2019.09.12.

Balatoni táborozás 2019.

Július 14-től 21-ig az idei nyáron is eltölthettünk egy remek hetet a Balaton partján. Iskolánkból 17 tanuló és két kísérő tanár vehetett részt a változatos programokon, amiket szerveztünk magunknak. A teljesség igénye nélkül felsorolnám a programokat: strandolás, vízibiciklizés, ügyességi és labdajátékok, karaoke, kirándulás, mozielőadás, kisvonatozás tábortűz mályvacukor sütéssel. Remek hangulatú, vidám és balesetmentes táborozáson vagyunk túl, ahol úgy váltunk el egymástól, hogy jövőre ugyanitt találkozunk.

(Balassáné Gerussi Orsolya/Enesei József)

2019.08.21.

Ismét együtt angoloztunk

Idén már negyedik alkalommal gyakorolhatták az angol nyelvet, elsősorban az élőbeszédet a simontornyai és a környékbeli iskolák diákjai amerikai pedagógusok segítő közreműködésével. A Református Egyházzal közösen szervezett program évről évre népszerűbb mind a diákok, mind a segítők körében, ebben az évben negyvenkét diáknak tizenkét amerikai és nyolc magyar önkéntes segítette a nyelvtanulását. Délelőttönként játékos kommunikációs gyakorlatok, sportfoglalkozások színesítették a programot, délután a templomi közös éneklést követően kiscsoportos bibliai témájú beszélgetések, kémiai kísérletek, festészet majd az elmaradhatatlan közös tánc fokozta az addig is vidám hangulatot.
A véletlen úgy hozta, hogy amerikai vendégeinkkel az első közös program Simontornyán a gulyásleves-parti után következő Neoton koncert volt, melynek számukra talán a legemlékezetesebb momentuma, hogy megismerhették a Santa Maria című dalt. Olyannyira magával ragadta a hallgatóságot, hogy minden délután a nap zárásaként erre a zeneszámra táncoltunk, amerikai barátaink által kitalált koreográfiára. Pénteken a szülők, vendégek ízelítőt kaphattak a héten tanultakból, ők is megismerkedhettek a tengerentúli vendégekkel. Szerencsére az időjárás sem akadályozta meg a már hagyománynak számító grillkolbászsütést és az éjszakába nyúló záróestet.
Ekkor került kihirdetésre annak a pályázatnak az eredménye, melynek keretén belül Zsolnai Tibor és Dicsérdi Elizabet 2020 tavaszán két hetet tölthet el az Egyesült Államokban, Chicagóban és környékén. Az utazás minden költségét az amerikai barátaink gyülekezete biztosítja.
A hosszú-hosszú búcsúzkodás is azt jelezte, hogy a régi kapcsolatok megerősödtek, új barátságok szövődtek, és mi mindannyian nagyon várjuk a jövő nyarat. Addig pedig dúdolgatjuk magunkban, hogy „…az se baj, hogyha felfedezzük Amerikát!”

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2019.06.25.

Nemzeti Összetartozás Napja

A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium 23, hetedik és nyolcadik osztályos tanulója, két pedagógussal, 2019. június 4-én Budapestre utazott a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szervezett rendezvényre. A Parlament előtti téren felemelő érzés volt 5300 hazai és külhoni gyerekkel és kísérőikkel közösen énekelni a Himnuszt és a Ghymes által szerzett Kézenfogva c. dalt. Megtekintettük a Szent Koronát, majd sétáltunk Budapest szép terein, utcáin. Délután a Papp László Sportarénában az István a Király c. rockoperát nézhettük meg, fantasztikus élmény volt. Ebédet és vacsorát biztosítottak a gyerekek számára. Nagy örömünkre, alkalmunk volt találkozni a vajdasági testvériskolánk tanulóival, akikkel a Határtalanul program keretében szervezett délvidéki túrán ismerkedtünk meg.

(Horváthné Apró Etelka)

2019.06.22.

Képzőművészet tanszakosok év végi kiállítása

2019. június 4-én (kedden) 16 órakor, nyitotta meg Rill Mária a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti ág szakmai vezetője a simontornyai kézműves és grafika-festészet tanszakos tanulók 2. féléves munkáiból készült kiállítását. A kiállításnak a Fried Művelődési Ház biztosított helyet. Közel 340 alkotást tekinthetett meg a közönség. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter és a grafika és festészet szakos tanulók felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozó kiállítást. Kovács Tünde tanító vezetésével a 3. osztályos tanulók közös énekkel, verssel színesítették a megnyitót. Név szerint: Danics Martin, Balogh Emese, Horváth Tamara, Ünnep Kristóf, Rupa Adrián, Neubauer Rebeka, Angyal Hanna és Laczkó Blanka. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Gasparics László a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője és igazgatója Markovics Gábor, valamint Kaszás Zoltán a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium tagintézmény vezetője is. A megnyitó után az Alapfokú Művészetoktatási Tagintézmény szakmai vezetője Rill Mária oklevelet és ajándékot nyújtott át Balassa Patrik Norman 8. b. osztályos tanulónak kitartó, szorgalmas 7 évi munkájáért, Baum Anita 5.b osztályos tanulónak, aki kiváló alkotómunkájának köszönhetően 3. alkalommal is részt vehetett a Würtz Ádám országos rajzversenyen. Kiss Jázminnak a 2018-19-es tanében tanúsított kimagasló alkotó munkájáért. Kovács Kolos 4. b osztályos tanulónak rajzpályázati munkájáért valamint a kézműves tanszakos tanulóknak egy közös oklevelet. Rill Mária szakmai vezetőnk írt néhány elismerő szót is a vendégkönyvbe. A látogatókat egy kis süteménnyel kínálták meg a szervezők.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2019.06.18.

Könyvmolyképző projekt

A könyvmolyképző projekt első fordulóját 2019. június 13-án tartottuk meg a harmadik osztályosokkal. E program célja az olvasás megszerettetése, az olvasóvá nevelés. Este érkeztek a gyerekek az iskolába, és együtt kezdtük el olvasni Erick Kastner: Pötyi és Anti című meseregényét, majd ott aludtunk az iskolában. Másnap folytattuk az olvasást, majd a gyerekeknek a nyári szünetben kell elolvasniuk a könyvet. Szeptemberben, ha kezdődik az iskola, egy csapatvetélkedő keretében kell számot adniuk az olvasottakról.

(Varga Szilvia)

2019.06.18.

Sulikézi Fesztivál

A Kézilabda az Iskolában program keretében június 16-án és 17-én Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián rendezték meg az U10-es korcsoportú gyermekek mérkőzéseit. A kétnapos rendezvényen iskolánkat a 3. osztályos lányok csapata képviselte, akik remekül helyt álltak mindkét játéknapon. A nagyszabású rendezvény fantasztikus szervezéssel, hangulattal szolgálta a kézilabdasportág népszerűsítését. Remekül éreztük magunkat!

(Varga Szilvia)

2019.06.18.

Gyereknap 2019. 06.13.

Az idei évben is csodaszép napon sikerült örömet okozni a gyerekeknek. Nagy szeretettel vártuk a leendő elsősöket a programunkra. Most is több helyszínt járhattak be diákjaink. Célba dobás, kötélhúzás, gördeszkás labdagyűjtés, müzlifűzés, aszfaltrajz és hullahoppos ügyességi feladatok vártak rájuk. Az idei meglepetés egy solymász bemutató volt, mely hatalmas sikert aratott. Rengeteg kérdésre kaptak választ, sok érdekes történetet mesélt Kisteleki Gergely a madarairól. Tátott szájjal figyelték a röptetést és még sokáig beszélgettek, kérdeztek. Köszönjük az élményeket!

(Nagyné Reisz Éva)

2019.06.12.

Ádámok és Évák Ünnepe, avagy vásároljunk stílusosan!

Hét évvel ezelőtt a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház is életre hívta az Ádámok és Évák Ünnepét. A nagy sikerre való tekintettel, azóta minden évben helyet ad ennek a regionális versenynek.
„A program célja, hogy a középiskolás diákoknak lehetőséget adjon a színpadi szereplés során más oldalról is megismerni a színház világát, míg a felkészítő pedagógusok a rendezés rejtelmeibe pillanthatnak be.”( http://bartokszinhaz.hu/7-adamok-es-evak-unnepe/)
Az idei évadban rendhagyó módon mindenki ugyanazt az epizódot dolgozta fel, egy fiú és egy lány vásárlását láthattuk különböző korok és stílusok szemüvegén keresztül. A mi iskolánk diákjai a KORTÁRS KATEGÓRIÁT választották. Az előadás nagyszínpadra kerülését Dubai Péter segítette, a színház művészeti titkára.
A egyéni és csoportos díjakat Szemán Béla, Kecskés Tímea és Palánki Hedvig zsűritagok ítélték oda.
Iskolánk színjátszó csoportja ezzel a produkcióval két fődíjat: „A legjobb női főszereplő”, valamint „A legjobb női mellékszereplő” és két különdíjat nyertek: „Az előadásért” és a „A legjobb rendezésért”. A díj része egy-egy előadás megtekintése a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban a 2019/2020-as évadban.

