Tisztelt Szülő/Gondviselő!

A gimnáziumi beiratkozására intézményünkbe 2020. június 22-én van lehetőség.

Jelen helyzetben kérjük, hogy ha lehetséges, az elektronikus beiratkozás lehetőségét válassza.

Ha nincs módja az elektronikus beiratkozás lehetőségét választani, személyesen is be lehet jönni az iskolába: 7081 Simontornya, Hunyadi u. 15. 2020. 06.22-én 8-16 óráig.

Természetesen telefonon szívesen nyújtunk segítséget: 74/486-139.

Tájékoztató az elektronikus beiratkozás menetéről: pdf

Általános iskolai beiratkozás

Tájékoztató az általános iskolai beiratkozás menetéről: pdf

Általános iskolai felvételi körzetek: pdf

E-ügyintézésel kapcsolatos tájékoztató

E-ügyintézés tájékoztató pdf

Kréta elérhetősége:

Simontornya
Pincehely
Pálfa
Tolnanémedi
Nagyszékely
Sárszentlőrinc

2020.07.05.

ERZSÉBET TÁBOR

2020. június 29-től július 3-ig 20 tanuló vett részt Erzsébet táborban.
Öt programelem határozta meg a tábor tematikáját:

A gyerekek jól érezték magukat. A kirándulás tetszett neki legjobban. Mindenki sok-sok élménnyel, barátot találva ment haza a tábor végére.

(Emperger Ágnes)

2020.07.05.

Angol tábor

Sajnos a hagyományos formát a járvány meghiúsította, így az 5. English Connection csak az internet segítségével valósulhatott meg. Elmaradt a személyes találkozás, de a 25 diák mindezek ellenére sokat gyakorolhatta az angol nyelvet, napi három órában, június 29. és július 2. között. A közös zenélés, a hagyományos bibliai témájú beszélgetések, játékok, kis csoportos foglalkozások kárpótoltak bennünket az elmaradt személyes találkozásért. A technika segítségével még az egyenpólót sem kellett nélkülöznünk. A program végén kihirdetésre került annak a három szerencsés diákunknak a neve, akik a pandémia elmúlása után elutazhatnak a Evangelical Free Church of Crystal Lake közreműködésével az Egyesült Államokba amerikai barátaink vendégszeretetét élvezni. Reményeink szerint 2021-ben Amerikába utazik Horváth Anna, Laube Zsófia és Nyirati Virág.

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2020.03.10.

Lázár Ervin Program

Pénteken voltunk a Csiky Gergely Színházban. A padlás című zenés darabot néztük meg. Nagyon tetszett. Jól éreztük magunkat az osztálytársaimmal. Máskor is szívesen megyek színházba.

(Pusztai Boglárka 3. osztályos tanuló)

2020.03.02.

Sulikézi Fesztivál

2020. február 22-én, Budapesten a Sport11 Szabadidő-és Rendezvényközpontban rendezték meg a Sulikézi Fesztivál I. fordulóját, melyen iskolánk 1. osztályos fiú tanulói szerepeltek. A rendezvényen a „Kézilabda az Iskolában” programban részt vevő iskolák csapatai mérkőztek meg egymással. Kis elsőseinknek ez volt életük első szivacskézilabda mérkőzése, melyre nagy lelkesen készültünk. Az első meccsen még igen megilletődötten játszottunk, a másodikon már kicsit rutinosabban. Jól éreztük magunkat a rendezvényen, várjuk a következő fordulót!

(Varga Szilvia)

2020.02.27.

A Pál utcai fiúk interaktív kiállításon jártunk

A Pál utcai fiúk című regényről készült kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából Tamásiban a városi könyvtárban, melyet az 5. a osztályosokkal látogattunk meg. Az interaktív anyag segítségével a diákok megismerkedhettek Molnár Ferenc életével, a regény helyszíneivel. Belekukkanthattak Csónakos zsebébe, pecsételhettek a Gittegylet pecsétjével, kvíz kérdésekre válaszolhattak, kipróbálhatták, milyen megnyomkodni az igazi gittet. Falitáblákon látható volt a korabeli Budapest, a regény helyszínei, a Pál utca, Mária utca, a Füvészkert. Néhányan QR-kód olvasóval megtalálták az interneten a kiállításhoz kapcsolódó anyagokat is. A legnagyobb sikert a golyózás aratta, mivel most nem einstandolt senki.

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2020.02.27.

FARSANG

Február 14-én lázban égett iskolánk apraja, eljött az iskolai farsang napja. Minden évben nagy izgalommal készülnek az alsó tagozatos gyermekek és szüleik a karneválra. Így most is lázas készülődés előzte meg a programot: jelmezkészítés, teremdíszítés, dekoráció megtervezése.
A gyerekek népszerű rajz- és mesefiguráknak, állatoknak öltöztek, de nem hiányoztak a királylányok, serifek, focisták, Miki egerek, ördögök sem.
A szülők a jókedvet süteménnyel fokozták, a mulatsághoz a zenét ifj. Bencze János biztosította. A felajánlott tombolatárgyak nagy örömet szereztek a szerencsés nyerteseknek.

(Géringerné Horváth Hajnalka)

2020.02.26.

„SZÉPOLVASÓ” VERSENY

Február 26-án, szerdán délután tartottuk meg az alsó tagozatosok Szépolvasó versenyét. Nagy volt a létszám: 46 gyermek mutatta be tudását ismert és ismeretlen szöveg olvasásával. Vácziné Horváth Anikó és Zsigáné Teszler Judit nehezen tudott dönteni.

