 17-én került megrendezésre ez a közlekedési verseny Bonyhádon, ahonnan már az országos illetve nemzetközi versenyre volt lehetőség továbbjutni egy-egy tanulónak. Itt csak a 2003-2005 között született korosztály indulhatott. Mivel ezen a versenyen először vettek részt iskolánkból tanulók, ezért az elvárható célkitűzésünk a tisztes helytállás volt, amit maradéktalanul teljesítettek az alábbi tanulóink: Bencze János Lehel, Molnár Szabolcs, Nyirati Virág és Zsolnai Lea.

(Enesei József)

2015.05.19.

Közlekedési megyei verseny

2015. május nyolcadikán jött el az a nap, amikor a továbbjutott három tanulónk összemérhette tudását a megye legtöbb közlekedési ismerettel illetve kerékpáros ügyességgel rendelkező tanulóival. Erős mezőny indult, és csak egy fiú illetve egy lány juthatott tovább az országosra. Ennek tükrében nagyon büszkék lehetünk Zsolnai Lea tanulónk kiemelkedő harmadik, illetve Géringer Szabolcs negyedik helyezésére.

(Enesei József)

2015.05.19.

Területi közlekedési verseny

2015. április 30-án Tamásiban került megrendezésre a közlekedési verseny. Iskolánkat négy felsős lány és fiú képviselhette. Kis szerencse is kellett, de a lányok mind a három dobogós helyezést megszerezték. A fiúk népes mezőnyéből Géringer Szabolcs lett az első, így három tanulónk is mehetett a megyei versenyre.
A versenyen részt vett tanulóink, akikre büszkék lehetünk:
Géringer Szabolcs első helyezés
Zsolnai Lea első helyezés
Péteri Gréta Kitti második helyezés
Nyirati Virág harmadik helyezés
Simon Petra
Bencze János Lehel
Kovács Henrik
Molnár Szabolcs

(Enesei József)

2015.05.19.

Katasztrófavédelmi verseny

Tamásiban 2015. április elsején, négy tanulónk képviselte az évenként megrendezésre kerülő versenyen az iskolánkat. Az induló hét középiskolai csapat közül csak pár pont miatt maradtunk le a dobogó legalsó fokáról, így az előkelő negyedik helyezéssel öregbítettük iskolánk hírnevét. A csapat tagjai: Farnadi Szilvia, Kovács Norbert, Molnár Bence, Sülyi István Richárd.

(Enesei József)

2015.05.18.

IDEGEN NYELVI ’KI-MIT TUD’ 2015

A nyelvi munkaközösség ’Ki - mit tud’ vetélkedőt rendezett 2015. április 20.-án a tagiskolák között. A versenyt a simontornyai Hunyadi utcai épületben tartottuk meg 19 diák részvételével. Simontornyáról 1 németes és 2 angolos csapat versenyzett, Pálfáról 12 németes diák csapatban és egyéni produkcióval szerepelt.
A zsűri 3 kategóriában csokoládéval jutalmazta a gyerekeket. A vendég pálfai gyerekek a verseny szünetében megismerkedtek az itteni diákokkal és az iskola épületével is. A jó hangulat és a barátságos légkör meg persze a jutalom is ösztönzi a gyerekeket arra, hogy jövőre is részt vegyenek a versenyen.

(Dr. Thipphavonené Csamangó Éva)

2015.05.18.

Fánk Zsigmond napjára

Idén ötödik alkalommal rendezték meg Simontornyán a Vár Napját, melynek esti színpadi előadását ismét a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium tanulói adták elő Máté Imréné, a Vármúzeum igazgatója felkészítésével. Az előkészületek már a télen megkezdődtek, a 16. században Gyulafehérvárott játszódó darabot Kovács Viktor és Kovács Dominik, a gimnázium tanulói írták, maguk a szereplők is a helyi iskola tanulói voltak. A Fánk Zsigmond napjára című mű visszarepítette a nézőket Báthory Zsigmond erdélyi vajda udvarába. A történetből, melyhez az egyik legkorábbi magyar nyelvű szakácskönyv szolgáltatott hasznos információkat, kiderült, hogy a korabeli fejedelmi konyha sem volt mentes intrikáktól. Még az ünnepi menü elkészítése is veszélybe került, de szerencsére ahogy sokszor az életben is, a humor, a leleményesség, az idősebbek tapasztalata mindent megoldott.

(évkönyv)

2015.05.18.

Vigyázz, Kész, Pénz!

A K&H Csoport idén 5. alkalommal hirdette meg a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt, melynek célja az általános iskolás gyerekek pénzügyi ismereteinek bővítése. A pécsi középdöntőt két online forduló előzte meg. Ezekben többek között családi költségvetést, valuta árfolyamtáblázatot és grafikont kellett készítenie a felső tagozatos diákoknak. Az online fordulók után a régió (Baranya megye, Somogy megye és Tolna megye) 20 legjobb csapata képviselhette magát a középdöntőben 4 kategóriában. Erre 2015.05.12-én került sor, ahol a megjelent csapatoknak számolós, feleletválasztós feladatokat kellett megoldaniuk. A záró feladatban pedig 5 pénzügyi fogalom felhasználásával jelenetet kellett írni, kötött stílusban, majd elő is kellett adni azt. A simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium három csapattal is bejutott a legjobbak közé. A 7-8. osztályosok kategóriájában a 3 főből álló Pénznyerők csapata (Máté Balázs, Molnár Péter Gergő, Szabó Róbert) az élen végzett, míg a Negyed7b csapata szintén ebben a kategóriában az 5. lett. Az 5-6. osztályosok között a pincehelyi tagintézmény tanulói a 4. helyet szerezték meg. Az első helyen végzett Pénznyerők június 9-én Budapesten mérik össze tudásukat az ország 7 legjobb csapatával.

(évkönyv)

2015.05.17.

Dunaújvárosi színházban szerepeltek a simontornyai diákok

Harmadik éve rendezi meg Rubold Ödön vezetésével a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház az Ádámok és Évák Ünnepét, melyen iskolánk diákjai a kezdetektől részt vettek.
A program lényege, hogy a diákoknak egy adott művet kell színpadra vinniük, amelyet a mai korra formálnak. Idén 10 iskola 11 csapata Weöres Sándor A holdbeli csónakos című mesés kalandjátékát állította színpadra színészek mentorálásával. A simontornyai csapat mentora Dubai Péter volt, kinek ezúton is köszönjük segítő ötleteit, törődését.
A januári sorsolás döntötte el, hogy melyik csapat pontosan mit is visz színpadra. Mi a 2. (Öt király tanácskozása) és 15. (Majmok országában) történetet dolgoztuk fel.
Lehetőség volt kipróbálni, hogy milyen azon a „világot jelentő deszkákon” állni. Május 15-én este 6 órakor kezdődött az előadás. „Teltházas” közönség előtt léptünk fel, jól eső izgalommal fűszerezve.
Díjat ugyan idén nem kaptunk, de a zsűri kiemelte a szimbólumainkat, a saját hangszeren előadott, általunk komponált dalt, a produkciónk nyitóképét.
Új élményekkel gazdagodva tértünk haza a fárasztó, ám örömteli nap után.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2015.05.15.

Bolyai Természettudományos Csapatverseny
2015.03.06.

Iskolánk csapata idén is részt vett az immár másodszor megrendezett országos Bolyai Természettudományi Csapatversenyen. A verseny általános iskolai évfolyamonként az aktuális természetismeret, biológia, kémia, fizika, földrajz tantárgyak anyagára épül, elsődleges feladata a csapatszellem erősítése, az összedolgozás képességének fejlesztése. Iskolánkat ebben az évben a 8. a osztály tanulóiból szerveződött 4 tagú lánycsapat képviselte a Bonyhádon megrendezett körzeti fordulón. A csapattagok: Doffkay Borbála, Horváth Anna, Laube Zsófia, Reinhardt Viktória. A fordulón Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye csapatai mérték össze tudásukat. Iskolánk csapata 3. helyezést ér el.

(Horváth András)

2015.05.15.

Föld Napja
2015.04.22.

