2017.07.18.

Tanévzáró ünnepély

2017. június 16-án tartottuk a nagyon várt iskolai ünnepségünket: a TANÉVZÁRÓT.
A 3. osztályosok rövid műsora után Kovácsné Lengyel Ilona, iskolánk igazgatója mondta el évzáró beszédét. A kitűnő és jeles tanulók könyvjutalomban részesültek. Iskolánkat támogató, segítő magánszemélyeknek, szervezeteknek oklevelet adott át köszönetképpen. Két nyugdíjba vonuló kollégától elköszöntünk: Andráskóné Pécsi Zsuzsannának és Gyurkóné Tóth Irénnek kellemes pihenést és jó egészséget kívánunk nyugdíjas éveikre.
Közérdekű információkkal és a bizonyítványok kiosztásával zárult az ünnepély.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2017.06.23.

A Petőfi utcai iskola udvarának felújítása

A székesfehérvári Alcoa-Köfém Kft. évek óta támogatja az oktatási intézményeket. Segítségükkel már számos óvoda és iskola udvara megszépült.
2016. tavaszán Pék László és Takács Andrea (az akkor 1. osztályos Pék Orsika szülei) felfigyeltek az újabb pályázati kiírásra és el is készítették a pályázatot. A lehetőség nagyon jókor jött, mert éppen terveztük az udvar felújítását. A pályázat nyert, így iskolánk 837.945 forinttal gazdagodott.
A megvalósítás már nehezebben ment. Nem volt könnyű a pénzt okosan beosztani, a megfelelő szakembereket megtalálni. Közel 1 évig tartottak a munkák és több, mint 30 önkéntes vett részt benne.
Felszedtük a régi járdalapokat és tisztítás után visszaraktuk őket. Készült egy térelválasztó-lelátó a focipálya mellé, 2 db fedeles asztalos kiülő és egy pad az egyik fa köré. Kibővítettük a homokozót, lebontottuk a régi, feleslegessé vált játék elemeket és felújítottuk a régi csúszdát és a filagóriát.

(Mező Márta)

2017.06.23.

Ádámok és Évák Ünnepe

Öt évvel ezelőtt a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház is életre hívta az Ádámok és Évák Ünnepét. A nagy sikerre való tekintettel azóta is minden évben helyet adnak ennek a nagyszerű regionális versenynek. Az idei évadban Shakespeare: Szentivánéji álom című művét, választották a pedagógusok. A kész előadás nagyszínpadra kerülését idén Dubai Péter művészeti titkár segítette.

Iskolánk színjátszósai az első (nyitó) epizódot mutatták be, mellyel elnyerték a „Legjobb hang” díját. A díj része egy előadás megtekintése a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban.

Az epizód szereplői:
Ács Tibor Ábel, Balassa Dorka, Fischl Dorina, Klár Máté, Kovács Henrik, Menyhárt Ildikó, Menyhárt Nóra, Molnár Boglárka, Lepsényi Barbara, Sári Diána, Szemes Csenge, Zsolnai Lea

Köszönjük segítőink támogatását, mely lehetővé tette, hogy idén is ott lehessünk:

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2017.06.20.

Tanulmányi kirándulás Veszprémbe

2017. június 13-án Veszprémbe, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkba kirándultak az alsó tagozatos tanulók.
Az állatkerti séta során a gyerekek felfedezhették az állatok csodálatos világát és találkozhattak kedvenceinkkel is.
A hazafelé vezető úton rövid sétát tettünk a Balaton parton, ahol a gyerekek lábukkal „megmártózhattak” a tóban.
Mindenki fáradtan, de élményekben gazdagon tért haza.

(Emperger Ágnes)

2017.06.17.

Gyereknap 2017

Az idei évben június 14-én, szerdán tartottuk meg a gyereknapot. Az időjárás ismételten kedvezett. Gyönyörű napsütéses reggelen vágtunk neki a napnak. A korai frissítő torna után a simontornyai Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek köszönhetően egy hatalmas habpartyval örvendeztettük meg a gyerekeket. A meglepetés óriási sikert aratott. Kivétel nélkül minden diák tetőtől talpig habban úszott. Ezt követően a várban vettünk részt a Csurgó együttes koncertjén. Hangulatos óra volt, mindenki jól érezte magát, rengeteget énekeltek, táncoltak.
A délután folyamán a jól megszokott Sió Buli következett. Minden osztály megkapta a Siólevet, majd az udvaron birtokba vették az új homokozót és a felújított csúszdát. Mindenkire került csillámtetkó és henna Köő Zsuzsa jóvoltából, aki egész nap a gyerekek kívánságait teljesítette. Felhőtlen jókedvvel zártuk a napot.

(Nagyné Reisz Éva)

2017.06.14.

PÜNKÖSDÖLŐ NAGYSZÉKELYBEN

2017. június 9-én Nagyszékelyben jártunk a helyi iskola meghívására.
A régi hagyományokat felevenítve, játékos versenyre hívták a társulás iskolák képviselőit, hogy megválasszák közülük az idei pünkösdi királyt és királynét.
Először egy gyönyörű műsort láthattunk a nagyszékelyi gyerekek előadásában, utána kezdődött a megmérettetés. Minden oktatási intézmény 1-1 alsó tagozatos fiúval és lánnyal képviseltette magát.
A feladatok nagyon jók voltak, mindenki számára élvezetesek és szórakoztatóak. Felnőtt és gyerek egyaránt jól érezte magát. Jó volt látni, hogy milyen összetartó kis közösségben élnek a helyiek. Még az időjárás is nekünk kedvezett.
Végül megválasztották a pünkösdi királyt és királynét, de azt hiszem, hogy aznap mindenki nyert, mivel egy nagyszerű délutánt tölthettünk el együtt. Köszönet a szervezőknek! Remélem hagyományt teremtenek ezzel a vetélkedővel, és a jövőben még többször is élvezhetjük vendégszeretetüket.

(Csapó Kamilla)

2017.06.12.

MAGYAR HŐSÖK NAPJA

„Az igaznak emlékezete áldott”

A magyar hősök emlékünnepe hagyományosan az I és II. Világháborús emlékműnél került megrendezésre. A 10.g osztály dallal,verssel, egykori tábori levelezőlapok és naplójegyzetek felidézésével emlékezett azokra a magyar katonákra és civil áldozatokra,akik életüket áldozták Magyarországért.
Ünnepi beszédet Lacza Attila, a Művelődési Ház igazgatója mondott. Az ünnepség koszorúzással és Csőszné Kacz Edit Polgármester asszony köszönő szavaival zárult.

(Szabadiné Lukács Mária)

2017.06.07.

Ballagás 2017.

Hetek óta készült a 13. g és a búcsúztató 12. g osztály 2017. május 6-ra. A nagy megmérettetés előtti utolsó jelképes alkalom, a ballagási ünnepség – reményeink szerint jó idő esetén a vár udvarán…
Óriási szerencsénk volt: pénteken ítéletidő, vasárnap ítéletidő, de a kettő között szombaton derült ég, kellemes tavaszi szellők. A polgármester asszony köszöntése után Kovács Jánosné Lengyel Ilona igazgatónő búcsúzott a végzősöktől, majd a tizenkettedikesek nevében Söllei Dóra mondta el útravaló szavait. A 13. osztályt képviselő Horváth Evelin Anna beszéde után rendhagyó módon osztályfőnökként én is elbúcsúztam az osztálytól és az iskolától. A továbblépés jelképeként végül lila és ezüst színű lufikat engedtünk a magasba.
Minden bizonnyal még sokáig emlékezni fogunk erre a szép és megható ünnepségre.

(Papp István Gergely)

2017.06.01.

Pedagógus nap

Minden évben június első vasárnapja a Pedagógus nap. A hagyományokhoz híven ebben a tanévben is a két hatodik osztály közösen készült műsorral. Június 6-án reggel ünneplőbe öltözött a két osztály. Versekkel, énekkel és a nevelés fontosságát hangsúlyozó tanulságos idézetekkel, majd egy szál virággal köszöntötték a tanáraikat, tanítóikat, nevelőiket. Délután a Polgármesteri Hivatal dísztermében a Polgármester Asszony ünnepi beszéde előtt újra előadták műsorukat, ahol nemcsak a jelenleg tanító, de a már nyugdíjba vonult pedagógusokat is köszöntötték.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2017.06.06.

ÜZEMLÁTOGATÁS A SIMOTRADE-BEN

Bajcsi Géza igazgató úr üzemlátogatásra hívta iskolánk tanulóit, akik érdeklődnek a hegesztés,festés szakmunkák iránt.
Az üzem villamossági berendezéseket gyárt. Sok simontornyai embernek ad munkát. Horváth Zoltán mérnök úr lépésről-lépésre bemutatta a gyártás folyamatát. Elmondása szerint nem csak szakmunkásokat,hanem diplomás mérnököket, közgazdászokat, idegen nyelvet beszélő munkatársakat is várnak a jövőben.
Köszönjük a meghívást és a vendéglátást.

Baki Dániel 7.a, Sztojka Tamás 7.a, Bogdán László 7.a, Fung Gergő 7.a, Fésüs Kira 11.g, Molnár Nikoletta 11.g, Géringer Ádám 12.g, Zsiga Zsolt 12.g, Zsiga József 12.g, Sándor József 12.g, Szemes Gergő 12.g

(Szabadiné Lukács Mária)

2017.06.01.