ARANY minősítést szerzett: Tischler Benedek, Kiss Réka, Szabó Fanni, Gosztola Ádám, Mireider Mihály, Simoni Margaretta első osztályos, Kovács Fruzsina, Bencze Bese, Kneisz Benedek, Szabó Samu második osztályos, Németh Enikő, Rupa Adrián, Szalai Regina, Neuprandt Kitti, Orsós Fanni, Kovács Tamás harmadik osztályos, Laczkó Blanka, Angyal Hanna, Balogh Emese, Kormosói Ramóna, Závodi Botond negyedik osztályos tanuló.

EZÜST minősítést kapott: Bogdán Nikolasz, Horváth Friderika, Kerekes Norbert, Kojnok Róbert első osztályos, Dudás Szabolcs, Bányai Zoltán, Cioffi Giovanni, Magyar Amanda, Sztojka Zoltán, Orsolya Emma másodikos, Pusztai Boglárka, Almási Barbara, Kovács Korina, Baki Gréta, Neubauer Rebeka harmadikos, Vass Kíra, Juhász Levente, Ünnep Kristóf, Szücs Krisztina negyedikes tanuló.

BRONZ fokozatot ért el Tóbel Barbara, Soós Lívia, Leks Eszter, Cseh Iván, Molnár Dorina, Horváth Hanna első osztályos tanuló.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

(Beidekné Bölcsföldi Mária, Kossa Istvánné)

2020.02.26.

Budapesti Filharmónia

A Lázár Ervin Program keretében iskolánkba látogatott a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara.
A negyedik évfolyamos tanulók „Kezdetben vala a zene…”, a hetedikes diákok „Magyarnak lenni…” címmel hallgatták meg a művészek előadását.

(Horváth- Bősze Hajnalka)

2020.02.16.

ALKOSS AZ ESŐERDŐKÉRT!

A Jane Goodall Intézet és a SzóKiMondóka összefogásában megrendezett Környezetvédelmi Alkotói pályázaton az alábbi tanulók rajzpályázata részesült oklevélben. Almási Barbara 3. o., Baum Anita 6. b., Dudás Réka 2. a., Fekete Amira Virág 3. osztályos tanuló. A pályázat kiírói az alábbi levélhez mellékelten küldték a pályázó gyerekeknek az oklevelet.

„Kedves Pályázó!
Szeretnénk megköszönni, hogy részt vett a Jane Goodall Intézet és a SzóKiMondóka összefogásában megrendezett Környezetvédelmi Alkotói pályázaton!
Csodálatos pályaművek érkeztek, minden egyes pályázat egy kagyló, ami gyöngyszemet rejt magában. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy megosztotta velünk gondolatait, és a művek felhasználásához való hozzájárulásával elősegíti, hogy a pálmaolajmentes életmódot népszerűsíthessük, felhívhassuk a figyelmet közösségi oldalainkon ezen összetevő veszélyeire. Kérjük, hogy ezt Önök is tegyék meg ismerőseik között, így egyszer eljuthatunk oda, hogy nem kell több esőerdőt elpusztítani az olajpálma ültetvények érdekében.
A pályaműveket egy hat tagból álló, független zsűri értékelte, a kapott pontszámok alapján, kategóriánként állítottuk rangsorba őket. Nem volt könnyű dolgunk a pályaművek sokasága és kiemelkedően magas színvonala miatt - de ezek örömteli nehézségek.
Dr.Jane Goodall egyik leghíresebb mondását idézve szeretnénk, ha mindenki megőrizné a reményt, hogy jobbá tehetjük a világot.
“Minden egyes apró cselekedet számít. Minden ember, minden egyes nap és minden egyes percben tehet azért, hogy jobb legyen a világ.”
Köszönettel:
a zsűri mind a 6 tagja
Budapest, 2020. 01. 30.”

(Gyurkóné Tóth Irén)

2020.02.02.

Képzőművészet tanszakosok félévi kiállítása

2020. január 28-án, kedden, 16 órakor nyitotta meg Rill Mária, a Würtz Ádám Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, képzőművészeti ág szakmai vezetője a Simontornyai kézműves és grafika-festészet tanszakosok első féléves munkáiból készült kiállítást.
A kiállításnak a TEMI Fried Művelődési Ház biztosított helyet. Közel 400 alkotást tekinthettek meg a látogatók. A kézműves tanulók felkészítő tanára Boros Eszter, a grafika-festészet tanszakosok felkészítő tanára Gyurkóné Tóth Irén szervezte ezt a kis bemutatkozást. Beidekné Bölcsföldi Mária tanítónő vezetésével a 3. osztályosok dallal, verssel és a képzőművészetről szóló idézetekkel színesítették a megnyitót. Szép számmal jelentek meg szülők és érdeklődők is. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével Horváthné Farkas Rita a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője is. Rill Mária ismét elismerő szavakkal méltatta a vendégkönyvben is a kis képzőművészek alkotásait. Idézem: „Kedves Grafikusok és Kézművesek! Ez a félév is elég volt számotokra, hogy egy színvonalas kiállítás anyagát létrehozzátok! A festészet, a grafika, a kollázs, montázs, a díszítő művészet sok-sok elemét bemutattátok! Szüleitek, tanáraitok büszkék lehetnek Rátok! Kívánok az újabb félévben is sikeres alkotómunkát!” A megnyitó napján megjelent Foray Nándor:„Egy fesztivál helyszíne is ihletett műveket” címmel egy interjú a szervezőkkel és a szakmai vezetővel a TEOl Tolna megyei hírportálján is.
A látogatókat egy kis süteménnyel, kínálták meg a szervezők. Jó hangulatban töltötte el gyerek, szülő, rokon, ismerős ezt a délutánt.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2020.01.20.

PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP AZ ALSÓ TAGOZATBAN

Január 9-én tartottuk iskolánkban a pályaorientációs napot. Idén is érdekes programokon vehettek részt az alsós tanulók.
Mindegyik évfolyamnak külön program készült. Reggel kis bemelegítésként, korosztályoknak megfelelő videókkal mutattuk be a ma is „menő” szakmákat, pl. CNC gépkezelő, fodrász, autószerelő, cukrász. A kisebbek Mekk Mester meséivel indíthatták a ráhangolódást. Beszélgettünk a pályaorientáció, a szakma szó jelentéséről. Kaptak rejtvényeket, feladatlapokat, színezőket, amin az egész nap folyamán dolgozhattak. Ezután következtek a mozgalmasabb programok.
Az első osztályosok fodrász és virágüzletbe, a másodikosok a Réka Trans Kft. fuvarozó céghez látogattak el. Bepillantást nyerhettek a nagy szállító, emelő gépek világába. Pár szóban beszéltek a kamionos szakma rejtelmeiről. Természetesen ki is próbálhatták az összes gépet. A harmadik és a negyedik osztály két részletben a Tulipán étterembe látogathatott el, ahol megterítettek nekik, és a pincér, vendéglátós szakmáról hallgathattak egy-két tudnivalót, érdekességet. Egy pohár limonádét is kapott mindenki.
A nap további részében a tornateremben is szerveztünk egy előadást, ahol a gyógytornász és a pszichológus feladataival ismerkedhettünk meg.
Nagyon jól éreztük magunkat, hasznos ismeretekkel gazdagodtak a gyerekek.

(Dolovai Zsuzsanna)

2020.01.17.

PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP

2020. január 9-én tanítás nélküli munkanap keretében pályaorientációs napot tartottunk intézményünkben, melyen tanulóink életkori sajátosságaiknak megfelelően különféle szakmákkal ismerkedtek, munkahelyeket látogattak meg.
Az első osztályosok fodrászatba és virágüzletbe, a másodikosok fuvarozó céghez, a harmadik és a negyedik osztályosok étterembe látogathattak el. A pincér, szakács, vendéglátós, kamion sofőr szakmáról hallgathattak egy-két tudnivalót, érdekességet. A tornateremben gyógytornász és a pszichológus feladataival ismerkedhettek meg.

5.a és 5.b osztályok Budapestre utaztak a Budapesti Történeti Múzeumba, ahol megismerkedhettek az emberiség legősibb mesterségeivel (fazekas, kovács, takács), valamint megtekinthették az általuk készített használati tárgyakat. Emellett betekintést nyerhettek a régészek munkájába, láthattak ásatást, a helyszínét, mi történik a megtalált lelettel, hogyan határozzák meg a lelet korát.

A 6.a és 6. b osztály Dádpusztára kirándult, ahol az ács, tetőfedő, kovács, juhász munkájába nyert bepillantást. Formatervezők, képzőművészek munkáit tekintették meg.
Az iskolában játékos feladatok, rejtvények megoldásával gyűjtöttek információkat a munka világáról.

7. évfolyam tanulói Simontornyán a kertészetbe látogattak. Az üveges, asztalos munkáját figyelték meg.

8. b osztály a varrónő, autószerelő, bőrfeldolgozó, felszolgáló foglalkozást nézhette meg.

A 8.a osztályos tanulók a Simotrade Kft. és a Fried Kastélyszálló dolgozóival beszélgethettek.

Gimnazista diákjaink a 20. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon vettek részt. Az oktatási seregszemlén a pályaválasztás előtt álló fiatalok interaktív programokon vehettek részt, megismerkedhettek a felsőoktatás aktuális lehetőségével.

(Emperger Ágnes)

2020.01.16.

KÉZILABDA KUPA

Középiskolás fiúknak rendeztük meg a Vak Bottyán Kupát 2020. január 15-én.
A jó hangulatú mérkőzéseken csapataink egy második és egy negyedik helyezést értek el. Gratulálunk nekik!

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2020.01.10.

KARÁCSONYI MŰSOR

Az utolsó decemberi tanítási napon az 5.a és 5.b osztályosok készültek karácsonyi műsorral. Majdnem minden tanuló fellépett a Művelődési Ház színpadán, ahol verseket, rövid mesét, karácsonyi dalokat adtak elő. Vidám tánccal fejezték be a műsort, melyen a Télapó is megtáncoltatta az ötödikeseket. Iskolánk színjátszó csoportja a „Számadás” című darabbal zárta a karácsonyi műsort, melynek szövegkönyve Fekete István: December (1962) című elbeszélése nyomán készült. A történet aktuális minden év végén, amikor végig gondoljuk az elmúlt időszak eseményeit: sikereinket, kudarcainkat. Jó, ha tanulunk belőle, és a következő időszakot ennek jegyében tervezzük. A gyerekek nagy élvezettel játszották a történetet, melyet a közönség, megérdemelten, vastapssal jutalmazott. A tanulóink nagy örömére a műsor végén megkapták a polgármester és a képviselő-testület ajándékait.