Az epizód szereplői:

 1. Ács Tibor
 2. Bodaki Titanilla
 3. Fintor Dávid
 4. Hriczkó Zsombor
 5. Kovács Szonja
 6. Lepsényi Barbara
 7. Menyhárt Nóra
 8. Miklós Olivér
 9. Mosonyi Vivien
 10. Simon Petra
 11. Szemes Bence
 12. Zsolnai Róbert

Köszönjük segítőink támogatását, mely lehetővé tette, hogy idén is ott lehessünk:

Simontornya, 2019. június 11.

(Patakyné Hegyi Erzsébet )

2019.06.04.

Nemzeti Összetartozás Napja

" Mert nem lehet feledni, nem, soha,
Amíg magyar lesz és emlékezet,
Jog, igazság, becsület, remény,
Hogy volt nekünk egy országunk e földön,
Melyet magyar erő szerzett vitézül,
S magyar szív és ész tartott meg bizony." ( Juhász Gyula: Trianon, részlet)

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én a 11.g osztály közreműködésével emlékeztünk meg az iskolában a magyar történelem egyik nagyon szomorú eseményére, a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulójára. 1920. június 4-én hazánk elvesztette területének 2/3 részét, lakosságának pedig a 60%-át. 3,3 millió magyar került határainkon túlra. Ezek a tragikus tények azóta is fájnak a magyarságnak, és nem szabad soha sem elfelejteni, mindig emlékezni kell rá. Ezt tettük mi is versekkel, idézetekkel, filmrészletek megtekintésével és közös énekléssel.

(Zsigáné Teszler Judit)

2019.05.31.

Atlétikai diákolimpia országos döntő

Iskolánkat, Tolna megyét Varga Zoltán Alex 7.b osztályos tanuló képviselte a IV. korcsoportban az atlétikai diákolimpia országos döntőjén Székesfehérváron. Rossz időjárási körülmények között elmaradva az egyéni legjobb eredményétől a középmezőnyben végzett.

(Szabadi István)

2019.05.28.

Színházban jártunk

Ha mód van rá, iskolánk tanulói szívesen töltik együtt szabadidejüket, illetve örömmel járnak színházba, így amikor ez a kettő egybefonódik, rengeteg jelentkező akad a műsorok együttes látogatására.
Legutoljára, május 21-én, kedden a Twist Olivér című musicalra mentünk 40 felső tagozatos és gimnazista diákkal. Busszal utaztunk Dunaújvárosba, az előadás 15:00-kor kezdődött, ezért amíg a kísérő tanárok elintézték a jegyeket, addig a Bartók Kamaraszínház melletti kis parkban lehetőségünk volt eltölteni majdnem háromnegyed órát beszélgetéssel. Az idő gyorsan repült, mire észrevettük, már a darabot eljátszó színészeket figyelhettük. A történet megható volt, a zene pedig rendkívül szép. Az árva gyermek, aki akaratán kívül egy nagy összetűzésbe keveredik, de végül, sok hányadtatás után meleg otthonra lel. Szinte mindenki pozitív élményként tekint vissza rá, amely a gyerekek és felnőttek lelkét is egyaránt megmelengette.
Reméljük, lesz még alkalmunk együtt kimozdulni egy-egy délutánon, hiszen rengeteg tudással gazdagodhatunk, miközben kicsit ki is kapcsolódhatunk a sűrű hétköznapok mellett.

(Sersli Hajnalka/10.g)

2019.05.23.

Kiszézés

Tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon az asló tagozatos néptáncosok Kiszézésre invitálták az iskola tanulóit. Együtt felöltöztettük a kiszebábot és énekelve levonultunk a Sió partra, ahol kis énekes körjátékot követve elúsztattuk a telet és behoztuk zöld ágakkal a tavaszt. A hídról figyeltünk, ahogy a bábu úszik Pálfa felé a Sión. Nagyon jól éreztük magunkat, egy élmény volt a gyerekek számára, és közelebb kerültek népi hagyományainkhoz.

(Dolovai Zsuzsanna)

2019.05.20.

„KÉPversKÉP” PÁLYÁZAT ÉS ALKOTÓI NAP

A Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, „KÉPversKÉP” címmel Würtz Ádám emlékére országos képzőművészeti pályázatot hirdetett. Az első fordulóban a pályázóknak Szabó Lőrinc Vízipók című versének illusztrációját kellett elküldeni 2019. március 14-ig. A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumból a kézműves és a grafika és festészet tanszakos tanulók pályáztak. Az alkotásokat korosztályonként értékelték, majd a legjobb művek készítőit meghívták egy második fordulóra is. Iskolánkból Baum Anita 5.b, Koncz Anita Kinga 5.a és Kovács Angelika 4.a osztályos tanuló jutott be a 2. fordulóba. Ők, ezért 2019. május 10-én alkotói napon vehettek részt Tamásiban. A versenyzőknek Könnyü László (Tamási szülöttének) versét kellett ezúttal illusztrálniuk.

A nap rövid programja az alábbiak szerint alakult:
8.00-9.00: érkezés
9.00-9.30: megnyitó, vendégfogadás, alkotómunka előkészítése
9.30-13.00: alkotás (a felnőtt kísérőknek kiállítás látogatás, város megtekintése, fagyizás…)
13.00-14.00 ebéd
14.00-15.0 zsűrizés, az alkotóknak a kiállítás megtekintése, szabadprogram (város megtekintése, fagyizás…)
15.00-15.30: díjátadó ünnepség

Baum Anita 5.b, osztályos tanulójának felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén, Koncz Anita Kinga 5.a és Kovács Angelika 4.a osztályos tanuló felkészítő tanára Boros Eszter volt. A díjátadó ünnepségen mindegyiküket kitűzővel, emléklappal, rajzeszközzel is jutalmazták. Elmondhatjuk, élmény teli napban volt részünk.

(Gyurkóné Tóth Irén )

2019.05.20.

Atlétikai megyei döntők-Szekszárd

2019. május 07.

IV. korcsoport: (100m, kislabdahajítás, súlylökés, távolugrás, 800 m)
Lány csapat: 2. hely
Tagjai: Bencze Hanna Enid, Rostás Dzsesszika Tímea, Rostás Klarissza, Závodi Zsanett, Zólyomi Fruzsina
Egyéni összetett: Zólyomi Fruzsina 6. hely

2019. május 08.

II. korcsoport (60 m, kislabdahajítás, távolugrás)
Lány csapat: 6. hely
Tagjai: Balassa Zille, Emperger Flóra, Kiss Jázmin, Kovács Angelika, Kovács Zsófia, Varga Fatima Mirabella
Fiú csapat: 7. hely
Tagjai: Bencze Botond Bulcsú, Fung Áron Márk, Gácser Róbert, Nagy Andor, Kovács Kolos, Kovács Kristóf

2019. május 09.

III. korcsoport egyéni
Szendrei Rómeó: távolugrás 6. hely; kislabdahajítás 9. hely
Nagy Zalán: kislabdahajítás 4. hely
IV. korcsoport egyéni:
Zólyomi Fruzsina: 100m 5. hely, távolugrás 5. hely
Rostás Klarissza: 300m 2. hely, távolugrás 6. hely
Rostás Dzsesszika: 300 m 3. hely
A 4X100 m-es váltó a harmadik helyen végzett, melynek tagjai: Rostás K., Rostás Dzs., Zólyomi F., Závodi Zsanett
Varga Zoltán Alex: kislabdahajítás 2. hely
A megyei bajnokságon elért eredménye alapján Varga Zoltán Alex képviseli iskolánkat az országos bajnokságon.

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2019.05.20.

Atlétika városkörnyéki

2019. május 2-án, Tamásiban, rendezték meg a városkörnyéki összetett atlétikai bajnokságot, ahol iskolánk több csapattal is képviseltette magát.

Eredmények:

II. korcsoport: (60 m, kislabdahajítás, távolugrás)
Lány csapat: 1. hely
Tagjai: Balassa Zille, Emperger Flóra, Kiss Jázmin, Kovács Angelika, Kovács Zsófia, Varga Fatima Mirabella
Egyéni összetett: Emperger Flóra 2. hely; Varga Fatima 3. hely
Fiú csapat: 1 hely
Tagjai: Bencze Botond Bulcsú, Fung Áron Márk, Gácser Róbert, Nagy Andor, Kovács Kolos, Kovács Kristóf
Egyéni összetett: Kovács Kolos 3. hely

III. korcsoport: (60 m, kislabdahajítás, távolugrás, 600 m)
Lány csapat: 3. hely
Tagjai: Dudar Vivien, Enesei Léna Luca, Földesi Viktória, Horváth Fatima, Miklós Anna
Fiú csapat: 2. hely
Tagjai: Czirják Dávid, Kiss József, Lukács Gergő, Nagy Zalán, Szendrei Rómeó
Egyéni összetett: Szendrei Rómeó 1. hely, Nagy Zalán 2. hely

IV. korcsoport (100 m, kislabdahajítás, súlylökés, távolugrás, 800 m)
Lány csapat: 1. hely
Tagjai: Bencze Hanna Enid, Rostás Dzsesszika Tímea, Rostás Klarissza, Závodi Zsanett, Zólyomi Fruzsina
Egyéni összetett: Zólyomi Fruzsina 1. hely, Rostás Klarissza 2. hely, Rostás Dzsesszika 3. hely
Fiú csapat: 3. hely
Tagjai: Lénárt Lajos, Rostás István, Varga Zoltán Alex
Egyéni összetett: Lénárt Lajos 1. hely, Varga Zoltán Alex 2. hely
A győztes csapatok és egyéni versenyzők továbbjutottak a Szekszárdon megrendezendő megyei döntőkre.