A Föld Napján a felsősök és a gimnazisták ebben az évben a szabadban mérték össze tudásukat. Az osztályokból alakult csapatok egy 20 állomásból álló akadálypályán haladtak végig az iskolától a sportpálya mögötti rétig, az egyes állomásokon pedig különféle feladatokat oldottak meg. Voltak ügyességi feladatok, voltak a megfigyelést próbára tevők (pl. növény- és állatfajok felismerése), és voltak olyanok, amelyek a környezet- és természetvédelmi ismereteket elevenítették fel. A verseny mozgalmas volt, hiszen állomásonként csupán 4-4 perc állt a csapatok rendelkezésére. A felső tagozatos csapatok közül az első helyezést a 6b., a második helyezést a 8a., míg a harmadik helyezést a 7b. osztály érte el. A gimnazisták körében az első és a harmadik helyezést a végzős, 13. osztály két csapata, a második helyezést pedig a 11. osztály egyik csapata érte el. A szép napos idő és a változatos feladatok is hozzájárultak ahhoz, hogy a tanulók jól érezzék magukat.

(Horváth András)

2015.05.14.

HANGSZERBEMUTATÓ SIMONTORNYÁN

2015. május 7-én a Tamási Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium tanárai és néhány diákja mutatta be Simontornyán az alsó tagozatos diákoknak azokat a hangszereket, amelyeket Simontornyán és Tamásiban lehet tanulni.
A zeneiskola oktatói, növendékei megszólaltatták a zongora, szintetizátor, vadászkürt, klarinét, trombita, furulya hangját, és az énekhangot, amit szintén külön tanszakon oktatnak.
Érdekes, a megszokottól eltérő énekórának lehettek a tanulók, pedagógusok részesei.

(Emperger Ágnes)

2015.05.11.

Föld napi rajzpályázat

Az intézményünk tanulói számára meghirdetett pályázatra közel nyolcvan pályamunka érkezett. Főként alsó tagozatosok éltek a lehetőséggel. Az előző évekhez hasonlóan a Petőfi úti iskola aulájában rendeztük a kiállítást. A három korosztályban, tíz tanuló kapott dicsérő oklevelet és egy kis szerény ajándékot.
Díjazásban részesültek:
Sajti Rebeka 3.a Simontornya
Sándor Péter 4.o. Pincehely
Megyeri Dorina 4.o. Pálfa
Menyhárt Nóra 4.b Simontornya
Al-Attar Julianna 8.a Simontornya
Meilinger Norbert 7.b Simontornya
Molnár Péter Gergő 8.a Simontornya
Csonka Krisztina 12.g
Kelemen Bettina 12.g
Máté Anna 12.g
Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját!

(Szabadiné Lukács Mária)

2015.05.08.

Tavaszi papírgyűjtés

A tavaszi papírgyűjtés jegyében, május 6-án ismét megtelt a Petőfi úti iskola udvara. Az újrahasznosításra begyűjtött papír mennyisége megközelítette a 13 tonnát. A szülők és a gyerekek is nagyon aktívak voltak, ez reméljük kitart őszig is, amikor ismét megszervezzük a papírgyűjtést.

(Varga Szilvia)

2015.05.05.

Suligyümölcs

A 3. b. osztály februárban benevezett a Suligyümölcs program által meghirdetett fotópályázatra. Almákat készítettünk közepükön lyukkal, és azon keresztül nevettünk a kamerába. Így köszöntük meg a szállítóknak, szervezőknek, Edit néninek, hogy egész évben sok-sok finom gyümölcsöt ehettünk.
2. helyezettek lettünk, így mindenki örülhetett egy feliratos bögrének.

(Horváth Istvánné)

2015.05.04.

KÓTA Népzenei minősítő

2015. április 19-én került megrendezésre a Fejér megyei Dinnyés településen a Térségi és Országos Népzenei Minősítő. Szólisták és csoportok mutatták be produkciókat. A megmérettetésen fellépett iskolánkból Kovács Petra, Horváth Anna, Máté Balázs, Kovács Dominik, Kovács Viktor, Rudolf Levente és Szabó Róbert Dolovainé Gyarmati Erzsébet felkészítő tanár vezetésével. A zsűri tagjai neves népzenekutatókból, népdalénekesekből, zenepedagógusokból állt. A hagyományőrző csoport és Szabó Róbert szólóban dicséretes minősítésben részesültek.

(évkönyv)

2015.04.29.

I. Dielnet Szivacskézilabda Kupa

A Simontornyai Kézilabda Klub 2015.04. 28-án rendezte meg az I. Dielnet Szivacskézilabda Kupát. A tornán a mezőszilasi és a simontornyai, 2.-3. osztályos fiúk és lányok versengtek egymással.Az első, igazi versenyélményt is nyújtó megmérettetésen meglátszott, hogy a SIKK szivacskézilabdázói, Varga Szilvia vezetésével, előrébb tartanak a sportág alapjainak az elsajátításában.
Eredmények:
Lányok: I.hely: SimontornyaI., II. SimontornyaII., III. Mezőszilas
Fiúk: I.hely: Simontornya, II. Mezőszilas
A csapatok kupa- és éremdíjazásban részesültek.

(Varga Szilvia)

2015.04.27.

Gyönki komplex tanulmányi verseny 4. osztályosoknak

2015. április 22-én, a Föld napján iskolánkat két negyedikesekből álló csapat képviselte a gyönki komplex tanulmányi versenyen. A versenyfeladatok ismét titkosak voltak, nem a konkrét negyedik osztályos tananyagra épültek, hanem inkább a gyerekek logikájára, háttér-információira. Nagyon jó hangulatban telt a délután, a feladatok végeztével pedig egy kellemes megvendégelésben volt részünk. A dobogóról éppen lecsúsztunk, de azért nem keseredtünk el, kisdiákjaink így is nagyon eredményesen szerepeltek.
A két csapat névsora: 1. csapat: Menyhárt Nóra, Szemes Bence, Fintor Dávid. 2. csapat: Hersics Bence, Horváth Kinga, Kovács Aliz.
Ezúton is gratulálunk nekik és felkészítő pedagógusaiknak!

(Csapó Kamilla)

2015.04.01.

Sportágválasztó

2015. április 17-én délután a 2. osztályos tanulókkal és kísérőikkel Szekszárdra utaztunk a városi sportcsarnokban megrendezett Sportágválasztóra. Tamásiig iskolánk buszával mentünk, majd ott átszálltunk egy nagyobb buszra és tamási illetve iregszemcsei gyerekekkel utaztunk tovább.
A helyszínen több sportággal is megismerkedhettek a gyerekek, mindent kipróbálhattak, amihez csak kedvük volt. Nagyon élvezték a sok mozgást, a színes programokat. Sajnos a legtöbb sportág a mi településünkön illetve a környékünkön nem elérhető, de ettől függetlenül jó lehetőség volt arra, hogy a szélesedjen a tanulók látóköre. Fáradtan, élményekkel tele érkeztünk haza a kirándulásról.

(Varga Szilvia, Mező Márta)

2015.04.24.

Föld napja

Április 22-én a Föld napján a tanulók osztályonként oldottak meg játékos feladatokat. Ezekkel a feladatokkal környezettudatos magatartás kialakítása volt a célunk. Néhány a feladatok közül:
Minden osztályban sikeresen megfejtették a hulladék totót.
Örömmel játszottak a társasjátékkal, amelyből sok tapasztalatot gyűjtöttek Földünk védelméről, mely tevékenység hasznos és melyik káros a Föld szempontjából.
Puzzle játékot raktak ki, amelynek ábrái a környezet védelemre hívták fel a figyelmet.
Képeket válogathattak aszerint, hogy a kinyomtatott tárgyak újrahasznosíthatók vagy nem.
Földdel kapcsolatos szólások jelentését kellett megkeresni a gyerekeknek.
Földünk védelmével kapcsolatos képekből álló memória játékkal emlékezetüket fejleszthették.
Zenét is hallgattak: a Napsugár együttes” Ültess te is fát”című szerzeményét.
Papírmasé léggömbökből elkészítettük az első osztályos gyermekekkel a Föld bolygót. Lufikra kétoldalú ragasztóval felragasztottuk a földrészeket.
A 4. osztályos napközis tanulókkal jégből fagyasztott gömb- formára festettük rá az óceánokat, tengereket. Papírból kivágott földrészeket helyeztünk rá a jéggömbre.

(Kovács Tünde)

2015.04.24.

Kézilabdatorna

Április 20-án az 5.-6. osztályos lányokkal részt vettünk Mezőszilason, a Németh László Napok keretében megrendezett kézilabdatornán, ahol a 3. helyezést értük el.

kép

(Varga Szilvia)

2015.04.23.