(Gerussi Orsolya, Menyhártné Szűcs Ildikó és Patakyné Hegyi Erzsébet)

2020.01.10.

Karácsony az Őszikékben

2019. december 19-én a harmadik osztályos tanulók az Idősek Otthonában karácsonyi műsorral kedveskedtek az ott lakóknak. Vendéglátóink kedves ajándékkal, süteménnyel, teával köszönték meg a gyerekeknek az előadását.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2020.01.10.

Karácsony

A téli szünet előtti utolsó tanítási napon, 2019. december 20-án a tornateremben karácsonyi műsorral köszöntöttük megjelent vendégeinket, iskolánk és a város vezetőit, diáktársainkat. Műsorunkban énekeltünk, táncoltunk, jelenetet adtunk elő nagy sikerrel. Az előadás után minden tanuló átvette a város karácsonyi ajándékát. Ugyanezt a műsort előadtuk délután 3 órakor a Művelődési Házban, a „Mindenki karácsonyán”. Sokat készültünk, próbáltunk az előadásra, így nagyon örültünk a tapsnak és a dicséretnek.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2020.01.10.

IDEGENNYELVI TÉMAHÉT

Intézményünkben hagyományosan ebben a tanévben is idegen nyelvi témahetet tartottunk december utolsó tanítási hetében, melyen a 9. és a 11. g osztályosok vettek részt. A karácsonyi ünnepekre hangolódva az idei témahét középpontjában az advent, a karácsony állt. A tanulók önállóan, párban vagy kis csoportokban prezentációkat (posztereket vagy PowerPoint bemutatót) készítettek, megjelenítették, hogyan készülnek az angol és német nyelvű országokban az ünnepekre, hogyan ünnepelnek, milyen ételeket készítenek. Nagyon igényes és ötletes munkák készültek, melyeket a többi tanulók is megtekinthettek.

(Menyhártné Szűcs Ildikó)

2020.01.10.

KÉZILABDA KUPA

2019. december 13-án először került sor Simontornyán a V-VI. korcsoportba tartozó középiskolás lányok közötti kézilabda kupa megrendezésére.
Tamási, Szekszárd, Tolna, Bonyhád, Simontornya lány csapatai mérkőztek meg egymással.
1. helyezett Tamási, 2. Tolna, 3. Szekszárd, 4. Bonyhád, 5. Simontornya csapata lett.

(Emperger Ágnes)

2020.01.10.

CSURIAVATÓ

2019. 12. 14-én tartottuk iskolánkban a „csuriavatót”, ahol a 9. osztályos tanulókat avatták „gimnazistává” a végzősök. Az eskü szövegét közösen mondták a kilencedikesek, majd egyéni próbatételekre került sor. Sok érdekes, vicces és ötletes feladatot kellett végrehajtaniuk a „csuriknak”. A zenét Dj. Marky szolgáltatta. Mindenki jól érezte magát és örömmel vették át végül az iskola címerével ellátott sálakat és nyakkendőket. A rendezvény vidám hangulatú takarítással végződött.

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2019.12.20.

Sikeres rajzpályázat 2019-ben

A Re-Formáló Egyesület rajzpályázatot hirdetett " Az Enni adok doboz és én" címmel. Erre a pályázatra 5 simontornyai grafika és festészet tanszakos tanuló is benevezett. A beküldött rajzokból készült egy naptár is, melybe Kiss Jázmin 5. b. Baum Anita 6.b., Farkas Sarolta 4.o. (Pálfa), Balassa Patrik 8. o., és Dudás Réka 2. a. osztályos tanuló pályázata is bekerült. December 16-án minden pályázó kapott ebből a naptárból 1-1 db-ot és mellé egy tili-toli játékot a Re-Formáló Egyesület logójával, amit örömmel vettek át a gyerekek.

(Gyurkóné Tóth Irén)

2019.12.11.

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS

Advent, a keresztény kultúrákban a karácsonyt megelőző várakozás időszaka, az azt megelőző négy vasárnap. Az adventi koszorún minden gyertya szimbolizál egy fogalmat.
Az első lila gyertya: a hitszimbóluma.
A második lila gyertya: a reményszimbóluma.
A rózsaszín gyertya: az öröm szimbóluma.
A harmadik lila gyertya: a szeretet szimbóluma.
A bronzvasárnap üzenete: a remény.
Miben reménykedünk? S mit teszünk meg reményeink, vágyaink valósággá válásáért? Érdemes gyertyagyújtás után végiggondolni álmainkat, vágyainkat és céljainkat.
Ezen a napon nagyobb szellemi energiát adhatunk a megvalósulásuknak, persze csak akkor, ha tiszta szívből kívánjuk a valóra válásukat!
2019. december 8-án iskolánk 3. osztályos tanulói szerepeltek a városi adventi gyertyagyújtáson, ahol verseket és dalokat adtak elő a diákok.

(Beidekné Bölcsföldi Mária)

2019.12.11.

VAK BOTTYÁN NAP

2019. november 11-én iskolánk névadójára Vak Bottyánra emlékeztünk. A 7. osztályos tanulók ünnepi műsora után a Vak Bottyán emlékfal és a Vak Bottyán szobor megkoszorúzására került sor.