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2019.05.15.

Országos közlekedési verseny Nyíregyházán

2019. május 7-től került megrendezésre a 2 napos országos általános iskolás kerékpáros közlekedési verseny Nyíregyházán. A Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumot a Tolna megyei döntőn első helyezett lány kategóriában Papp Anikó 7.b osztályos illetve fiú kategóriában Horváth Gyula szintén 7.b osztályos tanuló képviselte a nívós mezőnyben. Itt elméleti, akadálypályás és forgalmi helyzetekben kellett bizonyítaniuk a 20 versenyző között, akik szintén megyei első helyezettek voltak. Mindkét kategóriában remek helytállásukkal öregbítették iskolánk hírnevét illetve bizonyították rátermettségüket.

(Enesei József)

2019.05.14.

Pí- nap

1988 óta március 14-én ünneplik világszerte a nemzetközi Pí- napot. Idén először, hagyományteremtő szándékkal iskolánk felső tagozata is csatlakozott ezen eseményhez. Volt, aki kiselőadással készült, más Pí verset és volt aki Pí zenét hozott. Majd zárásként finom Pí sütiket fogyasztottunk el.

(Szabóné Nagy Elvira)

2019.05.12.

4. osztályosok komplex tanulmányi versenye

2019. április 30-án délután Gyönkre utaztunk két 4. osztályos csapattal, hogy képviselhessük magunkat a komplex tanulmányi versenyen. A megye több részéről voltak csapatok (Szakály, Iregszemcse, Hőgyész, Kölesd, Gyönk és Simontornya). A versenyzőknek 3x30 perces feladatsorokat kellett megoldaniuk, matematika, magyar nyelv- és irodalom és természetismeret témakörben. Utána vendégül láttak minket egy nagyon finom uzsonnával.
Mindvégig jó hangulatban teltek az események. Az eredményhirdetésen minden csapat elismerő oklevélben részesült, az első három helyezett pedig ajándékot is kapott.
Nagyon büszkék voltunk, hiszen az Emperger Flóra, Nagy Emma Szonja és Bencze Botond Bulcsú alkotta csapatunk I. helyezést ért el!!
A másik simontornyai csapatunknak – Balassa Zille, Csáki Alexandra, Szőke Bence – sem kell szégyenkezniük, mert ők is derekasan helytállva, eredményesen szerepeltek a megmérettetésben.
Köszönjük a szervezőknek ezt a remek délutánt, a gyerekeknek pedig ismét szeretnék gratulálni a nagyszerű eredményeikhez!

(Csapó Kamilla)

2019.05.10.

Anyák Napja az Őszikék Idősek Otthonában

Május első vasárnapja az édesanyáké. Őket ünnepeljük, köszöntjük e napon. Mi a 3. osztályos kisgyermekekkel május 3-án, és május 7-én kis műsorral kedveskedtünk az idősek otthona bentlakó, és bejáró lakóinak. Versekkel, dalokkal, tánccal köszöntöttük az édesanyákat, nagymamákat, dédmamákat, akik örömmel, és kissé meghatódva fogadták műsorunkat.

(Varga Szilvia)

2019.05.05.

"A MI ERDŐNK"

2019. május 2-a, egy szokásosnak induló csütörtöki nap volt. Majdnem mindenkinek, de nem a mi két csillogó szemű lánykánknak (Tóth Maja, Laczkó Blanka), hiszen ők a délelőtti iskola után a ragyogó napsütésben díjátadóra készültek Tamásiba, a Művelődési Házba. Annyit tudtak, hogy díjazottak lettek „A mi erdőnk” rajzpályázaton. A meglepetés már a díjátadó helyszínén érte őket: Maja II., Blanka pedig I. helyezett lett a korosztályában. Boldog mosollyal vették át az oklevelet, és a helyezéssel járó ajándékot. A napot a meglepetésen, és a rajzaikért kapott elismerésen felül megkoronázta a felkészítőjükkel, Boros Eszter tanárnővel közös fagyizás. Már mindketten tudják, hogy a szívvel-lélekkel végzett munka előbb-utóbb meghozza gyümölcsét, és hogy az unikornis fagyinak zöldalma íze van.

(Mészáros Kamilla, Horváthné Kelemen Kata)

2019.05.02.

A Föld napja az alsó tagozaton

Köztudott, hogy a mai gyerekek nagyon sok időt töltenek az iskolapadban, de szabadidejüket is szívesebben töltik a számítógép és a televízió előtt ülve vagy az okostelefonjuk társaságában. A Föld napja alkalmából éppen ezért aktív programot, egész napos kirándulást szerveztünk számukra. Lakóhelyünkön és környékén számos természeti szépség található, melyeket az itt élők alig, vagy egyáltalán nem ismernek. Ezek közül jártunk végig néhányat.
A legkisebbek, az első osztályosok a Sió partján tettek egy jókora sétát. Ismerkedtek az ott élő állatokkal, növényekkel, de kipróbálhatták azt is, hogy milyen jó dolog a szabadban futni.
A nagyobbak kicsit messzebbre mentek. A járatos, illetve iskolabusszal Ozora felé vették az irányt, de csak a dádpusztai elágazóig, mert onnan gyalog tették meg a közel 1,5 km-es utat Dádpusztáig. A mesébe illő völgyekkel, dombokkal szabdalt terület mindenkit elvarázsolt. A nyári fesztivál idején használatos természetes anyagokból készült épületeket, kilátókat, játékokat kitörő örömmel vették birtokba a gyerekek.
Az időjárás is nagyon kedvezően alakult ezen a napon, szinte nyárias melegben kirándulhattunk. Sokat mentünk, nagyon elfáradtunk, de csodálatos élményben volt részünk.
Köszönjük Zimányi Árpádnak, hogy lehetőséget adott a terület megtekintésére és bejárására.

(Mező Márta)

2019.04.29.

Költészet napi gálaműsor

Tavaszi rendezvényeink közül kiemelkedett a költészet napjára szervezett gálaműsorunk, melyet a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium sikeres produkcióiból válogattunk. 2019. április 11-én a Fried Művelődési Ház megtelt a szereplőkkel, érdeklődőkkel. A műsort Kaszás Zoltán intézményvezető ünnepi beszédével és saját versének előadásával nyitotta meg, majd intézményünk tanulóinak műsora következett, akik versekkel, gitárkísérettel előadott megzenésített versekkel, mesével, népdalokkal, táncos műsorszámokkal készültek.
A zenés, verses és táncos műsorszámok csodálatos hangulatot teremtettek, külön öröm volt hallani tanulóink saját verseit, és megtapasztalni annak a sok munkának a gyümölcsét, amit a pedagógusok és tanítványaik végeztek szülői támogatással ebben a tanévben is.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2019.04.26.

Közlekedési versenyek

Az első megyei verseny április 4-én Szekszárdon került megrendezésre a középiskolások számára, ahol kerékpárral Kovács Henrik (11.g) vett részt. Az ezüstérmet adó 2. helyezéssel öregbítette iskolánk hírnevét. Segédmotoros kategóriában Zsiga Márk (11.g) indult és tisztes helytállásával vívott ki elismerést. Személygépkocsi kategóriában megyei versenyen Géringer Szabolcs (11.g) a képzeletbeli dobogó legfelső fokára állhatott fel, mivel első helyezett lett a kiemelkedő teljesítményével. Ennek eredményeképpen április 16-tól Budapesten vettünk részt 3 napos országos megmérettetésen, ahová eljutni is fantasztikus eredmény volt. Szabolcs remekül versenyzett, és az ott szerzett életre szóló élményekkel gazdagodva tértünk haza. Nagy gratuláció!!!
Általános iskolai korcsoportban, a felsős kategóriában szintén megyei versennyel kezdtünk Tamásiban, ahol fiú kategóriában Horváth Gyula 7.b osztályos tanuló 1. helyezést ért el, így kiharcolta az országos versenyen való indulás jogát Nyíregyházán május 7-től 9-ig. Lány kategóriában Papp Anikó (7.b) szintén megnyerte 1 helyezésével a versenyt, így ő is az országosra utazik. Zólyomi Fruzsina (7.b), mint legelső versenyes diákunk, szintén elismerésre méltóan képviselte iskolánkat.
2019. április 25-én került megrendezésre a megyei „Ki a mester két keréken” elnevezésű verseny, a 2007-2009-es születésű negyedikes-ötödikes korcsoportnak. Itt Bölcskén az igen erős lány csoportban Tóth Maja és Kovács Zsófia5. osztályos tanulóink indultak. Zsófia a fantasztikus 2. helyezést érte el. Fiú kategóriában Vinczellér Balázs (5. b) és Kovács Kolos (4.a) indult, ahol Kolos a dobogós 3. helyezésével szerzett nagy örömet mindnyájunknak. Jövőre újra indulhatnak még ebben a korosztályban igen nagy esélyekkel!

(Enesei József)

2019.04.26.

