2018.09.05.

„Are you having fun? Yes!” - angol tábor 2018.

Júliusban immár 3. alkalommal vehettek részt simontornyai és környékbeli gyerekek az angol táborban, melyet a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium, a Simontornyai Református Egyházközség, valamint az Egyesült Államok-beli Chrystal-Lake Evangélikus Egyházközösség tagjai szerveztek.

A több mint 40 táborozó gyermek délelőttönként angol nyelvi foglalkozásokon vett részt az amerikai tanárok vezetésével az iskolában, majd délutánonként a Református Templom kertjében dal és tánctanulás, bibliaismeret és szabadon választható foglalkozások (színjátszás, kísérletezés, sport) következtek szintén angol nyelven.

A tábor zárónapján a gyerekek kis műsor keretében mutatták be szüleiknek, hogy mi mindent tanultak az egy hét alatt. Az angol anyanyelvű tanárokkal, diákokkal történő kommunikáció semmihez sem fogható tapasztalatot ad, a hagyományos iskolai keretek között félve megszólalókat is sikerélményhez juttatja, motivál a nyelv minél jobb elsajátítására. Az amerikai tanárok, diákok nyitottsága, gyermekszeretete, optimizmusa „ragadós”, csupa mosolygó, vidám, angolul kommunikáló gyereket lehetett látni a táborban.

A 3 év alatt barátságok szövődtek, az amerikaiak és a táborozó gyerekek nagy része is évről –évre részt vesz a programban, sőt a létszám egyre bővül. Az idei év „szenzációja”, hogy a Chrystal Lake-i Egyházközség 3 diáknak ösztöndíjat adományozott, mellyel jövőre két hetet tölthetnek el Chicagóban.

(Molnárné Bereczki Annamária)

2018.08.31.

Erdei Vándortábor a Mátrában, 2018. június 27. – július 3.

Az Erdei Vándortábor Program keretében meghirdetett egy hetes vándortáboron vett részt iskolánk tanulóinak lelkes csapata. A szállást és a napi háromszori étkezést, illetve a csomagok szállítását a táborhelyek között az Országos Erdészeti Egyesület szervezte, így a résztvevőkre „csak” a Mátra hegységen áthaladó, az eredeti tervek szerint közel 70 km-es gyalogtúra várt. A szállásunk minden nap máshol, de mindenhol sátortáborban volt, esetenként nomád körülmények között, vadregényes helyeken. Utunk során számtalan természeti és földtani érdekességgel, történelmi emlékekkel ismerkedhetünk meg, az „ország tetejéről” páratlan kilátásban volt részünk a környező vidékre. Túránk a Siroki várnál indult, majd a hegység gerincére felkapaszkodva haladtunk keresztül a Mátrán. Utunk során érintettük többek között Parádfürdőt, az Ilona-völgyi vízesést, ellátogattunk a Recski Nemzeti Emlékparkba, felkapaszkodtunk a Kékestetőre és a Galyatetőre, áthaladtunk Mátraszentlászlón, és voltunk a Fenyvespusztai arborétumban is. A gyalogtúra sok kalandot tartogatott, rengeteg élményben volt részünk, szükség volt mindenki kitartására és együttműködésére. A napi fáradalmakat közösségi játékokkal és tábortűz mellett pihentük ki. A csapat lelkesedése és erőnléte lehetővé tette, hogy az út közben felmerült ötletet megvalósítsuk, így a túra útvonalát újabb látnivalók beiktatásával meghosszabbítottuk, és 3000 méter szintkülönbséget megtéve összesen 100 kilométert gyalogoltunk végig.

(Dr. Horváth András Zsolt)

2018.08.31.

EFOP 3.3.5-17-2017-00022 napközis táborok

2018. június harmadik és negyedik hetében az EFOP 3.3.5-17-2017-00022-es pályázat keretében napközis tábort szerveztünk. A Petőfi utcai iskola és a Simontornyai Vár szolgáltatta a helyszínt. A táborban 85 kisdiák vett részt az első, második, negyedik és a hatodik évfolyamból. A két hét élményeket, vidám perceket, kreativitást, kirándulási lehetőséget, ingyenes étkezést biztosított a gyerekeknek. Mindenki talált számára kedves tevékenységet a tíz nap alatt, hiszen programban nem volt hiány. A kicsik mesét dramatizáltak, majd a rögtönzött színházban elő is adták darabjaikat, Bakos-Kiss Gábor a Nemzeti Színház színésze a dráma világába varázsolt bennünket irodalmi, zenei összeállításában. Az egészséges életmód és a környezetvédelem kérdéseit vitattuk meg. Filmet készítettünk az Egri csillagok jeleneteiből. Oroszi István és Sándor fazekas testvérpár a korongozás, Mészöly Dávid pedig a fafaragás világába varázsolta a jelenlévőket. Minden nap rajzoltak, színeztek, ragasztottak, építettek valamit. Ebéd készült a nagyobb gyerekek segítő keze által előkészített zöldségekből. A vár körüli akadálypályán izgalmas feladatokat oldottunk meg. Egy napot a Tamási Vadasparkba kirándultunk, ahol a természettel, állatokkal és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismereteinket bővítettük. Minden nap közös énekkel, játékkal indult és ért véget a nap. Köszönjük az iskola, a vár és a konyha minden dolgozójának segítségét!

(Beidekné Bölcsföldi Mária/Emperger Ágnes/Kovács Tünde/Máté Imre/Nagyné Reisz Éva)

2018.08.30.

Sóstói táborozás

2018. július 29-től augusztus 5-ig élvezhettük az idén is a balatoni nyár nyújtotta örömöket. Bár a helyszín kissé módosult, de ez nem befolyásolta a hangulatunkat, amit a remek időjárás is erősített, ami egész héten fantasztikus volt. A tervezett programok is maximálisan teljesültek, mint sport és ügyességi verseny, rengeteg vízi játék és fürdés, hajókirándulás Tihanyba és az utolsó esti tábortűz, közös énekléssel. A sikeresség bizonyítására nem kell több bizonyíték, mint az, hogy az elváláskor már mindenki a jövő évi táborozást tervezgette! Ezúton szeretném megköszönni a simontornyai Önkormányzat Testületének hathatós anyagi támogatását.

(Balassáné Gerussi Orsolya és Enesei József)

2018.08.28.

ERZSÉBET TÁBOR A VÁRBAN…

A tanév befejeztével folytatódott a közösségi élet a gyerek számára: izgalmas programokban bővelkedő táborban vehettek részt, amelynek a Simontornyai Vár adott otthont. Önismeret, közösségépítés, művészeti nevelés, környezettudatosság és a sport jegyében szerveződtek a napi elfoglaltságok. Minden napot közös körjátékkal, énekléssel kezdtünk. A hét folyamán színházi előadást mutattak be a csoportok, kipróbálhatták a fafaragást. Belekóstolhattak a fazekasok munkájába. Izgalmas pincekalandot élhettek át a „Kincskereső” programban a Vármúzeum alagútrendszerében, majd egy csodás kiránduláson vettek részt Rétimajorban. A programsorozat zárásaként megidézték a lovagkort, korhű jelmezekben élhették át, milyen lehetett akkor az élet. Mindenki nagyon jól érezte magát.

(Kossa Istvánné)

2018.06.21.

Ádámok és Évák Ünnepe

Hat évvel ezelőtt a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház is életre hívta az Ádámok és Évák Ünnepét. A nagy sikerre való tekintettel azóta is minden évben helyet adnak ennek a nagyszerű regionális versenynek. Az idei évadban Petőfi Sándor: János vitéz című művét, választották a pedagógusok. A kész előadás nagyszínpadra kerülését idén is Dubai Péter a színház művészeti titkára rendezte.
Iskolánk színjátszósai a Boszorkányok című epizódot mutatták be, mellyel két különdíjat nyertek: „A legeredetibb látványért” valamint a „A kiváló zenei aláfestésért” díjakat. A díj része egy előadás megtekintése a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban a 2018/2019-es évadban.

Az epizód szereplői:

 1. Ács Tibor
 2. Balassa Dorka
 3. Bodaki Titanilla
 4. Fésűs Kimberli
 5. Fintor Dávid
 6. Fischl Dorina
 7. Hriczkó Zsombor
 8. Kneisz Julianna
 9. Kömüves Virág
 10. Lepsényi Barbara
 11. Máté Balázs
 12. Menyhárt Nóra
 13. Miklós Olivér
 14. Molnár Gergő
 15. Szemes Bence
 16. Szemes Csenge
 17. Zsolnai Róbert

Köszönjük segítőink támogatását, mely lehetővé tette, hogy idén is ott lehessünk:

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2018.06.20.

Gyereknap alsó tagozat

2018. június 14-én egy kissé borongós nyári napon tartottuk a gyereknapot az alsó tagozaton. Az időjárás nem akadályozott meg senkit abban, hogy jól érezze magát ezen a napon. Volt itt móka, kacagás és vidámság. Forgó rendszerben játszottunk a helyszíneken. Ügyességük bizonyítására konzervdobozba dobtak, pattogatott kukoricát fújtak egy szívószál segítségével, válogattak Hamupipőke módjára, kötelet húztak és rajz tehetségüket csillogtatva csodaszép aszfaltképek születtek. Aki nem fáradt el eléggé, az a tornateremben levezethette a felesleges energiákat. Elfogyasztottuk a SIÓ buli nyereményét is, az üdítőt. A program zárásaként egy utazásra hívott mindenkit a Lurkó Party, Bor Klárika a Meseutazó műsorral lepte meg az alsós diákokat gyereknap alkalmából. A mesék birodalmába kalauzolt minket. Köszönjük ezúton is neki az élményt. Meseszép zárása volt a napnak.

(Nagyné Reisz Éva)

2018.06.20.

Föld Napja

Az idei Föld Napja program a felső tagozat és a gimnázium osztályaiban két részből állt. A feladatok egyik részében hazai növény- és állatfajok felismerésében mérték össze tudásukat az egyes osztályok. Összesen ötven élőlény fényképét, illetve tíz madárfaj hangját kellett beazonosítani. Ebben a feladatban a 11.g nyújtott kimagasló teljesítményt, mert az összes fajt helyesen nevezték meg, de magas pontszámot ért el a 12.g, a 8.b és a 9.g is. A feladatok másik része kreatív munkát igényelt: az iskolaudvar lehetséges berendezésére kellett terveket készíteni. A tervek az ötletek felsorolásától kezdve a tervrajzon és látványrajzokon keresztül a környezettudatosság szempontjainak érvényesítéséig, illetve a megvalósítás és fenntartás átgondolásáig terjedt. Ebben a feladatsorban a legtöbb pontot a 9.g, a 11.g, illetve a 8.b szerezte. Mindkét feladatsor pontjainak összesítése alapján a felső tagozatban a versenyt a 8.b osztály, a gimnáziumban a 11. g osztály nyerte. Második, illetve harmadik helyezett a 6.b és 9.g, illetve a 7.b és 12.g osztály lett. A nyertes osztályok minden diákja egy-egy virágmag csomagot kapott ajándékba.

(Horváth András)

2018.06.19.

NEMEK HARCA 2018., PÁLFA

2018. június 5-én, egy kellemes nyári napon tartották meg a pálfai tagintézményünkben a Nemek Harca nevezetű vetélkedőt.
A két csapat lány- és fiú tagjai a társintézményekből kerültek ki úgy, hogy minden iskola 1 lány és 1 fiú tanulót küldött.
Nagyon jól szórakoztunk, a feladatoknál egyaránt szükség volt a józan észre, a megfigyelőképességre és a gyorsaságra.
A versenyt végül a lányok nyerték, éppen csak megelőzve a fiúkat.
Köszönjük ezt a szórakoztató délutánt. Jövőre is találkozunk!

(Csapó Kamilla)

2018.06.19.

Sulikézi Fesztivál III. forduló

A Magyar Kézilabda Szövetség a Sulikézi Fesztivál III. fordulóját június 18-án, Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián rendezte meg. A nagyszabású rendezvényen az U7-U8-as korosztályos iskolások mérkőztek egymással. Iskolánkat a 2. osztályos lány és fiúcsapat képviselte. Mindkét együttesünk jól szerepelt, ügyesek voltak a gyermekeink. A NEKA csarnokában remekül éreztük magunkat, a szervezők egész napos programmal, étkezéssel, ajándékokkal vártak bennünket, mindenképpen a fejlődésünket szolgálta ez a nap.