NEMEK HARCA – IQ VETÉLKEDŐ, PÁLFA

Remek délutáni programon vettünk részt Pálfán! Rendkívül ötleletes és változatos feladványok sorozata szórakoztatta, gondolkodtatta a gyerekeket és kísérőiket egyaránt! Volt „Triminó”, Tesi Amőba, Szájról olvasás, Listázó és Activity! A lányok csapata bizonyult ügyesebbnek, de a fiúk is dicséretet érdemelnek! Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük MEZEI ANGÉLA!

(Kossa Istvánné)

2017.05.30.

ORSZÁGOS ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA

Az országos döntőket május 25-én és 26-án Székesfehérváron rendezték. Iskolánkat két megyei bajnok képviselte.
Első napon Tenke Csongor magasugrásban sajnos nem tudta megyei eredményét megismételni, így a 160 cm-es ugrása a 17. helyre volt elegendő. Másnap Sztojka Tamásnak 136 versenyzőtársával kellett összemérnie felkészültségét. Eredményei: 100 m: 12,25 mp, távolugrás 526 cm, kislabda hajítás: 49,06 m, súlylökés: 10,67 m, 800 m: 229,31 mp. Az így teljesített 818 pontjával a 24. helyet szerezte meg.
Mindkét versenyző szereplése bíztató a jövőt tekintve.

(Szabadi István)

2017.05.22.

Galambos Attila: IGAZSÁGTALANSÁG

„Mansfeld Pétert 1959. március 21-én végezték ki, 18 éves volt. Tóth Ilonát 1957. június 28-án, 25 éves volt. Soha nem találkoztak. Rövid életük szinte semmit nem tett lehetővé, amit mi természetesnek veszünk. A forradalom hősökké, az azt követő megtorlás mártírokká tette őket, ugyanakkor elvett tőlük mindent, amire az élet kapujában bármelyikünk vágyhat, szerelmet, családot, tartalmas életet, békés öregkort. Az ítéletet kíméletlenül végrehajtották rajtuk. Mit mondanak, amikor kilépve térből és időből visszanéznek a viharos napokra és belegondolnak a meg sosem élt jövőjükbe. Átgondolják-e mit nyertek, mit vesztettek? Megérte? Erre sosem fogunk hiteles választ kapni. A Bartók Kamaraszínház az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának tiszteletére mutatja be Galambos Attila történelmi drámáját.”
(Forrás: https://www.jegy.hu/program/igazsagtalansag-72164)

Galambos Attila: IGAZSÁGTALANSÁG című történelmi drámáját tekintették meg iskolánk diákjai 2017. május 19-én a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház művészeinek előadásában. A program része volt az előadás utáni játékos értelmező foglalkozás, melyet az előadás művészei és rendezője irányítottak. Diákjaink a kezdeti megilletődöttség után oldottan és aktívan vettek részt a foglalkozáson. Maradandó élménnyel a „tarsolyunkban” érkeztünk haza, melyet jól tudunk hasznosítani a tanulmányok során.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2017.05.18.

HANGSZERBEMUTATÓ SIMONTORNYÁN

2017. május 11-én a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai, növendékei zongora, szintetizátor, fa- és rézfúvós hangszerek hangját szólaltatták meg Simontornyán, hangszerbemutató keretében.
A közel egy órás bemutató célja a hangszerek megismertetése, bemutatása, a zenetanulás iránti érdeklődés felkeltése volt.

(Emperger Ágnes)

2017.05.18.

Közlekedési versenyek 2017 tavaszán

Ebben a tanévben a hagyományainkhoz híven három közlekedési versenyen szerepeltek tanulóink. A sort a tamási területi verseny kezdte, ahol a dobogós helyezések közül két első, két második illetve egy harmadik helyezést értek el a tanulóink fiú és lány kategóriában, így továbbjutott két-két versenyzőnk. A Szekszárdon megrendezett megyei versenyen egy előkelő ezüstérmet szerzett egy tanulónk. A második verseny, amelyen részt vettünk az általános iskolai korcsoporttal, a „Ki a mester két keréken” elnevezésű, amelyen a 2005 és 2007 között született gyermekek, két lány és két fiú indulhatott a megyei rendezésű megmérettetésen, ahol két 3. helyet sikerült megszereznünk.
A harmadik verseny pedig középiskolás korosztálynak indult megyei szinten, ahol kerékpár, segédmotoros kerékpár és személyautó kategóriában indulhatott egy-egy tanuló. Itt a személyautó kategória 1. helyezését szereztük meg, így az országos következett, ahol Géringer Ádám tisztes helytállással öregbítette az iskolánk hírnevét.
Az összes versenyen részt vett tanulóink névsora és helyezéseik:

Általános iskola:

Benze Hanna Enid
Péteri Gréta
Klár Bálint

Gimnázium:

Géringer Ádám megyei 1 helyezés, országos
Géringer Szabolcs
Zsiga Márk

Bencze János Lehel területi 1. helyezés, megyei 2. helyezés
Zsolnai Lea területi 1. helyezés
Horváth Gyula megyei K.m.k.k. 3. helyezés
Papp Anikó területi 2. helyezés, megyei K.m.k.k. 3. helyezés
Pintér Balázs területi 2. helyezés

(Enesei József)

2017.05.16.

Anyák napja

2017. május 8-án szeretettel vártuk az édesanyákat és nagymamákat közös programunkra. Versekkel, dalokkal és furulyázással készültünk. Rövid műsorunk után átadtuk ajándékainkat. Következett a délután legjobb része: közös játék az anyukákkal, nagymamákkal. Kipróbáltuk a közösségi szoba játékait: csocsóztunk, pingpongoztunk, biliárdoztunk, kirakóztunk, építettünk. Nagyon kellemes, mozgalmas órát töltöttünk el együtt.

(Beidekné Bölcsföldi Mária, Nagyné Reisz Éva)

2017.05.15.

„ALKOSD ÚJRA!” PÁLYÁZAT ÉS ALKOTÓI NAP

A Tamási Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „ALKOSD ÚJRA!” címmel Würtz Ádám emlékére képzőművészeti pályázatot hirdetett, a lakóhellyel kapcsolatos érdekes alkotásokat vártak 2017. március 31-ig. A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumból 28 tanuló pályázatát küldtem el. Ebből 8 tanuló grafika-festészet tanszakos volt. Az alkotásokat életkor szerint értékelték, majd a legjobb művek készítőit meghívták egy második fordulóra. Iskolánkból Baum Anita, Kovács Zsófia 3. osztályos és Balassa Patrik Norman 6. b osztályos tanuló jutott be a 2. fordulóba. Ők 2017. május 12-én alkotói napon vehettek részt Tamásiban. Az alkotásra készüléshez javasolták Würtz Ádám képeinek és Tamási nevezetességeinek megtekintését, melynek felhasználásával kellett újraalkotni ezeket, újszerű formák, megoldások alkalmazásával. A megnyitó ünnepségen minden pályázó „ALKOSD ÚJRA” jelvényt kapott.

A nap rövid programja az alábbiak szerint alakult:
8.00-9.00: érkezés
9.00-10.00: megnyitó, vendégfogadás, alkotómunka előkészítése
10.00-13.00: alkotás
13.00-14.00 ebéd
14.00-15.00 kiállítás megtekintése, zsűrizés, az alkotóknak szabadprogram (város megtekintése, fagyizás…)
15.00-15.30: díjátadó ünnepség

A díjátadó ünnepségen Baum Anita grafika-festészet tanszakos (3. o.) emléklapot és Kovács Zsófia 3. osztályos tanuló szintén emléklapot kapott kimagasló teljesítményéért. Balassa Patrik Norman grafika-festészet tanszakos (6. b) Különdíjban részesült. Mindegyikük naptárat, emlék plakettet, rajzeszközt kapott. A felkészítő tanárokat is jutalmazták értékes ajándékokkal. Elmondhatjuk, hogy sikeres, élmény teli napban volt részünk.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2017.05.15.

2017. Föld Napja

Április 24-én tartottuk az iskolánkban a felső és a gimnáziumi tagozaton a Föld Napját. Mivel ebben a tanévben erre a hétre esett a Fenntarthatósági témahét, így ez a nap a fenntarthatóság jegyében zajlott. Az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával, a tudatos vásárlással, fogyasztással ismerkedhettek meg a gyerekek. Az akadályverseny jellegű vetélkedőn, 8 állomáson mérkőztek meg az 5-8. évfolyamos tanulók. Volt szókereső, szövegértés, totó, ügyességi versenyek, szelektív hulladékgyűjtés, kreatív tevékenység hulladék újrahasznosításával. Az végeredmény is mutatja, hogy a feladatok megoldásához nem elsősorban az iskolában szerzett ismeretek felelevenítése kellet, hiszen első helyezést az 5. a osztály ért el. A további sorrend: 2. helyezett: 8. b,3. helyezett: 7. b, 4. helyezett: 8. a, 5. helyezett: 7a-6.a, 6. helyezett: 6. b és 7. helyezett: 5. b. Gratulálunk az osztályoknak, nagyon ügyesek voltak és köszönöm a kollégák segítő közreműködését.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2017.05.08.

Fenntarthatósági témahét

2017.április 24-28. között a 3. osztály vett részt a Fenntarthatósági témahét országos programjában. A program célja a Föld Napja üzenetének, a Fenntarthatóságnak széleskörű elterjesztése iskolai keretek között. Egy héten keresztül tanórai és tanórán kívüli keretek között a gyerekek vízhez való pozitív kötődésének kialakítása, erősítése történt a víz komplex körbejárásával.
A választott témákat interaktív módon dolgoztuk fel, a tanulók élményekkel, a pedagógusok szakmai tapasztalatokkal gazdagodtak.

(Beidekné Bölcsföldi Mária, Kovács Tünde, Mező Márta, Nagyné Reisz Éva)

2017.05.08.