Elsősegélynyújtó verseny

Az iskolánk az idei évben április 9-én Tamásiban első alkalommal vett rész a Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó versenyen, ahol egy gimnáziumi csapattal (akik 2. helyezést értek el) és egy általános iskolai csapattal (akik első helyezést értek el) képviseltettük magunkat. Így a megyei versenyen is indulhattak április 25-én az általános iskolások Szekszárdon, ahol a megyei megmérettetésen 4. helyezést érték el. Nagyszerű eredmény annak tükrében, hogy most debütáltunk ezeken a nívós versenyeken. Szeretnék köszönetet mondani Tóth Attila mentősnek, aki oroszlánrészt vállalt a felkészítésben!
Résztvevők:
A versenyzők a gimnáziumból:
Sümegi Nóra
Fésüs Kira
Vonya Teodóra Evelin
Bodó Bence
Simon Petra

Az általános iskolából:
Kovács Alíz
Szilizlicsenkó Regina
Horváth Viktor
Klár Dávid
Horváth Gyula

Szervező és felkészítő: Enesei József tanár, Balassáné Gerussi Orsolya tanár és Tóth Attila mentős

(Enesei József)

2019.04.26.

Katasztrófavédelmi verseny

A versenyidényt a Dombóváron március 27-én megrendezésre kerülő Katasztrófavédelmi versennyel kezdtük, amelyen két gimnáziumi és egy általános iskolai csapattal indultunk. Az általános iskolás csapat az előkelő 3. helyezést érte el.

A versenyzők a gimnáziumból:
Sümegi Nóra
Fésüs Kira
Vonya Teodóra Evelin
Bodó Bence
Simon Petra
Ács Tibor Ábel
Bencze János Lehel
Szabó Bence
Zsolnai Róbert

Az általános iskolából:
Kovács Alíz
Szilizlicsenkó Regina
Horváth Viktor
Klár Dávid
Horváth Gyula

Minden résztvevő a tisztes helytállásával hozott dicsőséget az iskolánknak.

(Enesei József)

2019.04.24.

Holokauszt emlékműsor

" Oly korban éltem én e földön,
mikor ki szót emelt , az bujhatott,
s rághatta szégyenében ökleit,-
az ország megvadult s egy rémes végzeten
vigyorgott vértől és mocsoktól részegen." (Radnóti Miklós)

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztünk iskolánkban a 11.g osztály közreműködésével. Hazánkban 2001 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás és rendvédelem tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén. Műsorunkban a magyar történelem ezen szomorú, tragikus eseményeire és áldozataira emlékeztünk.

(Zsigáné Teszler Judit)

2019.04.24.

Szavalóverseny Tamásiban

A költészet napján, 2019.április 11-én került megrendezésre a József Attila szavalóverseny Tamásiban, a Könnyü László Városi Könyvtárban. Iskolánkat Győri Sára, Menyhárt Nóra, Fintor Dávid és Ács Tibor Ábel képviselték. A környék iskoláiból érkező szavalók egy József Attila verssel és egy szabadon választott művel mérhették össze tudásukat. Erős volt a mezőny, szoros volt a verseny, komoly, szuggesztív előadásokat lehetett hallani a versenyzőktől. Nagyon szép eredmények születtek: Ács Tibor Ábel a 10-11. évfolyamosok kategóriáját megnyerte, Győri Sára pedig 3. helyezést ért el az 5-6.osztályosok között.
Menyhárt Nóra és Fintor Dávid is kiválóan helytállt a legtöbb versenyzőt számláló 7-9.osztályosok kategóriájában

(Zsigáné Teszler Judit)

2019.04.17.

József Attila szavalóverseny, iskolai forduló

2019. március 29-én zajlott le iskolánkban a József Attila szavalóverseny. Az esemény tétje az volt, hogy ki képviselheti intézményünket az áprilisban Tamásiban megrendezésre kerülő költészet napi szavalóversenyen.Felső tagozatos és középiskolás tanulók mutathattak be egy József Attila verset és egy szabadon választott művet. Nagyon szép, szuggesztív előadások hangzottak el,a zsűri nehezen hozta meg döntését. Végül mindegyik kategóriában csak első helyezettet hirdetett, akik a következő tanulók voltak:
5-6.osztályosok kategóriájában: Győri Sára
7-8.osztályosok kategóriájában: Fintor Dávid
9-10.osztályosok kategóriájában: Ács Tibor Ábel
11-13. osztályosok kategóriájában: Vonya Teodóra Evelin
A zsűri tagjai: Patakyné Hegyi Erzsébet, Pálné Mikó Katalin, Kovács Jánosné Lengyel Ilona és Zsigáné Teszler Judit voltak.

(Zsigáné Teszler Judit)

2019.04.14.

„Beavató bérlet” a Vörösmarty Színházban

A színházbérlettel rendelkező tanulóink közül tíz érettségi előtt álló diák vett részt a székesfehérvári Vörösmarty Színház Beavató bérletének három programján. Az első alkalommal megismerhették az októberi ősbemutató, a Perelj, Uram! megszületésének és történelmi hátterének a történetét. Az interaktív irodalomórák második állomásán a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium színésznövendékeinek segítségével a Bánk bánt dolgozták fel a diákoknak. Az utolsó alkalommal Hargitai Iván rendező segítségével Az ember tragédiája legfontosabb kérdésköreit gondolhatták át. Ezen alkalmak a diákok számára a színházhoz való közelebb kerülés mellett az érettségire való felkészülést is segítették.

(Kovács Jánosné Lengyel Ilona)

2019.04.14.

Ismét Vivicittá!

Iskolánk 25 fős csapattal nevezett az április 13-án megrendezett 34. Telekom Vivicittá futóversenyre, melynek idén is a budapesti Margitsziget adott otthont. Az utazáshoz az autóbuszt a tankerület biztosította, ezen kívül még egy autóval mentünk.
Két tanulónk sikeresen teljesítette a 7 km-es távot, a többiek 2400 m-en indultak. A nevezők ezúttal is pólót, egyedi befutóérmet és gazdag befutócsomagot kaptak a választott táv teljesítéséért.
A kissé hűvös és borongós napon a napocska nem annyira, a szerencse annál inkább ránk mosolygott, mert a nevező iskolák közötti „vidéki iskolák” kategóriában kisorsoltak minket. A Telekom jóvoltából 100.000 Ft értékű sportszer utalványt nyertünk, melyet a Decathlon áruházban lehet majd levásárolni.
A rendkívül lelkes csapat már nagyon várja a folytatást. Gondolatban már a szeptemberi SPAR Budapest Maraton Fesztiválra készülünk.

(Mező Márta)

2019.04.01.

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT

Március harmadik hetében a Fenntarthatósági témahét keretében osztályommal a „Zsákban hozzák a meleget” projekt keretében ismerkedtünk Földünk időjárásával, a magyar kultúra és a magyar hagyományok megőrzésén keresztül eljutottunk a globális felmelegedés problémájáig.
Gyakorlati feladatként szemetet szedtünk, rendbe tettük az osztálytermünket, bementünk egy fóliasátorba, szemléltetve az üvegházhatás mechanizmusát. Ismeretterjesztő filmeket néztünk, átismételtük az időjárás elemeit, időjárási méréseket, megfigyeléseket-, kísérleteket végeztünk, népi jóslásokkal ismerkedtünk, verseket, legendákat olvastunk. A gyerekek kiselőadásokkal készültek, könyveket hoztak a témával kapcsolatban. Munkánk során sok páros, és csoportfeladatot oldottunk meg.
Projektünk kimondottan a globális felmelegedésre irányította a figyelmet, de szót ejtettünk, és sokat beszélgettünk más környezetvédelmi problémáról is, és főleg arról, hogy mi ma élő emberek mit tehetünk Földünk védelmében.

(Varga Szilvia)

2019.04.01.

Óvoda-iskola átmenet biztosítása

2019.03. 27-én, és 28-án meghívtuk iskolánkba a leendő első osztályosokat. Egy közös testnevelés órán vettek részt a harmadikasokkal. Megismerkedtek a tornateremmel, átélhették, hogy milyen egy tetnevelés óra az iskolában. Együtt fogóztunk, labdáztunk, kidobóztunk. Jól érezték magukat, azt mondták, örömmel jönnek majd az iskolába.

(Varga Szilvia)

2019.03.26.

Nemzetközi Kenguru Matematikaverseny 2019

2019. március 21-én került sor a verseny lebonyolítására. A megmérettetésre 18 alsós kisdiák jelentkezett. A feladatok idén is a logikát részesítették előnyben, bonyolult megfogalmazásból kellett a helyes megoldásokat kiválasztani. Mindenki nagyon izgult, de minden feladatot sikerült megoldaniuk a 60 perc alatt. Jutalmuk egy emléklap és egy toll volt.

(Nagyné Reisz Éva)

2019.03.20.