Mesemondó verseny

2015. április 23-án tartottuk az alsó tagozatban a mesemondó versenyt.
A 18 tanuló izgatottan várta, hogy a zsűri és a közönség előtt megmutathassa magát. A jó hangulatú, színvonalas előadások után a következő eredmény született.
Az 1-2. osztályosok közül helyezést értek el:

 1. Herczeg Róbert 1. o.
 2. Szendrei Márk 1. o.
 3. Gácser Vivien 2. o.

A 3-4. osztályosok közül díjazottak:

 1. Szelei Lili 3. a.
 2. Bencze Hanna 3. a
 3. Kovács Szonja 3. a

Gratulálunk a résztvevőknek és a helyezetteknek!

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2015.04.16.

József Attila szavalóverseny-Tamási

Április 9-én Tamásiban a 21. József Attila Megyei Szavalóversenyen Máté Anna 12. évfolyamos tanulónk kategóriája versenyét megnyerte, Söllei Dóra 10. évfolyamos tanulónk 2. helyezést ért el korcsoportjában.

(Papp István Gergely)

2015.04.16.

Költészet napi gálaműsor

Tavaszi rendezvényeink közül kiemelkedett a költészet napjára szervezett gálaműsorunk, melyet a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium sikeres produkcióiból válogattunk. 2015. április 10-én a Fried Művelődési Ház megtelt a szereplőkkel, érdeklődőkkel. A műsort Zsigáné Teszler Judit ünnepi beszédével nyitotta meg. A zenés, verses és táncos műsorszámok csodálatos hangulatot teremtettek, külön öröm volt ilyen koncentráltan megtapasztalni annak a sok munkának a gyümölcsét, amit minden egyes tagintézményünkben a pedagógusok és tanítványaik végeztek szülői támogatással az elmúlt évben.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2015.04.16.

IRODALMI PÁLYÁZAT

Idén 38. alkalommal szervezték meg március 31. és április 3. között Sárváron a Kárpát-medencei Középiskolás Irodalmi Pályázatot, melyet az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, valamint Sárvár Város Önkormányzata és a sárvári Tinódi Gimnázium közösen hirdetett meg. A megmérettetésre több mint kétszáz mű érkezett, közülük a neves irodalmárokból álló zsűri Kovács Dominik és Kovács Viktor 12. évfolyamos diákjaink írását ezüst minősítéssel jutalmazta. Idén is szavazhattak a résztvevők a pályázók díjára, amelyet próza kategóriában Kovács ikreknek ítéltek oda.

kép

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2015.04.14.

Siker-Informatika OKTV országos döntő

Végzős diákunk, Horváth Mátyás Gergő 2015. március 14-én Budapesten az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjében az előkelő 17. helyet szerezte meg informatikából. A többfordulós verseny és az eredmény jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a felvételi eljárás során 50 plusz pontot kap majd ezért a kimagasló teljesítményért a tanulónk.

kép

(Pál Attila)

2015.04.03.

Március 15.

Az idei március 15-i városi ünnepségre a 7.a és 7.b osztály tanulóival készültünk. Műsorunkkal megemlékeztünk 1848 jeles napjára, fejet hajtottunk a nap hősei előtt. Összesen 23 tanuló szerepelt, versekkel, prózai idézetekkel, dalokkal idézték meg március 15-e szellemét. Március 13-án Tolnanémedin, a községi ünnepségen is fellépett a kis csapat. Nagy izgalommal készültünk mindkét szereplésre. Simontornyán a művelődési házban zajlott a műsor, s ezután kezdődött a már hagyománynak számító fáklyás felvonulás. A Petőfi szobornál még elhangzott egy vers, az Igazgatónő ünnepi beszéde, és megható zene mellett megtörtént a koszorúzás is. Szép délután és este volt!

(Zsigáné Teszler Judit)

2015.04.03.

Megemlékezés Pillich Ferencről

2015.április 1-jén, a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon emlékeztünk meg Pillich Ferenc gyógyszerész, kutató születésnapjáról.
A 3.a. osztály tanulói a gyógyszertár előtt röviden ismertették Pillich Ferenc életútját, tevékenységét, majd lepkékkel kapcsolatos dalokat, verseket, mondókákat adtak elő.
A rövid műsor után iskolánk igazgatójával együtt megkoszorúzták a tudós emléktábláját. Ezután Simontornya polgármestere és a Pillich Ferenc Szakiskola vezetője helyezte el koszorúját. Végül a megemlékezésen részt vevő vendégeket megajándékoztuk a műsorhoz készített papírpillangókkal.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2015.04.02.

A víz világnapja március 22.

A víz világnapjára az idei tanében is helyi rajzpályázatot hirdettünk alsó és felső tagozatos gyerekek számára. A 41 pályázó munkáit a Petőfi úti iskolában állítottuk ki. A legtöbben az alsó tagozatból adtak be pályázatot, ezért úgy döntöttünk, hogy itt két kategóriában hirdetünk eredményt.

Az 1-2. osztályosok közül az alábbiak szerint alakult a sorrend:

 1. Gácser Vivien 2.o.
 2. Enesei Léna Luca 2.o.
 3. Kovács Ádám 2.o.


A 3-4. osztályosok díjazottjai voltak:

 1. Fodor Balázs 3.a
 2. Kneisz Adrienn 4.a
 3. Fung Szabolcs 3.a

Az 5-6. osztályból csak 4-en pályáztak, ezért csak. Molnár Boglárka 5.b osztályos tanuló munkáját díjaztuk.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2015.03.31.

ÉSZPÖRGETŐ

2015. március 25-én Észpörgető címmel, a matematikai kompetenciákra épülő játékos versenyen vehettek részt Sárszentlőrincen, az alsó tagozatos tanulóink. A versenyre 5 fős csapatokkal lehetett nevezni. Iskolánkat Csapó Viktória és Pál Attila 4. b, Varga Zoltán Alex 3. a, Simon Kira 2. o., és Bogdán Roland 1. osztályos tanulók képviselték. A verseny megkezdése előtt a sárszentlőrinci gyerekek egy kis énekes műsorral készültek. Majd egy memória játékkal kezdődött a verseny. Ezután minden csapat a saját asztalánál foglalt helyet. Hogy jobban menjen a verseny egy csomag szőlőcukorral, és ásványvízzel kedveskedtek a rendezők. Az elsősök, a másodikosok, harmadikosok és negyedikesek különböző feladatlapokat kaptak, amelyet önállóan kellett megoldaniuk a csapaton belül. Minden feladat megoldása után a zsűri kijavította a feladatmegoldásokat. Egy táblázatban összesítették a megszerzett pontokat. Amíg a zsűri befejezte a feladatlapok kijavítását és összegezte a csapatok által elért pontokat, addig a gyerekek pogácsát fogyaszthattak. A kísérő tanárok szintén részesültek a vendéglátásban. Az eredményhirdetés után minden csapat kapott egy emléklapot, 1 tábla csokit és gyerekenként 1-1 Sportszeletet. A simontornyai csapat végül a 4. helyen végzett. Élményekben gazdagon tértek haza versenyzőink.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2015.03.31.

JÁTÉKOS SPORTVERSENY

Hagyományteremtő szándékkal indult útjára március 30-án, hétfőn délután a sportcsarnokban megrendezett JÁTÉKOS SPORTVERSENY.
A társult iskolák alsó tagozatos csapatai alkottak vegyes váltót: minden évfolyamot egy fiú és egy lány képviselt az iskolájából. Egy hónapos előzetes felkészülést követően 6 feladatban mérték össze tudásukat a gyerekek. A versenyt végül abszolút fölénnyel SIMONTORNYA nyerte. Második lett PÁLFA, harmadik helyen végzett NAGYSZÉKELY csapata. A helyezettek „saját készítésű” érmet, oklevelet kaptak, mellé egy-egy szelet Kinder csokoládét. A negyedik helyen holtversenyben osztozott PINCEHELY és SÁRSZENTLŐRINC, a sort TOLNANÉMEDI zárta. Ők sem mentek el üres kézzel: jutalmuk egy „ÜGYES VOLTÁL” - érem, és csokoládé volt.
A jó hangulatról a szurkoló szülők, nagyszülők és osztálytársak gondoskodtak. A szomjas versenyzőket a MAYER & MAYER Nagykereskedés jóvoltából gyümölcslével itattuk meg.

A győztes csapat tagjai:

(Kossa Istvánné)

2015.03.31.