Anyák napja az Öregek Napközi Otthonában

2017.május 4-én a 3. osztályos tanulók ellátogattak az Öregek Napközi Otthonába, ahol kis műsorral köszöntötték Anyák napja alkalmából a jelenlévő időseket. Versekkel, dalokkal sikerült örömet szerezni vendéglátónknak.

(Beidekné Bölcsföldi Mária/Nagyné Reisz Éva)

2017.05.08.

Anyák napját ünnepeltük

2017. május 5-én délután 4 órára vártuk az anyukákat, nagymamákat és a többi ráérő családtagot is osztályunkba. Versekkel, dalokkal, jelenettel készültünk, amelyekkel köszöntöttük az ünnepelteket. Magunk készítette meglepetéssel és virággal ajándékoztuk meg az anyukákat.
Az ünnepi műsor után a közösségi szobában együtt játszottunk. A folyosón kialakított „büfében” mindenki fogyaszthatott kedvére, a fáradtabbak a kanapékon kipihenhették magukat.
Az időjárás idén sem kedvezett nekünk, megint szakadó esőben indultunk haza este a jól sikerült közös program után.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2017.05.08.

Megemlékezések

A 9.g osztály az idei tanévben két megemlékezéssel készült. 2017. február 24-én a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére adtunk elő műsort a gimnáziumi osztályok részére. Versekkel, idézetekkel, filmrészletekkel adóztunk az áldozatok és meghurcoltak emléke előtt.
2017.április 24-én került sor a holokauszt magyar áldozatainak emléknapja alkalmából megrendezett műsorra. A diákok főképp Radnóti versein keresztül mutatták be annak az időszaknak a borzalmait és hívták fel arra diáktársaik figyelmét, hogy sohasem szabad elfelejteni a holokauszt rémtetteit és mindig emlékezni kell az áldozatokra.

(Zsigáné Teszler Judit)

2017.05.06.

NYÍLT NAP AZ ALSÓ TAGOZATON

Hagyományainkhoz híven tavasszal is megtartottuk a nyílt napokat az alsó tagozaton.
Minden órára, foglalkozásra beülhettek az érdeklődők és bepillanthattak az iskolai munkába. Az alsó tagozatos tanulók 60 % -ának a hozzátartozója élt a lehetőséggel.
Április utolsó hetében fogadóórán is részt vehettek azok a szülők, akik a gyermekeiket tanító pedagógussal szerettek volna hosszabban elbeszélgetni.

(Emperger Ágnes)


2017.05.06.

EGY DÉLUTÁN ÉDESANYÁMMAL

Anyák napja alkalmából a negyedik osztályosok Janikovszky Éva jelenetekkel, verssel, dalcsokorral, virággal köszöntötték az édesanyjukat.
A műsor után az anyukák finom süteményekkel lepték meg gyermekeiket.
Ezután közös társas – kirakó – sportjáték vette kezdetét a közösségi szobában.
Örömteli, jó hangulatban tért haza mindenki.

(Emperger Ágnes)

2017.05.05.

Költészet napi gála

2017. április 11-én a Művelődési Házban tartottuk Költészet napi gálaműsorunkat, melyet a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium sikeres művészeti produkcióiból válogattunk. Minden tagintézményből érkeztek szereplők, hogy a népes közönséget szórakoztassák. A gálát Kovács Jánosné Lengyel Ilona intézményvezető nyitotta meg ünnepi beszédével. Elsőként a simontornyai énekkarosok léptek fel, majd szavalók, mesemondók, színjátszósok következtek. A pincehelyi 4. osztályos tanulók megzenésített verseket adtak elő, a nagyszékelyi diákok Gergely-járással készültek. A simontornyai alsó tagozatosok furulyáztak és népdalokat énekeltek. A gálát a tolnanémedi tanulók vidám táncos műsora zárta.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2017.05.04.

KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY GYÖNKÖN

2017. április 27-én 9. alkalommal rendezték meg a 4. évfolyamos tanulók számára Gyönkön a komplex tanulmányi versenyt.
A 3 fős csapatok magyar nyelv és irodalom, matematika és környezetismeret tantárgyakból mérhették össze tudásukat.
A 7 csapatból, másfél órás versengés után a második helyezést hozhatta el Boldizsár Kitti, Kovács Ádám, Lőrinczi Mózes Előd 4. osztályos tanulókból álló csapata.
Gratulálunk a győzteseknek!

(Emperger Ágnes)

2017.05.03.

Föld napja az alsóban

A Föld napja alkalmából pályázatot írtunk ki újrahasznosított alapanyagokból készült tárgyak alkotására.
Ötletes, kreatív tárgyak készültek pet palackból, dobozokból, melyekből megnyitottuk kiállításunkat az iskolánk előterében.
Az osztályok közötti versenyt az első osztály nyerte meg, második helyezett a 4. osztály, a harmadik a 3. osztály lett.
Az egyéni versenyzők közül első helyezett Horváth Tamara, második Laczkó Blanka, harmadik Csáki Viktor és Csáki Alexandra, negyedik Emperger Flóra lett.
A 3. osztályos tanulóinkkal csatlakoztunk az Énekelj a Földért kezdeményezéshez. Énekléssel hívtuk fel a figyelmet a környezetvédelemre és egy fenntartható életmód, gondolkodásmód mellett való elköteleződésre.

(Kovács Tünde)

2017.04.19.

Katasztrófavédelmi verseny

Az idei évben március 30-án, Dombóváron került megrendezésre ez a nagyon hasznos verseny. Először indítottunk általános iskolai csapatot, akik a harmadik helyezést szerezték meg. A középiskolás csapatunknak egy igazán népes mezőnyben kellett helytállnia, amit becsülettel meg is tettek.
Versenyzők névsora:
Gimnázium: Fésüs Kira, Bodó Bence, Sümegi Nóra, Vonya Teodóra, Aumann Mathias
Általános Iskola: Bencze János Lehel, Klár Bálint, Őri Ervin, Kneisz Tamás

(Enesei József)

2017.04.11.

Játékos Sorverseny 2017.

Április 10-én rendeztük meg immár harmadik alkalommal az alsó tagozatosok számára meghirdetett Játékos Sorversenyt. Hat csapat mérte össze tudását a változatos ügyességi feladatokban. Pálfa a hatodik, Sárszentlőrinc az ötödik, Nagyszékely a negyedik helyen végzett a versengésben. A dobogó harmadik fokára Tolnanémedi csapata állhatott fel. Az érmet Pincehely vihette haza. Harmadik alkalommal hódította el Simontornya az aranyérmet! Minden résztvevőnek gratulálunk!

(Kossa Istvánné)

2017.04.11.

A víz világnapja

A víz világnapjára helyi rajzpályázatot hirdettünk alsó és felső tagozatos gyerekeknek.
Az idén az alsó tagozatosoknak K. László Szilvia: Csilicsepp című történetéhez kellett illusztrációt készíteni. A negyedikes és a felső tagozatos gyerekek plakáttal is pályázhattak. Valamint az 5-8. osztályosok tervezhettek a településükhöz illő csatornafedőt is. A pályázók rajzait a Petőfi úti iskolában állítottuk ki, ahol bárki megtekinthette a kiállítást. A diákok érdeklődve várták az eredményhirdetést. Az idei tanévben, az alsó tagozatban osztályonként 1-1 tanuló kapott emléklapot és rajzeszközt a kimagasló munkájáért. Külön értékeltük a legjobb plakát készítőjét a legötletesebb csatornafedő tervezőjét.
Minden pályázó örömmel vette át az emléklapot és a rajzeszközt, amit sikeres munkájáért kapott.

A Csilicseppről szóló szöveg legjobb illusztrálói osztályonként:

Laczkó Blanka 1.o.
Kollár OIivér 2.a
Dörögdi Anna 2.b
Köő Gyula 3.o.
Bognár Réka 4.o.

A legjobb plakát díjazottja:

Kovács Ádám 4.o.

A legötletesebb csatornafedőt tervezte:

Simon Petra 8.a

(Gyurkóné Tóth Irén)

2017.03.31.

József Attila szavalóverseny

2017. március 31-én, pénteken délután került sor a hagyományos József Attila szavalóversenyre, amelynek a tétje a költészet örömén túl a Tamásiban április 11-én megrendezendő versenybe jutás.

A versenykiírásnak megfelelően idén egyetlen József Attila-verssel kellett jelentkezni. A tizennyolc versenyző felkészülten érkezett, jóllehet az izgalom egyik-másik esetben okozott némi kizökkenést. A korosztályok győztesei kifejezetten színvonalas, érett előadással érdemelték ki az elismerő oklevelet. Ők fogják iskolánkat képviselni:

5-6. osztály: Rostás Dzsesszika (Mama)
7-8. osztály: Kockás Kíra (A bűn)
9-10. osztály: Meilinger Norbert (Thomas Mann üdvözlése)
11-13. osztály: Söllei Dóra (Minden rendű emberi dolgokhoz)

A zsűri ezúttal is a költemény értő, értető előadását, átélését, a tiszta magyar beszédet és az előadói érettséget értékelte elsősorban. Jól esett egy kicsit megtorpanni a mindennapok pörgésében egy szűk órácskát szánva – Tóth Árpád szavaival – a lélek balga fényűzésére: a költészetre.

(Papp István Gergely)

2017.03.20.

Idegen nyelvi témahét

Az idei tanév idegen nyelvi projekthetének témája a sport volt. Tanulóink angol és német nyelvű tablókat készítettek, amelyek bemutatják a különféle sportágakat, mint téli-nyári, egyéni- és csapat, valamint extrém sportokat és azok angol, német és magyar híres képviselőit. A diákok által készített tablókból az iskola folyosóján kis kiállítás nyílt az elmúlt héten.