(Varga Szilvia)

2018.06.13.

Rajzvizsgán voltunk

2018. június 6-án a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézményben alapfokú rajzvizsgát szerveztek a képzőművészet tanszakos gyerekeknek, akik az idei tanévben már 6. éve tanulnak az általuk választott tanszakon.
A grafika-festészet tanszakosok közül Gyurkóné Tóth Irén irányításával Kajcsa Evelin (8. a) és Balassa Patrik Norman (7. b) osztályos tanulók vettek részt Tamásiban a rajzvizsgán. A tanulóknak két vizsgamunkát kellett beadniuk előzetesen. Ez rajzi vagy festészeti munka lehetett tetszőleges témában, mely tükrözi a hat év munkáját. A helyszínen szintén két feladat várt rájuk. Reggel 8-tól 10 óráig egy csendéleti beállítást kellett lerajzolniuk az általuk választott technikával. Majd 10 órától 12 óráig a monogramjukat kellett elkészíteni sokszorosító grafikai eljárással. A kész művek kiállítása után vizsgajegyet kaptak.
Nagy örömünkre mindegyik simontornyai vizsgázó jeles eredménnyel zárta az alapfokú rajzvizsgát.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2018.06.11.

Képzőművészet tanszakosok év végi kiállítása

2018. június 5-én (kedden) 16 órakor, nyitotta meg Rill Mária a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény képzőművészeti ág szakmai vezetője a simontornyai kézműves és grafika-festészet tanszakos tanulók 2. féléves munkáiból készült kiállítását. A kiállításnak a Fried Művelődési Ház biztosított helyet. Közel 330 alkotást tekinthetett meg a közönség. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter és a grafika és festészet szakos tanulók felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozó kiállítást. Kovács Tünde tanító vezetésével a 4. osztályos tanulók közös énekkel, gitáros kísérettel és szalagos tánccal színesítették a megnyitót. Név szerint: Kovács Zsófia (gitár), Koncz Anita, Sallai Roland, Baum Anita, Horváth Fatima, Miklós Anna, Földesi Viktória, Tóth Maja, Szabó Anett Alexa. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Kovács Jánosné Lengyel Ilona a Vak Bottyán ÁIG tagintézmény vezetője is. A megnyitó után az Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény szakmai vezetője Rill Mária oklevelet és ajándékot nyújtott át Molnár Anna Zsófia 8. b. osztályos tanulónak kitartó, szorgalmas 8 évi munkájáért, Kajcsa Evelin 8. a. osztályos tanulónak kitartó, szorgalmas és kiváló 6 évi munkájáért, Balassa Patrik Normannak (7. b) kitartó 6 évi munkájáért és a Würtz napi rajzpályázatokon elért kiemelkedő eredményeiért. Laczkó Blankának (2. o.) és Kovács Ádámnak (5. o.) a 2017-218-as tanévben tanúsított kimagasló alkotó munkájáért. Rill Mária szakmai vezetőnk írt néhány elismerő szót is a vendégkönyvbe. A látogatókat egy kis süteménnyel, és innivalóval kínálták meg a szervezők.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2018.06.11.

Ki mer ma?

2018.05.29.-én 15 fő 7. évfolyamos tanulónk részt vehetett a Ki mer Ma? játék és opera 10 percben műsor tévéfelvételén az Operaházban, majd megnézték a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításait. Az adás november 26-ai héten lesz látható az m5 csatornán. A tévéfelvételen Kun Ágnes Anna mezzoszoprán szurkolótábora voltak. A művésznő helyes válaszainak köszönhetően jegyeket nyertek a Hófehérke és a hét törpe mese-balettra, amit 06.02-án meg is tekintettek.​

(Szabóné Nagy Elvíra)

2018.06.06

Nagyszékelyi Pünkösdi Vigasság

Június 1-jén délután egy kis közös játékra, a pünkösdi néphagyomány felelevenítésére hívott minket a nagyszékelyi iskola. Iskolánként 2-2, 3-4. osztályos tanulót vártak. A simontornyaiakat Dörögdi Anna és Nagy Andor 3.b osztályos tanulók képviselték. A nagy melegre való tekintettel jó ötlet volt, hogy a programot a hűvös tornateremben rendezték meg. A játékos vetélkedő több fordulóból állt. Egyszer a lányok, másszor a fiúk mérték össze erejüket, de volt, amikor együtt kellett helytállniuk. Az egyik feladat produktumait, a kis májusfát és a mézeskalácsot haza is vihették a gyerekek. Meglepetés program volt a nagyszékelyi amatőr színtársulat rövid bábjátéka, A kiskakas gyémánt félkrajcárja.
A végén ugyan hirdettek eredményt, de nem ez volt a lényeg, hanem az együtt töltött, jó hangulatú délután élménye. Köszönjük, hogy ott lehettünk.

(Mező Márta)

2018.06.01.

Hősök napja

Minden év májusának végén a magyar történelem hőseire, hősi halottaira, elsősorban a két világháborúban elesett katonáinkra emlékezünk.
Idén a gimnázium 10.g osztálya készült a Hősök napjára műsorral, amit május 28-án délelőtt adtak elő a II.világháborús emlékműnél, ahol versekkel, dalokkal, ünnepi beszéddel emlékeztek meg a két világháborúban elesett simontornyai katonákról. A műsor után koszorúzásra került sor, ahol a város állami és társadalmi szervezetei helyezték el a megemlékezés virágait. A műsor az első világháborús emlékműnél folytatódott, ahol elhangzott a Szózat és ott is sor került a koszorúzásra.
Fontos, hogy a Hősök napi megemlékezés valamennyiünkben tudatosítsa, hogy a világháborúkban nagyapáink,dédapáink, ükapáink harcoltak,saját családtagjaink, így mindannyian személyesen is érintettek vagyunk, amikor világháborús hősökről beszélünk. Ezek a magyar katonák a kötelességteljesítés, a küzdelem és a kitartás hősei. Az országnak és a hazának szüksége volt rájuk és ők mentek,mert menni kellett, küzdöttek,sokszor emberfeletti módon és elestek , hősi halált haltak a doberdói fennsíkon, Galíciában, Erdélyben, vagy éppen a Don-kanyarban.
Mindig minden generációnak emlékezni kell rájuk, és nem feledni, hogy mit tettek a hazájukért.

"Testvér, ki alszol ismeretlen sírban,
s megbékélt arcod nem láttam soha:
álmodd tovább az elnémultak álmát,
csöndes Testvérem: halott katona."
(Wass Albert)

(Zsigáné Teszler Judit)

2018.05.24.

Apás-papás délután

Május 23-án, a 2. osztályosokkal, egy kis meglepetésműsorral készültünk az apukáknak, és a papáknak. A műsor után együtt játszottunk a tornateremben. A különböző ügyességi, és gyorsasági feladatokban nagyon igyekeztek az apukák, és a papák, de a gyerekek kerültek ki győztesen a versengésből. A jutalom csokoládéjukat, azért megfelezték az apukájukkal. Mindannyian jól éreztük magunkat, jó kis délutánt töltöttünk együtt.

(Varga Szilvia)

2018.05.17.

Egy délután édesanyámmal

2014. május 14-én délután a tornateremben gyülekeztek az 1. osztályos diákok meghívott vendégei: édesanyák, nagymamák, apukák, keresztanyák, családtagok. A tanévben tanult mondókákat, verseket majd az anyák napi műsort adták elő a gyerekek. Az ajándékok átadása után közös játékra hívtuk a szülőket. Sok érdekes játékot játszottunk. A kidobót szoros küzdelemben a gyerekek csapata nyerte meg. Másnap a gyerekek nagy örömmel mesélték élményeiket.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2018.05.16.

„KÉP (S) ZELET!” PÁLYÁZAT ÉS ALKOTÓI NAP

A Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola „KÉP (S) ZELET” címmel Würtz Ádám emlékére országos képzőművészeti pályázatot hirdetett, melyre olyan alkotásokat vártak, amelyek a megadott Würtz Ádám képeket kiegészítve készüljenek úgy, hogy a gyerekek megfestik, megrajzolják a részlet körüli elképzelt világot. Ennek beküldési határideje 2018. március 30-a volt. A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumból a kézműves és a grafika és festészet tanszakos tanulók pályáztak. Az alkotásokat korosztályonként értékelték, majd a legjobb művek készítőit meghívták egy második fordulóra is. Iskolánkból Tóth Maja 4. o., Bognár Réka 5. o., Molnár Anna Zsófia 8. b és Balassa Patrik Norman 7. b osztályos tanuló jutott be a 2. fordulóba. Ők 2018. május 11-én alkotói napon vehettek részt Tamásiban. A versenyzők kb. 50X70 cm-es alapozott vásznat, falfestékeket, színező pasztákat, festékes edényeket, tisztító eszközöket kaptak a pályamunka elkészítéséhez, így megfelelő műhelyfeltételek között dolgozhattak. Az alkotás megkezdése előtt minden pályázónak kellett egy képrészletet kihúzni, amelyet a vászonra kellett felragasztani és megfesteni a képszelet környezetét. A megnyitó ünnepségen minden pályázó „KÉP (S) ZELET” jelvényt is kapott.

A nap rövid programja az alábbiak szerint alakult:
8.00-9.00: érkezés
9.00-10.00: megnyitó, vendégfogadás, alkotómunka előkészítése
10.00-13.00: alkotás (a felnőtt kísérőknek kiállítás látogatás, város megtekintése, fagyizás…)
13.00-14.00 ebéd
14.00-15.00 kiállítás megtekintése, zsűrizés, az alkotóknak szabadprogram (város megtekintése, fagyizás…)
15.00-15.30: díjátadó ünnepség

A díjátadó ünnepségen Tóth Maja 4. o., Bognár Réka 5. o., Molnár Anna Zsófia 8. b és Balassa Patrik Norman 7. b osztályos tanuló emléklapot kapott kimagasló munkájáért. Mindegyiküket naptárral, rajzeszközzel is jutalmazták. A felkészítő tanárokat emléklappal, feszített vászonnal és „aranyecsettel”jutalmazták. Elmondhatjuk, élmény teli napban volt részünk.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2018.05.14.

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT

Az előző évhez hasonlóan április utolsó hetében két osztály is a fenntarthatóság kérdéseivel foglalkozott. A 8.b és 10.g osztály biológia, földrajz, fizika, kémia, angol, német és osztályfőnöki órákon érdekes feladatokkal járták körül ezt a témát. Mindez kiegészült még a Föld napi programmal.

(Szabadiné Lukács Mária)

2018.05.11.

Lázár Ervin Nap

A 2018. 05. 07-én Pálfán megrendezésre kerülő Lázár Ervin mesemondó és a sárszentlőrinci vetélkedőn a simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium 12 tanulója vett részt.
Az iskolát 2 csapattal képviseltük.