Ezen a napon tanulóink osztályonként mérték össze erejüket ügyességi és elméleti feladatokban. A betűrejtvények, kép – és szókirakók, szókeresők, rejtvények Vak Bottyán életéről, tulajdonságairól a Rákóczi-szabadságharcról szóltak.

VAK BOTTYÁN NAPI VETÉLKEDŐ INTÉZMÉNYEK KÖZÖTT

A tagintézmények közötti vetélkedő a Simontornyai Várban zajlott, melyen a pálfai, pincehelyi és simontornyai 7. és 8. osztályosok 4-4 fős csapatai mérkőztek meg egymással Máté Imre irányításával.

 1. helyezett Pálfa
  Csapattagok: Torma Virág, Fehér László, Magyar Annabella, Pásztor Réka
 2. helyezett Pincehely
  Csapattagok: Csík László, Molnár László, Szajkó Levente, Hetesi Zsanett
 3. helyezett Simontornya csapata lett.
  Csapattagok: Fésüs Kimberli, Majerik László, Raboczki Bianka, Erdélyi Bianka

VAK BOTTYÁN NAPI ÉNEK VERSENY

Vak Bottyán napi ének verseny 2019. november 8-án került megrendezésre. Minden tanuló szabadon választhatott dalt, amit bemutatott a közönségnek és zsűrinek.
A zsűrit Doffkayné Kalász Andrea, Csapó Kamilla, Dr. Pásztorné Tamás Erzsébet alkotta.

Arany minősítést kapott:
Sebestyén Rita Luca 4. o. Tolnanémedi
Katona Enikő Kitti 4. o. Pálfa
Csajági Fruzsina 6. o. Pálfa
Horváth Friderika 1. o. Simontornya
Kovács Szófia 2. o. Simontornya
Németh Kamilla Nóra 5. a Simontornya
Bencze Botond Bulcsú 5. a Simontornya

Ezüst minősítést kapott:
Kánai Dzsenifer 3. o. Tolnanémedi
Béndek Barnabás 3. o. Pálfa
Molnár Péter 4. o. Pálfa
Farkas Sarolta 4. o. Pálfa
Kaszanov Karolina 6. o. Pálfa
Dudás Réka Flóra 2. a. Simontornya
Bíró Nóra 3. o. Simontornya
Vass Kíra 4. o. Simontornya

Bronz minősítést kapott:
Salamon Bence 3. o. Pálfa
Kiss Réka 1. o. Simontornya
Németh Viktória 5. a Simontornya
Ababei Valentina 5. a Simontornya
Kollár Olivér 5. a Simontornya

VAK BOTTYÁN NAPI SZAVALÓVERSENY

A versenyen 23 versenyző indult négy kategóriában egy szabadon választott verssel.
A zsűri tagjai: Pálné Mikó Katalin, Kovács Jánosné Lengyel Ilona Helga és Zsigáné Teszler Judit voltak.

1-2. osztályosok kategóriája:

 1. helyezett: Horváth Zsófia és Mozolai Lilla Klaudia
 2. helyezett: Győri Máté
 3. helyezett: Rácz Viktória

3-4. osztályosok kategóriája:

 1. helyezett: Ötvös Dániel Zsolt
 2. helyezett: Rupa Adrián
 3. helyezett: Laczkó Blanka és Horváth Márton

5-6. osztályosok kategóriája:

 1. helyezett: Horváth Zalán
 2. helyezett: Böröcz Dorina
 3. helyezett: Emperger Flóra

A 7-12. osztályosok kategóriája:

 1. helyezett: Kockás Kíra
 2. helyezett: Győri Sára
 3. helyezett: Váczi Enikő Virág

VAK BOTTYÁN NAPI MATEMATIKA VERSENY

Vak Bottyán napi matematika versenyen simontornyai, pálfai, pincehelyi felső tagozatos diákok mérték össze tudásukat. Az izgalmas, érdekes feladatokat Pordány Ilona nyugdíjas tanárnő állította össze.

 1. helyezést ért el Simontornya csapata
  tagjai: Bencze Botond Bulcsú 5.a Kovács Zsófia 6.a, Kara Kitti 7.o. Horváth Gyula 8.b
 2. helyezést ért el Simontornya csapata
  tagjai: Deli Dorina 5.a Sztojka Regina 6.a,Győri Sára 7.o. Klár Dávid 8.a
 3. helyezést ért el Pálfa csapata
  tagjai: Deres Dávid 5.o. Sörös Dániel 6.o. Fehér László 7.o. Maráczi Gábor László 8.o.
  helyezést ért el Pincehely csapata
 4. tagjai: Huszák Eszter 5.o. Molnár Krisztina 6.o. Molnár László 7.o. Nagy Kristóf 8.o.

(Emperger Ágnes)

2019.12.10.

GIMNÁZIUMI NYÍLT NAPOK

2019. december 5-én és 6-án tartottuk iskolánkban a gimnáziumi nyílt napot. Az érdeklődő diákok egy rövid tájékoztatón vettek részt, majd megismerkedhettek az iskola épületével, a sportcsarnokkal. Ezután kisebb csoportokban tanórákat látogathattak. December 6-án a Mikulás is köszöntötte az iskolánkba érkezőket.

(Horváth-Bősze Hajnalka)

2019.12.07.