(Lakk Norbert)

2017.03.05.

DR. MEZŐ FERENC SZELLEMI DIÁKOLIMPIA

Ebben a tanévben is vállaltuk a megmérettetést ezen az országos versenyen. Az internetes feladatok nagy részét sikeresen megoldottuk, s így ismét bekerültünk az országos elődöntőbe. A Budapesten tartott versenyen 11 csapat adott számot sportismereteiről. A feladatokban az olimpiák magyar és nemzetközi résztvevőit, eredményeit kellett különböző módon ismertetni. Végül az előkelő negyedik helyen zártuk a versenyt.

A csapat tagjai: Horváth Evelin/13.g/, Kovács Eszter/12.g/, Menyhárt Ildikó/12.g/,Vonya Teodóra/11.g/

(Szabadi István)

2017.03.05.

SÍTÁBOR SZLOVÉNIÁBAN

Február első napjaiban iskolánk tanulóinak ismét lehetősége volt a téli sportoknak hódolni.
Roglán jó minőségű pályákon tanulhattak a kezdők síelni és snowboardozni. A haladók már a nehezebb pályákat is meghódították. Szerencsére az időjárás kedvező volt. Esténként a szálláshelyünkön található termálfürdőben regenerálódhattunk.

Köszönjük az intézményünk támogatását!

(Szabadi István)

2017.02.28.

Szépolvasó verseny

2017. február 28-án tartottuk iskolánkban a Szépolvasó versenyt. A tornateremben gyülekeztek az izgatottan készülődő diákok, az érdeklődő szülők, osztálytársak. 52 tanuló vállalkozott rá, hogy egy begyakorolt, majd egy ismeretlen szöveget olvas fel a zsűri és a közönség előtt. Minden résztvevő oklevelet, kis ajándékot kapott. Egy tartalmas, jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt.
Eredmények:

1. osztály
Arany minősítés: Laczkó Blanka, Horváth Tamara Dalma, Závodi Botond
Ezüst minősítés: Boros László Milán, Kélinger Tímea, Rózsa Zsombor, Tatai Martin, Tischler Barnabás, Ünnep Kristóf
Bronz minősítés: Balogh Emese Rozi, Csonka Zoltán Ronáldó, Horváth Márton, Orsós András Milán, Vass Kíra Kinga, Angyal Hanna Brigitta

2. osztály
Arany minősítés: Andrássy Zoltán, Csajági Norbert, Emperger Flóra, Kovács Angelika, Nagy Emma Szonja, Pék Antónia Orsolya, Borbás Hanna, Dörögdi Anna Edit, Balassa Zille
Ezüst minősítés: Ababei Valentina, Bencze Botond Bulcsú, Kovács Kolos, Kővári Levente, Gácser Róbert
Bronz minősítés: Kneisz Benedek, Németh Junior, Csáki Alexandra, Neubauer Rebeka, Horváth Barbara

3. osztály
Arany minősítés: Herczeg Róbert, Kovács Zsófia, Vinczellér Balázs
Ezüst minősítés: Horváth Zalán, Koncz Anita Kinga
Bronz minősítés: Bogdán Roland Dániel, Sallai Roland, Szemes Bálint, Szendrei Rómeó, Szabó Anett Alexa

4. osztály
Arany minősítés: Bognár Réka, Kara Kitti, Enesei Léna Luca, Győri Sára
Ezüst minősítés: Boldizsár Kitti, Gácser Vivien
Bronz minősítés: Dudar Vivien, Strumberger Flórián

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2017.02.21.

5. és 6. osztályosok farsangi bálja

2017. február 17-én a Petőfi utcai iskola tornatermében rendeztük meg a farsangi bált. Hagyományosan az osztályok közös fellépésével és a jelmezek bemutatásával kezdődött a bál. Minden osztály nyertesként került ki a jelmezek versenyében, hiszen majdnem minden tanuló beöltözött. Jutalmul minden osztály egy tortát nyert. Ezután kezdődött az igazi mulatság tánccal, sok vidámsággal és tombolasorsolással. A bál megszervezéséért és lebonyolításáért köszönet illeti a diákönkormányzatot, a szülői munkaközösséget és a pedagógusokat.

(évkönyv)

2017.02.15.

Farsang

Az alsó tagozatos gyerekek farsangi bálját a Művelődési Házban tartottuk meg 2017. február 3-án. A bált a 4. osztályos lányok tánccal nyitották meg. Ezután osztályonként felvonulás következett. A színpadon mindenki bemutatkozott és megmutatta ötletes jelmezét. Aztán vidám tánccal búcsúztattuk a telet. Tombolával szerencsét próbáltunk. Köszönjük a szülőknek, hogy a büfében finom süteményekkel, szendvicsekkel, üdítővel várták a megszomjazott, megéhezett kicsiket. Jól sikerült ez a bál. A gyerekek napokig emlegették.

(Ősiné Szabó Éva)

2017.02.04.

CSALÁD HETE rajzpályázat

A „Köszönjük, SIÓ!” Program a CSALÁD HETE keretében először hirdetett Országos Pályázatot óvodák és általános iskolák részére. „Mutasd be, hogy szeretnéd tölteni a Karácsonyt vagy a téli szünetet a családoddal!”címmel. A pályázat 3 kategóriában került meghirdetésre az intézményi létszám alapján. A nyereményt, az intézményenkénti 300.000 Ft díjat 3 intézmény nyerte meg a közönségszavazás, azaz az online leadott közösségi szavazatok alapján.
A www.koszonjuksio.hu oldalról elérhető online Galériában voltak megtekinthetők a beérkezett pályamunkák. Nekünk 103 pályamunkánk volt. 2016. december 19-től 2017. január 15-ig lehetett egy egyszerű regisztrációt követően szavazni. Az eredményhirdetés 2017. január 25-én volt. A szavazatok számát elosztották az intézményt látogató gyerekek létszámával így hirdettek győztest.
Naponta figyelemmel kísérhettük a szavazás állását, de nem tudtuk pontosan, hogy kikkel vagyunk egy kategóriában, mert a kiírás nem kategóriánként mutatta a szavazás állását. Közben értesítettek bennünket, hogy voltak iskolák, akik szavazószoftvert használtak, ezért azokat az iskolákat kizárják a versenyből. Felcsillant akkor egy kis remény, hátha kizárják a mi kategóriánkban versenyző valamelyik iskolát és akkor dobogós helyet is elérhetünk. Sajnos nem így történt, így a negyedik helyen végeztünk, éppen lecsúsztunk a dobogóról.
A feltöltött rajzainkból készült egy kiállítás a Petőfi utcai iskolában. Ezt az anyagot zsűriztük és évfolyamonként díjaztuk a kimagasló pályamunkákat. Minden jutalmazott oklevelet és rajzeszközt kapott. Az alábbiak szerint alakult a díjazottak névsora: Kélinger Tímea 1. o., Horváth Áron 2. b, Baum Anita 3. o., Boldizsár Kitti 4. o., Sajti Rebeka 5. a, Al-Attar Nidal 6. b, Fung Gergő 7. a. Köszönjük minden szülőnek, ismerősnek, rokonnak, kollégának és a „SióBuli Harcosoknak”, akik végig kitartottak a szavazás folyamán.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2017.01.29.

Képzőművészet tanszakosok kiállítása

2017. január 25-én, szerdán 16 órakor nyitotta meg Rill Mária, a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény, képzőművészeti ág szakmai vezetője a simontornyai kézműves és grafika-festészet tanszakosok első féléves munkáiból készült kiállítását.
A kiállításnak a Fried Művelődési Ház biztosított helyet. Közel 280 alkotást tekinthetett meg a közönség. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter és a grafika-festészet tanszakosok felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozó kiállítást. Beidekné Bölcsföldi Mária tanítónő vezetésével Koncz Anita, Kovács Zsófia, Miklós Anna, Baum Anita és Földesi Viktória 3. osztályos tanulók verssel, dallal színesítették a megnyitót. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Gasparics László a TONIEPSZ intézményvezetője és Kovács Jánosné Lengyel Ilona a Vak Bottyán ÁIG intézményvezetője is.
A látogatókat egy kis süteménnyel, és SIÓ itallal kínálták meg a szervezők. Ez utóbbit a Vak Bottyán ÁIG tanulói rajzpályázaton nyerték iskolájuknak.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2017.01.26.

Farsangi vetélkedő Tolnanémedin

2017. január 25-én első ízben került megrendezésre a farsangi játékos vetélkedő a tolnanémedi iskola szervezésében. A rendezvényre a társulás minden tagintézménye 1-1 5 fős vegyes csapattal nevezett.
A gyerekeket és kísérőiket az alkalomhoz illő, gyönyörűen feldíszített ebédlőben fogadták a vendéglátók. A jó hangulatról a dekoráció mellett Piroska néni gondoskodott, aki a játékmesteri feladatot látta el.
A fő hangsúly a játékosságon és a vidámságon volt, de azért kaptak gondolkodtató feladatokat is a gyerekek. A csapatok minden tagja aktívan részt vett a feladatok teljesítésében, senki nem unatkozott. Minden helyes megoldásért és végrehajtott feladatért a helyezésnek megfelelő számú cukorka járt, amit aztán a végén a csapattagok haza is vihettek. Volt bőven játék, móka, kacagás és izgalom.
A vetélkedésben és táncban megfáradt gyerekeket uzsonnával is megvendégelték a szervezők.
Reméljük, hogy ezzel a vetélkedővel hagyomány teremtődött és jövőre ismét élvezhetjük a tolnanémediek vendégszeretetét.