Első csapat:

 1. Ács Tibor 9.g
 2. Balassa Dorka 8.b
 3. Bodaki Titanilla 9.g
 4. Fischl Dorina 8.b
 5. Menyhárt Nóra 7.b
 6. Szemes Csenge 8.b
 7. Zsolnai Róbert 9.g

Második csapat:

 1. Fésűs Kimberli 6.a
 2. Fintor Dávid 7.a
 3. Kneisz julianna 7.a
 4. Kömüves Virág 7.a
 5. Miklós Olivér 7.a
 6. Szemes Bence 7.a

A két csapattal már hetekkel ezelőtt elkezdtünk készülni Patakyné Hegyi Erzsébet tanárnővel. A felkészülések során mindenki a legtöbbet hozta ki magából.
Két színdarabbal készültünk:

 1. Belinszki József: Tom Sawyer kalandjai, avagy a meszelés
 2. Vörös István: A macska országa (című művének egy részletét adtuk elő)

A verseny hétfői napra esett, reggel 8:15-kor Indultunk el a délelőtti előadás helyszínére Pálfára, ahol megérkezésünkor sorszámot húztunk. A második csapatunk másodikként az első csapatunk huszonegyedikként lépett színpadra. A műsort a helyi polgármester úr kezdte beszédével.
21 fellépő volt sokan mesét mondtak míg mások egy- egy darabot játszottak el. Az előadások 5-10 percesek voltak, így délre már végeztünk is. Ezután ebédeltünk és 13 órakor Sárszentlőrincre mentünk a Lázár Ervin Emlékházhoz, itt is két csapattal képviseltük az iskolánkat. A délutáni programot Sülyi János Tolna megyei képviselő úr beszéde nyitotta meg. Az eseményen Lázár Ervin testvére is részt vett. A beszédeket követően hat csapat hat állomáson mérte össze tudását. Egyes állomásokon 3-5 perc állt rendelkezésünkre a feladatok megoldására, így 15 órakor már vége volt a vetélkedőnek. A pontok összesítése közben volt egy kis szabadidőnk szusszanni egy picit. Az összesítést követően következett az eredményhirdetés, mindkét csapatunk egyenlő pontszámot ért el. (55-55 pontunk lett) jutalmunk egy nagyon finom csokitorta volt.
Az eredményhirdetést követően hazaindultunk. Kicsit fáradtak voltunk, de összességében élménydús napot tudhatunk magunk mögött. Köszönjük Patakyné Hegyi Erzsébet tanárnőnek a felkészítést, hogy lehetővé tette nekünk, hogy iskolánkat képviselhettük ezen a napon.
Lázár Ervin olyan író, akitől művein keresztül ma is sokat tanulhatunk, így emlékét nemcsak ezen a napon kell őriznünk, hanem a mindennapokban is.

(Bodaki Titanilla 9.g)

2018.05.09.

LESERATTE 2018 DÖNTŐ

2018. április 24-én kora reggel utaztunk Bonyhádra a „Leseratte” nevű német nyelvi levelezős verseny döntőjére Lőrincz Zsuzsanna Erzsébet 12. g osztályos tanulóval. Az odautazás kalandos volt, de sikeresen Bonyhádra értünk. A Solymár Imre Városi Könyvtárban szívélyesen fogadtak minket, s a regisztráció után kezdődött is a verseny. A versenyfeladat nyolc feladatból állt, s változatos feladatokat tartalmazott. A versenyzők 45 percet kaptak a megoldásra, majd ezután kijavítva meg is kapták azt. A hazaút vidáman és elégedetten telt.

(Géringer Andrea)

2018.05.08.

NYÍLT NAP AZ ALSÓ TAGOZATON

2018. április 16-án az első, 17-én a második, 18-án a harmadik, 19-én, a negyedik évfolyamon tanuló gyerekek szülei, nagyszülei ültek be a tantermekbe délelőtti vagy délutáni órákra foglalkozásokra.
A 113 alsó tagozatos tanulónak 57 hozzátartozója jelent meg az iskolában ezeken a napokon.

(Emperger Ágnes)

2018.05.08.

Egy délután anyukámmal

2018. május 4-én délután 4 órakor köszöntöttük az anyukákat, nagymamákat és más családtagokat az ötödik osztályosok tantermében.
Mesével, versekkel, énekkel készültünk, magunk alkotta ajándékokkal leptük meg a kedves vendégeket.
Az ünnepi műsor után – a hagyományokhoz hűen – együtt játszottunk. A nagy meleg miatt a felnőttek inkább a folyosói „büfében” hűsöltek és beszélgettek.
Hamar elrepült az idő és kellemesen elfáradva (most nem esőben) indultunk haza.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2018.05.07.

Anyák napja "Őszikék" Gondozási Központ

2018. május 4-én a 4. osztály tanulói ellátogattak az "Őszikék" Gondozási Központba, ahol rövid műsorral köszöntötték az időseket Anyák napja alkalmából. Versekkel, dalokkal sikerült örömet szerezni vendéglátóinknak.

(Nagyné Reisz Éva)

2018.05.07.

Anyák napja 4. osztály

2018. május 3-án nagy szeretettel és izgalommal vártuk az édesanyákat, nagymamákat közös programunkra. Versekkel, dalokkal készültünk. Rövid műsorunk után átadtuk ajándékainkat, könnyeket csaltunk vendégeink szemébe.

(Nagyné Reisz Éva)

2018.05.07.

Tamási szavalóverseny

Április 11-én a Tamási városi könyvtárban rendezett József Attila szavalóversenyen vettünk részt három iskolatársammal, Győri Sára ötödik osztályos tanulóval, valamint Bodaki Titanillával és Koczkás Kírával, kilencedik osztályos tanulókkal. A magyar költészet napja alkalmából megrendezett verseny nem igazán a versenyzésről szólt, hanem arról, hogy egy napra összeüljünk és élvezzük a versek mondanivalóját. Két verssel készültünk, egy kötelező József Attila verset és egy szabadon választott verset szavaltunk. Szabadon választott versek közül több alsóbb évfolyamos (5. és 6. évf.) diák kortárs művet hozott, míg a felsőbb évfolyamról már leginkább 20. századi neves költők műveivel készültünk.
Élményekkel gazdagodva töltöttük el ezt a délelőttöt és nem utolsó sorban két 2. helyezéssel és egy különdíjjal érkeztünk haza.

Vonya Teodóra Evelin
12.g osztályos tanuló

Kocskás Kira és Vonya Teodóra kategóriájukban a 2. helyezést érték el, valamint Győri Sára a zsűri elnökének különdíját kapta. Dicséret illeti őket.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2018.05.05.

A Föld napja az alsó tagozaton

A fenntarthatósági témahéten több napos délutáni programot szerveztünk a Föld napjára emlékezve.
Erre a hétre hirdettük meg a tavaszi papírgyűjtést, aminek most is nagy sikere volt. 3 nagy konténert sikerült megtöltenünk.
Az osztályok az önkormányzat támogatásával virágpalántákat ültettek a város különböző pontjain és összeszedték a szemetet a kiválasztott utcákban.

(Mező Márta)

2018.04.29.

Komplex tanulmányi verseny Gyönkön

2018. április 23-án a negyedik osztályból két három fős csapat vett részt a Föld Napjához kapcsolódó komplex tanulmányi versenyen. Belépőnek tavaszköszöntő dekorációt vittünk magunkkal. Tíz csapatot köszöntöttek a Zeneiskola diákjai, majd tájékoztattak mindenkit a verseny menetéről. Matematikából, magyar nyelvből, természet ismeretből feladatlapot oldottunk meg. A javítás ideje alatt vendégül láttak bennünket uzsonnára. Csapataink az ötödik és tízedik helyen végeztek.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2018.04.25.

Papírgyűjtés

A fenntarthatósági témahéten, a Föld Napi programhoz csatlakozva április 25-én szerveztük meg a 2018-as tavaszi papírgyűjtésünket. A szülők, és a lelkes gyerekek támogatásával, most is sikerült 12 tonna feletti mennyiséget gyűjtenünk. Köszönjük mindenkinek, aki segített a környezettudatos szemlélet kialakításában, és ezzel 221 fa, 338 m3 víz, 4160 l olaj, 53300 kWh villamosenergia megtakarítását tette lehetővé.

(Varga Szilvia)

2018.04.24.

Madarak és Fák Napja országos verseny 2018

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által a Madarak és Fák Napja alkalmából meghirdetett országos csapatversenyen általános iskolánk felső tagozatos tanulói közül hárman vettek részt: Bencze Hanna és Klár Dávid a 6.a, Horváth Gyula a 6.b osztályból. A verseny területi (megyei) fordulójára 2018. március 23.-án került sor Szekszárdon. A feladatok között madarak és madárhangok felismerése, egyes állat- és növényfajok jellemzése, természetvédelmi témájú feladatok megoldása szerepelt. A csapat a fordulón harmadik helyezést ért el, melyhez gratulálunk.

(Horváth András)

2018.04.24.

Patak menti Portrék (BISEL) 2018

A Földművelésügyi Minisztérium „BISEL – Bioindikáció az iskolai oktatásban” programja kapcsán Patak menti Portrék címmel az élőhely világnaptól a víz világnapjáig tartó országos versenyt hirdetett, amelyhez ebben az évben iskolánk is csatlakozott. A 11.g gimnáziumi osztály négy diákjából álló csapat 2017 őszétől kezdve többféle tevékenységben mérte össze tudását az ország többi csapatával. A vízminőségre, természetvédelemre és a biológiai sokféleségre vonatkozó elméleti tudáson kívül számot kellett adniuk terepi vizsgálatokban való jártasságukról is. A csapat a Kisszékelyi-patak mentén végezte felméréseit, munkájukban egy ökológiai állapotfelmérésen alapuló vízminősítési módszert alkalmaztak (BISEL). A vizsgálataikról részletes jegyzőkönyv, saját rajzaikkal és fényképeikkel illusztrált terepi határozó, újságcikk és bemutató előadás készült. A többfordulós versenyben való eredményes részvételük alapján a csapat meghívást nyert a döntőre, melyre 2018. március 22.-én Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban került sor. Bár az első három kiemelt díjazást egyikét sem sikerült elnyerni, iskolánk csapata az ország legjobb tíz csapata között végzett. Gratulálunk a csapattagoknak: Horváth Annának, Horváth Nikolettának, Laube Zsófiának és Molnár Péter Gergőnek.

(Horváth András)

2018.04.21.

Holokauszt áldozataira emlékeztünk

„Bolond, ki földre rogyván,
fölkél és újra lépked,” /Radnóti Miklós/

2018 április 16-án a 9.g osztály műsorában a holokauszt áldozatai előtt tisztelegtünk. Először a zsidóság európai üldözését és munkatáborokban illetve a haláltáborokban való tudatos és kegyetlen elpusztítását idéztük fel a műsorban. Ezután a magyarországi áldozatokról, köztük Radnótiról emlékeztünk, felidézve élete utolsó hónapjait, napjait versein és az ezekhez kapcsolódó filmrészleteken keresztül. Meghallgattuk egy túlélő elbeszélését a gettóba történő bevonulástól a haláltáborba szállításukig. Felidéztük néhány simontornyai áldozat emlékét. Befejezésül azokról az „igazakról” is említést tettünk, akik segítették a zsidókat, és sokat közülük megmentettek.

(Máté Imre)

2018.04.21.

Kommunista diktatúra áldozataira emlékeztünk

„Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van” /Illyés Gyula/

Ez az idézet volt az egyik jelmondata a 9.g osztály műsorának, amelyben a kommunista diktatúra áldozatairól emlékeztünk meg február 26-án. A gimnázium többi osztályának előadott műsorban általános képet kaptunk a korai illetve a jelen kor diktatúráiról. Felidéztük a XX. századi magyarországi kommunista rezsim idején alkalmazott könyörtelen módszereket. A műsor során vetített képek jól szemléltették az elkövetett borzalmakat, és bemutatták a történelem régi és jelenlegi diktátorait.

(Máté Imre)

2018.04.20.

Költészet napi gálaműsor

Tavaszi rendezvényeink közül kiemelkedett a Költészet napjára szervezett gálaműsorunk, melyet a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium sikeres produkcióiból válogattunk. 2018. április 11-én a Művelődési Ház megtelt a szereplőkkel, érdeklődőkkel. A műsort Kovács Jánosné Lengyel Ilona intézményvezető ünnepi köszöntőjével nyitotta meg, majd a tanulók műsora következett. Ebben a tanévben mindegyik tagintézményünkből érkezett szereplő. Bodaki Titanilla József Attila Nem emel fel című versét adta elő, majd Bori Zsófia, Korecz Bálint és Velki Márta nagyszékelyi tanulók furulyadarabokat játszottak. A simontornyai 4. osztályosok (Kovács Zsófia, Tóth Maja, Baum Anita, Szabó Anett Alexa, Földesi Viktória, Koncz Anita, Sallai Roland, Bogdán Roland) megzenésített versekkel szórakoztatta a közönséget. Felléptek még a simontornyai színjátszósok is, Kormos István A macska országa című meséjéből adtak elő egy részletet. A pincehelyi felső tagozatosok közül Takács Dorina Napsugár, Sándor Eszter és Somogyi Fruzsina szavalatattal készültek. A tolnanémedi iskolások a Macskaduett számra táncoltak, közülük Kőműves Maja Alida, Balogh Mátyás, Sebestyén Rita még egy vidám verssel is megajándékozta a nézőket. A pálfai iskolások közül Somogyvári Ákos verssel, Csajági Fruzsina népdalokkal, Rupa Adrián mesével szórakoztatta a közönséget. Sárszentlőrincről Kővári Csengétől és Braun Zalán Norberttől hallhattunk egy-egy verset. Simontornyai tanítványaink Kovács Angelika, Gácser Róbert, Vonya Teodóra, Győri Sára és Kockás Kira verset mondtak, Kélinger Tímea mesét mondott, Doffkay Borbála, Máté Balázs és Szabó Róbert József Attila Tiszta szívvel című megzenésített versét adták elő. A zenés, verses és táncos műsorszámok csodálatos hangulatot teremtettek, külön öröm volt ilyen koncentráltan megtapasztalni annak a sok munkának a gyümölcsét, amit minden egyes tagintézményünkben a pedagógusok és tanítványaik végeztek szülői támogatással ebben a tanévben is.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2018.04.20.