Amerika

2019. február 16-a és március 2-a között került sor amerikai utunkra. Ez a fantasztikus lehetőség a simontornyai angol táborban tevékenykedő amerikai barátaink révén adatott meg nekünk. Ők a crystal lake-i evangélikus gyülekezet támogatásával hívtak meg bennünket két hétre az Egyesült Államokba. Mindhármunk először repült, így már az odautazás is egy új élmény volt. Az ott töltött idő alatt számos érdekes programban vehettünk részt és sok lélegzetelállító helyre volt lehetőségünk eljutni. Több látogatást is tettünk Chicagóba, ahol felkerestük többek között a Planetáriumot, a babalakú Beant, a Shedd Aquarium látványos delfinshowját, a Művészeti illetve az Ipari és Természettudományos Múzeumokat, ellátogattunk egy jégkorongmeccsre, de kedvencünk kétségkívül a John Hancock Torony volt, melynek 96. emeletéről az egész várost beláthattuk, és a szemünk elé táruló látványtól elállt a szavunk.
Vendéglátóink nagy meglepetése volt, hogy New Yorkba is tehettünk egy utazást. Itt meglátogattuk a világhírű Times Square-t, mely hatalmas kijelzőivel ámulatba ejtett minket. A városnéző buszról olyan híres épületeket láthattunk, mint az Empire State Building vagy a Madison Square Garden. A World Trade Center helyére épült emlékművek megismerése is nagy élmény volt, a New Yorkba tett látogatásunk fénypontja azonban egyértelműen a Szabadság-szobor megpillantása volt. Sajnos a lekésett hajó miatt csak a partról láthattuk, viszont az élmény így is páratlan volt.
A Crystal Lake-ben, illetve Deerfieldben töltött idő alatt bepillantást nyerhettünk az amerikai mindennapokba: az eddig csak filmeken látott kosárlabdameccsek és a sárga iskolabuszok világa kézzel foghatóvá vált számunkra. Megismerhettük az amerikai vallási élet jellegzetességeit, részt vettünk a vasárnapi misén, illetve a fiataloknak szóló találkozókon, melyek bibliai témájú beszélgetésekkel és énekléssel teltek. Az iskolák látogatásának köszönhetően az amerikai oktatási rendszerről való ismereteink is bővültek.
Amerikai barátaink különleges kívánságainknak eleget téve elvittek bennünket Michael Jackson szülőházához, a Barnes & Nobles könyvesboltba és a Guitar Centerbe.
Az Egyesült Államokban töltött két hét alatt nemcsak a nyelvtudásunk fejlődött, de kimozdulhattunk a komfortzónánkból és sok szempontból szélesedett a látókörünk is.
A szállást adó családoknak és a szervezőknek nagy hálával tartozunk kedvességükért és vendégszeretetükért, és már nagyon várjuk, hogy a táborban újra együtt lehessünk!

(évkönyv)

2019.03.19.

Alsós farsangi mulatság

Február 22-én a nagy influenza járvány elmúltával sikerült megtartani a farsangi mulatságunkat az alsó tagozatban. A művelődési házban rendeztük a megszokott módon. Sok segítségünk volt, mind a szülők, a dolgozók, volt dolgozók és külsősök részéről. Nekik ezúton is köszönjük!
Rengeteg ötletes jelmezt láthattunk, majd fergeteges bulit csaptunk, ahol szülő és gyermek egyaránt jól érezte magát. Az estét tombolasorsolással zártuk. Köszönjük, akik támogatásukkal segítették ez alkalom létrejöttét, akár egy vagy több tombolatárggyal, jelenlétükkel, segítségükkel, támogatásukkal.

(Dolovai Zsuzsanna)

2019.03.14.

Nőnapi köszöntés

2019. március 8-án iskolánk valamennyi feladat-ellátási helyén egy meglepetés flash mobbal (ún. villámcsődülettel): énekkel köszöntötte egy diákokból és pedagógusokból álló kis csoport az intézmény nődolgozóit (képeink a székhely két intézményében készültek).

(Kaszás Zoltán)

2019.03.06.

Szépolvasó verseny

2019. március 6-án rendeztük meg az alsó tagozatos tanulók részvételével a „Szépolvasó” versenyt. 62 kisdiák készült lelkesen, hogy társaiknak és az érdeklődő szülőknek, családtagoknak megmutassák tudásukat. A háromtagú zsűri –Kaszás Zoltán, Vinczéné Farkas Gyöngyi és Vácziné Horváth Anikó- arany, ezüst és bronz oklevelekkel jutalmazta a versenyzőket.
Eredmények: 1. osztály
Arany minősítés: Bányai Zoltán, Magyar Amanda, Bencze Bese, Kneisz Benedek, Szabó Samu
Ezüst minősítés: Cioffi Giovanni Paolo, Dudás Szabolcs, Győri Máté, Reichardt Kira, Csapó Szilárd
Bronz minősítés: Almási Alexandra, Nagy Máté, Megyeri Martin
2. osztály
Arany minősítés: Kovács Tamás, Németh Enikő, Pusztai Boglárka
Ezüst minősítés: Baki Gréta, Kovács Korina, Neuprandt Kitti, Almási Barbara, Deli László, Boros László Milán, Orsós Fanni, Szabó Szimonetta
3. osztály
Arany minősítés: Tatai Martin, Horváth Mónika, Angyal Hanna, Kélinger Tímea, Laczkó Blanka, Ünnep Kristóf, Závodi Botond,
Ezüst minősítés: Rózsa Zsombor, Vass Kíra, Neubauer Rebeka, Tischler Barnabás, Horváth Tamara, Juhász Levente, Rupa Adrián
Bronz minősítés: Orsós András, Csonka Zoltán Ronaldó, Puskás Barnabás
4. osztály
Arany minősítés: Borbás Hanna, Horváth Barbara, Nagy Emma, Andrássy Zoltán, Emperger Flóra, Bencze Botond, Kovács Angelika, Kovács Kolos, Pék Antónia Orsolya
Ezüst minősítés: Balassa Zille, Csáki Alexandra, Fung Áron, Gácser Róbert, Kiss Jázmin, Soós Lídia Dominika, Kővári Levente, Ababei Valentina, Deli Dorina
Bronz minősítés: Pfeifer Gábor, Szenrei Erik, Dudar Bettina

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2019.03.06.

A Kommunista és egyéb diktatúrák áldozataira emlékeztünk

„A jövő nemzedékei előtt
kötelességünk feljegyezni a XX. század bűneit,
és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek”

Az Országgyűlés 2000.június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartjuk a Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapját.
A 12.g osztály műsorral emlékezett az erőszakrendszer mintegy százmillió áldozatára, akik éhínségben, munkatáborokban vagy kegyetlen kivégzések által vesztették életüket. Mindenkire, akiket a rendszer testileg és lelkileg megnyomorított, megbélyegzett, kirekesztett vagy vallási hovatartozása miatt üldözött.

(Szabadiné Lukács Mária)

2019.02.26.

5-6. osztályosok farsangi bálja

2019.02.15-én került sor az 5-6.évfolyam farsangi báljára. A gyerekek már hetek óta nagy izgalommal készültek a nagy napra. Amellett hogy egy kellemes, bulizós délutánt töltöttünk együtt, mindenki a győzelemre törekedett. A szépszámú egyéni felvonuló mellett 4 csoportos produkciót is megtekinthetett a nagyérdemű. Az egyéni kategóriában Kovács Zsófia, mint Szörnyella de Frász, a csoportok között az 5.b osztály Pálcikaemberek tánca című UV tánc aratott elsöprő győzelmet. Az egyéni jelmezek versenyében második helyezést ért el Gácser Vivien, mint Kukorica és Kovács Ádám, mint Rocksztár, harmadik lett Tóth Maja, mint Mosógép és Koncz Anita - Szabó Alexa, mint Pincérlányok.

(Szabóné Nagy Elvira)

2019.02.19.

Pályaorientációs nap az alsó tagozaton

Január 10-én tartottuk iskolánkban a pályaorientációs napot! Idén is érdekes programokon vehettek részt az alsós tanulók.
Elsőként sétára indultunk mind a 4 évfolyammal, és betekinthettünk az új Kormányablak intézményébe. Bemutatták az ott dolgozók az iroda rendszerét, az ott végzett tevékenységeket. Innen a vasútra vitt tovább az utunk. Megnézhettük a vasúti iroda berendezéseit, az irányító pultot. A gyerekek beleélhették magukat az ott dolgozók mindennapi tevékenységeikbe. Kalauzkodtak, a hangosbemondót is használhatták, a pénztárnál eljátszhatták, hogy jegyet vesznek.
Miután visszaérkeztünk az iskolába, méhész bemutató várta két részletben a gyerekeket, melyet Bencze János méhész tartott szemléltető eszközökkel, kóstolóval egybekötve.
Ebéd után méhészettel kapcsolatos feladatokat oldhattak meg a gyerekek, és mindenki készíthetett magának egy méhecske fejdíszt.
Nagyon jól éreztük magunkat!

(Dolovai Zsuzsanna)

2019.02.01.

Színházban voltunk

„A székesfehérvári belvárosi Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. 1874-ben alapították, főépülete az ország egyik első profi kőszínháza. Színpadán a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel történetének több mint száznegyven esztendejében.” (Wikipédia)
Iskolánk tanulói feledhetetlen élménynek lehettek részesei, amikor 2019.01.23-án megtekintették A Pál utcai fiúk című zenés játékot.
A két részes előadás Molnár Ferenc azonos című regénye nyomán készült. A színpadi változat kialakításában részt vett Marton László és Radnóti Zsuzsa, Török Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva. Molnár Ferenc regényéből Grecsó Krisztián készített új színpadi változatot, a dalok a Dés−Geszti szerzőpáros remekművei.
A Pál utcai fiúk egy olyan történet, melynek zenés változata tartalmas kikapcsolódást nyújtott diákjainknak és a kísérő pedagógusoknak egyaránt.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2019.01.22.

Pályaorientációs nap – 2019. január 10.