(Mező Márta)

2017.01.07.

Különdíj

Az idei tanévben hatodik alkalommal vettünk részt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Deák Ferenc Könyvtára által meghirdetett rajzpályázaton.
A pályázat címe a következő volt: Kiscsacsi Keménykalapban avagy kalandok a Csukás Birodalomban. Az idén 80 éves Csukás István kedvenc figuráit kellett megrajzolni. Iskolánkból 34 tanuló vett részt alkotásaival. A rajzok felkerültek a könyvtár honlapjára is, ahol szavazni lehetett rájuk. Korosztályonként a legtöbb szavazatot elért rajz közönségdíjat kapott. Az idén közönségdíjas nem lett senki iskolánkból, de végül Závodi Balázs (2. a): Tappancs című rajzára Különdíjat kapott. Felkészítő tanára Salamonné Andráskó Borbála volt. Így ismét sikerrel záródott egy rajzpályázat számunkra.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2017.01.03.

Fenyődísz pályázat

A hagyományoknak megfelelően, 2016. december 13-án délután tartottuk iskolánkban a fenyődísz készítő versenyt, amelyen idén 16 kisdiák vett részt.
A gyerekek a magukkal hozott, illetve a versenyen rendelkezésükre álló anyagokból, eszközökkel készíthették el az általuk otthon megtervezett vagy a helyszínen kitalált díszeket.
Minden versenyző munkáját az ünnephez kapcsolódó apró ajándékkal jutalmaztuk: szaloncukrot, karácsonyi matricát, színezőt, könyvet, kis fenyődíszt vihettek haza.
A legszebb, legötletesebb munkákat a karácsonyi ünnepségen külön is díjaztuk.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2017.01.02.

Mindenki karácsonya

2016. december 17-én, szombaton délután a 3. osztályosok felléptek a „Mindenki karácsonyán”. A program a Szent István téren felállított szabadtéri színpadon zajlott. A kis létszámú fellépő egy manótáncot adott elő a megjelent érdeklődőknek.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2017.01.02.

Karácsonyi műsor az alsó tagozatban

Az téli szünet előtti utolsó tanítási napon, 2016. december 21-én a tornateremben karácsonyi műsorral köszöntöttük a megjelent vendégeinket, iskolánk és a város vezetőit, diáktársainkat és a szülőket. Műsorunk első részében verses, zenés összeállítás, majd egy jelenet következett „ A didergő király”címmel. A karácsonyi manók táncával zártuk műsorunkat. Végül minden tanuló átvehette a város karácsonyi ajándékát. Mindenkinek kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

(3. osztályosok és felkészítőik: Nagyné Reisz Éva, Mező Márta, Beidekné Bölcsföldi Mária)

2016.12.20.

Vörösmarty nap

2016.december 1-jén rendezték meg Pincehelyen a már hagyományosnak mondható Vörösmarty napi játékos műveltségi vetélkedőt. A pincehelyieken kívül Pálfáról és Simontornyáról érkeztek diákok. Iskolánkat 4 fő képviselte: Pál Bianka, Menyhárt Nóra, Őri Ervin és Bencze János.A vetélkedő előtt közös koszorúzáson vettünk részt az iskolával szemben található Vörösmarty szobornál, ahol a Szózatot hallgattuk meg egy diák előadásában.Ezután a Művelődési Házban került sor a játékos megmérettetésre.
14 csapat indult a versenyen, izgalmas, jó hangulatú feladatok váltották egymást: az irodalmi kérdések mellett volt plakátkészítés, ügyességi feladatok, színielőadás, de még táncolás is. A mi iskolánk csapata a az előkelő 2.helyezést szerezte meg, csak 1 ponttal csúsztak le az első helyről.Nagyon kellemes délelőtt volt, pincehelyi vendéglátóink finom tízóraival is kedveskedtek nekünk, igazán jól éreztük magunkat.

(Zsigáné Teszler Judit)

2016.12.13.

Karácsonyi műsor az „Őszikék” Idősek Otthonában és az Öregek Napközi Otthonában

2016 decemberében a 3. osztály tanulói ellátogattak az idősekhez és karácsonyi műsorral kedveskedtek nekik. A fellépést vendéglátással és kis ajándékkal köszönték meg az otthon lakói és dolgozói.

(Beidekné Bölcsföldi Mária, Nagyné Reisz Éva)

2016.12.13.

Szalagavató

2016. november 25-én a 13. g osztály szalagavatója alkalmából ismét ünnepi külsőt öltött a sportcsarnok. A végzős évfolyam és a búcsúztató 12. g osztály hosszú hetek óta készült a jeles alkalomra. Este 7 órakor ünnepélyes bevonulással kezdetét vette a szalagtűző szertartás, melynek fénypontja az ilyenkor hagyományos keringő volt. Ezt a tizenharmadikosok meglepetéstánca követte. Az est második nagy részét kitevő táncos mulatság eltartott egészen hajnalig.

(Papp István Gergely)

2016.12.11.

Látogatóban a Mikulásnál

2016. december 9-én a Fény-Erő Egyesület szervezésében ellátogattunk Nagykarácsonyba a Mikuláshoz. Először felfedeztük a Mikulásház körüli látnivalókat: az állatsimogatót, a betlehemet, a labirintust, a cserebere ládikákat, a Mikulás rénszarvasait. Végre elérkezett az időpont és bemehettünk a Mikulás dolgozószobájába. Barátságosan elbeszélgetett velünk, majd mindenkit megajándékozott egy csomaggal. A kézműves szobában karácsonyi díszeket, ajándékokat készítettünk, amit hazahozhattunk. Nagyon szépen köszönjük ezt az emlékezetes, szép délutánt a szervezőnek, Szabó Jánosnénak, az egyesület elnökének, valamint az egyesületi tagoknak, akik révén eljutottunk Nagykarácsonyba.

(A 3. osztály tanulói, Beidekné Bölcsföldi Mária, Nagyné Reisz Éva tanítók)

2016.11.30.

Papírgyűjtés

Rekord mennyiségű, 20 tonna feletti papírt gyűjtöttünk össze az őszi papírgyűjtési akció keretében. A gyerekek lelkesedése mellett, külön köszönjük Csóka Kati néninek a nélkülözhetetlen segítségét, a szülők nagyfokú támogatását, segítését a gyűjtésben, szállításban, és a 3. osztályos szülők szuper csapatának a konténerek megrakását. Ne feledjétek, tavasszal ismét papírgyűjtés!

(Varga Szilvia)

2016.11.30.

Fedettpályás atlétikai verseny

November közepén felkészülési versenyt rendeztek Bonyhádon, a téliesített atlétikai centrumban. Iskolánk tanulói több versenyszámban is jeleskedtek.
Sztojka Tamás 7.a osztályos tanuló megnyerte a 60 méteres síkfutást,8 másodperces eredménnyel. Távolugrásban harmadik helyezést szerzett.
Tenke Csongor 8.a osztályos tanuló magasugrásban, 160 cm-rel a második helyezést érte el. Ezzel az eredménnyel iskolánk korosztályos csúcstartója lett. A 60 méteres síkfutásban a 3. helyezést sikerült megszereznie.
A csapat harmadik tagja, Molnár Szabolcs 8.a osztályos tanuló taktikus versenyzéssel megnyerte korosztálya 1000 méteres távját.
Bizakodva készülünk a tavaszi versenyekre. Gratulálunk a fiúknak.

(Szabadi István)

2016.11.23.

Kirándulás Kisszékelybe

2016. november 20-án szerveztünk az osztállyal egy közös kirándulást, amelyre a tanulók családtagjait is meghívtuk. A Simontornyáról induló járatos busszal elutaztunk Kisszékelybe, ahonnan az erdőn keresztül gyalogosan érkeztünk vissza. Az időjárás kegyes volt velünk, mert napsütéses, bár kicsit hűvös idő volt, ami ebben a hónapban kellemesnek mondható. Sok érdekes látnivaló fogadott minket az úton, és a helyi szülőktől sok érdekes információt tudtunk meg a flóráról és faunáról. Bár nem voltunk sokan, de a résztvevők mindegyike kellemesen elfáradt velem együtt a 11 kilométeres túrán.

(Enesei József)

2016.11.21.

Szavalóverseny

Az idei Vak Bottyán napon is megrendezésre került a már hagyománynak számító szavalóverseny, amit iskolánk névadójának emléknapja alkalmából tartottunk.
Szép számmal gyűltünk össze 2016.november 11-én délután, 30 versmondó jött el, hogy előadjon egy szabadon választott verset. A simontornyai diákokon kívül érkeztek Pálfáról, Pincehelyről és Tolnanémediről is versenyzők.
Nagyon szép előadásokat hallhattunk. Az idén nagyon erős volt a mezőny, a tanulók komolyan vették a felkészülést, épp ezért osztottunk ki megosztott helyezéseket is, mert tényleg nehéz volt dönteni. A zsűri tagjai: Papp István Gergely , Cseh veronika és Zsigáné Teszler Judit voltak.

(Zsigáné Teszler Judit)

2016.11.21.

Vak Bottyán napi népdaléneklési verseny

A hagyományokhoz híven idén is megrendezésre került a Vak Bottyán nap délutánján az énekverseny, ahová minden jelentkezőnek két népdallal kellett nevezni. A rendezvényt Szabó Róbert 10.g osztályos tanuló nyitotta meg. Előadásában két népdalt hallgathattunk meg, melyeket citerajátékkal kísért. Hogy a népdaléneklés egyre népszerűbb, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évről évre többen neveznek be erre a versenyre. Idén majdnem 60 énekes vett részt ezen a megmérettetésen. A zsűri tagjai, Dolovainé Gyarmati Erzsébet, Balássyné Bárdos Alice és Szabó Róbert, 25 bronz, 12 ezüst, 20 arany és 2 kiemelt arany minősítést osztottak ki. A versenyt közös énekléssel zártuk, és azzal a reménnyel, hogy jövőre is ilyen magas színvonalú előadásokat fogunk hallani.