Szépolvasó verseny

2018. március 14-én tartottuk iskolánkban a Szépolvasó versenyt. Az egyik legszebb tavaszi ünnep előtti délutánon a tornateremben gyülekeztek a diákok, az érdeklődő szülők, osztálytársak. 42 tanuló vállalkozott rá, hogy egy begyakorolt, majd egy ismeretlen szöveget olvas fel a zsűri és a közönség előtt. Minden résztvevő oklevelet, a legjobbak könyvjutalmat kaptak. Lelkiismeretesen, alaposan felkészültek a tanulók, jó előadásokat hallhattunk.

Eredmények:

1-2. osztály
Arany minősítés: Németh Enikő, Szabó József György, Szalai Regina, Laczkó Blanka, Kélinger Tímea
Ezüst minősítés: Bányai Zoltán, Neuprandt Kitti Emma, Pusztai Boglárka, Angyal Hanna, Horváth Tamara, Balogh Emese Rozi,Tatai Martin, Tischler Barnabás, Ünnep Kristóf, Neubauer Rebeka, Závodi Botond
Bronz minősítés: Baki Gréta, Deli László, Orsós Fanni Rebeka, Sztojka Amanda Letícia, Rózsa Zsombor

3-4. osztály
Arany minősítés: Andrássy Zoltán, Emperger Flóra, Kovács Kolos Nagy Emma Szonja, Borbás Hanna, Herczeg Róbert, Tóth Maja
Ezüst minősítés: Ababei Valentina, Kovács Angelika, Bencze Botond Bulcsú, Kollár Olivér, Pék Antónia Orsolya, Kővári Levente, Dörögdi Anna Gácser Róbert, Koncz Anita Kinga, Sallai Roland, Szabó Anett Alexa
Bronz minősítés: Csáki Alexandra, Soós Lídia Dominika, Kiss Jázmin

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2018.04.20.

Március 15.

Rendhagyó előadással emlékezett meg a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium az 1848-as szabadságharcról. Az idei megemlékezésen a gimnazisták nem törekedtek a történelmi események teljességét visszaadni. A múltból indítva, a korabeli nők szemszögéből láttunk rá a szabadságharc eseményeire. A nagyérdemű jól tudja, hogy a szabadságharc idejében készült képekről büszke, szakállas férfiak néznek ma is vissza ránk. Ez alkalommal hiteles történelmi dokumentumokból, levelekből megtudhattuk, hogy a korabeli nők is jól értették a politika nyelvét. Sőt, a nemzetünk szabadságának ügye mellett a női szabadságjogokért is küzdöttek. Jókai Mór szerkesztette Életképek lapban megjelent nyílt levél ismeretlen női szerzője nem kevesebbet követelt, mint a nők teljes körű felszabadítását.
A múlt eseményeiből a jelenkor élethelyzeteibe, egyéni sorstragédiáiba léptünk át. Láthattuk, hogy ma, 2018-ban a márciusi ifjak milyen valós nehézségekkel küzdenek meg a mindennapokban. A gimnazisták a nemzeti ünnepünk alkalmával a múlt és jelen dialektikáját próbálták megjeleníteni. Láttatni azt, hogy a korabeli nemzet is küzdött belső feszültségekkel, nyitottan maradtak kérdések. Nincs ez másképp ma sem. Szabad nemzet csak akkor lesz, ha meghallja az alig hallható, az emotikonok mögé bújt egyéni hangok kiáltását is. Nyugtalanító megemlékezés volt az idei, hiszen a nemzeti ünnep mögé, a nemzetet alkotó egyének arcába akart nézni.

(Deissinger Ákos)

2018.04.20.

Katasztrófavédelmi verseny

2018. március 22-én került sor Tamásiban, a több éve hagyományosan az iskolánk tanulóival együtt megrendezett Katasztrófavédelmi verseny.
Az elmúlt évek sikerein felbuzdulva, ebben a tanévben két középiskolás és egy általános iskolás csapattal is képviseltettük magunkat.
Az általános iskolásaink majdnem dobogósak lettek!
Kovács Aliz
Fischl Dorina
Fresli Ádám
Kneisz Tamás
Sümegi Péter
A „fiatalabb” középiskolás csapatunk az első megmérettetésükön 3 helyezést érték el!
Bence János Lehel
Kovács Henrik
Meilinger Norbert
Szabó Bence
Zsolnai Róbert
Az rutinosabb és „idősebb” csapatunk pedig a kitűnő 2. helyezéssel öregbítette iskolánk hírnevét!
Fésüs Kira
Sümegi Nóra
Vonya Teodóra Evelin
Aumann Mathias
Bodó Bence

(Enesei József)

2018.04.20.

Középiskolások Közlekedésbiztonsági Kupája

2018. március 22-én, Szekszárdon rendezték meg az idei megyei szintű középiskolai KRESZ versenyt, ahol 3 kategóriában is képviselték tanulóink az iskolánkat.
A kerékpáros kategóriában Géringer Szabolcs az előkelő 3. helyezést érte el.
A személyautó kategóriában Géringer Ádám szintén a képzeletbeli dobogó 3 fokát szerezte meg.
A segédmotoros kerékpár kategóriában pedig Zsiga Márk tisztes helytállással vett részt a nívós mezőnyben.

(Enesei József)

2018.04.20.

KRESZ verseny

2018. április 5-én tartották meg az idei megyei KRESZ versenyt, a helyszíne ebben az évben is Szekszárdon volt. Két lány és két fiú képviselte az iskolánkat az erős mezőnyben. Ebben az esztendőben nem sikerült dobogós helyezést elérnünk, de rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk a jövő évi megmérettetésre.
A versenyen részt vett tanulóink:
Zsolnai Lea
Papp Anikó
Horváth Gyula
Karl Benedek

(Enesei József)

2018.04.17.

Vivicittá

2018. április 14-én részt vettünk a Budapesten megrendezett 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futáson. Ezen a napon 12400 fő nevezett a különböző távokon. A mi kis alsó tagozatos, 21 fős csapatunk az egyik 2400 méteres iskolai futamban indult. A 12 gyerek és szüleik mindannyian végigfutották a távot! A nevezési díjért cserébe a versenyzők pólót, egyedi rajtszámot, valamint a szponzorok által támogatott befutó csomagot kaptak. A gyönyörű, napsütéses tavaszi idő és a helyszíni programok mindenki számára feledhetetlenné tették ezt a napot.

(Mező Márta)

2018.04.12.

Sulikézi Fesztivál

2018. április 14-én iskolánk 2. osztályos tanulói 2. alkalommal vettek részt a Székesfehérváron megrendezett Sulikézi Fesztiválon. Mindkét csapatunk remekül szerepelt, a 4 mérkőzésből, mind a négyen győzelmet arattunk. A fiúk Tököllel és Ráckevével, a lányok Péccsel és Váccal mérkőztek.

(Varga Szilvia)

2018.04.10.

Játékos Sorverseny

2018.04.09-én negyedik alkalommal került megrendezésre a Sportcsarnokban a „Játékos Sorverseny”. Hat csapatban 48 gyerek mérte össze ügyességét, gyorsaságát ezen a délutánon. Simontornya csapatának veretlensége megszakadt: az aranyérmet Pálfa vihette haza! Tolnanémedi ezüstérmes lett, hazai csapatunk pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel! Pincehely egy ponttal maradt le a dobogóról, Nagyszékely és Sárszentlőrinc csapatai is szoros küzdelmet vívtak egymással! Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönöm minden csapatnak a részvételt és a lelkesedést! Találkozunk jövőre!

(Kossa Istvánné)

2018.04.02.

Március 22. A víz világnapja

Az alsó tagozaton egy félnapos, délutáni programmal emlékeztünk meg a Víz világnapjáról. Ezen a napon a gyerekek és a tanítók kék felsőben jöttek iskolába.
Ebéd után minden osztály ellátogatott a DRV simontornyai telephelyére, ahol a cég munkatársai bemutatták a gyerekeknek a létesítményt. Ezután az osztályok közösen papír akváriumot készítettek, majd a kicsik színezőt, a nagyok pedig szókeresőt kaptak. Akinek volt kedve és ideje, egy vízvédelemmel és a víztakarékossággal kapcsolatos filmet is megnézhetett.

(Mező Márta)

2018.04.01.

Török Bódog Női Kézilabda Magyar Kupadöntőn jártunk

Iskolánk 2017-ben csatlakozott a Kézilabda az iskolában programhoz, melynek célja a kézilabdázás alapjainak elsajátítása, a kézilabdasportág megszerettetése. A Magyar Kézilabda Szövetség a programban részt vevő 2. osztályos gyermekeknek ingyen belépőjegyet biztosított a 4-es kupadöntő megtekintésére. Az utazás költségeit a fenntartó biztosította. A feledhetetlen élmény, a fantasztikus hangulat tovább növelte a játék iránt érzett szeretetünket, növelte motivációnkat, láthattuk, hogy hová lehet eljutni e nagyszerű sport űzésével.

(Varga Szilvia)

2018.03.22.

Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2018

2018. március 20-án került sor a verseny lebonyolítására. A megmérettetésre 22 alsós kisdiák jelentkezett. A feladatok idén is a logikát részesítették előnyben, bonyolult megfogalmazásból kellett a helyes megoldásokat kiválasztani. Mindenki nagyon izgult, végül sikerült leküzdeniük és minden feladatot megoldaniuk a 60 perc alatt. Jutalmuk egy emléklap és egy toll volt.

(Nagyné Reisz Éva)

2018.03.06.

Valahol Európában

2018. február 19-én lehetőségünk volt ellátogatni Dunaújvárosba, a Bartók Kamaraszínházba, ahol a Valahol Európában című, méltán híres musicalt néztük meg. Ötvenen képviseltük iskolánkat a délután négy órakor kezdődő előadáson.
A musical a II. világháború idején játszódik, szereplői főleg fiatal gyerekek, akiket a háború utcára kényszerített. A tragikus vég ellenére sok vidám percet is okozott számunkra a gyerekek fergeteges játéka. Külön kiemelném a dalokat, melyek remek hangulatot teremtettek.
Egy biztos: hatalmas élménnyel gazdagodtunk, nagyon örülök, hogy lehetőségem nyílt a színdarab megtekintésére.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2018.02.22.

A mi osztályunk családi napja

Egy őszi napon, október 19-én tartottuk meg az osztályunk családi napját. Már hetekkel ezelőtt lázasan készülődtünk, tervezgettünk. Osztálypénzből megvásároltuk a szükséges alapanyagokat, és a meghívókat is átadtuk szüleinknek.
Majd elérkezett a csütörtök délután, és a simontornyai várban találkoztunk. Voltak, akik az anyukájukkal érkeztek, egy gyerekkel még az apukája is eljött.
Tetszett ez a délután. Kezdeném azzal a finom paprikás krumplival, amit a szüleink készítettek. Amíg az étel készült, mi sok érdekes és vidám játékot játszottunk. Közben üdítőt is iszogattunk. Teli hassal üldögélve, ügyes-bajos dolgaink is szóba kerültek, főleg szüleink érdeklődtek az osztályfőnöktől, Zsóka nénitől osztályzataink, tanulmányaink felől.
„Először azt gondoltam nem lesz jó nap, de aztán megváltozott a véleményem. Az egészben csak azt sajnáltam, hogy nem volt ott minden gyerek és szülő. Remélem legközelebb is lesz ilyen családi nap, de akkor ott lesz mindenki.” (Kneisz Tamás)
Végül összepakoltunk, és mindenki hazament, mert egy újabb iskolai nap várt, még ránk.