József Attila szavalóverseny iskolai fordulója

„A gyémántból jó, meleg dalok nőnek, ha elültetjük a szívünk alá
(....)
Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan
őrizzük meg, hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.”
(József Attila)

2015. március 12-én délután rendeztük meg iskolánkban a József Attila szavalóversenyt. Szép számú versenyző gyűlt össze: tizenheten gondolták úgy, hogy szavalatukkal emelik az alkalom fényét. A sorrendet eldöntő sorsolás után, a zsűri, a József Attila-verseket hallgatta meg először, majd a szabadon választottak következtek. Három kategóriában születtek győztesek és helyezettek:

5-6. évfolyam

 1. Kockás Kíra 6.b
 2. Zsolnai Lea 5.a

7-8. évfolyam

 1. Horváth Adriána 8.b
 2. Kővári Máté 8.a
 3. Szabó Róbert 8.a

9-10. évfolyam

 1. Söllei Dóra 10.g

11-13. évfolyam

 1. Máté Anna 12.g
 2. Doffkay Levente 13.g
 3. Kovács Péter 11.g

Az első helyezést elérő tanulók fogják iskolánkat képviselni Tamásiban a költészet napja alkalmából tartandó szavalóversenyen április 9-én.
Minden résztvevőnek gratulálunk: szép versekkel, maradandó élménnyel ajándékozták meg egymást, a nézőket és a zsűrit.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2015.03.24.

Fellépés az Őszikék Szociális Szolgáltató Központban

Az Őszikék Szociális Szolgáltató Központban 2015.02.16-án lépett fel a 4. osztályosok napközis csoportja Kovács Tünde vezetésével. A tanulók 2 műsorszámot, „matróztáncot” és „fátyol táncot” adtak elő az otthon lakóinak szórakoztatására.

(Kovács Tünde)

2015.03.20.

Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2015

2015. március 19-én került sor a verseny lebonyolítására. A megmérettetésre 21 alsós kisdiák jelentkezett. A feladatok a logikát részesítették előnyben, bonyolult megfogalmazásból kellett a helyes megoldásokat kiválasztani. Izgultak a versenyzők, de végül sikerült leküzdeniük és minden feladatot megoldaniuk a 60 perc alatt. Jutalmuk egy emléklap, egy naptár és egy filctoll volt, na és persze az élmények.

kép

(Nagyné Reisz Éva)

2015.03.15.

Alsó tagozatosok budapesti kirándulása

Március 12-én fantasztikus élményekben volt részük az alsó tagozat diákjainak.
Reggel 8 órakor indultunk Budapestre, mind a 6 osztály, tanítóik kíséretében.
11 órától az Elevenpark hatalmas terében berendezett játékparadicsomot próbáltuk ki, élveztük a játékokat. Volt ott rengeteg lehetőség, amelyek a gyerekeknek nagyon-nagyon tetszettek: óriás csúszda, kalandpark, mászóka, dodzsem, ugráló vár, stb. Alig tudtak választani.
Önfeledt szórakozás volt, mindenki szeretne később is visszamenni, akár a családjával is.
Később átmentünk a Fővárosi Nagycirkuszba, ahol a „Magyar cirkuszcsillagok” című előadást néztük meg. Nevettünk, izgultunk, csodálattal figyeltük a produkciókat.
Este fél 9-kor értünk haza fáradtan, sok-sok élménnyel gazdagabban.

(Horváth Istvánné)

2015.02.24.

Farsang

Az alsó tagozatos gyerekek farsangi bálját 2015. február 20-án tartottuk meg a Fried Művelődési Házban.
A bál nyitótánccal kezdődött, utána osztályonként színpadra vonultak a gyerekek, hogy megmutassák ötletes jelmezeiket. Minden felvonulót cukorkával jutalmaztunk. Ezután vidám énekléssel, táncolással űztük el a telet. A megéhezett, megszomjazott farsangolókat finom ételekkel, üdítővel vártuk a büfében. Tombolával mindenki szerencsét próbálhatott.
A télbúcsúztató rendkívül jól sikerült, amihez nagyban hozzájárult a szülők támogatása, mert tőlük szendvicset, süteményt, tombolatárgyakat kaptunk. Kővári Roni apukája száz liter üdítőt ajánlott fel a bálra.
Minden támogatónknak köszönjük a segítséget.

(Ősiné Szabó Éva)

2015.02.17.

5. és 6. osztályosok farsangi bálja

2015. február 13-án a Petőfi úti iskola tornatermében rendeztük meg a farsangi bált. Hagyományosan az osztályok közös fellépésével és az egyéni jelmezek bemutatásával kezdődött a bál. Minden csapat nyertesként került ki a jelmezek versenyében, a zsűri döntése alapján első helyezést ért el az 5. b osztályosok „Mesék farsangja” és a 6. b osztályosok pantomim és táncos produkciója, míg a második helyen az 5. a osztályosok táncos és a 6. a osztályosok „Katonák” bemutatkozása végzett. Minden osztály egy tortát kapott ajándékba, az első helyezett osztályok pedig még egy kirándulási napot is nyertek. Az egyéni jelmezeket a zsűri nem helyezésekkel rangsorolta, hanem kategóriánkét kiemelte a legjobban sikerült ötleteket, például a „legviccesebbek” a néptáncosok, a „legfélelmetesebbek” Woodoo- babák, a „legmagasabb” a zsiráf, a „legmunkaigényesebb jelmezes” a cseresznyefa és a bagoly, a „legszebb” a cserepes virág és a „legötletesebb” a gombán ülő manó jelmeze. A jutalmazás után kezdődött az igazi mulatság tombolasorsolással, tánccal és sok vidámsággal. A bál megszervezéséért és lebonyolításáért köszönet illeti a diákönkormányzatot, a szülői munkaközösséget és a pedagógusokat.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2015.02.01.

December-Január Diáksport események

Labdarúgás
Decemberben rendeztük a IV. korcsoportos teremlabdarúgás városkörnyéki döntőjét, ahol a fiúk három iskola csapatának legyőzésével megszerezték az első helyet. A megyei döntőt Szekszárdon rendezték, ahol két mérkőzést vesztettek és az ötödik helyen zártak. Felkészítőjük Máté Imre volt. A csapat tagjai: Seres Dominik, Nyerges Richárd, Máté Balázs, Papp Péter, Jancski Richárd, Fung Máté, Harnal Patrik, Bogdán István.

Kézilabda
A VI. korcsoportos fiú kézilabda diákolimpiai versenye véget ért. Szerencsére a megyei döntőt hazai környezetben játszhatták tanulóink. Bonyhád és Gyönk csapatának legyőzésével megszerezték az első helyet. Az országos elődöntőben elért második helyezés nem volt elég ahhoz, hogy a csapat az országos döntőbe jusson.
A csapat tagjai: Molnár Balázs, Molnár Bence, Nagy Tamás, Torma Máté, Csendes Flórián, Balogh Patrik, Sülyi Richard, Gombkötő Roland, Szabó Bence, Kiss György.

(Szabadi István)

2015.01.26.

Rajzpályázatok az első félévben

ORSZÁGOS DIÁKTÁRLAT
2014. október 7-én részt vettünk a IX. Országos Középiskolás Képzőművészeti Diáktárlaton. Kovács Eszter és Sándor Eszter 10.g valamint Rupa Borostyán 11.g osztályos tanulók neveztek be iskolánkból a tárlatra. Díjat nem kaptak, de Sándor Eszter rajzát emléklappal jutalmazták. Iskolánk szintén emléklapot kapott a részvételért.

„RajZOOlógia”
2014. október 15-én iskolánkból 80 pályázó rajzából, amit az Állatok világnapjára készítettek, 57 pályamunkát küldtünk el a „rajZOOlógia” című rajzpályázatra, melynek témája szintén az állatok voltak. A rajzokra 2014. november 30-ig lehetett szavazni. Raboczki Bálint 6. a osztályos tanuló az 5-6. osztályos kategóriában a Könyvtárosok Különdíját nyerte el, Rupa Borostyán 11. g osztályos tanuló a középiskolás kategóriában, a Közönségdíjat kapta meg.

Szépzöld közönségszavazás: 2015-ös naptár nyertes rajzai
A www.szepzold.hu oldalon meghirdetett „Csodás Tavaszi Kert” rajz- és fotópályázatába tanulóink közül 20 alsó tagozatos és 13 felső tagozatos tanuló nevezett be. A rajzpályázat sikerének köszönhetően a Szépzöld közönségszavazást hirdetett meg.
A közönségszavazás alapján Makrai Bernadett 8. b osztályos, Molnár Anna Zsófia 5. b. és Császár Dóra Virág 6.a. osztályos tanulók kapták a legtöbb szavazatot. A legtöbb szavazatot elért pályamunkákból elkészült egy naptár. A téli szünet után a kiválasztott rajzok készítői térítésmentesen kaptak 1-1 naptárt, de bárki számára megvásárolható lesz az elkészült 2015-ös naptár a www.szepzold.hu webáruházban.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2015.01.07.