Intézményünkben január 10-én szerveztünk tanítás nélküli munkanap keretében pályaorientációs napot, melyen tanulóink életkori sajátosságaiknak megfelelően különféle szakmákkal ismerkedtek meg, valamint a településünkön működő munkahelyeket látogattak. A tanulók az iskolában illetve különböző helyszíneken érdekes programokon vettek részt. Meghívott előadóként Mikoly Tibor, a simontornyai rendőrőrs parancsnoka mesélt a rendőrök munkájáról, Bencze János pedig a méhészkedés feladatait mutatta meg a tanulóknak egy nagyon érdekes bemutatóval egybekötött előadáson. Néhány osztály rövid filmek megtekintésével nyerhetett bepillantást különböző foglalkozások mindennapjaiba, más osztályok önismereti tesztek kitöltésével, játékos feladatok megoldásával gyűjtött információkat a munka világáról. Helyi üzemeket, intézményeket (Simotrade, Vasútállomás, Polgármesteri Hivatal, Fried Kastély) látogattak, ahol az ott végzett munkafolyamatokat figyelhették meg. A gimnazista tanulók Budapestre utaztak az Educatio kiállításra, ahol egyetemek és főiskolák mutatták be képzési kínálatukat.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2019.01.21.

Képzőművészet tanszakosok kiállítása

2019. január 16-án, szerdán, 16 órakor nyitotta meg Rill Mária, a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, képzőművészeti ág szakmai vezetője a simontornyai kézműves és grafika-festészet tanszakosok első féléves munkáiból készült kiállítást.
A kiállításnak a Fried Művelődési Ház biztosított helyet. Közel 350 alkotást tekinthetett meg a közönség. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter, a grafika-festészet tanszakosok felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozást. Kovács Tünde tanítónő vezetésével a 3. osztályosok dallal, verssel, körjátékkal, jelenettel színesítették a megnyitót. Szép számmal jelentek meg szülők és érdeklődők. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Gasparics László a TONIEPSZ intézményvezetője is. Rill Mária ismét elismerő szavakkal méltatta a vendégkönyvben is a kis képzőművészek alkotásait.
A látogatókat egy kis süteménnyel, kínálták meg a szervezők. Jó hangulatban töltötte el gyerek, szülő, rokon, ismerős ezt a délutánt.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2019.01.09.

Karácsonyi műsor

2018. december 21-én 11 órakor került sor a Művelődési Házban a Karácsonyi műsorra. Mint minden évben az idén is az 5. évfolyam tanulói adták a műsort diáktársaik, tanáraik és szüleik számára. Szinte kivétel nélkül, mind a 42 diák kivette a részét a munkából. Volt aki verset mondott, aki táncolt, aki hangszeren játszott vagy énekelt. Majd a színjátszó csoport két rövid, vidám karácsonyi jelenete következett. Végül minden gyerek megkapta az Önkormányzat ajándékát és megkezdődött a várva várt téli szünet.

(Szabóné Nagy Elvira)

2019.01.08.

Szalagtűző

Iskolánk talán legszebb és legjobban várt eseményére, a szalagtűzőre november 30-án került sor a sportcsarnokban. Idén rendhagyó módon két végzős osztály kapott szalagot, mely növelte az esemény sokszínűségét. Az ünnepi beszédek és a szalagtűzés után a 12. és 13. osztály egy-egy dalt adott elő, majd a 11.g idézetcsokorral köszöntötte a végzősöket. Ezután következett az est leglátványosabb része, a keringő, majd a két osztály meglepetéstánca. A diákéveket összefoglaló vetítés sem maradhatott el. Az ünnepséget hajnalig tartó bál követte, ahol a szórakozásé volt a főszerep.
Ezúton is köszönjük mindkét végzős osztály nevében a rendezőknek és segítőiknek, hogy feledhetetlen élménnyé tették a szalagtűzőnket.

(Szabadiné Lukács Mária)

2018.12.22.

Karácsony az alsó tagozaton

Az alsó tagozatosok december 21-én, a 2018-as év utolsó tanítási napján tartották meg a karácsonyi ünnepségüket. A 3. osztályos gyermekek karácsonyi műsorral kedveskedtek vendégeiknek, tanáraiknak, társaiknak. A műsor után a polgármester asszony, a város nevében, minden tanulót édességcsomaggal ajándékozott meg. Az együtt töltött délelőtt zárásaként közös énekléssel hangolódtunk az ünnepekre.

(Varga Szilvia - Kovács Tünde)

2018.12.10.

Adventi gyertyagyújtás

2018.december 9-én a 3. osztályos tanulókkal meggyújtottuk a város Adventi koszorúján a második gyertyát. Kis műsorunkban versekkel, énekekkel idéztük az ünnepvárást, hangolódtunk a közelgő karácsonyra.

(Varga Szilvia)

2018.12.05.

Vak Bottyán napi népdaléneklési verseny

Ez év őszén ismét sor került a Vak Bottyán napi népdaléneklési versenyre 2018. november 8-án. Idén 15 énekes versengett egymással. Bár a résztvevők száma nem volt nagy, az énekek annál szebben szóltak. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek. Végül az 5 legügyesebb tanuló kapott arany minősítést. A zsűri munkáját Dolovainé Gyarmati Erzsébet vezette. Neki is és a gyerekeknek is köszönjük ezt a szép délutánt.

(Doffkayné Kalász Andrea)

2018.12.05.

Vak Bottyán napi matematika csapatverseny

Az idén sem múlhatott el Vak Bottyán nap matematika verseny nélkül. Négy csapat mérte össze tudását november 9-én, péntek délután. A feladatokat most már hagyományosan Pordány Ilona tanárnő állította össze. A csapatok nagy lendülettel álltak neki a játékos feladatok megoldásának. A győztes a "TÖRTVILLÁM" nevű simontornyai csapat lett, akiknek gratulálunk a szép sikerhez.

(Doffkayné Kalász Andrea)

2018.12.05.

VAK BOTTYÁN NAP AZ ALSÓ TAGOZATON

2018. november 10-én emlékeztünk iskolánk névadójára.
Az alsó tagozatos tanulók a megemlékező műsort követően osztálykeretben, évfolyamonként különböző feladatok megoldásával idézték fel a kuruc kort, a hős generális, Vak Bottyán János tetteit.

(Emperger Ágnes)

2018.12.03.

Vörösmarty nap

Az idei tanévben is megrendezésre került 2018. 11.30-án a pincehelyi tagintézményünkben a Vörösmarty irodalmi csapatverseny. Pincehelyen minden tanévben az iskola névadója, Vörösmarty Mihály születésének évfordulója alkalmából emléknapot tartanak. Intézményünket 4 tanuló képviselte: Bencze Hanna Enid, Takács Eszter, Majerik Viktória Mária és Menyhárt Nóra. A megemlékezés a költőszobrának megkoszorúzásával kezdődött, majd a művelődési házban megrendezett vetélkedővel folytatódott, ahol a tanulóink nagyon ügyesen szerepeltek.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2018.11.13.

Vak Bottyán napi szavalóverseny

2018.november 8-án délután került megrendezésre a már hagyományosnak mondható Vak Bottyán napi szavalóverseny. Szép számmal gyűltek össze versmondók minden korosztályból, az elsőstől a tizenharmadikosig. A simontornyai diákok mellett a társulás intézményeinek tanulói is képviseltették magukat. Öt kategóriában hirdettünk eredményt.

1-2.osztályosok:

 1. Rácz Viktória
 2. Bíró Nóra
 3. Németh Enikő

3-4.osztályosok:

 1. Ötvös Dániel
 2. Horváth Márton és Balogh Mátyás
 3. Emperger Flóra

5-6.osztályosok:

 1. Horváth Zalán
 2. Gácser Vivien
 3. Győri Sára

7-8.osztályosok:

 1. Szajkó Levente
 2. Nagy Kristóf
 3. Kovács Szonja

Gimnazisták:

 1. Pordán Vanessza
 2. Vonya Teodóra
 3. Kockás Kíra

Gratulálunk a helyezetteknek és mind a 32 versmondónak! Szép délután volt.

(Zsigáné Teszler Judit)

2018.11.11.

„Tök jó napok” az alsó tagozaton

Hagyományteremtő szándékkal az idén „tökös” napokat rendeztünk az őszi szünetet megelőző 3 napon, október 24-26-ig.
Erre az alkalomra tökfaragó versenyt hirdettünk, melyre várakozáson felül érkeztek szebbnél szebb tökök. A mestermunkákat az első nap az iskola folyosóján állítottuk ki, majd később kitettük őket az iskola lépcsőjére és az ablakokba, hadd lássa mindenki őket.
A második nap délutánján kézműveskedtünk. Alkalomhoz illő álarcokat, mécseseket és dekorációkat lehetett készíteni több helyszínen.
A szünet előtti utolsó napon tartottuk a „tökös bulit”, melyet már nagy izgalommal vártak a gyerekek. Néhányan jelmezbe öltöztek, ezzel is fokozták a hangulatot. A fáradt táncosok zsíros kenyeret, napközis teát és természetesen sült tököt kaptak.
A buli után a szülőkkel együtt az udvarra vonultunk, ahol megtörtént a tökfaragó verseny eredményhirdetése, majd utána az előző napon készült mécsesekkel egy kis sétát tettünk a szülőkkel együtt az udvaron.

(Dolovai Zsuzsanna, Mező Márta, Szigetiné Csákvári Éva)

2018.11.10.

Természetismereti gyalogtúra a Keleti-Bakonyban, 2018. október 20.