(Őri Ervin - 8. b osztályos tanuló)

2018.02.20.

FARSANG AZ ALSÓ TAGOZATON

Az idei évben is a Fried Művelődési Házban tartottuk meg az alsó tagozatos tanulók farsangját.
Az osztályok jelmezes felvonulását, a jelmezek bemutatását, táncos, vidám mulatság követte.
Köszönjük mindazoknak a segítségét, akik munkájukkal vagy tombolatárgyak felajánlásával hozzájárultak az est jó hangulatához, sikeréhez.

(Tanítók)

2018.02.18.

Sulikézi Fesztivál

Iskolánk 2017-ben csatlakozott a Kézilabda az iskolában programhoz, melynek keretében a 2. osztályos gyerekek vezetésemmel, heti 2 óra testnevelés, és 1 óra edzés keretében foglalkoznak a kézilabda alapjainak a lerakásával, a szivacskézilabdázással. A programban részt vevő iskoláknak három alkalommal lehetőséget is biztosítanak, hogy mérkőzéseken, a gyakorlatban mutassák be az eddig tanultakat, ügyességüket, felkészültségüket, rátermettségüket. A Sulikézi Fesztivál elnevezésű nagyszabású (43 nevezett csapat) rendezvénynek ezúttal Budapesten a Sport 11 Szabadidő és Vendégközpont adott helyszínt. Iskolánk lánycsapattal, és fiúcsapattal is nevezett a rendezvényre. Mindkét csapatunk 2-2 mérkőzést játszott, melynek eredménye nem került vezetésre, a fesztivál jelleg dominált a mérkőzéseken. Lányaink, és fiaink is megilletődötten kezdték a mérkőzéseket, de a második meccsen már mindkét csapatunk jobban játszott, a fiúk kimondottan remekeltek. A nagyszerűen szervezett rendezvényen nagyon jól éreztük magunkat, és mindenképpen a fejlődésünket szolgálta ez a szuper nap.

(Varga Szilvia)

2018.02.12.

Farsangi vetélkedő Tolnanémedin

2018. február 8-án iskolánk 4 tanulójával vehettünk részt a második alkalommal megrendezett farsangi vetélkedőn.
Az alkalomhoz illően feldíszített ebédlőben fogadtak bennünket a szervezők. Gitta és Trudi néni vezette a vidám vetélkedőt. Sok játékos, ügyességet igénylő feladat mellett gondolkodtató fejtörőkkel is készültek.
Minden jól megoldott feladatért cukorkát kaptak a csapatok. Még a kísérők is kivették részüket a mókából, a felnőtteknek tánctudásukat kellett bemutatni.
A kezdeti feszélyezettség hamar feloldódott, nagyon jól éreztük magunkat.
Amíg a zsűri dolgozott és elkészültek az oklevelek, addig finom sütivel és üdítővel vendégeltek meg mindenkit a szervezők.
Csapatunknak idén szoros versenyben 1. helyezést sikerült elérni, nagyon boldogan, sok cukorkával és ajándékkal érkeztünk haza.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2018.02.12.

Pályaorientációs nap – 2018. január 19.

Intézményünkben első alkalommal szerveztünk tanítás nélküli munkanap keretében pályaorientációs napot, melyen tanulóink különböző szakmákat ismerhettek meg. A gimnazista tanulók egy része Budapestre utazott az Educatio kiállításra, ahol egyetemek és főiskolák mutatták be képzési kínálatukat. A többiek az iskolában illetve különböző helyszíneken érdekes programokon vettek részt. Az első tanórában mindenki mesélhetett az osztálytársainak, milyen foglalkozást választana magának, akinek még nem volt elképzelése, beszámolt szülei munkájáról. Majd meghívott előadók meséltek munkájukról, például a védőnők, rendőrök. Rövid filmek megtekintésével nyerhettek a tanulók bepillantást különböző foglalkozások mindennapjaiba. Helyi üzemeket, intézményeket (Simotrade, Szövin, Polgármesteri Hivatal) látogattak, ahol az ott végzett munkafolyamatokat figyelhették meg. A tanulók kipróbálhatták az agyagozást is. A Helytörténet Házában és az iskolában a „simontornyai” mesterségeket ismerhették meg, a bőrgyártárt, szőrmefeldolgozást, labdavarrást.
A továbbtanulással kapcsolatosan a gimnazista tanulóik sok hasznos információhoz jutottak a felvi.hu oldal tanulmányozásával.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2018.02.12.

PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP AZ ALSÓ TAGOZATON

Pályaorientációs nap keretében az alsó tagozatos tanulók bepillanthattak a mentősök, szakácsok munkájába. Részt vehettek egy terápiás kutyával és gazdájával közösen megtartott iskolai órán. Üzemlátogatás során megnézhették hogyan készül a szódavíz, lámpatest.
Agyagból készíthettek tárgyakat, a fazekas mesterség alapjaival így ismerkedhettek meg. Vetélkedő során a találós kérdések, rejtvények, megfejtései, foglalkozások sokaságát rejtették.
Köszönjük a segítségét mindazoknak, akik lehetővé tették ezt a gazdag programot tanulóink számára.

(Emperger Ágnes)

2018.01.22.

Képzőművészet tanszakosok kiállítása

2018. január 17-én, szerdán 15:30-kor nyitotta meg Rill Mária, a Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény, képzőművészeti ág szakmai vezetője a simontornyai kézműves és grafika-festészet tanszakosok első féléves munkáiból készült kiállítást.
A kiállításnak a Fried Művelődési Ház biztosított helyet. Közel 270 alkotást tekinthetett meg a közönség. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter, a grafika-festészet tanszakosok felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozást. Kovács Tünde tanítónő vezetésével Baum Anita, Kovács Zsófia, Tóth Maja, Sallai Roland, Miklós Anna, Földesi Viktória, Szabó Anett Alexa, Koncz Anita 4. osztályos tanulók dallal, gitáros kísérettel, jelenettel színesítették a megnyitót. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Gasparics László a TONIEPSZ intézményvezetője és Kovács Jánosné Lengyel Ilona a Vak Bottyán ÁIG intézményvezetője is. Rill Mária ismét elismerő szavakkal méltatta a vendégkönyvben is a kis képzőművészek alkotásait.
A látogatókat egy kis süteménnyel, kínálták meg a szervezők.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2018.01.03.

Karácsonyi ünnepi műsor

Az év utolsó tanítási napján az 5. osztályosok adták elő ünnepi műsorukat. Sok ország karácsonyi szokásait elevenítették fel, versekkel, valamint a „Melyiket a kilenc közül” című rövid színdarabbal kedveskedtek diáktársaiknak, tanáraiknak, szüleiknek. Az 5. osztályosok műsora után a 8.b osztályosok bemutatták, hogyan ünneplik meg a világ különböző pontjain a karácsonyt, majd a 10.g osztályosok egy dallal kedveskedtek. A közönség fegyelmezetten hallgatta végig az előadást, majd a gyerekek megkapták ajándékukat az önkormányzattól.

(Vinczellér Attila)

2018.01.02.

KARÁCSONY…

A 3.a. osztályosokkal több helyszínen kívántunk boldog karácsonyt. Ünnepeltünk az idősek otthonában, a városi szabadtéri színpadon, végül az utolsó tanítási napon az alsó tagozat tanulóinak, tanítóinak és meghívott vendégeinknek adtuk elő műsorunkat. A hagyományokhoz híven ez alkalommal ajándékozta meg a Polgármester Asszony az iskola tanulóit egy-egy csomaggal.

(Kossa Istvánné)

2017.12.20.

Szalagtűző 2017

November 24-én került megrendezésre az idei szalagtűző ünnepség, melyet izgatott, feszültségekkel teli készülődés előzött meg. A műsor 19 órakor vette kezdetét; a szalag a vers és a beszédek után került feltűzésre, majd a végzősök és a szervező osztályok egy-egy dalt adtak elő. Ezután a várva-várt keringő következett, majd a meglepetéstánc. Ezt a gimis évek fotóiból, videóiból összeállított vetítés követett. Az esemény hajnalig tartó bállal zárult. A hangulat jó volt, a kezdeti nehézségek ellenére mindenki jól szórakozott. Köszönjük a rendező osztályok, osztályfőnökök és segítők munkáját!

(13.g osztály)

2017.12.19.

Vörösmarty irodalmi csapatverseny

2017. december 1-jén az idén is megrendezésre került Pincehelyen Vörösmarty Mihály születésének évfordulója alkalmából a Vörösmarty emléknap. A költő szobrának megkoszorúzása és egy kis ünnepi megemlékezés után a Művelődési Házban kezdődött a már hagyományosnak mondható vetélkedő. Iskolánkat a hetedikes lányok képviselték és kilenc csapatból a 2. helyezést érték el. A csapat tagjai voltak: Kömüves Virág, Kovács Aliz, Menyhárt Nóra és Majerik Viktória.

(Zsigáné Teszler Judit)

2017.12.13.

Alsós ajándék- Mikulás

A negyedik osztály december 6-án megajándékozta az alsósokat egy kis műsorral Mikulás nap alkalmából. Egy rövid kis jelenettel készültünk, a Mikulás elveszett sapkájáról meséltünk a kicsiknek.

(Nagyné Reisz Éva)

2017.12.13.

Fény-Erő Egyesület 4. osztály

2017. december 8-án délután a 4. osztály a Fény-Erő Egyesület jubileumi évfordulóján vett részt a Művelődési Házban. A gyerekek egy rövid télapós jelenettel köszönték meg a 4 éves támogatást. Az egyesület tagjai szendviccsel, üdítővel kedveskedett és minden kisgyerek kapott egy csomagot a Mikulástól. Köszönjük a támogatást, a kedves ajándékokat, a sok kirándulást és a vidám perceket!

(Nagyné Reisz Éva)

2017.12.01.

Hetedszer is megnyertük a Sió-bulit!

Az idén 8. alkalommal is benevezett a Vak Bottyán ÁIG a Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska Program Rajzversenyébe, 99 rajzzal.
A rajzverseny témája volt: „Adj tanácsot a Sió Vitatigrisnek, hogyan segítsen a gyerekeknek, hogy boldogabbak legyenek!” A rajzverseny 2017. október 30-án zárult le. A beküldött (a Pályázati rendszerben, online feltöltött) rajzok versenyen vettek részt, az 50 legjobb ötlet alkotói (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot kapott művek alkotóinak) SIÓ ajándékcsomagot, a közösségi díjként pedig 10 intézmény (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot gyűjtött intézmény) SIÓ-bulit kapott. 2017. november 24-én volt az eredményhirdetés. Közönségszavazattal a második helyen végzett az iskolánk, ezért megnyertük a Sió-bulit. 2018 tavaszán Gyermeknapi vagy Egészségnapi rendezvényre SIÓ termékcsomagot kap iskolánk.

A szavazás végeredménye:
Cibakháza: 70 010 pont
Simontornya: 31 011 pont
Szentes: 30 653 pont

A feltöltött rajzainkból készült egy kiállítás a Petőfi utcai iskolában. Ezt az anyagot zsűriztük és évfolyamonként díjaztuk a kimagasló pályamunkákat. Minden jutalmazott oklevelet és rajzeszközt kapott. Az alábbiak szerint alakult a díjazottak névsora: Laczkó Blanka 2. o., Horváth Tamara Dalma 2. o., Asztalos Adrienn 3. a, Dörögdi Anna 3. b, Szabó Anett Alexa 4. o., Kovács Zsófia 4. o., Bognár Réka 5. o., Horváth Dzsenifer 6. a, Papp Anikó 6.b, Al-Attar Nidal 7. b. Köszönjük minden szülőnek, ismerősnek, rokonnak, kollégának és a „Sió-buli Harcosoknak”, akik végig kitartottak a szavazás folyamán.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2017.11.30.