Megnyertük a Sióbulit!

A Vak Bottyán ÁIG a „Köszönjük, SIÓ!” Iskolatáska Program pályázatának a rajzversenyében 39 tanuló vett részt. A pályamunkákra 2014. szeptember 8-án indult az online szavazás a www.koszonjuksio.hu oldal képgalériájában, ahol a 2014. évi pályázati munkákra október 8-ig lehetett szavazni. Iskolánk közönségszavazattal 2. helyen végzett a versenyben, ezért megnyerte a SIÓ iskoláknak járó díját, a SIÓBULI-t. A nyereményt 2015 tavaszán kapjuk meg Egészségnapra vagy Gyermeknapra.

kép

(Gyurkóné Tóth Irén)

2015.01.07.

Karácsony

Karácsony az év legszebb ünnepe, hiszen a szeretet hatja át. Sokan egyedül élnek, a munkába menekülnek, így nem gyakorolják és nem veszik észre, hogy szeretet nélkül mennyire sivárrá válik életük. Erre világított rá műsorunk, melynek címe: Dickens: Karácsonyi ének.
A dráma szakkör és az énekkar tagjai ezzel a történettel kívántak nagyon boldog karácsonyt a diákoknak és tanáraiknak.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

-->

2015.01.06.

2014 – KARÁCSONY

2014. december 19-én ünnepeltük mi, alsósok a karácsonyt. 10 órakor kezdődött az ünnepség a művelődési házban. Csőszné Kacz Edit polgármester köszöntött bennünket, majd előadtuk műsorunkat, mely egy kisfiúról szólt, aki nem tudott aludni a karácsonyt megelőző izgalmak miatt, és mindenféle kifogást talált ki az anyukájának, hogy ne kelljen ágyba bújnia, aludnia. Ezt próbáltuk vidám, dalos, játékos formában megjeleníteni, sok mozgással, hogy a közönség élvezze az előadást, és ne ők aludjanak el a kisfiú helyett.
Az ünnepség zárásaként Edit nénitől és a polgármesteri hivataltól mindenki kapott egy nagy ajándékcsomagot különféle finomságokkal.
Ugyanezt a műsort előadtuk délután 3 órakor is, a „Mindenki karácsonyán”.
Sok időnket, energiánkat elvette az előadásra való készülés, de a taps után úgy éreztük, hogy megérte.
Boldog új évet kívánunk iskolánk minden dolgozójának és diákjának!

(Horváth Istvánné)

2015.01.06.

Fenyődísz-pályázat – 2014.

2014. december 14-én délután 2 órára szólt a meghívó, mely a fenyődísz-pályázatra invitálta a gyerekeket.
14 órától 16 óráig a 3. b. tantermében, karácsonyi zene hallgatása mellett töltöttük el az időt úgy, hogy közben a kezünk dolgozott: szebbnél-szebb fenyődíszek kerültek ki a tanulók keze alól, akik a karácsonyi ünnepségen vették át díjaikat. Mindenki kapott egy-egy apróságot ajándékba, az első három helyezett pedig porcelán figurát vihetett haza.
Eredmények:
1. hely: Kovács Alíz 4.a.
2. hely: Körtés Richárd 4.b.
3. hely: Zsolnai Mirjam 3.b.
Különdíj: Németh Alex 3.b.

(Horváth Istvánné)

2015.01.06.

Karácsony az ÖNO-ban

2014 decemberének elején felkért bennünket Baum Márta szociális gondozó, hogy adjuk elő karácsonyi műsorunkat a Simontornyai Öregek Napközi Otthonában.
Szívesen tettünk eleget a felkérésnek december 15-én délelőtt. Műsorunk elnyerte az idős emberek tetszését, nagy tapssal és kedves ajándékkal köszönték meg előadásunkat.

(Horváth Istvánné)

2014.12.17.

Illyés Gyula Szavalóverseny

„Köszöntöm ezt a négy falat

Mely őrzi ifjúságom.”

A 2014 novemberi Illyés Gyula Szavalóverseny kiemelkedik az ilyenkor hagyományosan megrendezett versünnepek sorából. Felsőrácegres ezúttal nemcsak versekkel emlékezett, hanem a költő egykori iskolájának felújításával is. A kívül-belül megszépült épület, amelyben egykor Lázár Ervin is tanulta a betűvetést, méltó és hangulatos otthont adott a versenynek.

Simontornyát két diákunk képviselte: az általános iskolából Lepsényi Barbara, hatodik osztályos tanuló készült egy-egy verssel, a gimnáziumi kategóriában pedig a tizenegyedikes Kovács Viktória indult. Bár dobogós helyezést nem sikerült elérni, megbízható, szép versmondással járultak hozzá az ünnepi alkalomhoz.

(Papp István Gergely)

2014.12.16.

Vörösmarty nap

A pincehelyi tagiskola hagyományaihoz híven idén is december 1-jén, Vörösmarty Mihály születésének napján rendezte meg a költő nevéhez kötődő vetélkedőjét. Iskolánk felső tagozata 4 fővel képviseltette magát:Molnár Zsófia, Csepregi Száva, Oroszi Nikolett és Szabó Róbert alkották a simontornyai csapatot. Délelőtt 9 órakor a falu központjában található Vörösmarty-szobor megkoszorúzásával vette kezdetét az aznapi program. Később a Művelődési Központban zajlott a vetélkedő, mely elméleti és ügyességi feladatokkal tette próbára a csapatokat, s nagyon jó hangulatban, gyorsan elszállt a délelőtt. A simontornyai gyerekek igen jó eredménnyel zárták a versenyt, 14 csapatból a 4. helyezést érték el. A délelőtt folyamán finom tízóraival is megkínáltak minket pincehelyi vendéglátóink. Nagyon jól éreztük magunkat, s ígértük, hogy jövőre is részt veszünk iskolájuk névadójának rendezvényén, a Vörösmarty napon.

(Zsigáné Teszler Judit)

2014.12.09.

Mikulás délután az 1. osztályosoknak

2014. december 6-án, szombaton délután izgatottan gyülekeztek az első osztályosok a művelődési házban. A Simontornyai Fény- Erő Egyesület Mikulás napi ünnepséget szervezett a gyerekeknek. Szabó Jánosné, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd rövid kis műsort adtak az elsősök. A Mikulással közösen előadott jelenet után az ajándékok osztása következett. A program kötetlen játékkal, tánccal, szórakozással folytatódott.
A szülők az általuk készített ajándékkal köszönték meg az egyesület tagjainak ezt a kellemes délutánt.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2014.12.01.

Ének verseny

2014. november 27-én tartottuk az alsó tagozatban az ének versenyt.
32 tanuló izgatottan várta, hogy a zsűri és a közönség előtt megmutathassa tudását. Egy jó hangulatú, kellemes délutánt töltöttünk együtt.

A helyezettek névsora:
1. osztály
I. Szendrei Márk
II. Herczeg Róbert
III. Soós Bence

2. osztály
I. Lőrinczi Mózes
II. Kovács Ádám
III. Kővári Roni

3-4. osztály
I. Bencze Hanna 3. a
Horváth Gyula 3. b

II. Pál Bianka 3. a
Szabó Luca 4. b

III. Takács Eszter 3. a
Hersics Bence Tibor 4. b

Gratulálunk a résztvevőknek és a helyezetteknek!

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2014.11.19.

X. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntője

Nagydíjas lett Kovács Viktor és Kovács Dominik a 2014. november 8-án Budapesten megrendezett Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében, a közel egy évig tartó versenysorozat utolsó megmérettetésén. Sikerükhöz nagyban hozzájárult Dolovainé Gyarmati Erzsébet lelkiismeretes felkészítő munkája.

kép

(évkönyv)

2014.11.17.

Október 4.
Az állatok világnapja

Iskolánkban az idei tanévben is meghirdettük az Állatok világnapjára a rajzpályázatot. Ezúttal 80 pályamunkát állítottunk ki a Petőfi úti iskola régi szárnyában. A rajzokat Gyurkóné Tóth Irén, Salamonné Andráskó Borbála, és Varga Szilvia tanítók zsűrizték. Korosztályonként az alábbi tanulók kaptak oklevelet és apró ajándékot.

1-2. osztály:
Dudar Dorina 2.o.
Kiss Gréta 2.o
Koncz Anita Kinga 1.o.