Napsütéses, meleg őszi idő várta iskolánk túrázó csapatát a Bakony-hegység keleti részén húzódó Burok-völgyben. A Burok-völgy hazánk egyik leghosszabb szurdokvölgye, 50-90 m mély, sok helyen függőleges sziklafalak határolják. Természetvédelmi terület, ritka növények és állatok lelőhelye, szinte háborítatlan az élővilága. Mivel az erdők közel természetes állapotúak, ezért gyakoriak az idős fák, és a turistaúton való közlekedést hatalmas kidőlt fák teszik kalandossá. A völgy peremét érdekes sziklaalakzatok csipkézik, utunk során ezek egyikére is felkapaszkodtunk, és egy szép kilátóhelyet is érintettünk. A gyalogtúrán megtett távolság 14 km volt, a csapatunk az út végén kellemesen elfáradva érkezett a hangulatos hegységperemi falucskába, Bakonykútira.

(Dr. Horváth András Zsolt)

2018.11.10.

Délvidéki kirándulás

A Határtalanul pályázat támogatásával, a Scool-Túra utazási iroda szervezésében, 2018. október 2–5. között iskolánk hetedik és nyolcadik osztályos tanulói Délvidékre utazhattak. Negyven diák és négy kísérő pedagógus jutott el így Szerbiába. A pályázat célja, hogy a gyerekek megismerjék a határon túli magyar lakta településeket és személyes kapcsolatot alakítsanak ki az ott élő, magyar anyanyelvű diákokkal. Kényelmes autóbusszal utaztunk, a szállásunk és az ellátás kifogástalan volt.

A határátlépés után első megállóhelyünk Csantavér volt. Szilágyi Erzsébet egykori birtokán a monumentális, római Szent Péter-bazilikát idéző templomot csodáltuk meg. Zentán, a legmagyarabb városban múzeumot látogattunk, sétáltunk a Tisza parton, elhelyeztük koszorúnkat a zentai csata emlékművénél. Este megnéztük Szabadka gyönyörű belvárosát, a Raichle palotát, a korzót, szecessziós városházát, a kék és zöld zsolnai kerámiából készült szökőkutakat, a zsinagógát.

Második nap Újvidékre utaztunk és felmásztunk a város mellett található Péterváradi várba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra és a Dunára. Izgalmas túrát tettünk a Tarcal hegység (Fruska Gora) szép erdeiben, majd sétáltunk Újvidék főterén, megnéztük délvidék legmagasabb templomát, a Mária templomot.

Harmadik nap Péterrévére, a Samu Mihály Általános Iskolába látogattunk, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket. Diákjaink kis műsorral köszöntötték az ottani tanulókat és tanárokat. Részt vettünk a gyermeknapi programon, a közös éneklés és tánc után nagyon nehéz volt a búcsúzkodás. A gyerekek címeket cseréltek és megígérték egymásnak, hogy még találkoznak. Az iskolalátogatást követően átkeltünk a Tiszán, a ritkaságnak számító, még kézi vontatású komppal. Délután megálltunk a gyógyhatású termálvizéről híres Palicsi-tó partján, ahol szecessziós fürdőépületek, színpompás villák sorakoznak. Ismét Szabadkára mentünk, ahol a gyerekek csapatversenyen vettek részt, amelynek keretében feladatlapok segítségével ismerkedtek Szabadka gyönyörű nevezetességeivel.

Utolsó nap a szépen gondozott és felújított palicsi állatkertet látogattuk meg.

(Horváthné Apró Etelka)

2018.11.09.

Sporteredmények

Az iskolánk szeptember és október hónapban a következő sporteredményeket érte el:
2018. 09. 25. Megyei ÜCSB leány III-IV. kcs magasugrás: IV. helyezés
2018. 10. 24. Kézilabda diákolimpia megyei döntő V-VI. kcs. fiú : II. helyezés
2018. 10. 25. Kézilabda diákolimpia megyei döntő V-VI. kcs leány: IV. helyezés

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2018.11.09.

Nagy Imrére emlékeztünk

Október 26-án a gimnázium diákjainak képviselőivel megemlékeztünk Nagy Imréről, a forradalomban betöltött szerepéről, koszorúnk elhelyezésével s főhajtással róttuk le tiszteletünket a Nagy Imre emléktáblánál.

(Kovács Jánosné Lengyel Ilona)

2018.11.09.

Október 23.

„Mert a szabadság a legtöbb, amit adhat magának
az emberiség.”
Juhász Ferenc költő ezen szavai is elhangzottak 2018. október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezésünkön, melyet gimnáziumunk vállalkozó kedvű diákjai adtak elő. A táncokkal, versekkel, dalokkal színesített műsor felidézte a forradalom kitörését a diákok szemszögéből, emléket állítva az áldozatoknak, példát mutatva a túlélőknek, az utókornak. Az ünnepség folytatásaként a hagyományos fáklyás felvonulás következett, majd a kopjafánál Kovács Viktor, iskolánk egykori tanulója Illyés Gyula végtelen hazaszeretetéről szóló versét adta elő. Kaszás Zoltán, iskolánk igazgatója személyes hangú beszédben emlékezett meg a megrendítő eseményekről, s tárta a hallgatóság elé a saját örökségét 56-tal kapcsolatban.

(Kovács Jánosné Lengyel Ilona)

2018.11.08.

Papírgyűjtés

Iskolánkban november 8-án rendeztük meg az őszi papírgyűjtést. A gyerekek, és a szülők aktivitásának köszönhetően, ebben az évben is sikerült 10 tonna feletti mennyiséget gyűjtenünk. Köszönjük a 3. osztályos gyerekek szüleinek a segítségét a rakodásban, és Csóka Kati néni egész napos kitartását a lebonyolításban.

(Varga Szilvia)

2018.11.07.

Tolnanémedi testvérosztály látogatása

2018. október 25-én érkeztek hozzánk Tolnanémediből a 4. osztályos tanulók (8 fő) Horváth László tanító bácsi kíséretében.
A vendégeket tantermünkben fogadtuk, vegyes csapatokat alakítottunk. Majd a közelgő ünnep alkalmából vidám denevéreket készítettünk.
Ezután játékos fejtörőket, keresztrejtvényt oldottunk meg, amelyek az ünnephez kapcsolódtak. Minden csapat tagjai kaptak egy kis meglepetést az ügyes feladatmegoldásokért.
Ellátogattunk a Hunyadi utcai épületbe is, ahol az igazgató úr rövid tájékoztatót tartott a leendő ötödikeseknek. Menyhártné Szűcs Ildikó igazgatóhelyettes pedig a könyvtárban megmutatta, hogyan használják a számítógépeket nyelvi órákon és kipróbálhattunk egy játékot is.
Ezután a sportcsarnokba siettünk és játszottunk egy keveset, mert a vendégeknek indulniuk kellett vissza.
A rossz idő ellenére reméljük jól érezték magukat nálunk és szívesen jönnek majd ötödik osztályba, a mi iskolánkba.

(Salamonné Andráskó Borbála)

2018.11.07.

NYÍLT NAPOK AZ ALSÓ TAGOZATON

2018. október 15-től 18-ig nyílt napok keretében szülők, nagyszülők, óvó nénik látogattak el az alsó tagozatba. A délelőtti, délutáni tanórákon és foglalkozásokon összesen 101-en vettek részt.

(Emperger Ágnes)

2018.11.05.

Versmondó verseny a Petőfiben...

Az őszi szünet utáni első napon, november 5-én tartottuk meg a Vak Bottyán napi versmondó verseny előválogatóját az alsósok körében. A négy évfolyamból 25 gyermek mutatkozott be rövidebb-hosszabb verssel. Tóthné Unghy Ilona, iskolánk volt igazgatója segítségével kiválasztottuk azt a 6 tanulót, akik képviselik a „kicsiket” az iskolai rendezvényen: Pusztai Boglárka, Németh Enikő, Biró Nóra, Horváth Márton, Emperger Flóra és Pék Antónia Orsolya jutott tovább. Gratulálunk minden résztvevőnek!

(Kossa Istvánné)

2018.10.28.

Simontornyai gimnazisták a Parlamenti Ifjúsági Napon

Iskolánk, azaz a simontornyai Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium 10. g osztályos diákjaiként sikeres video és online pályázatunkkal részt vehettünk a Tempus Közalapítvány, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának, valamint az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának közös szervezésében megvalósított 2018. október 19-i Van beleszólásod! Parlamenti Ifjúsági Nap c. rendezvényen az ország másik kilenc gimnáziumi osztályával közösen.
Köszöntésünk után a felsőházi ülésteremben a szavazógombok használatbavételével kérték ki véleményünket több kérdésben.
Ezután vitajátékkal foglaltak el bennünket, ahol mindenki kiválaszthatta saját álláspontját, miközben megismerkedhetett a többi középiskolással is.
A délelőtt zárásaként elérkezett az ebédidő, amikor elfogyaszthattuk a Parlament által biztosított ételt.
A délutáni programban előbb meghallgattuk az általunk feltett kérdésekre a Dúró Dóra országgyűlési és Deutsch Tamás Európa Parlamenti képviselők által adott válaszokat.
Végül a díszőrség bemutatója után körbevezettek minket az ország házában, ekkor is és a nap során is rengeteg információt tudtunk meg csoportvezetőnktől az Országházról is hazánkról is.
2018. november 19-én dől el, hogy a bemutatkozó videó és e nap teljesítménye, továbbá a november 9-éig elkészítendő élménybeszámoló alapján a tíz osztály közül ki fogja elnyerni a jövő tavaszi Európa Parlamenti látogatás lehetőségét az Euroscola program keretében. Mi minden esetre sok új, izgalmas élménnyel gazdagodtunk, így mindannyian boldogan fogunk majd visszaemlékezni parlamenti látogatásunkra.