SZALAGTŰZŐ

2019. november 29-én került megrendezésre a 12. g osztály szalagtűző ünnepsége.
18 végzős diák kapta meg a szalagját, ami jelzi, hogy közelednek középiskolás tanulmányaik végéhez. A hivatalos ünnepség után a végzős diákok csodálatos bécsi keringővel szereztek örömet szüleiknek, vendégeiknek, tanáraiknak. A keringő után még egy meglepetés tánccal is készültek, egy igazi magyaros mulatóssal, ami fergeteges sikert aratott. A műsor után kezdődő szalagavató bál kitűnő hangulatban telt, éjjel 2-ig tartott.
Máté Imre tanár úr és a 11. g osztály nagyon színvonalas szervező munkát végzett, igazán jól sikerült, emlékezetes szalagtűzőként marad meg emlékeink közt.

(Zsigáné Teszler Judit)

2019.12.07.

Kutatók éjszakája

Iskolánk gimnazista tanulói idén is ellátogattak a Budapesten megrendezett Kutatók Éjszakájára. Idén a fizikával és kémiával kapcsolatos tudásunkat bővíthettük. Előadásokon voltunk és játékos feladatokat oldottunk meg egyetemisták társaságában. Rámutattak a körünkben eddig kevésbé népszerű témák izgalmasságára.
Mindenki jól érezte magát, a hazaút is vidám hangulatban telt.

(Sersli Hajnalka 11.g)

2019.12.02.

ORSZÁGOS SZÉPÍRÓ VERSENY A MAGYAR NYELV MÚZEUMÁBAN

A Magyar Nyelv Múzeuma a kézzel írás népszerűsítésére „Betűvetők” címmel szépíró versenyt hirdetett. Magyarország egész területéről és határainkon túlról is közel 300 beérkezett alkotásból választotta ki a zsűri korcsoportonként a 10 legesztétikusabbat.
A verseny országos döntőjében az általános iskola 5 - 6. osztály korcsoportjában országos 3. helyezést ért el Emperger Flóra 5. a osztályos tanuló.
A középiskola 9 -13. osztály korcsoportjában országos 1. helyezést ért el Lepsényi Barbara Virág 11. g osztályos tanuló.
Gratulálunk, és nagyon büszkék vagyunk tanítványainkra!

(Emperger Ágnes)

2019.12.02.

1956-OS FORRADALOMRA ÉS SZABADSÁGHARCRA EMLÉKEZTÜNK

A magyar történelem egyik jelentős eseményére emlékeztünk a Temi Fried Művelődési Házban. Az ünnepi műsort a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium 11. g osztályos tanulóinak előadásában tekinthettük meg. A fáklyás felvonulás után Pál Attila mondott beszédet a kopjafánál, majd Simontornya képviselőtestülete, az egyházak és közösségek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékoszlopnál.

(Emperger Ágnes)

2019.11.30.

Vörösmarty vetélkedő

2019. 11. 29-én tartották meg Pincehelyen, Vörösmarty Mihálynak, iskolájuk névadójának a születésnapi évfordulójára rendezett vetélkedőt. A megemlékezésen és versenyen a környékbeli iskolák 10-12 fős csapattal képviseltették magukat. Iskolánkból a 4. osztályos gyerekek, 10 fős csapattal szálltak versenybe. A megemlékezés Vörösmarty szobránál szavalattal, és koszorúzással kezdődött. Ezután a csapatokra különböző műveltségi, és ügyességi feladatok vártak, melyekkel játékos formában ismerték meg, idézték fel a költő életét, munkásságát, műveit. Iskolánk csapata az alapos felkészülésnek, a kreatív megoldásoknak, és a jó csapatszellemnek köszönhetően megnyerte a vetélkedőt. Büszkén, boldogan, és sok-sok ajándékkal tértünk haza.

(Varga Szilvia)

2019.11.11.

Könyvmolyképző projekt

November 10-én rendeztük meg a Könyvmolyképző projekt II. fordulóját, melynek keretében a negyedik osztályosok számot adtak a nyári olvasmányélményükről. A projekt első fordulójában, tavaly év végén, közösen el kezdtük olvasni Erich Kastner: Pötyi és Anti című regényét, majd itt aludtunk az iskolában, és másnap tovább olvastuk a könyvet. A nyári szünetben mindenkinek be kellett fejeznie a regény olvasását. A projekt befejezésekor egy csapatvetélkedő keretében, rejtvényekkel, activityvel, és más érdekes feladatokkal kellett bizonyítaniuk a regény elolvasását. A gyerekek élvezték a projektet, kérték, hogy idén is folytassuk a közös olvasást.

(Varga Szilvia)

2019.11.06.

Aradi vértanúk

2019. október 7-én tartottuk meg iskolánkban a megemlékezést, az aradi vértanúkra emlékezve. A hagyományok alapján az idei esztendőben is a nyolcadik évfolyam két osztályából kerültek ki azok a diákok, akik műsorukkal méltó emléket állítottak a hősöknek, a megjelent felsős és gimnáziumi tanulók előtt.

(Enesei József)

2019.11.05.

VERSMONDÓ VERSENY AZ ALSÓ TAGOZATON

Október 24-én rendeztük meg az alsó tagozaton a Vak Bottyán napi szavalóverseny elődöntőjét. 39 tanuló jelentkezett a versenyre: 18 első-második évfolyamos, 21 harmadik-negyedik osztályos kisdiák mérte össze tudását ezen a délutánon. Szülők is érkeztek szép számmal, hogy jelenlétükkel biztassák gyermeküket. Összesen hat szavaló jutott tovább. Arany minősítést kapott GYŐRI MÁTÉ HUNOR (2.a.) és LACZKÓ BLANKA (4.o.).
Ezüst minősítést HORVÁTH ZSÓFIA (2.a.) és HORVÁTH MÁRTON (4.o.) szerzett.
Bronz minősítéssel értékelték HORVÁTH FRIDERIKA (1.b.) és RUPA ADRIÁN (3.o.) tanuló szavalatát. Minden versmondónak gratulálunk!