3-4. osztály:
Fresli Ábel 4.a
Kneisz Julianna 4.a
Sajti Rebeka 3.a

5-6. osztály:
Balassa Dorka 5.b
Molnár Anna Zsófia 5.b
Raboczki Bálint 6.a

7-8. osztály:
Szabó Fanni 7.a

(Gyurkóné Tóth Irén)

2014.11.12.

VAK BOTTYÁN NAP

„Bottyán jó urunkat kísérheti grófság,
marad ő népének régi, hű vezére;
sorsa vitézség és jóság.”

2014. november 11-én iskolánk névadójára Vak Bottyánra emlékeztünk.
Az alsó, felső tagozatos és gimnáziumi tanulók a napot a 8. a osztályosok emlékműsorának megtekintésével kezdték. A szereplők felidézték a Rákóczi-szabadságharc eseményeit, Bottyán János életútját, hős tetteit, nemes, egyszerű jellemét a hallgatóságnak. A műsorból megtudhatták azt is, hogy miért november 11-én tartjuk a megemlékezést. Az ünnepség a Vak Bottyán emlékfal megkoszorúzásával zárult.

Tanulóink 9 órától osztályonként mérték össze erejüket ügyességi és elméleti feladatokban. Az ügyességi versenyszámok a sportcsarnokban zajlottak, a feladatok közt szerepelt például mocsárjárás, kötélhúzás. A feladatok segítségével megpróbáltuk felidézni a Simontornyai vár bevételét. Az elméleti feladatok megoldása is ügyességet követelt és nem kevés fejtörést okozott a versenyzőknek. A feladat Vak Bottyán életéről, a Rákóczi-szabadságharcról és a Simontornyai vár történetéről szólt.

A tagintézmények közötti verseny a Simontornyai Várban zajlott, melyen a pálfai, pincehelyi és simontornyai 7. és 8. osztályosok 4-4 fős csapatai mérkőztek meg egymással Máté Imréné irányításával. Érdekes, látványos és mozgalmas feladatok megoldása után (mint például képkirakó, kincskeresés, éneklés, fegyverek felismerése, dalszöveg képhez rendelése, rejtvények, honlapkészítés, mocsárjárás, várostrom, csata zoknibombával, sebesült szállítás stb.) a győzelmet a simontornyai 7. b osztály csapata szerezte meg szoros küzdelemben. Második helyet a simontornyai 8. b, harmadik helyet pálfai diákok és simontornyai 8. a osztályosok csapata szerezte meg.

Délután szavalóversennyel és népdaléneklési versennyel folytatódott a Vak Bottyán napi program. A népdaléneklési versenyen arany minősítéssel jutalmazta a zsűri Kővári Roni 2. osztály, Priskó Andrea 4. osztály, Aumann Elena 3. osztály, Szabó Róbert 8. a, Hersics Bence Tibor 4. b, Kovács Petra 5. b, Tóth Martina 7. osztály, és Katona Anna Tamara 8. osztályos tanulókat.

A szavalóversenyen mindenki egy szabadon választott verssel készült, a tanulók kipróbálhatták magukat a „világot jelentő deszkákon”. Ez alkalommal négy kategóriában hirdethettünk eredményt. Köszönjük a szavalóknak és nem utolsósorban a felkészítő tanítóknak, tanároknak az örömteli pillanatokat. I. kategóriában (1-2. osztályosok) 1. helyezést Ács Luca Anna, 2. helyezést Enesei Léna Luca, 3. helyezést Kara Kitti ért el. II. kategóriában (3-4. osztályosok) 1. helyezett Balogh Lili Luca, 2. helyezett Papp Anikó, 3. helyezett Farkas Kevin.
III. kategóriában 1. helyezést Kockás Kira 6.b, 2. helyezést Zsolnai Lea 5.a és Megyeri Réka 5.a, 3. helyezést Szemes Csenge 5.b és Fintor László.6.b kapott.
A IV. kategória győztesei: 1. Siklósi Dominika 9.g, 2. Szendrei Vivien 7.b, 3. Sári Diána 10.g.

Az alsó tagozatosok a megemlékező műsort követően játékos feladatokat oldottak meg. Az osztályok csoportokat alkotva menetleveleket készítettek és különböző állomásokon mérték össze tudásukat.
Várépítés, puzzle, kuruc korból származó hangszerek, fegyverek képének felismerése, kirakása mellett kuruc kori dalokat tanultak meg a gyerekek.
A tornateremben volt mocsárjárás, várfoglalás, vártámadás és az „Adj király katonát” című játékot is megtanulhatták.
Feladatokban, mozgásban gazdag délelőtt után élményekben és remélve, hogy tudásban is gazdagabban térhettek haza az alsós tanulók.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2014.11.10.

VILÁGTAKARÉKOSSÁGI VETÉLKEDŐ

November 5-én, szerdán, délután Pincehelyen jártunk. A már hagyományként működő „Világtakarékossági Vetélkedőn” vettünk részt 8 fős csapatunkkal. Az alsó tagozat minden évfolyamából 2 gyermek képviselte iskolánkat ezen a remek délutánon. A változatos, szórakoztató ugyanakkor a takarékosság fontosságára figyelmet felhívó játékos feladatok sokaságát olyan ügyesen oldották meg a gyerekek, hogy Simontornya 2. helyezést ért el.

(Kossa Istvánné)

2014.11.04.

SZABADSÁGSZERELEM – 1956-os megemlékezés a Fried Művelődési Házban

Minden forradalom az ifjúságé, az ifjúság szívügye. Így volt ez 1848-ban is, és bő száz évvel később 1956 forró őszén. Az egyetemi ifjúság szívében gyulladt ki a forradalom lángja, és onnan terjedt a tűz tovább a magyar szívekbe. Úgy helyénvaló tehát, hogy évtizedek elteltével is az ifjúság őrizze ezt a lángot, mint egy antik áldozati oltár örökmécsesét.
Ennek a kötelességüknek tettek eleget a gimnázium 11. osztályos tanulói más iskolatársaik segítő közreműködésével 2014. október 23.-án kora este a művelődési ház színpadán megidézve a forradalmi események néhány gondolatát, fűtött érzését és személyes, illetve történelmi tapasztalatát.
Előadásukat az intézményvezető, Kovács Jánosné Lengyel Ilona Helga történelemidéző köszöntője vezette be. Ezután felvillanásszerű jelenetekben mutatták be, hogyan válik az elnyomott, -butított tömeg felébredt sokasággá; hogyan áll mindig az arra kiválasztott népvezér a harcok élére, de azt is hogyan áll bosszút -kegyelmet nem ismerve- a megsértett hatalom aránytalan erődemonstrációval, hogy elrettentő példát statuáljon évtizedekre az ismét tömeggé aljasított embereknek.
Már az első jelenetekből kibontakozott a fő tanulság, amelyet a többi tovább mélyített: az egyik oldalon az „Élet szent okokból élni akar”, ilyen egyszerűen; a másik oldalon az eltorzult hatalom ennek mindig az elpusztítására tör. A legkirívóbb, -elvontabb jelenetnek, mely mint egy életköszöntő szertartás ünnepelte a forradalom győzelmét, váratlan, hangos gépfegyverropogás vetett véget.
A „SZABADSÁGSZERELEM” felirat a szív múlhatatlan vágyaként a záróképben is megjelent a vetítővásznon, de ezúttal már a 301-es parcella kopjafái alatt.

A szereplők utoljára énekelték el a háromszor is fölcsendülő népdalt egy utolsó versszakkal kiegészítve:

Legszebb álmunk sárba tiporták,
nékünk, édes rózsám, nincs tovább,
értünk sírok, értünk a panasz,
azt ígérted, eljő a tavasz...

(Papp István Gergely)

2014.11.03.

Egészségnap - felső - gimi

2014. október 20-án, hétfőn tartottunk iskolánkban újra Egészségnapot. Az előző tanévben már tanulóink megismerkedtek az egészséges táplálkozással, az egészséges életmóddal, ezért idén az egészséget károsító hatásokkal ismertetjük meg tanulóinkat.
Minden osztálynak önállóan kellett megoldani feladatokat, melyhez segítséget nyújtott az osztálytermekben, előzőleg a digitális táblára feltöltött három rövid film, melyet a a tanulók először megnéztek. Az első fim a legismertebb táplálkozási zavarokról, az anorexia nervosáról és a bulimia nervosáról nyújtott rövid tájékoztatást. A második film olyan embereket mutatott be, akik ezekben a betegségekben szenvednek. A harmadik film a helyes fogmosás szabályait ismertette a gyerekekkel. A fennmaradó időben egy 50 kérdésből álló kvízt kellett kitölteniük az osztályoknak.
Majd minden osztály kapott egy sütemény receptet, a hozzávalókat és egy kartonpapírt. Hét osztálynak banános kókuszgolyót, hatnak pedig gesztenyegolyót kellett készíteni. Aki nem a süti alkotásában segédkezett, az egészséges életmóddal kapcsolatos plakátot alkotott. A süteményeket az elkészítés után elfogyaszthatták a gyerekek.
A verseny eredménye: a felső tagozaton az első három helyezett: a 6. b, 6. a és a 8. osztály, a gimnáziumi tagozaton pedig a 10. g, 9. g és a 11. g osztály lett.
Az osztályfőnököknek és a kollegáknak köszönöm a segítséget.