Ünnepi készülődés

Közeledik advent és karácsony ünnepe. Az alsó tagozaton hagyomány, hogy ilyenkor fenyődíszeket készítünk.
Idén november 29-én délután vehettek részt a gyerekek közös ünnepi készülődésben.
Elsősorban angyalfigurákat alkothattak (tortapapírból, szalvétából, papírhengerekből, hungarocell-golyókból), de voltak, akik saját elképzelésüket valósították meg.
Közben az ismert karácsonyi és Mikulás-dalokat is elénekeltük.
A vidám közös munka után mindenki apró ajándékot is hazavihetett az elkészített fenyődísz mellé.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2017.11.30.

Pitti Katalin előadása

2017. november 21-én Pitti Katalin operaénekesnő, az Opera Nagykövete látogatott el Simontornyára és 2 előadást tartott tanulóinknak a Művelődési Házban azzal a céllal, hogy az opera műfaját közelebb hozza a fiatalokhoz.
Az operaénekesnő beszélt az opera zenei műfaj kialakulásáról, rövid történetéről, jeles képviselőiről. Felidézte élete legfontosabb történéseit és az operaénekesi pályára vezető útja örömeit, nehézségeit. Beszélt énekesi pályája sikereiről. Video bejátszásokat mutatott legfontosabb szerepeiről. Elmondta, hogy mindannyiunknak meg kell küzdeni azért, hogy jó eredményeket érjünk el, törekednünk kell arra, hogy amit csinálunk, azt szívből-lélekből tegyük és kitartó, állhatatos munkánkat siker fogja koronázni.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2017.11.26.

MÚZEUMI ÓRÁK A VÁRBAN

Az idei tanévben is lehetősége nyílt az alsó tagozatos osztályoknak, tanulóknak az ősz során a hagyományostól eltérő órákon részt venni a várban.
A zene, tánc, történelmi, irodalmi ismeret, kézműves tevékenység komplex módon épült be a foglalkozásokba, mindezt Máté Imréné, Klárikának köszönhettük.

(Emperger Ágnes)

2017.11.20.

Vak Bottyán napi matematika csapatverseny

2017. november 9-én került megrendezésre iskolánkban, az immár hagyományos Vak Bottyán napi matematika csapatverseny. Idén is négy csapat szállt versenybe. A „Négyzetgyökök” Pincehelyről, az „1+1” Pálfáról, a „MA TE KO SOKK” és „NYX4” csapat tagjai pedig Simontornyáról érkeztek. Az előző évekhez hasonlóan a verseny feladatait most is Pordány Ilona nyugdíjas tanárnő állította össze. A végeredmény igen szoros volt, mindössze 2 ponttal a „Négyzetgyökök” csapata szerezte meg az első helyet a „MA TE KO SOKK” előtt, a harmadik helyezett pedig a „NYX4” lett.

(Szabóné Nagy Elvira)

2017.11.17.

Márton nap a tolnanémedi iskolában
2017. november 11.

November 11-én iskolánkban első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal Márton napi projekt napot tartottunk.
A program bevezetéseként a gyerekek megismerték Márton püspök történetét és azt, hogy milyen fontos szerepük volt a libáknak püspökké választásában. Ezután egy libákról szóló mesét hallgathattak Laci bácsi előadásában. A kellemes hangulatot közös énekléssel is megalapoztuk, libákról szóló dalokat gyűjtöttünk egy csokorba. Az éneklés után kezdetét vette a kézműves foglalkozás Trudi néni irányításával, ahol libás mécsest készítettünk. A tanulók örömmel tevékenykedtek, lámpásaik jól sikerültek. A barkácsolás után a mécsesek kipróbálása következett, az iskola környékén lámpásainkkal felvonulva Márton napi dalokat énekeltünk.
A felvonulás után libás játékokat játszottunk Gitta néni vezetésével.
A nap befejezéseként jó hangulatú filmvetítés keretében a Ludas Matyi című rajzfilmet néztük meg.
A projekt nap nagyon jól sikerült, úgy tervezzük, hogy a következő években is megismételjük, megteremtve ezzel e jeles nap hagyományát a mi iskolánkban is.

(évkönyv)

2017.11.17.

MÁRTON NAPI FORGATAG SÁRSZENTLŐRINCEN
2017. november 11.

Iskolánkban hosszú évek óta megünnepeljük Márton napját. Az idén az óvodásokkal, szülőkkel közösen szerveztük meg hagyományőrző programunkat.
Az óvónők kézműves foglalkozást szerveztek, ahol a gyerekek kézügyességét, kreativitását fejlesztve különböző technikák alkalmazásával készültek el a lámpások, tökmécsesek, libák, őszi képek.
Az iskolások változatos zenei, irodalmi, vizuális, mozgásos, dramatikus illetve néphagyományokra épülő játékkal készültek melyből megismerhették Szent Márton püspök élettörténetét, a személyét övező különböző mesés történeteket, a nevéhez kötődő népszokásokat, hiedelmeket.
Ismerkedtek a gyerekek népszokásokkal, mint például a kukoricamorzsolás, tollfosztás, tanultunk népi játékokat, mondókákat, dalokat, verseket, időjárás és libás jóslatokat.
Sötétedés után a kézműves foglalkozáson készített lámpásokkal mentünk végig a falun és Márton vesszejével köszöntöttük a gazdákat, kívántunk egészséget, jó állatszaporulatot.
A Kultúrotthonhoz visszaérkezve a töklámpások teremtette különleges hangulatban mindenki megkóstolhatta a szülők által hozott finom süteményeket, libazsíros kenyeret.
A program zárásaként fényt, melegséget kívánva meggyújtottuk a Márton napi tüzet.
A szülők, óvodapedagógusok, tanítók összefogása által a gyerekek egy vidám, élményekben, ismeretekben bővelkedő napot töltöttek együtt az idei Márton napon is.

(Biererné Lacza Mária)

2017.11.17.

Vak Bottyán szavalóverseny

2017. november 10- én péntek délután került megrendezésre a már hagyományosnak mondható szavalóverseny, ami iskolánk névadójának, Vak Bottyánnak a tiszteletére szerveződött.
20 diáktól hallgathatott meg a közönség szebbnél szebb előadásokat. Simontornyán kívül érkeztek versmondók a környékbeli tagiskolákból is.
Három kategóriában hirdetett eredményt a zsűri, melynek tagjai: Patakyné Hegyi Erzsébet, Bíró Zoltán és Zsigáné Teszler Judit voltak.

Alsó tagozatosok:

 1. helyezett: Horváth Zalán
 2. helyezett: Sztojka Regina
 3. helyezett: Závodi Botond

Felső tagozatosok:

 1. helyezett: Bánkuti Milán
 2. helyezett: Kara Kitti
 3. helyezett: Bodnár Beatrix

Gimnazisták:

 1. helyezett: Kockás Kira
 2. helyezett: Bodaki Titanilla
 3. helyezett: Sári Diána

(Zsigáné Teszler Judit)

2017.11.17.

Emlékezés Illyés Gyulára

2017. november 7-én vidékünk híres szülöttére, Illyés Gyulára emlékeztünk a diákokkal. A 7.b osztályos tanulók kis műsorral készültek, hogy felidézzék a híres költő, író életét, aki 115 éve született a közeli Felsőrácegrespusztán és Simontornyához is sok szállal kötődött. Az ünnepi műsor a mai idősek otthonának helyet adó épület előtt volt, ahol annak idején a költő az elemi iskola 5. osztályát végezte. A megemlékezés után koszorút helyeztünk el a falon lévő emléktábla alá, majd felkerestük a diákokkal a másik emlékhelyet is, az Iskola utcában lévő házat, ahol Illyésék laktak annak idején pár évig. Ott is elhangzott két vers és a ház falára itt is felkerült az emlékezés koszorúja.

(Zsigáné Teszler Judit)

2017.11.15.

Sajtóközlemény
Budapest, 2017. november 13.

Hat országba kerülnek az Örökségünk rövidfilm pályázatának díjai

Tíz országból negyvenkét mini dokumentumfilm, valamint hét országból harmincöt klip érkezett az Örökségünk mozgalom utolsóként meghirdetett pályázatára. Két kategóriában összesen egymillió forintnyi díjat ítélt oda a zsűri, amelynek tagja volt: Csibi Krisztina igazgató, Magyarság Háza; Sipos Ika elnök, Ausztráliai Magyarok Szövetsége; Bokor Balázs elnök, Magyar Hollywood Tanács; Kapitány Zsolt alelnök, Tolna Megyei Önkormányzat; Szabó Péter Paks polgármestere.

Az Örökségünk mozgalom egy határon túli magyar középiskolások táborában született dallal kezdődött. Gyulai István 2013-ban írta meg az Örökségünk című dalt, 2014-ben megnyerte zenekarával az Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált, mi pedig – három paksi újságíró, illetve televíziós szakember – készítettünk hozzá egy klipet Paks három határon túli testvérvárosát is bevonva. A bemutató élményein felbuzdulva 2016-ban „útjára bocsátottuk” a dalt, megszólítottuk a világ magyarságát, hogy mások is csatlakozzanak oly módon, hogy elkészítik saját otthonuk, közösségük videó klipjét.

Támogatóra találtunk a Nemzetpolitikai Államtitkárságban, a Paksi Atomerőműben és Paks városában, így a beküldőket jutalmaztuk több fordulóban és elkészítettünk egy újabb klipet a beküldött anyagok felhasználásával. Számon sem tudjuk tartani, hogy az eredetit, az újabbat és a sok tucatnyi feldolgozást hány százezren látták már. Azóta igyekszünk tovább szőni ezt a kapcsolati hálót, s kihasználni az így kialakult kapcsolatrendszert, hogy ösztönözzük mindenkit határon innen és túl a magyar nyelv és kultúra megőrzésére. Az elmúlt két évben esszéíró pályázattól karitatív akcióig sok mindent szerveztünk már.

Most a legutóbbi pályázati fordulóra beküldött pályázatokat díjazzuk, klipeket és a Történetek a ládafiából névre keresztelt mini dokumentumfilmeket. Bokor Balázs, a zsűri egyik tagja így fogalmazott: „A történetek a ládafiából egy kincsesbánya! Olyan ismeretanyagokat hoz fel valamennyi film, amely elsikkadt volna, ha nem lett volna megörökítve… Fantasztikus jó kezdeményezés és fantasztikus produkciók. Nagyon nehéz a választás!”

Eredmények:
Örökségünk klip
1. Texas (USA) Dallas - Fort Worth Metroplex – Tóth Anna Róza családjával
2. Arad (Románia) Csiky Gergely Főgimnázium – Szabó Csilla
3. Gyulafirátót (Magyarország) Gyulafirátóti egyesületek, óvodások, iskolások – Jelinkó Katalin
3. Vukovár (Horvátország) - Szerém megye nagyobb magyar közösségei, Kórógyról és Csákovácról származó gyermekek, vinkováci és vukovári felnőttek - Mandácskó Eszter
Emlékplakettet kap: Komárom, Gúta, Simontornya, Szentegyháza

Történetek a ládafiából
1. Kézdivásárhely (Románia) Kis Emese Bod Péter Tanítóképző három film
2. Zenta (Szerbia) - Bolyai Filmműhely - Megyeri Gábor Bodó Jánosról készült munkája
3. Nagyida (Szlovákia) – Ádám Szabolcs és Kupec Zsolt Mezei Lajost bemutató filmje
Emlékplakettet kap: Bögöz, Arló, Nagydobrony

További információ: Vida Tünde + 36(20) 398 4504

2017.11.13.

Énekverseny Pincehelyen

2017.10.27-én Pincehelyen nagyon színvonalas ének versenyen vettünk részt. 2. osztályból Neubauer Rebeka, 3. osztályból Dörögdi Anna, 4. osztályból Kovács Zsófia, Szabó Anett Alexa, Szemes Bálint, Szendrei Márk, Szendrei Rómeó. Az első fordulóban minden gyermek egy Tolna megyei népdalt adott elő. A szünetben kedves vendéglátásban volt részünk. A 2. forduló előtt citera előadást hallgathattunk és 2 népdalt énekelt dr. Pásztorné Tamás Erzsébet és Magyari Lászlóné.
A 2. fordulóban a szabadon választott népdalt énekelték el a gyerekek. Végül közösen megtanultunk néhány pincehelyi népdalt. A gyerekek táncolhattak is a verseny végén. Minden tanuló emléklapot és csokoládét kapott, a helyezést elért tanulók pedig jutalomkönyvet és oklevelet is kaptak. Simontornyáról Szabó Anett Alexa 2. helyezést ért el.