(Doffkayné Kalász Andrea)

2016.11.21.

Vak Bottyán napi matematika csapatverseny

Most már hagyománnyá vált, hogy a Vak Bottyán napot megelőző délutánon a matematikai tudásukat mérik össze a felső tagozatos diákok. Idén összesen négy csapat érkezett a versenyre Pincehelyről a Négyzetgyökök, Pálfáról a „De miért?” és Simontornyáról a „Thug life” és a „Fluimucil” nevű csapatok.
A feladatokat Pordány Ilona nyugdíjas tanárnő állította össze. Az ő jóvoltából a diákok vizsgálhatták a négyzeteket, darabolhattak csokoládét és találkozhattak a hét és a tizenhárom fejű sárkányokkal is.
A jó hangulatú versenyt a Négyzetgyökök csapata nyerte, második helyezést ért el a „Thug life”, harmadik pedig a „De miért?” csapat lett.

(Doffkayné Kalász Andrea)

2016.11.16.

Emlékezés Illyés Gyulára

„Talpamnak ravasz titkokat kuncog a föld, az én földem ez, belőle fakadtam,
Pólyám a dülőút pora volt vagy selymes televény kotló krumplibokrok alján.”
(Illyés Gyula)

2016. november 7-én ismét megemlékeztünk Illyés Gyuláról, a vidékünk híres szülöttéről, aki 114 éve, 1902. november 2-án született a szomszédos Rácegrespusztán, uradalmi cseléd családban. A hetedik osztályosok néhány verssel, valamint a naplójegyzeteiből való felolvasással idézték fel a költő gyermekéveit, melyekre híres íróként is szeretettel emlékezett. Simontornyán 3 évig lakott édesanyjával Illyés Gyula, a mai idősek otthona helyén lévő iskolába járt, lakóházuk az Iskola utca 12.-ben volt. Az ünnepség végén mindkét épület falán koszorút helyeztünk el.

(Kovács Jánosné Lengyel Ilona)

2016.11.16.

Vak Bottyán nap – Rajzverseny

Hagyományainknak megfelelően, erre az alkalomra rajzversenyt hirdettünk. Tanulóinknak Vak Bottyán portréját vagy a Rákóczi szabadságharc egy eseményét kellett ábrázolniuk, tetszőleges technikával. A tanulók közül többen jutalomban részesültek. Alsó tagozaton: Rácz Enikő, Bodor Lehel, Borbás Hanna, Neubauer Rebeka, Csáki Alexandra, Baum Anita, Vinczellér Balázs, Kovács Ádám. Felső tagozaton: Horváth Gyula, Luka Richárd, Kajcsa Evelin és Zsolnai Lea.

(Szabadiné Lukács Mária)

2016.11.16.

Nagy Imre - koszorúzás

Október 24-én hétfőn délelőtt osztályonként két fővel kivonultunk a vendégházhoz, hogy Nagy Imre emléktáblája előtt kis műsorral és koszorúzással emlékezzünk a forradalom mártír miniszterelnökére. A 12. g osztályos Kovács Eszter és Menyhárt Ildikó Albert Camus A magyarok vére című írásából idézett részleteket:

"A legázolt bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben. Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia..."

(Papp István Gergely)

2016.11.16.

Október 6.

Az idei tanévben a 11.g osztály ünnepi műsorával emlékeztünk meg az 1848-49. évi szabadságharc Aradon kivégzett hős tábornokairól. Az előadás három alkalommal hangzott el a gimnázium tanulóinak, a 7-8. , illetve az 5-6.évfolyamok számára. A műsorral igyekeztünk példaképeket állítani a tanulók elé és felhívni a figyelmüket arra, hogy a hazaszeretet még ma is mennyire fontos a számunkra. Ezt erősítette meg a zárásként elhangzó idézet is:

S ők élni fognak, élni mindörökkön,
Szent lesz, örökké szent a sírgödör,
A míg az eszmény ki nem hal a földön,
Míg magyar szellem még magasba tör,
Az igét, melyért éltet áldozának,
Szívébe írták az egész hazának,
Utódtól fogja hű utód tanulni:
Hogyan kell élni, s hogy lehet meghalni. /Palágyi Lajos/

(Doffkayné Kalász Andrdea)

2016.11.16.

VAK BOTTYÁN NAP AZ ALSÓ TAGOZATON

Az alsó tagozatosok Bottyán Jánosra emlékező műsor után osztálykeretben állítottak emléket iskolánk névadójának. Betűrejtvény, puzzle, szókirakó, szókereső játékok, feladatok megoldása során gazdagíthatták ismereteiket a tanulók a generálissal kapcsolatban.
A tornateremben kuruc, labanc kidobó játékot játszhattak.
A Vak Bottyán napi szavaló - és népdaléneklési versenyen is magas létszámmal képviselték magukat az alsó tagozatos diákok.
Vidám, jó hangulatú órákat tölthettek el a gyerekek.

(Emperger Ágnes)

2016.11.16.

Dicsőség a legyőzötteknek!

„Vae victis, tartja a régi római közmondás; azaz jaj a legyőzötteknek. És bizony jaj nekik valóban. Ha marad is hírmondó felőlük, ugyan ki hallja meg a vesztes panaszszavát?
Ugyan kit érdekel a mindent túlordító győztes propaganda zajából ki sem hallható sirám és magyarázkodás? Hogy hát mit is akartak, miért küzdöttek, és legfőképpen miért hullottak el... Én mégis azt mondom néktek, bizony mondom néktek, hogy gloria victis! Dicsőség a legyőzötteknek!”

Az ötvenes évek kommunista diktatúrájának áldozatát majd lázadóját alakító szereplő idézett szavai fogták keretbe idei október 23-i megemlékezésünket, amelyet az iskola különböző évfolyamos tanulói adtak elő. Az előadás első fele megidézte a kort, a zsarnokság mindenre rátelepedő, fojtogató súlyát az elárult baráti társaságtól a propagandagépezeten át a vallató szobákig; a második rész pedig felvillantott egy keveset a szükségszerűen kirobbant forradalom eseményeiből. A szereplők mintegy vezényszóra álltak össze forradalmi sokasággá, és énekelték a híres olasz induló, az Avanti ragazzi di Budapest erre az alkalomra írt változatát:

Avanti ragazzi di Buda,
avanti ragazzi di Pest...
Egy nemzet az álomból felébred,
és sorsa egy újabb kereszt…

A műsor egy önálló blokkot szentelt a simontornyai eseményeknek Tóthné Unghy Ilona, volt igazgatónő ’56-os helytörténeti kiadványából idézve részleteket.
A kezdő és záró színpadkép ’56 nemzeti emlékhelyét, az Új Köztemető 301-es parcelláját jelenítette meg, amely a rendszerváltás után végre méltón adja meg a tiszteletet a „legyőzötteknek”.

A műsort követően már sötétedett, amikor a hagyományos fáklyásmenet megindult a kopjafához, ahol az emlékezők elhelyezték koszorúikat.

(Papp István Gergely)

2016.11.14.

VAK BOTTYÁN NAPI VETÉLKEDŐ A VÁRBAN, A TAGINTÉZMÉNYEK KÖZÖTT

Vak Bottyán nap alkalmából a tagintézmények közötti vetélkedő a negyedik évfolyamos tanulók között zajlott. Minden intézményből 3 tanuló érkezett. A vetélkedőnek a vár lovagterme adott helyet.
I. helyezett Simontornya, II. helyezett Pálfa, III. helyezett Tolnanémedi csapata lett.
Az oklevelek mellett könyvjutalomban is részesültek a helyezettek. Minden tanuló emléklappal, apró ajándékokkal, vidám hangulatban tért haza.
A program kézműves tevékenységgel és mozgásos játékkal fejeződött be. Kuruc katonát készítettek, illetve a vár udvarán „zokni bombák” segítségével kidobóztak a gyerekek.

(Emperger Ágnes)

2016.11.13.

Takarékossági vetélkedő Pincehelyen

2016. november 8-án délután egy 6 fős vegyes csapattal képviseltük iskolánkat a pincehelyi iskola által szervezett takarékossági vetélkedőn.
A közel 2 és fél órás program során változatos feladatokat kellett a gyerekeknek megoldaniuk. A feladványok nem minden esetben kapcsolódtak a pénz világához, volt sportverseny és tréfás kérdéssor is. A versenyzésben megfáradt gyerekeket és a kísérőket uzsonnával is megvendégelték a szervezők.
Iskolánk csapata a 2. helyen végzett. A helyezésnek és a tárgyi jutalmaknak nagyon örültek a gyerekek.

(Mező Márta)

2016.11.13.

Nagyszékelyi és Tolnanémedi 4. évfolyamosok látogatása Simontornyára

2016. november 9-én vendégül láttuk Nagyszékelyből és Tolnanémediből érkező negyedik évfolyamos diákokat.
Az ismerkedési játékok után párban, csoportban játékos feladatokat oldottak meg közösen a gyerekek. Ezután ellátogattunk a sportcsarnokba, majd a Hunyadi utcai iskolába, ahol iskolánk igazgatónője köszöntötte a diákokat, s mutatta meg az iskola épületét.
A közös programot a tornateremben zártuk, ahol a gyerekek testnevelési játékokat tanítottak meg egymásnak.

(Emperger Ágnes)

2016.11.09.