(Kossa Istvánné)

2019.10.29.

Nagy Imrére emlékeztünk

2019. október 24-én gimnáziumunkat képviselő diákokkal kerestük fel a mártír miniszterelnök, Nagy Imre emléktábláját. Elhelyeztük az emlékezés koszorúját, majd versekkel, idézetekkel elevenítettük fel Nagy Imre alakját, az 1956-os forradalomban és szabadságharcban játszott szerepét.

(Zsigáné Teszler Judit)

2019.10.23.

4. osztályosok találkozója

Október 22-én vendégül láttuk a nagyszékelyi és a tolnanémedi 4. osztályos évfolyamtársainkat. Igyekeztünk kicsit ismerkedni, barátkozni egymással, hiszen remélhetőleg sokan közülük jövőre velünk együtt tanulnak majd a felső tagozaton, itt Simontornyán. Megérkezésük után ismerkedős játékokat játszottunk, majd bejártuk az alsó, és a felső tagozatos iskolaépületeket. Közben ellátogattunk a sportcsarnokba is, ahol együtt játszottunk fogó, és kidobójátékokat. Azt mondták a vendégeink, hogy jól érezték magukat, reméljük a jövő tanévben sokukkal újra találkozunk!

(Varga Szilvia)

2019.10.05.

34. SPAR Budapest Maraton Fesztivál

Idén ősszel már 4. alkalommal tette próbára állóképességét a tanulókból és szüleikből álló futós csapat. Ezúttal ketten már a 10 km-es távra neveztek, hatan 5 km-re, a többiek 2300 m-en illetve a kicsik az 500 m-es családi távon futottak. Az 5 km-esek közül többen a rövidebb távokat is teljesítették.
Ezúttal is érmekkel, ajándékokkal tértünk haza és még az iskolának is nyertünk 5 labdát!
Az idő és a hangulat csodálatos volt, mint eddig mindig. Köszönjük a Tamási Tankerületi Központnak, hogy biztosította számunkra buszt, Kovács Pista bácsinak pedig azt, hogy ismét elvitt minket.

(Varga Szilvia-Mező Márta)

2019.10.04.

Zenei világnap

„Régi tapasztalat: a zene gazdagítja a kedélyt, nemesíti az ízlést, fogékonyabbá tesz más szépségek iránt.” (Bárdos Lajos)

Egy népdalcsokorral és a fenti idézettel kezdődött idén az a megemlékezés, melyet évről évre a zenei világnapon, október 1-én tartunk az Egressy Béni-szobornál. A 6. b osztályosok röviden felidézték a zene történetét az ősember feltételezhető, zenére utaló lábdobogásaitól, tapsolásától kezdve a különböző történelmi korszakokhoz kapcsolódó stílusirányzatok ismertetésén át a mai, számítógép segítségével alkotott popzenéig. Versrészletekkel emlékeztünk Liszt Ferencre és Kodály Zoltánra. A műsor végén a 8. osztályosok és a gitárcsapat Doffkayné Kalász Andrea tanárnő vezényletével adtak elő egy megzenésített József Attila-verset.

(Kovácsné Lengyel Ilona)

2019.09.30.

Megyei Atlétikai Csapatbajnokság

Iskolánk két csapattal indult a Szekszárdon megrendezett versenyen. A lányok harmadik helyezést értek el magasugrásban, távolugrásban pedig hatodikak lettek. A fiúk kislabda hajításban a negyedik helyet szerezték meg. Mixváltónk az 5. helyen ért célba. Gratulálunk!
Csapattagok: Enesei Léna Luca, Papp Anikó, Rostási Klarissza, Závodi Zsanett, Zólyomi Fruzsina
Csuti Zoltán, Horváth Gyula, Nagy Zalán Szendrei Rómeó, Varga Alex

(Szabadi István)

2019.09.18.

4. osztályosok találkozója

2019.szeptember 16-án egy közös kerékpártúrát szerveztünk iskolánk pálfai intézményével, azzal a céllal, hogy gyermekeink ismerkedjenek kicsit egymással, hiszen a felső tagozaton, és a továbbtanulásuk alatt előfordulhat, hogy együtt folytatják majd a tanulmányaikat. Iskolarendőrünk, Wéhman János segítségével, és rendőri kíséretével elkerekeztünk a pálfai elágazóig, ahol a polgárőrségi biztosítással érkező pálfaiak csatlakoztak hozzánk. A célállomásunk Rácegres volt, ahol a közös tízóraizás után megtekintettük az iskolamúzeumot. Ezután vegyes csoportokat alkotva, a hely két nagy költő-író egyéniségének, Illyés Gyulának,(aki itt született,) és Lázár Ervinnek,(aki itt nevelkedett) az alkotásaiból vett szemelvényekkel, mesékkel kapcsolatban oldottak meg a gyerekek feladatokat. A csoportbeszámolók után citerakísérettel megtanultuk a puszták életét bemutató Béres vagyok… című népdalt. A rendhagyó irodalom-, és énekóra, az autentikus környezet visszarepített minket a múltba, érdekes volt kicsit beleélni magunkat a régmúlt világba, és egy pillanatra a „Puszták népévé” válni, magunknak is. Remek napot töltöttünk együtt, élményekkel feltöltődve, ragyogó napsütésben bicikliztünk haza.