(Sersli Hajnalka)

2018.10.24.

Múzeumi órák a Várban

2018 októberében az alsó tagozatos osztályok ismét részt vehettek a Várban tartott foglalkozásokon. Klári néni irányításával izgalmas, tanulságos órát élhettek át a gyerekek. Az 1-2. osztályosok sok új ismeretet szereztek, a 3-4. osztályosok feladatlap megoldásával bizonyították tudásukat. Köszönjük Máté Imrénének a lehetőséget!

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2018.10.23.

Futóversenyen Budapesten

2018. október 6-án, szombaton Budapestre utaztunk a 13. Spar Budapest Maraton Futófesztiválra.
22 fős csapatunk iskolánk tanulóiból és azok szüleiből állt, utazásunkat a tankerület támogatta.
A szombati nyitónap a rövid távoké volt, melyre 19.177 versenyző nevezett.
A mi csapatunkból a legtöbben 2300 métert futottak, négyen pedig nagyon jó eredménnyel teljesítették az 5 km-es távot.
A nevezési díjért pólót, egyedi befutóérmet és értékes befutócsomagot kaptak a jelentkezők.
A gyönyörű őszi napsütéses időjárás még tovább fokozta az élményt.

(Mező Márta)

2018.10.16.

Október 6.

Iskolánkban szokásainkhoz híven ünnepi műsorral emlékeztünk meg az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról és az 1849. október 6-án kivégzett Aradi Vértanúkról. Erre az alkalomra a nyolcadik osztályosok készültek egy rövid, ünnepi műsorral, melyet iskolánk felső tagozatos és gimnáziumi tanulóinak adtak elő.

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2018.10.13.

Zene világnapja

"Álmomban egy csodát láttam,
énekeltem, s dallá váltam..."
/Aranyosi Ervin/

Hagyományainkhoz híven az idei tanévben is megemlékeztünk az zene világnapjáról október elsején.
A zene varázsa betölti életünket, teljessé teszi azt, összeköt minket. A zene nyelvén kapcsolatokat teremthetünk, kiteljesíthetjük önmagunkat.
Többek között ezekre hívta fel a figyelmet rövid műsorunk, amiben a 8. osztályos tanulók kórusa adta elő Bársony Bálint és Gergely Éva Barackfa című dalát gitár kísérettel valamint elhangzott Aranyosi Ervin: Álom-dal című verse.

(Doffkayné Kalász Andrea)

2018.10.05.

Petőfi Sándor szavalóverseny
2018. szeptember 28.

Idén 25. alkalommal rendezték meg Sárszentlőrincen a már hagyománnyá vált Petőfi Sándor szavalóversenyt, melynek különleges hangulatot adott ezen az őszön az is, hogy 25 diák emlékezett Petőfi Sándorra a kötelező versek előadásakor.
Iskolánkat három tanuló képviselte:

 1. Balassa Zille 4.a
  Petőfi Sándor: Pató Pál úr
  Varró Dániel: Lecsöppenő Kecsöp Benő
  Felkészítő pedagógus: Nagyné Reisz Éva
 2. Erős Emese 8.a
  Petőfi Sándor: Jövendölés
  Ady Endre: Őrizem a szemed
  Felkészítő pedagógus: Zsigáné Teszler Judit
 3. Kockás Kíra 10.g
  Petőfi Sándor - Hozzá
  Cserényi Zsuzsanna - Ha akarod
  Felkészítő pedagógus: Patakyné Hegyi Erzsébet

A szakmai zsűri Kockás Kíra 10. g osztályos tanulónknak ítélte oda a 2. helyezést a középiskolások kategóriájában. Gratulálunk a szép teljesítményért.

(Patakyné Hegyi Erzsébet)

2018.10.03.

Sportnap

Az idei tanévben iskolánk is csatlakozott a Magyar Diáksport Napja elnevezésű rendezvényhez. Szeptember 28-án az alsó tagozatosok, a felső tagozatosok és a gimnazisták közös futással kezdték a napot, majd minden tanuló korának megfelelő sportfoglalkozásokon vehetett részt. A színes programok keretein belül a nagyobbak kerékpároztak, görkorcsolyáztak, labdarúgó-, röplabda-, és kosárlabda mérkőzéseken vettek részt, míg a kisebbek a tornateremben és az iskolájuk udvarán sportolhattak. Itt is előkerültek a különböző labdák, hullahopp karikák, ugrálókötelek. A gyerekek a két óra sportolás után kellemesen elfáradva ülhettek vissza az iskolapadba.

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2018.10.03.

Zenei Világnap

2018. október elsején a Zenei Világnapon az alsó tagozatos gyerekek megismerhették az ünnep eredetét. Megtapasztalhatták a zene hatásait a különböző állomásokon. Kreatív ötleteikre is szükség volt. Az egyik állomáson az volt a feladat, hogy ismert dalhoz új szöveget írjanak. A „dalszöveg írók” előadhatták szerzeményüket a tornateremben. A zsűri tagok: Gyurkóné Tóth Irén és Dolovainé Gyarmati Erzsébet eldöntötték melyik osztály volt a legügyesebb. Az első díjat a 3. osztály kapta, ezüstérmes lett a 4.B osztály, bronzérmes a 4.A osztály. Külön díjat kapott az 1.B osztály és a 2. osztály. Nagy sikere volt a relaxációs szobának. Kellemes napot töltöttünk együtt.

(Kovács Tünde)

2018.09.24.

Egészségnap az alsó tagozaton

2018.09.04-én, az új tanév második tanítási napja az egészséges életmód jegyében zajlott.
Az egész napos program során végigmentünk az egészséges életmód egyes elemein. Volt mozgás (pihenés), egészséges élelmiszerek, tisztálkodással kapcsolatos ismeretek és foglalkoztunk a lelki egészséggel is.
Reggel a csepergő eső kicsit átírta a programot, így a közös zenés bemelegítés és az elsősök futása a tornateremben zajlott, míg a nagyobbak rendőri útbiztosítás mellett az utcán futottak.
Minden egyes állomás feladatának teljesítése után finom jutalom várta a gyerekeket. Kóstolhattak almát, szilvát, szőlőt, aszalt gyümölcsöt, mandulát, sárgarépát, karalábét, napraforgót, sajtot.
A program zárásaként közösen elénekeltük a nap folyamán tanult „egészségdalt” és meglepetés ajándékot kapott mindenki.

(Mező Márta és Varga Szilvia)

2018.09.11.

ISKOLANYITOGATÓ

Tavasszal elkezdődött már az a projekt, ami az óvoda- iskola között jött létre. Célja, hogy megkönnyítse, segítse az elsős gyerekek számára az iskolai beilleszkedést.
Az óvodások eljöttek az iskolába, megismerkedtek az ott dolgozó felnőttekkel, iskolatársakkal, épülettel. Részt vettek iskolai rendezvényeken. Tanítók az óvodába látogattak. Közös szülői értekezletek zajlottak.
E program sorozat keretében az elsős kisdiákoknak már augusztus 30-án kezdődött a tanév. A tanulók többségét a szülők elhozták az iskolába. A gyerekek megismerkedtek azokkal a szabályokkal, amelyek az iskolai élethez kellenek. Beültek az iskolapadba, játékos feladatokat oldottak meg, játszottak a tornateremben, udvaron.
A délelőtt lehetőséget biztosított arra, hogy még jobban megismerje egymást diák és tanító.

(Emperger Ágnes)

2018.09.07.

Egészségnap

2018. szeptember 4-én tartottuk, a már évről- évre megrendezendő Egészségnapot a felső- és a gimnáziumi osztályok számára. A különböző tagozat diákjai felváltva, két helyszínen versenyezhettek. Az iskolában egy-egy osztály, hét állomáson, a televízióból ismert és népszerű 1 perc és nyersz! vetélkedő ügyességi feladatait próbálták teljesíteni. A csarnokban két-két osztály küzdött egymás ellen. A feladatok között volt: egészséges ételek képeiből készült memória, sorversennyel összekapcsolt amőbajáték. De kaptak gondolkodtató feladatokat is: a nyári foci VB- vel kapcsolatos TOTÓ-t és szókeresőt. Tízórai szünetben az osztályoknak egészséges összetevőkből álló édességet kellett alkotniuk, amelyet utána el is fogyaszthattak. Remélhetőleg ez a nap is segített közelebb kerülni a tanulóknak az egészséges életmódhoz vezető úton.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2018.09.06.

Tanévnyitó

2018. augusztus 31-én tartottuk iskolánkban a tanévnyitó ünnepélyt. Az 1. és 2. osztályos tanulók műsora után a fenntartó nevében Takácsné Miklós Réka gazdasági igazgatóhelyettes asszony köszönte meg Kovács Jánosné Lengyel Ilona munkáját, majd bemutatta az új intézményvezetőt. Kaszás Zoltán intézményvezető úr elmondta ünnepi beszédét, ismertette a tanév fontos eseményeit, dátumait. A Diáktanács és a Szülői Munkaközösség képviselői is elköszöntek iskolánk volt vezetőjétől. Mindenkinek jó tanulást a 2018-2019-es tanévben!

(Beidekné Bölcsföldi Mária)