Látogatás Sárszentlőrincen a testvérosztálynál

Október 12-én ellátogattunk Sárszentlőrincre a testvérosztályunkhoz. Mivel még csak elsősök vagyunk, most találkoztunk először. Kicsit nagy volt a létszámkülönbség, mivel mi 23-an vagyunk, Ők pedig csak 6-an, de így is hamar ismeretségek, barátságok köttettek. Először vendégül láttak minket, majd megismerkedtünk egymással és az iskolájukkal. Közös versmondás, éneklés után megnéztük a református templomot, majd a Petőfi emlékszobát, a Lázár Ervin emlékházat, a könyvtárat, és ezután együtt játszottunk a tantermükben. Nagyon jól éreztük magunkat, jövőre mi is ilyen szeretettel várjuk majd Őket, itt Simontornyán.

(Varga Szilvia és az 1. osztályosok)

2016.11.07.

Családi sportdélután
2016. 09. 28.

Ezen a szép őszi napon tartottuk a szülőkkel közösen tervezett családi sportdélutánt. Az időjárás kegyes volt hozzánk, ragyogó napsütésben tölthettük el ezt a pár órát. Sajnos nem az egész osztály tudott eljönni és a szülők közül is csak kevesen értek rá. De aki eljött, az jól érezte magát. Kosárra dobtunk, kapufáztunk kézivel és focival is, kötelet húztunk és a délután végét egy focimeccsel zártuk. Nagyon jól éreztük magunkat, és már várjuk a következő közös programot!

(6. b osztály)

2016.11.04.

NYÍLT NAPOK ŐSSZEL AZ ALSÓ TAGOZATON

2016. október 24-27-ig nyílt napokat tartottunk az alsó tagozaton. Az érdeklődők száma magas volt. A tanulók 70 %-ának a családtagja látogatott el az osztályokba.
Anyukák, apukák mellett nagyszülők, dédszülők is eljöttek megnézni a gyerekeket. Tanórákat, délutáni foglalkozásokat látogattak meg, megnézhették a gyerekek munkáit, felméréseit, beszélgethettek a tanítókkal.

Várunk mindenkit vissza a tavaszi nyílt napokra is!

(Emperger Ágnes)

2016.10.31.

Ismét megnyertük a SióBulit!

Az idén is benevezett a Vak Bottyán ÁIG a Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska Program Rajzversenyébe, 103 rajzzal.
A rajzverseny témája volt: „Adj tanácsot a Sió Vitatigrisnek, hogyan segítsen a gyerekeknek!” A rajzverseny 2016. október 10-én zárult le. A beküldött (a Pályázati rendszerben, online feltöltött) rajzok versenyen vettek részt, az 50 legjobb ötlet alkotói (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot kapott művek alkotóinak) SIÓ ajándékcsomagot, a közösségi díjként pedig 10 intézmény (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot gyűjtött intézmény) SIÓ-bulit kapott. 2016. október 25-én volt az eredményhirdetés. Közönségszavazattal az első helyen végzett az iskolánk, ezért megnyertük a SIÓ-bulit. 2017 tavaszán Gyermeknapi vagy Egészségnapi rendezvényre SIÓ termékcsomagot kap iskolánk. Idén történt velünk egy kisebb fajta kaland. A Köszönjük, Sió! tévedésből nyertesnek hirdette ki az alábbi tanulókat: Bencze Hanna, Fodor Balázs és Klár Dávid 5.a. A tévedést elsimítandó, az idén ők is Sió ajándékcsomagot kapnak.

A szavazás végeredménye:
Simontornya: 80 021 pont
Vámosgyörk: 56 122 pont
Szárliget: 30 973 pont

Ezúton szeretném megköszönni minden SióBuli harcosnak és kiemelten Pál Attila tanár úrnak meg a 10. g osztálynak, hogy ilyen remekül küzdöttek és megtarthattuk az első helyet. Hajrá Simontornya!!!

(Gyurkóné Tóth Irén)

2016.10.14.

Állatok világnapja – október 4.

Az Állatok világnapjára az idei tanévben is hirdettünk rajzpályázatot az általános iskolásoknak. Ezúttal 89 pályamunkát állítottunk ki a Petőfi úti iskola régi szárnyában. Ebből 60 alsó tagozatos és 29 felső tagozatos tanuló adta be rajzát. Három kategóriában díjaztuk a gyerekeket. A nyertesek oklevelet és rajzeszközöket kaptak. A verseny végeredménye az alábbiak szerint alakult.

1-2. osztály:

  1. Laczkó Blanka 1.o.
  2. Soós Lídia Dominika 2.b
  3. Andrássy Zoltán 2.a

3-4. osztály:

  1. Simon Kíra 4.o.
  2. Boldizsár Kitti 4.o.
  3. Köő Gyula 3.o.

Felső tagozat:

  1. Fodor Dániel 7.a
  2. Fekete Dóra 5.b
  3. Balassa Patrik 6.b

(Gyurkóné Tóth Irén)

2016.10.14.

Klubdélután a 2.a. osztályban

Október 13-án délutánra szerveztük a szülőkkel közös programot. A tavalyi évhez képest kevesebb érdeklődővel, ám igen jó hangulatban töltöttük el az időt. A tornateremben fogójátékokat, labdás játékokat játszottunk, majd különböző tornaszerekkel mutathatták meg ügyességüket a gyerekek és a felnőttek. A második helyszín a közösségi szoba volt. Nagy izgalommal vetették bele magukat a csocsózásba, ping-pongozásba, biliárdozásba, illetve a kreatív kézügyességi játékokat is kipróbálták. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat.

(Kossa Istvánné)

2016.10.12.

Vendéglátás

2016. október 12-én vendégül láttuk Sárszentlőrincről a harmadik osztályosokat. Ellátogattunk a Helytörténeti Házba, ahol Tóthné Unghy Ilona vezetésével megismerkedtünk az iskolatörténeti kiállítás érdekes tárgyaival, és sok új információt hallhattunk. A szülők segítségével finom süteményekkel, üdítő itallal vendégeltük meg testvérosztályunkat és osztályfőnöküket. Egy kellemes délelőttöt töltöttünk el együtt.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2016.10.06.

Koszorúzás Egressy Béni szobránál

Yehudi Menuhin, a világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára, aki 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban töltött be elnöki tisztet, az UNESCO október 1-jét a Zene világnapjának nyilvánította. Mindez 1975-ben történt, azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak. Idén is ünnepeltünk, megkoszorúztuk Egressy Béni szobrát. Az énekkarosok és versmondók tették szebbé megemlékezésünket.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2016.10.06.

Zene világnapja

Szeptember 30-án színes programmal ünnepeltük a zene világnapját.
Tanulóink csoportmunkában lerajzolták kedvenc dalukat.
Társasjátékkal csiszolhatták zenei tudásukat.
Papírból készült tátika segítségével hangszereket ill. ritmusértékeket kellett felismerniük.
Végül Dolovai Zsuzsanna vezetésével táncházban vehetett részt valamennyi alsó tagozatos gyermek. Nagyon jól érezték magukat a gyerekek és a tanító nénik is!

(Kovács Tünde)

2016.10.05.

Közös szülő diák program a 6. a osztályban

2016. szeptember 30-án, pénteken 14.30-kor egy közös sétára indultunk a szülőkkel a Sió partra. Először tettünk egy kitérőt a pékség felé, így Mindenki fagyival a kezébe indult gyalogolni. Az úti cél a másik Sió híd volt. Közben láttunk tyúkokat, juhokat, a vízállásjelzőnél lesétáltunk egészen a folyóig. Mindenki jól érezte magát, nagyon jót beszélgettünk és sokat nevettünk.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2016.10.03.

Origami vár

2016. szeptember 28-án délután egy gyönyörű origami kiállításon vehettünk részt a harmadik osztállyal a vár kőtermében. A Magyar Origami Kör tagjai, Fábián Zsolt és Wogerné Sági Judit hajtogatott a gyerekekkel, majd a kiállítás megnyitója után beszélgettünk is velük. Meseszép alkotásokat láthattunk. Felnőttek, gyerekek egyaránt élvezték a délutánt.

(Nagyné Reisz Éva)

2016.10.02.

Petőfi szavalóverseny

2016. szeptember 28-án az alsó tagozatból Gácser Vivien negyedik, a felső tagozatból Menyhárt Nóra hatodik, Kockás Kíra nyolcadik évfolyamos tanulókkal Sárszentlőrincre utaztunk, a minden évben megrendezésre kerülő Petőfi szavalóversenyre.
A kötelezően előírt Petőfi költemények mellett mindegyik tanuló a maga által választott verset szavalhatta el. A program zárásaként koszorúzáson vettünk részt.

(Emperger Ágnes)

2016.09.26.

Könyvmolyképző projekt

2016. szeptember 23-án rendeztük meg iskolánk alsó tagozatán a negyedik évfolyamosok számára a könyvmolyképző projekt második fordulóját. Az első fordulóban Erich Kastner: Pötyi és Anti című regényét kezdtük el közösen olvasni, majd a nyári szünetben mindenki végigolvasta a könyvet. Most, szeptemberben egy csapatvetélkedő formájában adtak számot a gyerekek az olvasottakról. A vetélkedő jól sikerült, izgalmas feladatok várták Őket, és valóban jól ismerték a regény minden kis részletét. A csapatok jutalma egy-egy könyvcsomag volt, melyből kedvük szerint választhattak a gyerekek, igy újabb könyv olvasására kaptak lehetőséget.

(Varga Szilvia)

2016.09.25.