(Kovács Tünde)

2017.11.13.

VAK BOTTYÁN NAP AZ ALSÓ TAGOZATON

Iskolánk névadójára, a magyar katonára, a Rákóczi szabadságharc legendás hadvezérére emlékeztünk november 11-én.
Az ünnepi műsor meghallgatása után az alsó tagozatos tanulók három helyszínen idézték fel a kuruc generális tetteit, a történelmi eseményeket, a kuruc kort.
Az osztályok ellátogattak a Helytörténet házába. A tornateremben néhány tánclépés megtanulása után, népzenére táncoltak. A tantermekben játékos feladatokat oldottak meg Vak Bottyán Jánossal kapcsolatban.

(Emperger Ágnes)

2017.11.13.

A KURUCOK HANGSZERE, A TÁROGATÓ

2017. november 9-én a Vak Bottyán hét keretén belül Nagy Csaba tárogató művész a kuruc kor zenéjével, a Rákóczi szabadságharc megbecsült hangszerével, a tárogatóval ismertette meg iskolánk tanulóit. A kuruc dalok meghallgatása, közös éneklése mellett beszélt a kuruc korról, a hangszer történetéről, történelmi eseményekről.

(Emperger Ágnes)

2017.11.08.

ÉNEKVERSENY

2017. november 8-án rendeztük meg az alsó tagozaton a Vak Bottyán napi népdaléneklési verseny elődöntőjét. A 34 jelentkezőből Doffkayné Kalász Andrea és Dolovainé Gyarmati Erzsébet választotta ki azt a 6 énekest, akik képviselik az alsó tagozatot az iskolai versenyen. Döntésük alapján az 1-2. osztályosok közül Vass Kíra, Laczkó Blanka és Kovács Tamás, a 3-4. osztályosok kategóriájában pedig Bencze Botond, Varga Fatima és Kovács Zsófia jutott tovább. Minden szereplőnek gratulálunk!

(Kossa Istvánné)

2017.11.01.

NYÍLT NAP AZ ALSÓ TAGOZATON

2017. október 16-án az első, 17-én a második, 18-án a harmadik, 19-én, a negyedik évfolyamon tanuló gyerekek szülei, nagymamái, nagypapái ülhettek be a tantermekbe órákra, délelőtti vagy délutáni foglalkozásokra.
A 115 alsó tagozatos tanulónak 77 hozzátartozója jelent meg az iskolában ezeken a napokon.
Tavasszal is sok szeretettel várjuk a szülőket!

(Emperger Ágnes)

2017.11.06.

SZAVALÓVERSENY

2017. november 6-án rendeztük meg az alsó tagozaton a Vak Bottyán napi szavalóverseny elődöntőjét. A jelentkezők magas létszáma örömmel töltött el bennünket. A helyezésekről a Horváth Istvánné és Rózsáné Kovács Anna alkotta zsűri döntött. Tagozatunkat az 1-2. osztályosok közül Závodi Botond, Balogh Emese és Szabó József, a 3-4. osztályosok közül pedig Kovács Angelika, Gácser Róbert és Horváth Zalán képviseli majd az iskolai versenyen. Minden versmondónak gratulálunk!

(Kossa Istvánné)

2017.10.30.

Tolnanémedi, Nagyszékely 4. o látogatás

2017. október 26-án látogattak el hozzánk a negyedikesek Nagyszékelyből és Tolnanémediből. Ismerkedésképpen játszottunk egyet a tornateremben. Tízórai után kisétáltunk a sportcsarnokba, majd a Hunyadi utcai épületbe, ahol az igazgatónő köszöntötte a diákokat, megmutatta az iskolát. Később elsétáltunk a várba. A sok séta közben barátságok szövődtek. Várják a közös diákéveket.

(Nagyné Reisz Éva)

2017.10.27.

Rendhagyó irodalom óra Tomanek Gáborral

2017. október 26-án rendhagyó, a megszokottól eltérő irodalom órát tartott Tomanek Gábor művész úr a tornateremben az 1-6. osztályos tanulóknak. A program Kovács László és felesége, a Gálaker Kft. tulajdonosainak köszönhetően valósult meg. Megismerkedtünk a helyes légzéssel, nyelvtörőket hallgattunk, verseket ritmizáltunk, együtt énekeltünk ismert megzenésített verseket, sőt, egy kis színészi feladatot is kaptak az önként jelentkezők. Kellemesen telt az idő, a gyerekek jól érezték magukat. Köszönjük a támogatóknak és a művész úrnak a hangulatos rendezvényt.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2017.10.25.

Október 23.

A magyar történelem egyik jelentős eseményére emlékeztünk október 23-án 16 órakor a Fried Művelődési Házban.

Miért, hogy meghasadt az égbolt,
Mert egy nép azt mondta: „Elég volt.”
Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.

De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik -
Ők, akik örökségbe kapták -:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?

(Márai Sándor: Mennyből az angyal - részlet)

„Az ünnep jelkép és tanítás. Jelképe a hősiességnek, tanítás arról a nemzeti egységről, amely a felkelés tüzében, egyéni és közösségi áldozatok között született. Azt mondják, a történelem nem ismétli önmagát, mégis meghökkentők a párhuzamai. A magyar forradalom úgy kezdődött, az ifjúság tüntetésével, mint 1848 márciusában az a másik forradalom, úgy is folytatódott, a túlerővel vívott reménytelen harccal, s úgy is végződött, vezérei legyilkolásával.”
Köszönjük diákjaink közreműködését, mely feledhetetlenné tette a hősöket, kik az életüket adták azért, hogy a magyar nép szabadon élhessen, bár akkor ez még nem adatott meg nekünk.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2017.10.24.

Emlékezés az aradi vértanúkra

Október hatodikán a Simontornyai Vár kőtárában került sor Oroszi István és Oroszi Sándor keramikusok kiállításának a megnyitójára. Az alkotások az Aradon kivégzett tábornokokat ábrázolták. Ehhez társult a 11.g osztály megemlékező műsora, melyben felidézték az 1848-49-es szabadságharc eseményeit, az azt követő megtorlásokat.
1849.október hatodikáról nem lehet elfelejtkezni. 166 év telt el azóta, de a vértanúk neveit évről-évre azóta is felsoroljuk. Az emlékezés kötelességét nem mulaszthatjuk el. Ha nem emlékeznénk hőseinkre, nem lenne értelme a magyar, magyarság, nemzet, összetartozás kifejezéseinknek.

(Szabadiné Lukács Mária)

2017.10.20.

Családi nap a 6. b osztályban

2017. október 7-én egy kellemes októberi szombaton tartottuk meg a szülők és gyermekeik részvételével az idei családi eseményünket. Pár kilométeres séta után az egyik tanuló szüleinek szőlőjében szalonnasütés és kötetlen beszélgetés mellett élveztük a kellemes őszi napsütést. A tavalyi év után igen számosan, 23-an vettünk részt ezen a remekül sikerült napon.

(Enesei József)

2017.10.16.

Családi nap

2017. október 14-én tartottuk a családi napot a 7. a osztályban. 10 órakor találkoztunk. Az osztályból 10 tanuló jött el 6 szülő és egy kistestvér kíséretével. Paprikás krumplit főztünk bográcsban. Mindenki hozott valamit. Volt két férfi segítőnk, Miklós Olivér apukája és Balassa Zoltán, ők a tüzet rakták. Mi „lányok” megpucoltuk és felaprítottuk a hozzávalókat. A gyerekek addig a kertben labdáztak, hintáztak bújócskáztak. Délre el is készült az ebéd. Sikerült egy hadseregre való mennyiséget főzni, de legalább senki nem maradt éhes. Ebéd után a felnőttek még beszélgettek, a gyerekek lerohangálták az ebédet. Mindenki jól érezte magát, úgyhogy megbeszéltük, hogy tavasszal ismét összejövünk és főzünk valamit.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2017.10.15.

Testvérosztályos találkozó

Az előző tanévben mi látogattunk el Sárszentlőrincre az akkori első osztályosokhoz, ebben a tanévben pedig mi fogadtuk a vendégeinket. Mivel ők nagyon kevesen vannak másodikasok, mi meg sokan, ezért úgy döntöttünk, hogy az egész iskolát szívesen fogadjuk nálunk egy kis ismerkedésre, közös programra. Október 13-ára, péntekre beszéltük meg a találkozót, de a babonával ellentétben nem történt semmi rossz, sőt a program végeztével mindenki csupa jó élményről számolt be. Először a sportcsarnokban fogókkal indítottuk a napot, majd a közös bemelegítés után, a szerencsére bízva a választást, vegyes csapatokat alakítottunk ki. A csapatok játékos váltóversenyekben mérték össze erejüket, és ügyességüket, együtt küzdve, egymásnak szurkolva a két iskola tanulói. A közös testnevelés óra után megtízóraiztunk a napköziotthonban, majd a játszótéren folytattuk az ismerkedést, és a közös játékot. Jól töltöttük együtt ezt a délelőttöt, mindenki jól érezte magát.

(Varga Szilvia)

2017.10.13.

Családi délután az 5. osztályban

2017. 09. 28-án tartottuk első közös családi délutánunkat az 5. osztályos gyerekekkel és azok szüleivel. Szép számmal jelentek meg délután a vetélkedni vágyó gyermekek és szülők, akik egymás ellen mérték össze erejüket és ügyességüket. Volt itt kosárra dobás, kötélhúzás, többlabdás kidobó és célbadobás is. 2-2 számot a szülők, illetve a tanulók is megnyertek, így egy döntő számmal kellett eldönteni, hogy ki legyen a nyertes. Kis különbséggel, de végül a gyerekek örülhettek a győzelemnek. Szép délután volt, legközelebb remélem még többen leszünk. Köszönet mindenkinek, aki eljött!

(Vinczellér Attila)

2017.10.12.

Testvérosztály látogatása Pálfáról

2017. október 11-én, Pálfáról hat első osztályos tanuló a tanító nénijével ellátogatott Simontornyára. A találkozót a Simontornyai Várban tartottuk. Máté Imréné, Klári kedves vendégszeretettel fogadott bennünket. Röviden mesélt a múzeumról, majd vidám dalokkal, tánccal és körjátékokkal töltöttük az időt. A gyerekek érdeklődve figyelték egymást, néhányan jót beszélgettek. A jó programnak köszönhetően hamar eltelt az idő.
Köszönjük Klárikának a vidám délelőttöt!

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2017.10.12.

testvérosztály 4. o

2017. október 11-én meglátogatott bennünket testvérosztályunk Pálfáról. Tizenegy kispajtás és a tanító nénijük érkezését nagy izgalommal vártuk. Elsétáltunk a csodaszép várunkhoz, ahol Máté Imréné Klári néni segített izgalmas programmal színesíteni ittlétüket. Mesélt röviden a várról, énekeltünk, körjátékokat játszottunk, sokat nevettünk és jól éreztük magunkat. Gyorsan elszaladt az idő. Köszönjük mindenki nevében a tartalmasan eltöltött időt!

(Nagyné Reisz Éva)

2017.10.10.

Papírgyűjtés

Október 5-én rendeztük a Petőfi úti iskola udvarán az őszi papírgyűjtést. A szülők és gyerekek lelkes munkája folyamán ismét sikerült 10 tonna feletti papírmennyiséget összegyűjteni. Köszönjük mindazok segítségét, akik felajánlottak papírt, részt vettek a gyűjtésben és a szállításban, valamint segítettek a pakolásban. Külön köszönet Csóka Kati néninek, aki egész nap állta a sarat, és nem lankadó lelkesedéssel mérte, hordta rendezte a papírokat. A befolyt összegek az osztálykasszát gyarapítják majd. Tavasszal ismét papírgyűjtés, készüljetek!

(Varga Szilvia)

2017.10.08.

Állatok Világnapja

2017. október 4-én tartottuk az állatok világnapját. A hagyományokkal szakítva idén minden osztály a délutáni napközi foglalkozásán egyénileg készített papírtányérból állatokat. Kaptak még állatos színezőket, melyeket tetszőleges technikával lehetett színezni. Minden csoport jutalma egy állatos kártya és puzzle volt.