(Varga Szilvia -Pásztorné Tamás Erzsébet)

2019.09.18.

Játszótéravatás

2019. szeptember 10-én új játszóteret adtak át Simontornya kertvárosi részén. Iskolánk 3.-4. osztályos tanulói verssel, és a Neoton Familia: Jojo című számára koreografált táncos produkcióval szerepeltek a nyitóműsoron. Az avatás után a gyerekek boldogan vették birtokba az új játszóteret.

(Beidekné Bölcsföldi Mária, Varga Szilvia)

2019.09.16.

Vöröskeresztes verseny

Iskolánkat az a megtiszteltetés érte, hogy a 2019. szeptember 13-16-ig részt vehetett egy 5 fős csapattal a 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntőjén. Zalaegerszegen gyűltek össze az ország legjobb elsősegélynyújtói, hogy megmérkőzzenek a versenyen. Tanulóink figyelemmel kísérhették a profi imitátorok segítségével kialakított baleseti helyszíneken történő mentési folyamatokat, amelyekből sokat tanulhattak és azt is megmutathatták, hogy mit tudnak.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2019.09.16.

Egészségnap 2019. beszámoló

2019. szeptember 3-án tartottuk a felső és a gimnáziumi tagozaton az Egészség napot. Az idei tanévben a játékosság volt az alapgondolat. Két helyszínen folyt a megmérettetés. A sportcsarnokban az osztályok floorballoztak egymás ellen, míg az iskola épületében a már jól bevált akadályverseny történt. A gyerekek, a számukra már ismert játékokkal vetélkedhettek, csak megújult külsővel, mivel egészséges élelmiszerekkel helyettesítettük a hagyományos dizájnt. Volt memória, dobble, halli-galli, puzzle, különbségkereső. Gyakorlati feladatként krumplinyomdát készíthettek, tapintás útján beazonosíthatták a terméseket és zöldség- és gyümölcsfigurákat faraghattak. Mindenkinek köszönöm a közreműködést, hogy az idei tanévben is megvalósult ez a nap.

(Balassáné Gerussi Orsolya)

2019.09.13.

EGÉSZSÉGNAP

Iskolánkban szeptember 3-án rendeztük meg az egészségnapot. Az alsó tagozaton közös tánccal, mozgásos játékokkal kezdtük meg a hangolódást e napra. A 4. osztályos gyerekek megismertették társaikkal ez egészséges életmód alappilléreit, és elénekelték nekik az egészségdalt, melyből megtudhatták, hogy mi is a legfontosabb megfelelő életvitelünk kialakításához. Ezután osztályfokonként különböző játékos feladatok, feladatlapok, rejtvények, színezők várták az osztályokat, melyekkel a mellett, hogy jól szórakoztak, sok ismeretet, érdekességet is megtudhattak. Minden osztályt zöldség-, gyümölcstál és egészséges nassolni való várt a tanteremben, melyet a nap folyamán elfogyaszthattak. A 4. osztályosokat az ebédlőben várta a program, melyet iskolánk élelmezésvezetője szervezett nekünk. Érdekes beszélgetés, rejtvényfejtés, zöldségfelismerő verseny fogadta a negyedikeseket, melynek végén a felismert zöldségekből, gyümölcsökből salátát is készítettek, amelyet jó étvággyal el is fogyasztottak. Tartalmas, jól sikerült nap volt.

(Varga Szilvia)

2019.09.12.

ISKOLANYITOGATÓ 2019. AUGUSZTUS 29.

Tavaly kezdődött az a projekt, ami az óvoda- iskola között jött létre. A célja az volt, hogy segítse, megkönnyítse az elsős gyerekek számára az iskolai beilleszkedést. Az akkor még nagycsoportos ovisok a tanév során eljöttek az iskolai rendezvényekre. Megismerkedtek az itt dolgozó felnőttekkel, az iskolatársakkal, az épülettel, a tanító nénik pedig ellátogattak hozzájuk. Ennek a programnak a folytatásaként az elsős diákoknak augusztus 29-én kezdődött a tanév. A tanulók többségét a szülők elhozták az iskolába, ahol megismerkedtek azokkal a szabályokkal, amelyek az iskolai élethez kellenek. Beültek az iskolapadba, játszottak a tornateremben, kipakolták a már megvásárolt felszereléseiket, ismerkedtek társaikkal. A délelőtt lehetőséget biztosított arra, hogy még jobban megismerje egymást diák és tanító. Vidáman telt el az együtt töltött idő.

(Csapó Kamilla-Nagyné Reisz Éva)

2019.09.05.

ÉVNYITÓ SIMONTORNYÁN

Augusztus 30-án Farkas Rita intézményvezető ünnepélyes keretek között megnyitotta az új tanévet. Bemutatkoztak az első osztályba készülő gyerekek, majd a másodikosok vettek érzékeny búcsút a nyári vakációtól. Az igazgatónő ismertette a tanulókkal, pedagógusokkal és a szülőkkel az új tanév alapvető tudnivalóit, illetve beszámolt a nyári eseményekről. Ebben a tanévben is, mint mindig, sok munka vár mindenkire!

(Kossa Istvánné)