Kirándulás a Mózséhegyre

2016. szeptember 24-én szombaton a 2.b. osztályból vállalkozó szülőkkel és gyerekekkel együtt kirándultunk a Mózséhegyre.
Reggel a Malom utcai bolt előtt gyülekeztünk, innen sétáltunk ki a Bodor család szőlőjébe. Rövid pihenő és tízóraizás után felkapaszkodtunk a hegytetőre, ahonnan távcsővel megcsodáltuk a kilátást.
Megfigyeltük a még nyíló mezei virágokat, a már érő erdei terméseket. Sokféle rovart találtunk és hallgattuk a madarak énekét. Még egy rókavárat is láthattunk.
Szerencsére nagyon szép, napos idő volt. Visszatérve vendéglátóinkhoz pihenéssel és vidám játékkal fejeztük be a délelőtti programot.
Hazafelé már könnyebben ereszkedtünk le a hegyről és megbeszéltük, hogy tavasszal is teszünk egy sétát a természetben.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2016.09.12.

Közös program a szülőkkel
3. osztály

2016. szeptember 8-án, az iskola udvarán kötetlen programmal vártuk a szülőket. A megjelentek játékos feladatokat oldottak meg csemetéikkel, sportolási lehetőségek közül választhattak. Jó hangulatban, vidáman töltöttük ezt az időt.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2016.09.10.

Pálfai testvérosztályunknál jártunk

Kirándulással kezdte a simontornyai 4. osztály a tanévet. 2016. szeptember 8-án Pálfára látogatott a testvérosztályához. Az elmúlt évben ők jártak nálunk, s izgatottan vártuk a következő találkozást.
A korábbi években már összebarátkozott gyerekek örömmel üdvözölték egymást, s a vidám, sportos, mozgásos játékok után az iskola előtti játszótéren együtt játszottak a diákok.

(Emperger Ágnes)

2016.09.10.

Közös sportdélután a szülőkkel

Játékos, sportos péntek délutánt tölthettek együtt a 4. osztályos tanulók a szüleikkel 2016. szeptember 9-én.
Kötélhúzásban, csipeszfogó, párokat kergető fogó, kidobó játékban, mérkőztek meg a szülők egymással illetve gyermekeikkel. Az erőnléti, ügyességi, gyorsasági játékok vidám hangulatot teremtettek az iskola tornatermében.
Mindenki jó hangulatban, kellemesen elfáradva tért haza.

(Emperger Ágnes)

2016.09.07.

Dráma szakkörösök tábora

Június végén hagyományt teremtve szerveztük meg a színjátszósok táborát, ahol délelőtt és délután is foglalkozásokat tartottunk. Sokat dolgoztunk, felelevenítve a tanév során tanultakat, majd a tábor végén egy előadást szerveztünk. Meghívott vendégeink a gyerekek szülei voltak. Ezen családias alkalmon szerettük volna csokorba szedni és átadni mindazt, amit a tanév során tanultak a gyerekek, hogy köszönetet mondjunk a lehetőségért, a segítségért, hiszen sokszor tartottunk próbát hétvégén, melyen a szülőknek köszönhetően mindenki ott tudott lenni. Sikerült megmutatnunk, hogy nem kidobott idő volt a sok próba, hiszen mindenki sokat fejlődött a tanév alatt. Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok című darabját mutattuk be, majd megtekinthette közönségünk felvételről a dunaújvárosi versenydarabunkat, mellyel különdíjat nyertünk. Évek óta részt veszünk az Ádámok és Évák Ünnepén. Nagyon élvezik a tanodások a világot jelentő deszkákon való szereplést. Igazi élmény számukra, különösen, ha díjat is hozhatunk. Két éve a legjobb mellékszereplő díját kaptuk, idén pedig a legjobb látvány díját kapta csoportunk. Szeretnénk minden tanév végén ilyen jellegű tábort és előadást tartani, ahol megmutathatjuk tudásunkat, szeretetünket a bennünket támogatóknak.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2016.09.05.

Egészségnap

2016. szeptember 2-án tartottuk a felső- és gimnáziumi tagozaton az egészségnapot. Már néhány éve nem volt mozgásos feladat, így az idei évben a sportoláson volt a hangsúly. Az osztályok előző nap kaptak egy 24 ütemű szabadgyakorlatot, amelyet közösen kellett bemutatni, ezzel kezdődött az egészségnap. Az osztályok lelkiismeretesen felkészültek és több-kevesebb sikerrel adták elő a gyakorlatsort. Ezt követően Horváth- Bősze Hajnalka tartott egy nagyon jó hangulatú és minden izmot megmozgató zenés aerobic órát. Rövid szünet után sorverseny következett a sportpályán. Az 5. és 6. osztályosok, a 7. és 8. osztályosok, majd a gimnáziumi osztályok három fordulóban versenyeztek. A versenyszámok között volt: almahámozó verseny, tojásdobálás, pólócserés váltóverseny, betűtésztából szókirakó, gólya viszi a fiát. Amíg a sorverseny zajlott, addig a többi osztály a foci EB-vel és a riói olimpiával kapcsolatos totót töltött ki és plakátot készített „Magyarország a 2016-os nyári olimpiai játékokon” címmel. Szeretném megköszönni az osztályfőnököknek és a kollegáknak a segítséget, amellyel biztosították a szabadgyakorlat betanulását, a gyerekek egész napos munkáját és a sorverseny zökkenőmentes lebonyolítását.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2016.09.05.

Egészségnap az alsó tagozatban

Iskolánkban nagy gondot fordítunk a gyermekek egészséges életmódra nevelésére. Az idei évben először szeptember 2-án került sor az egészségnap megrendezésére. Az alsó tagozaton változatos programokkal kedveskedtünk a gyerekeknek. Tízóraira finom és egészséges padlizsánkrémes szendvics készült a napközi jóvoltából. A délelőtt folyamán a manuális tevékenységek domináltak, plakátokat terveztek az osztályok és elkészítették az egészségpiramist. Később játékos feladatokat oldottak meg évfolyamonként, majd mesét néztek arról, hogyan is kell úgy étkeznünk, hogy az a lehető legegészségesebb legyen számunkra. A mese után egy kis közös zenés torna következett az udvaron, talán ez tetszett a legjobban mindenkinek. Ebéd előtt aszfaltrajzok készültek az udvaron az egészség jegyében. Délután a sport és az ének volt a főszereplő, minden sportágban kipróbálhatták magukat és az egészségről szóló dalok csendültek fel. Minden kisdiák jól érezte magát ezen a napon, és ma is sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében.

(Nagyné Reisz Éva)

2016.09.02.

Köszönjük, Sió!

A Vak Bottyán ÁIG a „Köszönjük, SIÓ!” Iskolatáska Program pályázatán 16 kisdiáknak nyert iskolatáskát. Az idén is a TEMI Fried Művelődési Ház Közhasznú Közalapítványán keresztül ingyen vehették át nyereményüket. Név szerint: Andrássy Zoltán, Borbély Viktória Vanda, Boros László Milán, Csáki Alexandra, Dörögdi Anna, Földesi Viktória, Fung Áron, Gácser Róbert, Herczeg Róbert, Hersics Erika, Kara Kitti, Kovács Angelika, Raboczki Bianka, Szabó Anett Alexa, Szücs Krisztina, Szücs Luca Dóra.
Az Iskolatáska Program rajzpályázatába 103 rajzzal neveztünk be. Akik rajzoltak nem nyerhettek iskolatáskát, ellenben rajzaik felkerültek a www.koszonjuksio.hu galériájába. A rajzokra az online szavazás 2016. szeptember 10 –től – október 10-ig tart.
A Pályázati rendszerben, online feltöltött rajzok versenyen vesznek részt, az 50 legjobb ötlet alkotói (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot kapott művek alkotóinak) SIÓ ajándékcsomagot, a közösségi díjként pedig 10 intézmény (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot gyűjtött intézmény) SIÓ-bulit kap. . Aki csak teheti, regisztráljon és szavazzon, naponta minden simontornyai pályázó alkotására a www.koszonjuksio.hu vagy a Köszönjük, Sió Program közösségi oldalán, hogy megint megnyerhessük a SióBulit!

(Gyurkóné Tóth Irén)

2016.09.01.

Évnyitó

Véget ért a nyári szünet! Augusztus 31-én délután Kovács Jánosné Lengyel Ilona megnyitotta a 2016/2017-es tanévet. Az ünnepségen bemutatkoztak a leendő elsősök, elbúcsúztatták a nyarat a másodikosok, jutalmat kaptak a fotópályázat résztvevői. Az igazgatónő megköszönte a nyugdíjba vonuló Horváth Istvánné munkáját. Tanévnyitó beszédében ismertette a tanév főbb eseményeit, majd köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítséget nyújtanak iskolánk szépítésében. A „Köszönjük, Sió!” rajzpályázat keretében néhány tanuló iskolatáskát vehetett át.

(Kossa Istvánné)

2016.09.01.

Sóstói táborozás

A Balatoni nyár örömeit ismét átélhettük 28 tanulóval 2016. július 10-től 17-ig. Az időjárás kegyes volt hozzánk, mert igazi strandidővel négy napon át élvezhettük a balatoni fürdőzést. Az ötödik napon egy Siófoki látogatást ejtettünk meg, a már szinte hagyományos sétahajózással. A hatodik és hetedik napon pedig vetélkedőkkel, közös játékokkal, énekléssel, karaoke versennyel és a szomszéd tábor elleni „rangadóval” tettük színessé a borús és hűvös idő ellenére a tábori napjainkat. A mára már szlogenné vált mondattal váltunk el egymástól a búcsúzásnál: „Jövőre megyünk újra, ha lesz tábor”!

(Enesei József)