(Balassáné Gerussi Orsolya)


Egészségnap - alsó

2014. október 20-án egészségnapot tartottunk.
A program keretében a második és a harmadik osztályosok az udvaron játékos sportvetélkedőn mérhették össze bátorságukat, ügyességüket, gyorsaságukat.
A negyedikes tanulók ismeretterjesztő filmet néztek meg az egészséges táplálkozásról. Ezt követően ehhez a témához kapcsolódó 13 kérdéses tesztsort töltöttek ki páronként, és plakátot készítettek, melynek témája a táplálkozási piramis volt.
Délután a tornateremben minden mozogni vágyó alsó tagozatos tanuló sor és váltóversenyekben, labdás ügyességi játékokban vehetett részt.
A gyermekek körében nagy sikert aratott, hogy ezen a napon friss, megmosott, felaprított, nyers zöldséget kínáltunk kóstolásra. Ehettek uborkát, paprikát, paradicsomot, retket, sárgarépát, jégsalátát, karalábét, fejes káposztát, lilakáposztát. Legnépszerűbb az uborka, legkevésbé ismert a lilakáposzta volt. A zöldségeket szívesen fogyasztották a gyerekek.
Programunk jól sikerült, több kisgyerek véleménye volt az, hogy: „bárcsak máskor is lenne ilyen nap.”

(Ősiné Szabó Éva)

2014.10.11.

MAGYAR DIÁKSPORT NAPJA 2014.10.03.

Iskolánk első alkalommal nevezett erre az országos és egyben európai rendezvényre. A kiírás szerint, ezen a napon legalább két órát kellett intenzív mozgással tölteni. Kötelező feladat a 2014 méter lefutása volt. A fennmaradó idő kihasználása a saját ötleteinkre épült.
Az alsó tagozat kollektívája játékos ügyességi versenyeket szervezett, Kossa Istvánné vezetésével. A felső- és gimnáziumi tagozat délelőtt teljesítette a meghatározott futótávot. Délután Kapoli István és csapata két lovat hozott, a gyerekek nagy örömére. Sokan először próbálhatták ki, milyen lóháton ülni. A már lovagolni tudó diákok bemutatták társaiknak az akadályugratást is. A crossmotoros bemutatót a Géringer családnak köszönhetjük. Az ifjú motorosok ugratásokkal, gyorsulási versennyel kápráztatták el a nézőket. A sportcsarnokban többen kipróbálhatták, milyen bokszkesztyűt viselni. A Zsiga testvérek a „ ringbe szállva” ismertették meg ennek a küzdősportnak a szabályait. A bátrabbak öklözhettek is velük. A vegyes összetételű csapatok floorbaloztak, kézilabdáztak, majd fociztak egymással.
Szombaton, Máté Imre vezetésével tagintézményeink labdarúgó csapatai mérkőztek meg a szép érmekért.
Az eseményt képekkel, videofelvételekkel Pál Attila örökítette meg számunkra. Köszönettel tartozunk azoknak a szülőknek, ismerősöknek, kollégáknak, akik önzetlenül segítettek a testnevelés munkaközösség tagjainak a sikeres lebonyolításban.

(Szabadi István)

2014.10.03.

ZENEI VILÁGNAP

2014. október elsején a Zenei Világnapon kiállítást rendeztünk a gyerekek által készített hangszerekből.
A kiállított hangszerek újrahasznosított anyagokból készültek. Valamennyi alkotást beneveztük a Pritt Kreatív Klub pályázatára.
Minden osztály aktívan részt vett a hangszerkészítésben. Felnőttek és gyerekek egyaránt szívesen nézték a kiállítást.
Az osztályok elénekelték a kedvenc dalukat is hangszerkísérettel.

(Kovács Tünde)

2014.10.01.

Papírgyűjtés

Iskolánkban az őszi papírgyűjtést október 1-jén rendeztük meg. A már megszokott módon, szülők, pedagógusok és diákok együtt szorgoskodtak. A lelkesedés eredményeként rekord mennyiségű papírt gyűjtöttünk, 15 tonna körüli mennyiséget mértünk.A mérésben Csóka Kati néni volt a segítségünkre, aki már évek óta lelkes "munkatársunk". Sok-sok köszönet a 3.a. osztályos szülőknek is, akik a papír nagy részét a konténerbe "segítették"! Ne feledjétek, tavasszal ismét papírgyűjtés!!!

Eredmények:
1.o.-899kg
2.o.-1812kg
3.a.-1197kg
3.b.-3042kg
4.a.-124kg
4.b.-721kg
5.a.-723kg
5.b.-965kg
6.a.-558kg
6.b.-506kg
8.g.-3914kg

kép

(Varga Szilvia)

2014.10.01.

Testvérosztály látogatása Sárszentlőrincről

2014. szeptember 26-án tizenkét első osztályos tanulót és osztályfőnöküket láttuk vendégül.
Először megmutattuk az iskola épületét, udvarát. Utána átsétáltunk a Várba. Érdekes információkat tudtunk meg a múzeumban. Utána kézműves foglalkozáson vettünk részt. A program zárásaként gyerekdalokat énekeltünk zongorakísérettel.
Egy kellemes délelőttöt töltöttünk együtt.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2014.09.29.

SIMONTORNYA – SÁRSZENTLŐRINC

4. osztályok közötti találkozó
2014.szeptember19-én második alkalommal látogatott Simontornyára Sárszentlőrincről a 4. b testvérosztálya.
Játékban, mozgásban gazdag közös testnevelésórát töltött együtt a tornateremben a két osztály. Labdás, kidobó játékokban a fiúk – fiúkkal, lányok – lányokkal illetve az osztályok egymással küzdöttek meg, ahol a győzelmet minden esetben Simontornya szerezte meg.
Ezt követően közös beszélgetésre, vendéglátásra került sor az osztályteremben.
Majd elsétált a két osztály a Hunyadi utcai iskolába, ahol bepillantást nyertek a tanulók a gimnáziumi diákok életébe, tantermeikbe.

(Emperger Ágnes)

2014.09.26.

Németországi út

Az idei tanév is nagy izgalommal kezdődött el néhány simontornyai gimnazista számára. Ebben az évben szeptember második hetében nyílt lehetőségük arra, hogy megismerhessék Simontornya németországi testvértelepülését, Marpingent és környékét.
Hogy milyen volt az út, és hogy érezték magukat? Ezekre a kérdésekre leghitelesebben ők tudnak választ adni. A következőkben az ő személyes beszámolóikat olvashatják az ott eltöltött csaknem egy hét napjairól.
Hétfő:
Hétfőn reggel, nem sokkal fél hét után indultunk el. Az úton beszélgettünk, zenét hallgattunk, nézelődtünk és a magyar határig még egy picit interneteztünk a telefonunkon. Négyszer álltunk meg pihenni, szóval első megállónk még Magyarország szélén, a hegyeshalmi határátkelőnél volt, ahol mindenki telefonált még egyet, hogy elhagyjuk az országot. Aztán folytattuk tovább utunk Ausztriába, majd onnan Németországba. Az utolsó 300 km volt a legnehezebb, mivel mindenki elfáradt már az út alatt. Olyan fél nyolc tájékán megérkeztünk Berschweilerbe, ahol a szállásunk volt. Már vártak minket, és egy finom vacsora keretében fogadtak. A vacsora után elosztottuk a szobákat, majd mindenki intézte a dolgait. Este még egy kisebb sétát tettünk Berschweilerben, és megnézegettük a települést.