(Nagyné Reisz Éva)

2017.10.05.

Zenei Világnap az alsó tagozaton

Szeptember 29-én a Zenei Világnapot színes programokkal ünnepeltük. Zenei rejtvényt kellett megfejteni a 2.3.4. osztályos tanulóinknak. Társasjátékkal játszhattak, felmérhették zenei tudásukat. A társasjáték feladatai között szerepelt ritmustaps, szolmizálás, tanult dalok éneklése. Nagy sikert aratott a hangszerkereső játék. Pedagógiai asszisztensünk Laubené Csontos Éva segítségével elrejtett hangszereket kellett megtalálniuk az udvaron. Érdekes feladatokkal vártuk a gyerekeket a tornateremben is. Mező Márta segítségével kosárlabda helyett „hanglabdákkal” kellett célozni. Amelyik labda célba ért, arról leszolmizálták a ráírt hangot. Akadálypályán kellett végigmenni úgy, hogy közben kedvenc dalukat énekelték /mocsárjárás, mászó henger, kígyók, békák nehezítették a feladatot/. A kötélmászás sem a megszokott módon zajlott! A kötélre tanult dalok címét ragasztottuk. Aki fel tudott mászni a feliratig és elénekelte a dalt, jutalmat kapott. Bordásfalra mászást kottaolvasással és dalfelismeréssel kötöttük össze. Ügyesen szolmizáltak a gyerekek karikába ugrálva az éneklő lábak játékban. A várban Máté Imréné Klári néni zongorán játszott, táncolt a gyerekekkel. Amelyik osztálynak maradt ideje, az okos doboz játék ének zenei feladatait is kipróbálhatta. A 2. osztályban karaoke versenyt is rendeztünk. Az első osztályosok hangszer kirakóval játszhattak, violinkulccsal, hangjegyekkel díszített könyvjelzőt színezhettek.
Vidám délutánt töltöttünk együtt, élveztük a közös éneklés, játék örömét és fejlődtek a tanulóink zenei képességei, készségei.

(Kovács Tünde)

2017.10.04.

Atlétika

2017. 09. 26-án rendezték a Magyar Diáksport Szövetség által kiírt IV. korcsoportos atlétikai ügyességi csapatbajnokságot. Iskolánkat négy tanuló képviselte. A Bencze János, Bogdán László, Fung Gergő és Molnár Szabolcs által alkotott csapat kiváló szerepléssel, a kislabda versenyszámban első helyezést értek el.

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2017.09.30.

Közös program a szülőkkel 4. osztály

2017. szeptember 29-én egy napsütéses péntek délután tartottuk közös programunkat a szülőkkel. Az iskola udvarán sportos versenyben csaptak össze a gyerekek a szülők ellen, majd a fiúk a lányok ellen. Az idő gyorsan elszaladt, a közös játékban kellemesen elfáradtunk. Köszönöm a szülők és a gyerekek aktív részvételét!

(Nagyné Reisz Éva)

2017.09.29.

Megemlékeztünk a Zene Világnapjáról

Az idei műsor központi alakja Kodály Zoltán volt. Ennek apropója születésének 135. és halálának 50. évfordulója. Az egyszerű népdalok szeretete, az éneklés öröme és a közös zenélés felszabadító ereje alakította őt azzá a zeneszerzővé és pedagógussá, akire méltán néz fel az egész világ.

„A legnagyobb hegyek testvére ő,
Édesapja a hangoknak,
pásztora a reménynek.” /Káldi János/

Őrá emlékezve énekelték a 7. osztályos dalosok az A csitári hegyek alatt kezdetű, Kodály által gyűjtött népdalt, majd az 5. osztályosok az őszi népdalokból álló csokrot.
A megemlékezésen elhangzott még Vészi Endre: Éneklő iskola, és Káldi János: Kodály Zoltán című verse Vonya Teodóra Evelin 12.g és Sári Diána 13.g osztályos tanulók tolmácsolásában.

(Doffkayné Kalász Andrea)

2017.09.13.

Közös program a szülőkkel
1. osztály

2017. szeptember 8-án, az iskola udvarán ismerkedő délutánra vártuk a szülőket és gyerekeket. A mozgalmas két óra során sikerült kicsit jobban megismerni a programon részt vevő, osztályba járó gyerekeket. Beszélgetéssel, közös játékkal gyorsan és hasznosan telt az idő. Köszönjük a szülők és gyerekek aktivitását!

(Beidekné Bölcsföldi Mária/Ősiné Szabó Éva)

2017.9.09.

Egészségnap 2017.

2017. szeptember 4-én, hétfőn tartottuk az egészségnapot a felső és a gimnáziumi tagozaton. Két helyszínen folytak a versenyek. A gimnazisták a Hunyadi utcai iskola épületében kezdtek, ahol 7 állomáson az egészséges életmóddal kapcsolatos feladatokat oldhattak meg. A feladványok között volt zöldségek és gyümölcsök kép alapján történő kitalálása; magok tapintás utáni felismerése; adott szavakból vers írása; tésztából, magvakból egészséggel kapcsolatos kép készítése; gyógynövények és gyógyító hatású növények és az emberi szervek közötti kapcsolat felismerése, a vizes VB-hez kötődő TOTÓ kitöltése. Eközben a felsősök a csarnokban Horváth- Bősze Hajnalka tanárnő által tartott zenés aerobic segítségével bemelegítettek a hárompados kidobó bajnokságra. Az osztályok versenyét követően a pedagógusokkal is játszottak egy meccset. Majd a felsősök és a gimnazisták helyszínt cseréltek A vetélkedő után az iskolában mindenki kapott egy egészséges alapanyagokból készült szendvicset. Remélem hasznos volt ez a nap mindenki számára.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2017.09.08.

Egészségnap

2017. szeptember 4-én egészségnapot tartottunk. A rendezvényen minden alsó tagozatos tanuló részt vett. Célunk az egészséges életmódra nevelés volt.
A programot közös gimnasztikával kezdtük az iskola udvarán. Ezután a gyerekek osztályonként öt különböző helyszínre vonultak, ahol izgalmas feladatokkal vártuk őket. Volt gyümölcs és zöldségfelismerés, kóstolás, rejtvényfejtés, találós kérdés, testápolási ismeret és körjáték. Helyszínek: Petőfi úti iskola, Egészségház, Simontornyai Városi Könyvtár, Fried Művelődési Ház, Simontornyai Vár.
Az alsósoknak tetszett a rendezvény, mert sok új élményt, használható ismeretet szereztek.
Ez a program lehetővé tette, hogy tanítványainkat ösztönözzük a helyes táplálkozásra, felhívjuk figyelmüket a testápolás, a mozgás és a lelki egészség fontosságára.
Köszönjük a védőnőknek, a könyvtárosoknak, a művelődési ház és a vár dolgozóinak, hogy az egészségnapi programunknak aktív segítői voltak.

(Ősiné Szabó Éva)

2017.09.07.

Balatoni táborozás

A nyári szünetben július 16-tól 23-ig egy remek hetet tölthettünk el a Szabadi-sóstói táborban. 24 diák élvezhette a kitűnő időben a Balaton hűs habjait. A strandolás mellett sport és kulturális programokkal illetve az elmaradhatatlan hajókirándulással gazdagítottuk a hetet.

(Enesei József)

2017.09.04.

Tanévnyitó ünnepély

2017. augusztus 31-én tartottuk iskolánkban a tanévnyitó ünnepséget. A leendő elsősök és a második osztályosok műsora után iskolánk igazgatónője, Kovács Jánosné Lengyel Ilona megtartotta tanévnyitó beszédét. A Tamási tankerület képviseletében Szabó-Bakosné Rosta Margit, a Tamási Tankerület Központi Szakmai Igazgatója bejelentette azt a nagyszerű hírt, hogy Simontornya 742 millió forintos támogatást nyert az EFOP pályázaton az iskola bővítésére, korszerűsítésére. Ezután Simontornya polgármestere köszönte meg e nagyszerű hírt, mely tovább erősíti iskolánk helyzetét. Itt került sor annak a 13 iskolatáskának az átadására, melyeket a Sió rajzpályázat által támogatott nyertesek vehettek át, köszönhetően Gyurkóné Tóth Irén lelkes munkájának.

(Varga Szilvia)

2017.09.01.

Köszönjük, SIÓ!

A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium nyolcadik alkalommal is benevezett a Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska Program pályázatába. Az elmúlt 7 évben 79 kisdiáknak nyertünk iskolatáskát. A Köszönjük, SIÓ! Iskolatáska Program 2017. évi elbírálásának eredményeként a mi intézményünkből ezúttal 13 kisdiák részesült a tanévnyitón a program támogatásában. Név szerint:

Ababei Valentina 3. a
Baki Gréta 1. o.
Bányai Zoltán 1. o.
Borbás Hanna 3. b
Csapó Szabolcs 3. b
Czirják Dávid 4. o.
Horváth Mónika 2. o.
Horváth Zalán 4. o.
Neuprandt Kitti Emma 1. o.
Orsós András Milán 2. o.
Pápai István 2. o.
Soós Lídia Dominika 3. b
Tóth Maja 4. o.

A TEMI Fried Művelődési Ház Közhasznú Közalapítványán keresztül ingyen vehették át nyereményüket. A táskák az idén sem voltak üresek, mert mindegyik tartalmazott rajz- és íróeszközöket.
Az Iskolatáska Program rajzpályázatába eddig 42 rajzzal neveztünk be. Mivel későn írták ki a rajzpályázatot, ezért szeptember első hetében is lehet még rajzolni és feltölteni az alkotásokat az online galériába. Akik rajzoltak nem nyerhettek iskolatáskát, ellenben rajzaik felkerültek a www.koszonjuksio.hu galériájába.
A rajzokra az online szavazás 2017. szeptember 16 –tól – október 30-ig tart.
A Pályázati rendszerben, online feltöltött rajzok versenyen vesznek részt, az 50 legjobb ötlet alkotói (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot kapott művek alkotóinak) SIÓ ajándékcsomagot, a közösségi díjként pedig 10 intézmény (ebből 3 közönségdíj, a három legtöbb szavazatot gyűjtött intézmény) SIÓBulit kap.
Nemcsak a zsűri döntése, hanem az intézmények közössége (szülők, rokonok, ismerősök, kollégák, más intézmények), támogatóinak aktivitása is dönt: szavazzanak azért, hogy az első 3 legtöbb szavazatot gyűjtő intézmény között legyünk, és nyerjünk 7. alkalommal is SIÓBulit! Mindenkit arra kérünk, hogy amikor interneteznek, akkor a www.koszonjuksio.hu vagy a Köszönjük, Sió Program közösségi oldalát is látogassák meg és szavazzanak a simontornyai gyerekek rajzaira naponta! Előre is köszönjük!

(Gyurkóné Tóth Irén)

2017.07.24.

Angol tábor

Második alkalommal szervezett Simontornyán egy hetes angol tábort 10-18 éves gyerekeknek a református egyház önkéntes amerikai pedagógusokkal, az iskola együttműködésével. A foglalkozásokat 9-től 16 óráig hét pedagógus az USA-ból és Lőrinczi Károly református lelkész vezette, őket hét magyar önkéntes pedagógus, tolmács segítette. Játékkal, zenével, beszélgetésekkel, drámajátékokkal, fotózással, sporttal színesítették az angol nyelv gyakorlását a 33 diáknak. Vidám, bensőséges hangulatban telt az öt nap, melyek közül mindegyiket egy-egy alapvető emberi értékhez kapcsolódó téma köré szerveztek. Nagy sikere volt például a „Különleges vagyok”, „Dönts helyesen”, „Egy csapat egy álom” napoknak. A záró esten a résztvevők megmutatták a szülőknek is, mit tanultak, alkottak a hét folyamán. Kiváló nyelvgyakorlási lehetőséget, szórakozást, őszinte érdeklődést, kontinenseken átívelő barátságokat, valamint egy-egy eredeti amerikai pólót is kaphattak, akik együtt töltötték ezt a hetet.

(Kovács Jánosné Lengyel Ilona)