Tökleveses nap:
A reggeli után elindultunk Berschweilerből Marpingenbe, hogy meglátogassunk egy nagyon szép templomot és a Schaumberget. Első állomásunk a bencés apátság volt Tholey-ben, ahova belátogattunk és körbenéztünk. Egy hatalmas templom volt, amelyet nagyon sok dolog díszített. Körbejártuk, majd a kertbe is benéztünk. Innen egy hegyre mentünk, amely a település fölött helyezkedik el. Egy erdei ösvényen mentünk először, majd onnan indultunk a hegy tetejére, ahol egy kilátó van. Egy kis nézelődés után elindultunk felfele a kilátóba. Elsőként a legtetejét céloztuk meg. Volt aki a lépcsőt, és volt aki a liftet választotta. Hatalmas táj tárult elénk, amelyet bőszen nézegettünk, majd megállapítottuk, hogy majd onnan mi lesz a következő célpontunk. A nézelődés után sorban haladtunk lefele az emeleteken. Minden szinten más és más érdekességek fogadtak minket. Hol egy kisfilm, hol egy kisebb ismeretterjesztő terem volt. A torony után egy régi malomhoz mentünk, ami ma már egy étterem mellett van. Ott sütőtök krémlevest ebédeltünk. Sokaknak ízlett, de volt akinek nem lett a kedvence. Megebédeltünk, majd visszamentünk a szállásra, és pihentünk egy kicsit. Délután olyan 5 óra tájt elindultunk egy német barátunkhoz, Jonashoz, aki grillezéssel várt minket és más német barátainkat Marpingenben. Beszélgettünk, ismerkedtünk és ping-pongoztunk kisebb nagyobb sikerekkel. A hangulat nagyon jó volt, hamar eltelt a délután. Jonastól Berschweilerbe mentünk. Réka, a mi "idegenvezetőnk" elmesélt pár történetet, beszélgetéssel zártuk az estét. (Csönge Bence)

Bostalsee - szerda
Szerdán egy kiadós reggeli után beültünk a buszba és a Bostalsee-hez mentünk. Mielőtt a tóhoz felsétáltunk volna, megálltunk egy játszótérnél és ott mindenki kedve szerint kiélhette magát. Utána felsétáltunk a tóhoz, gyönyörű hely volt, körbesétáltuk az egészet és közben vizibicikliztünk is.
A közelben lakó egyik német barátunkhoz mentünk, a szülei sült hússal és egyéb finomságokkal vártak minket, utána bowlingozni mentünk, nagyon jól éreztük közben magunkat, még egy kis versenyt is csináltunk egymás között.
Este Sankt Wendelben vacsorázunk, sétálgattunk és egy kávézó teraszára is beültünk egyet forrócsokizni.
Az egész napunk remek hangulatban telt. (Menyhárt Ildikó)

Luxembourg - csütörtök:
Csütörtökön a megszokottnál korábban Luxembourg-ba indultunk, ahol a régi városrészen sétáltunk és megnéztük a kastélyt, majd ismét útnak indultunk. Franciaországba, a hármas határ felé vettük az irányt, ahol egy várat néztünk meg. A látnivalóban gazdag nap végén Marpingenben, a Jugendcafé-ban láttak minket vendégül. Saját készítésű hamburgerrel és süteményekkel vártak minket. Marpingen polgármestere, Werner is köszöntött minket. Vidám hangulatban, csocsózással, közös fényképek készítésével telt el az este. (Géringer Ádám)

Saarbrücken – péntek
Reggeli után Saarbrückenbe indultunk. A délelőttöt vásárlással töltöttük, egy hosszú sétálóutcát jártunk végig. Vásárlás után ebédelni mentünk egy kitűnő olasz étterembe. A délutánt a saarbrückeni fürdőben töltöttük, ahol nagyon jól szórakoztunk. A gyorséttermi vacsora után visszamentünk Berschweilerbe. Ott elbúcsúztunk a vendéglátóinktól és elkezdtünk csomagolni a hazaútra. (Söllei Dóra)

Németországból hazafelé – szombat
Szombaton reggel 5 óra körül indultunk. Nem sok minden történt az úton, mindenki fáradt volt, ezért a többség aludt. Próbáltunk minél kevesebbszer megállni, hogy gyorsabban hazérjünk, de így is 12 órát utaztunk hazafelé. Az időjárás többnyire kegyes volt hozzánk, de aztán megunta és Ausztriában elkapott minket az eső. Annyira esett, hogy sok mindent nem lehetett látni, de nem volt megállás, mentünk tovább így is. Este fél 6-6 óra körül értünk haza. (Dobos Milán)

(Cseh Veronika)

2014.09.19.

Beszámoló a testvérosztály látogatásáról

2014. szeptember 16-án vendégül láttuk a pálfai harmadik osztályosokat és tanítójukat.
Megérkezésük után körbevezettük őket az iskola épületében. Éppen énekóránk volt, így Tündi néni segítségével közösen énekeltünk és körjátékot játszottunk.
9 órakor Klári néni várt bennünket a Vármúzeumban. Először zseblámpával megnéztük a pincét, majd a múzeumi termeket.
A lovagteremben tízóraizhattunk, majd egy bagolyfigurát készíthetett mindenki a Micimackó című meséhez. A kézműveskedés után Klári néni zongorakíséretével énekeltünk és játszottunk.
Vendégeink nagyon jól érezték magukat, hamar elszaladt az együtt töltött idő.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2014.09.08.

Köszönjük, SIÓ!

A Vak Bottyán ÁIG a „Köszönjük, SIÓ!” Iskolatáska Program pályázatán 14 kisdiáknak nyert iskolatáskát. Az idén a TEMI Fried Művelődési Ház Közhasznú Közalapítványán keresztül ingyen vehették át nyereményüket. Név szerint: Baum Anita 1.o., Bogdán Roland 1.o., Csapo Viktória 4.b., Dudar Dorina 4.b., Farkas Krisztián Kevin 3.b., Kneisz Adrienn 2.o., Köő Gyula 1.o., Luka Dominik 1.o., Racsits Ferenc 4.a., Simon Kira 2.o., Szelei Lili 3.a., Szendrei Márk 1.o., Szendrei Rómeó 1.o., Tausz Gergő 3.a. osztályos tanulók. A táskák az alábbiakat tartalmazták az Office Depot jóvoltából: golyóstoll, ragasztó stift, radír, grafitceruza és színes ceruza (6 db-os készlet). A pályázatnak a rajzversenyébe 39 tanuló támogatóként vett részt, melynek eredményeként vehették át a tanszereket az említett tanulók. Akik rajzot küldtek be, nem nyerhetnek iskolatáskát.) 2014. szeptember 8-án indult az online szavazás a www.koszonjuksio.hu oldal képgalériájában, ahol a 2014. évi pályázati munkákra október 8-ig lehet szavazni. A rajzok a Petőfi úti iskola régi szárnyában is megtekinthetők. A rajzversenyen egyéni közönségdíjakat (1-3. helyezett), a SIÓ egyéni díjat, valamint a SIÓ iskoláknak járó díját, a SIÓBULI-t nyerhetik meg a gyerekek. Aki csak teheti, regisztráljon és szavazzon, naponta minden simontornyai pályázó alkotására! Kérjük és várjuk a simontornyai közönség támogatását!

(Gyurkóné Tóth Irén)

2014.09.04.

Tanévnyitó ünnepély

2014. augusztus 29-én tartottuk iskolánkban az ünnepélyes tanévnyitót. A himnusz eléneklése után az első és második osztályosok verseivel hangolódtunk az iskolakezdésre. Ezután Kovácsné Lengyel Ilona intézményvezető ünnepi beszédében köszöntötte az iskolásokat, pedagógusokat, ismertette a fontosabb tudnivalókat, tájékoztatást adott az elkövetkező év programjáról, feladatairól. Itt adták át Rózsáné Kovács Anna és Vinczéné Farkas Gyöngyi nyugdíjba vonult tanítóknak a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet. Az ünnepség zárásaként, az intézményvezető mindenkinek jó tanulást, szép eredményeket kívánt, és a 2014-2015-ös tanévet megnyitotta.

(Varga Szilvia)

2014.09.01.

Sóstói tábor 2014

2014. július 20-tól egy héten keresztül élvezhettük a balatoni nyár minden örömét a sóstói táborban. 22 tanuló és 2 kísérő pedagógus élhette át azt a sok élményt, amit a szerencsére ideális időjárás és a jó közösség adhatott. Színes programokkal telt el az itt töltött hét, mint strandröplabda, rengeteg fürdőzés és labdázás a vízben, a táborban vetélkedők, a szomszéd táborral az örök presztízs rangadó lejátszása, jó hangulatú tábori tánc betanulása, tábortűz. A legfontosabb, ami a sikeres táborozás fokmérője, hogy jó egészségben hazaérkezve megfogadtuk, hogy ha tehetjük, akkor jövőre is elmegyünk.

(Enesei József)